2008
Найкраща інвестиція
Травень 2008 р. року


Найкраща інвестиція

Якщо ви будете завжди чесно сплачувати десятину, Господь благословить вас. Це буде ваша найкраща інвестиція на світі.

Зображення
Elder Sheldon F. Child

Коли я був хлопчиком, у нашого сусіда була череда дійних корів. Одна з корів здохла, залишивши новонароджене теля, яке він віддав мені. Я доглядав це теля, годував його і вирощував. День, коли тато відвів його на базар і продав, був для мене днем змішаних почуттів. З одного боку, я виростив його, з іншого—я чекав нагород за свою працю. Я просив, щоби гроші з продажу теляти мені віддали срібними доларами. Пам’ятаю, як тато прийшов увечері того дня і висипав мені у руки 20 срібняків. Гроші тоді на дорозі не валялися, тож я гадав, що у мене в руках всі скарби світу. Я перерахував монети, милувався ними і начищав до блиску. Коли прийшла неділя, я, вагаючись, поклав дві сяючі монети в кишеню, щоби сплатити десятину. Як би важко не було віддавати мої дорогоцінні срібні долари єпископу, я все ще пам’ятаю приємне почуття, що я послухався Господа.

На шляху додому з церкви моя мати сказала, як сильно пишається мною. А тоді додала: “Твій дід завжди казав нам, дітям, що якщо ми будемо чесно сплачувати десятину, Господь благословить нас і це буде найкраща інвестиція на світі”.

Мій дід розумів, що “існує закон, нескасовно встановлений в небесах до заснування цього світу, на якому ґрунтуються всі благословення—і коли ми отримуємо якесь благословення від Бога, то це завдяки виконанню того закону, на якому воно ґрунтується”1. Десятина—це заповідь Бога, і коли ми виконуємо Його закон, Він зобов’язаний благословити нас. Я розумів це навіть у 7-річному віці. Президент Томас С. Монсон, говорив про Божі закони: “Поруште їх—і ви пожнете тривалі наслідки. Виконуйте їх—і пожнете безкінечну радість”2.

Ви пам’ятаєте, що коли Ізраїлю докоряли, що вони обманюють Бога, люди спитали: “Чим ми Тебе обманили?” Відповідь: “Десятиною та приносами!” І тоді ізраїльтянам пообіцяли, що якщо вони будуть виконувати Його закон десятини, то матимуть права на Його благословення. Господь сказав: “Принесіть же ви всю десятину до дому скарбниці … і тим Мене випробуйте,—промовляє Господь Саваот: чи небесних отворів вам не відчиню, та не виллю вам благословення аж надмір?”3

Господь запропонував Ізраїлю випробувати Його, перевірити Його, повірити в Нього, аби Він міг виконати дані їм обіцяння. Ця сама заповідь і це обіцяння актуальні і сьогодні. Якщо ми виконуємо закон десятини, обіцяння Господа незмінне: прийдуть благословення, матеріальні і духовні, за мудрістю і за розкладом Господа.

Ми з моєю дружиною Джоан мали можливість пожити в різних частинах світу серед чудових людей, які щоденно покладаються на Господа у найнеобхіднішому. Ті, хто збирають віру до купи і сплачують десятину, свідчать, що отвори небесні відкрилися над ними. Пригадую одного відданого батька на Філіппінах, який сплатив свою мізерну десятину єпископу однієї неділі, а після зборів вів дітей додому, знаючи, що вдома немає чого їсти. Коли вони йшли, прямо перед ними звалився великий плід хлібного дерева. Він негайно підвів очі і подякував Богові, що Той відкрив отвори небесні і послав йому цей плід, щоб було чим нагодувати дітей.

Ми живемо в часи нестабільної економіки. Та якщо ми озирнемося в минуле, то побачимо що були (і ще будуть) часи відносного процвітання і часи фінансової невпевненості. Однак, незважаючи на обставини, в яких ми можемо опинитися, якщо ми спершу будемо виконувати фінансові зобов’язання перед Господом, а тоді будемо мудрими і розсудливими, Господь допоможе нам розпорядитися даними нам Його ресурсами.

Президент Гебер Дж. Грант казав: “Хочу сказати вам: якщо ви будете чесними з Господом, сплачуючи десятину і виконуючи Його заповіді, Він благословить вас не тільки світлом і натхненням Його Святого Духа, а й доларами і центами. Ви зможете виплатити борги, і Господь рясно проллє на вас матеріальні благословення”4.

У 1936 році на піку Великої депресії у Сполучених Штатах, коли люди ледве зводили кінці з кінцями, старійшина Джон А. Уідтсоу закликав святих сплачувати десятину задля духовних благословень, які вони отримають. Він сказав: “Послух закону десятини … приносить глибоку внутрішню радість, … яку інакше ви не знайдете. Принципи істини стають яснішими. … Молитися стає легше. Духовне сприйняття загострюється; [і] … людина стає більше подібною до свого Небесного Батька”5.

Одна мати із Західної Африки поділилася своїм свідченням щодо десятини. Вона торгувала на базарі. Щодня вона приходила додому, рахувала десятину і відкладала її в особливе місце. А в неділю віддавала її єпископу. Вона розповіла нам, як розширився її бізнес і як її сім’я була благословенна здоров’ям, силою і достатком їжі. А потім зі сльозами на очах вона сказала: “Але найбільше благословення—це те, що мої діти люблять Господа і ми є вічною сім’єю”.

Ця смиренна мати зрозуміла, що одне з найбільших благословень від сплати десятини—це привілей увійти в Дім Господа і брати участь у священних обрядах, що навіки поєднують сім’ї.

Якщо ми будемо віддано сплачувати десятину, Господь насправді отвори небесні нам відчинить та виллє благословення аж надмір. Я хочу, щоб усі ви, а особливо мої діти і внуки, знали, що я знаю, як знав мій дід, що якщо ви будете завжди чесно сплачувати десятину, Господь благословить вас. Це буде ваша найкраща інвестиція на світі. Про це я свідчу в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. УЗ 130:20.

  2. Pathways to Perfection: Discourses of Thomas S. Monson (1973), 126.

  3. Малахія 3:8, 10.

  4. In Conference Report, Apr. 1898, 16.

  5. “Tithing Testimonies of Our Leaders,” Deseret News, May 16, 1936, Church Section, 5.