2008
Ходіть у світлі Господньому
Травень 2008 р. року


Ходіть у світлі Господньому

Ви щодня і майже щогодини робите вибір, який або допомагатиме вам йти у світлі, або буде відводити вас у темряву.

Зображення
President Henry B. Eyring

Для кожного з нас життя—це подорож. Небесний Батько задумав її, бо любить нас. У кожного з нас свої неповторні досвід і риси характеру, але наша подорож розпочалася з одного й того ж місця, ще до нашого народження у цьому світі.

Усіх нас навчав Елогим, Батько наших духів. Ми любили Його, хотіли бути схожими на Нього і вічно бути з Ним. Він ясно сказав, що від нас вимагається, щоб ми мали цю радість. Нам треба було отримати фізичне тіло і прийняти всі випробування, що будуть пов’язані з ним. Ми мали зазнавати хвороб, і в нашому тілі мав відбуватися процес, який врешті-решт призвів би до смерті. Наше тіло мало б у собі могутнє прагнення до фізичного вдоволення.

Небесний Батько пояснив нам, що буде вимагатися для цієї подорожі звідти, де ми перебували, а потім—назад до Нього, щоб бути з ним вічно і жити життям, яке провадить Він. Ми мали здійснити цю свою подорож життям, не пам’ятаючи про час, який ми були з Ним у духовному світі. І єдиним шляхом для нас, щоб повернутися до Нього, було подолати фізичну смерть і наслідки гріха, який прийде від того, що ми будемо порушувати заповіді. Він сказав нам, що самотужки нам не здолати ні смерті, ні наслідків гріха, тому нам потрібен Спаситель, Який розірве пута смерті і дасть нам можливість омитися від гріха, який ми неодмінно вчинимо.

Ви знаєте із Писань, відкритих Богом через пророків, що коли нам був запропонований план нашої подорожі, у духовному світі виникла відверта непокора. Ті, хто повстали, не схотіли прийняти Спасителя і покладатися на Нього, а також не схотіли піддавати ризику своє повернення до Небесного Батька. А ось кожна з вас у тому конфлікті була серед духів сміливих, вірних і відданих. Ви прийняли Спасителя і план для цієї подорожі, щоб повернутися у радість перебування у присутності Небесного Батька.

Ви видатні навіть серед тих, хто вибрав істину під час того протиборства у духовному світі. Ви були готові прийти у смертне життя і здійснити цю подорож у той період, коли євангелія Ісуса Христа буде на землі. І серед мільярдів дітей Небесного Батька, які живуть тепер, ви мали привілей знайти євангелію Ісуса Христа і Його істинну Церкву. Більш того, той факт, що ви цього вечора слухаєте звернення до вас, означає, що ви вибрали здійснити цю подорож життям, йдучи у світлі.

Кожній дитині Небесного Батька, народженій у цьому світі, дається при народженні—як вільний дар—світло Христа. Ви відчули його. Воно дає відчути, що є правильним, а що неправильним, що є істинним, а що несправжнім. Воно було з вами від початку вашої подорожі у житті. Той факт, що ви були охрищені й отримали Святого Духа, вказує на те, що ви вибрали ходити у світлі Христа.

Коли вас конфірмували у члени Церкви, вам надали право мати Святого Духа як свого супутника. Святий Дух—це могутнє джерело світла, яке дає розпізнати істину, йти за Господом Ісусом Христом, любити Його і знаходити свій шлях, щоб повернутися до Бога після цього життя.

Але дух, який раніше викликав повстання у духовному світі, усе ще протистоїть плану і хоче, щоб ми були нещасними. Він хоче, щоб ви ніколи не знайшли свого шляху, аби вам повернутися назад додому. Ворог вашої душі знає вас і вашу доброчесність. Він знає: якщо йому вдасться збити вас і не давати ходити у світлі, то він не лише полонить вас, але й заважатиме вам допомагати іншим—тим, хто поруч з вами у цій подорожі. Він знає, якими хорошими ви є і якою великою є ваша сила навчати і впливати на сотні дітей Небесного Батька у цьому житті і на тисячі інших—з покоління в покоління,—які підуть вашою дорогою. Якщо йому вдасться відвести вас у цій подорожі від світла, він зможе зашкодити і принести нещастя багатьом.

Той факт, що ви зараз слухаєте ці слова, вказує, що Бог визнає вашу величезну важливість і що ви вибрали ходити у світлі, яке Він пропонує вам. Такий вибір не завжди легко побачити. Ви щодня і майже щогодини робите вибір, який або допомагатиме вам йти у світлі, або буде відводити вас у темряву. Серед найважливіших виборів ті, які вказують, на чому ви зосереджуєте своє серце.

Є так багато всього, що ви можете вважати для себе бажаним. Наприклад, усі ми певною мірою хочемо, щоб інші люди добре думали про нас. Усім нам потрібні друзі. Усі ми шукаємо можливості виявити, що ми гідні люди. Ми робимо вибір, виходячи з цих бажань. Деякі вибори можуть відводити нас від світла, яке Бог пропонує нам за провідника. Деякі можуть зробити яскравішим те світло, яке допомагає нам знайти свій шлях.

Озираючись назад, я усвідомлюю, що не знав, якими важливими були деякі з тих бажань і виборів. Мені хотілося, щоб мене зараховували у спортивні команди. Я хотів добре навчатися у школі. Я хотів знайти хороших і вірних друзів. Коли я робив вибір, виходячи з цих бажань, то він, більше, ніж я це усвідомлював, або відводив мене від того світла, або вів мене до нього .

