2008
Чи ви знаєте, хто ви є?
Травень 2008 р. року


Чи ви знаєте, хто ви є?

Знання того, хто ви є, робить вас духовно сильними, стійкими і непохитними у виконанні ваших обов’язків у священстві.

Зображення
Dean R. Burgess

Досягнувши віку, щоб мати Ааронове священство, я пам’ятаю те захоплення, яке відчував, коли мене тільки-но висвятили у диякони. Я з нетерпінням чекав, коли вже зможу виконувати свої обов’язки у священстві. Коли я був у Початковому товаристві, то весь час спостерігав за дияконами у своєму приході, чекаючи того дня, коли мені виповниться 12 років і я отримаю священство і зможу розносити причастя. Зрештою, той день настав і невдовзі після того як мене висвятив у священство мій батько, який тоді був єпископом приходу, я відчув, що готовий, хоч і нервував, розпочати виконання своїх обов’язків як новий диякон.

І ось я влився у кворум Ааронового священства. Члени мого кворуму стали для мене найближчими друзями. Ця дружба і братерство у кворумі продовжувала і далі міцніти у роки моєї юності, коли ми навчалися і служили разом, виконуючи свої обов’язки у священстві. Ми всі були добрими друзями, знаходили радість і задоволення, беручи участь у заходах кворуму.

Якось у неділю після одних з тих довгих причасних зборів, які трохи зморювали мене, перший радник у єпископаті підізвав мене до себе, щоб поговорити. Ця незапланована співбесіда з носієм священства стала благословенням у моєму житті, бо я замислився над запитанням, яке він поставив мені під час цієї хоч і короткої, але дуже важливої розмови. Брат Бейтмен подивився мені у вічі і спитав: “Діне, ти знаєш, хто ти є?” Запала цілковита тиша, а потім він дав мені коротку, але дуже сильну підказку: “Ти син Райда Бергесса”.

Значення і важливість цього запитання довго ще палали в моєму серці і я часто думав про нього у свої юнацькі роки. Це запитання доброго брата—“Ти знаєш, хто ти є?”—дало моєму життю натхненне спрямування і зобов’язання поважати й шанувати свою сім’ю та священство.

Цього вечора я хотів би поставити кожному молодому чоловікові з Ааронового священства те саме запитання, яке було поставлено мені в моїй юності,—“Ти знаєш, хто ти є?”

Знання того, хто ви є, робить вас духовно сильними, стійкими і непохитними у виконанні ваших обов’язків у священстві. Ви стаєте впевненими, приймаючи з вірою й рішучістю правильні рішення. У вас є сміливість відстоювати те, що, як ви знаєте, є правильним. Ви усвідомлюєте, що це привілей—мати священство Бога і повноваження діяти в Його ім’я.

Аммон, великий місіонер з Книги Мормона, був вірним і доблесним слугою царя Ламонія. Він дивовижним чином зберіг отари царя Ламонія і робив усе можливе, щоб служити царю. Почувши про такі неймовірні вчинки Аммона, Ламоній запитав, хто ж насправді був Аммон. Аммон заявив:

“Бачиш, я є людина, і є твій слуга; тому, чого б ти не забажав, що є добрим, те я буду робити.

Тож коли цар почув ці слова, він знову здивувався, бо він побачив, що Аммон може розпізнавати його думки; але, незважаючи на це, цар Ламоній відкрив свої вуста і сказав йому: Хто ти? Чи ти той Великий Дух, який знає все?

Аммон відповів і сказав йому: Я не він”.

Потім Аммон пояснив, хто ж він є, кажучи: “Я є людина; … створена за образом Бога, і я покликаний Його Святим Духом навчати… народ цей” (Алма 18:17–19, 34).

З’ясувати для себе, хто ми є,—це одне з найважливіших завдань нашого життя. Як батьки й провідники, ми щиро і чесно докладаємо зусиль, щоб допомогти тим, кого ми любимо, зрозуміти і знати відповідь на це просте, але глибоке запитання: “Хто я?”

Я запитую вас, молоді чоловіки з Ааронового священства: “Як ви можете здобути знання і свідчення про те, хто ви є?”