Певні мої досягнення і дехто з друзів значною мірою визначали, як я сприймав те світло. Інші, більше, ніж я це тоді усвідомлював, повільно відводили мене від того світла. На важливих і довгих шляхах життя вибір, який я робив, щоб задовольнити свої бажання мати друзів і бути визнаним, вели мене до світла або відводили від нього, визначаючи мою дорогу.

Небесний Батько давно дав нам через Своїх пророків спосіб дізнатися, які з наших виборів є найважливішими і чому.

На мій погляд, найкраще це сказано в книзі Моронія, де він цитує свого батька Мормона. Мені дуже хотілося б краще їх розуміти, коли я був у вашому віці, і я молюся, щоб Господь цього вечора приніс ці слова у ваше серце.

“Але знайте, те, що від Бога, запрошує і принаджує творити добро постійно; ось чому все, що запрошує і принаджує творити добро, і любити Бога, і служити Йому, надихнуто Богом.

Ось чому зверніть увагу, … і не вважайте, нібито те, що зле, є від Бога, або те, що є добрим і від Бога, є від диявола.

Бо знайте, браття мої, вам дано судити, щоб ви відрізняли добро від зла; і спосіб відрізняти є настільки простим, щоб знати вам досконалим знанням, як денне світло від темної ночі”1.

Писання кажуть нам про джерело і могутність цього світла.

“Бо знайте, Дух Христа дано кожній людині, щоб вона відрізняла добро від зла; ось чому я показую вам, як саме судити; бо все, що запрошує творити добро і переконує вірити в Христа, послано силою і даром Христа; ось чому ви можете знати досконалим знанням, що це є від Бога.

Але все, що переконує людей чинити зло, і не вірити в Христа, і заперечувати його, і не служити Богові, ви можете знати досконалим знанням, що це від диявола; бо саме так діє диявол, бо він жодну людину не переконує творити добро, ні, жодну; і також його ангели; і також ті, хто підкорився йому”2.

Тепер я краще, ніж у юності, бачу, як я міг прислухатися до цієї поради. Були спортивні команди, в яких гравці і тренери мали на мене хороший вплив. А були такі, що й не мали його. Були друзі, деякі з них не належали до Церкви Ісуса Христа, але своїм прикладом вони добре впливали на мене і нагадували мені про Спасителя.

Були однокласники і вчителі, чиєї прихильності і дружби я шукав і хто тією чи іншою мірою сприяв тому, щоб я хотів чинити добро і зміцнював свої почуття до Спасителя. Я був благословенний знайти свій шлях. Але мені вдалося б це краще, якби я розумів тоді важливість того, що вибирав, і як вибирати.

Мормон знав це. Коли б я уважніше читав його слова у Книзі Мормона та інші слова, подібні їм, я був би ще більше благословенний і захищений. Ось ці слова Мормона:

“Побачивши, що ви знаєте світло, за яким ви можете судити, світло, яке є світлом Христа, пильнуйте, щоб ви не судили невірно; бо яким судом судити будете, таким осудять і вас.

Отже, я благаю вас, … щоб ви шукали старанно у світлі Христа, щоб відрізняти добро від зла; і якщо ви сприймете все добре і не засуджуватимете його, ви справді будете дитям Христа.

А тепер, … як таке можливо, щоб ви сприйняли все добре?”3.

Це можливо завдяки вірі, яку ви можете мати до всього хорошого. Я молюся всім своїм серцем, щоб ваша віра в те, що ви—дочки люблячого Бога, посилилась. Я свідчу вам, що ви були серед тих доблесних, щоб дістатися цього пункту, де ви зараз є, у цій подорожі життям. Ворог праведності позначив вас як свої мішені, а Небесний Батько та Господь Ісус Христос захищають вас і спостерігають за вами. Вони знають вас, вони знають всі сили і всіх людей навколо вас. Вони знають, що на вас очікує. І тому Вони знають, який вибір ви робите, яке з бажань ви вирішуєте задовольнити і які з ваших обставин будуть найбільше впливати на те, щоб ви ходили у світлі. Я свідчу, що завдяки Духу Христа і завдяки Святому Духу ви можете впевнено йти далі, які б труднощі у вас не виникали. Через те що ви є безцінними, деякі з ваших випробувань можуть бути дуже важкими. Вам ніколи не треба занепадати духом чи боятися. Шлях через труднощі вже підготовлений для вас, і ви знайдете його, якщо виявите віру.

Ви повинні мати віру, щоб молитися. Ви повинні мати віру, щоб роздумувати над словом Бога. Ви повинні мати віру, щоб чинити такі справи і йти в ті місця, куди запрошуються Дух Христа і Святий Дух.

Я обіцяю вам, що кілька наступних днів ви відчуватимете натхнення від Духа Христа і Святого Духа у вашому повсякденному житті. Якщо ви йдете у світлі, ви якоюсь мірою відчуєте у цей момент сердечність і щастя, які, зрештою, повною мірою відчуєте, коли вас знову радо вітатимуть вдома разом із сотнями, а можливо й тисячами інших, яких ви приведете і які ходили у світлі, бо ходили у світлі ви.

Це істинна Церква Ісуса Христа. Є живий пророк, це Томас С. Монсон. І є вірні слуги та ангели, щоб допомагати вам на вашому освітленому шляху. Я свідчу про це в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Мороній 7:13–15.

  2. Мороній 7:16–17.

  3. Мороній 7:18–20.