Прошу задуматися над трьома наступними запитаннями і пов’язаними з ними принципами, які необхідні, щоб зрозуміти, ким кожний з вас є насправді.

Перше: чи знаєте, що ви—сини Бога?

Кожний з вас в буквальному розумінні є сином Бога, “духовно народжен[им] в доземному житті. Як Його дитина, ви можете бути впевнені, що маєте божественний, вічний потенціал, і що Він допомагатиме вам у ваших щирих зусиллях досягти цей потенціал” (Стійкі у вірі [2004], с. 13 ).

Знання про те, що Небесний Батько любить нас і що ми Його діти, дає нам силу, спокій і надію, щоб жити в цьому земному житті. У Першому посланні Івана ми читаємо:

“Подивіться, яку любов дав нам Отець, щоб ми були дітьми Божими, і ними ми є. Світ нас не знає тому, що Його не пізнав.

Улюблені,—ми тепер Божі діти” (1 Івана 3:1–2).

Ви—важливі для люблячого Небесного Батька! Молоді чоловіки, завжди моліться! Ваші молитви вранці і ввечері допоможуть вам дізнатися, що ви сини Бога.

Друге: ви знаєте, хто ви є у Божому плані?

Алма назвав його “великим планом щастя” (Алма 42:8); це план, який підготував Бог для вас і для кожного з нас. Виконання цього плану дає кожному з нас можливість мати радість тепер і повернутися у Його присутність після того як помремо. Небесний Батько послав Свого Улюбленого Сина, Ісуса Христа, “скинути пута смерті” (Алма 7:12) і спокутати наші гріхи і гріхи всього світу. Те, що Спасителю було дозволено спокутати наші гріхи, є найбільшим виявом любові Небесного Батька до кожного з нас. “Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне” (Іван 3:16). Якщо ми знаємо про місію Спасителя, віримо в неї і розуміємо її, то це допомагає нам знати, хто ми є.

За планом Небесного Батька ви були послані в земний дім і земну сім’ю. Завіти, в які ви вступаєте за Божим планом як окремі особистості і як частина сім’ї, об’єднають вас назавжди у вашій сім’ї і в сім’ї Бога на всю вічність. Шануйте і поважайте ім’я, яке ви носите. Живіть за нормами і заповідями Бога. Дайте іншим відчути, хто ви є, тим, що будете жити за цими стандартами, як це написано в брошурі Заради зміцнення молоді. Вивчайте ці божественні стандарти, роздумуйте над ними і живіть за ними. Вони—для вас!

Третє: ви знаєте, хто ви є як члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів?

Ви були охрищені й отримали Святого Духа. Ви є членами відновленої церкви Ісуса Христа. Це Його церква, і Він дав нам пророка Бога, щоб навчати, вести і направляти нас, а також керувати Його роботою тут на землі. Я свідчу, що Президент Томас С. Монсон є нашим пророком у ці “тяжкі часи” (2 Тимофію 3:1). Слухайте його. Він та інші сучасні пророки будуть навчати, хто ви є і як ставати схожими на Спасителя.

Ви є членами Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів і були висвячені у священство Бога. Президент Монсон сказав: “Нам доручено бути носіями священства і діяти в ім’я Бога. Ми є причасниками священної довіри. Від нас багато очікується” (“Священство царське”, Томас С. Монсон, Ліягона, лист. 2007, с. 59).

Ви належите до кворуму священства молодих чоловіків, де ви можете відчувати братерство і дружбу інших носіїв священства. Кворум—це ваш захист від впливу світу. У вас є можливість служити один одному і брати участь в обрядах священства. У ваших кворумах ви також вивчаєте принципи євангелії Ісуса Христа, які допомагають вам зрозуміти, хто ви є. Молоді чоловіки, шануйте священство Бога.

Я свідчу, що знання про те, хто ви є, і дотримання своїх обіцянь Господу і завітів з Ним, принесе щастя у ваше життя.

Нехай же всі ми будемо здатні пізнати й зрозуміти, хто ми насправді є! Нехай Дух, Який ми відчуваємо цього вечора, “свідчить разом із духом нашим, що ми—діти Божі” (Римлянам 8:16). В ім’я Ісуса Христа, амінь.