2004
Ти ж колись, як навернешся
Tpaвeнь 2004


Ти ж колись, як навернешся

Моліться до Бога в ім’я Ісуса Христа, щоб євангелію було написано у вашому розумі й ви могли її розуміти та на вашому серці, щоб ви хотіли виконувати Його волю.

Мій виступ сьогодні адресовано в першу чергу молодим людям, хоча, я сподіваюся, він стане в пригоді кожному.

Кілька років тому, коли я служив президентом колу, до мене прийшов один чоловік, щоб сповідатися у провині. Його сповідь здивувала мене. Протягом багатьох років він був активним членом Церкви. Я дивувався, як людина з його досвідом могла вчинити такий гріх. Після певних розмірковувань я зробив висновок, що той брат ніколи не був істинно наверненим. Незважаючи на його активність у Церкві, євангелія не проникла у його серце. Вона впливала лише на зовнішню частину його життя. Коли він був у сприятливій ситуації, то дотримувався заповідей, але як тільки обставини змінювалися, інші сили могли взяти контроль над його вчинками.

Як ви можете стати наверненими? Як ви можете зробити так, щоб євангелія Ісуса Христа не лише впливала на ваше життя, але скеровувала його, щоб вона справді проникла у ваше єство? Древній пророк Єремія казав, що закон Божий, євангелія, має бути написаний на наших серцях. Він цитує слова, які Господь промовляє до нас, Його народу в останні дні: «Дам Закона Свого в середину їхню, і на їхньому серці його напишу, і Я стану їм Богом, вони ж мені будуть народом1».

Чи хотіли б ви, щоб це відбулося і з вами? Я можу сказати вам, як це може статися, але ви повинні захотіти цього. Євангелію неможливо написати на вашому серці, якщо воно не відкрите. Не маючи щирого бажання, ви можете ходити на причасні збори, уроки та заходи в Церкві й робити інше з того, що я вам скажу, але це не матиме великого значення. Та якщо ваше серце відкрите і небайдуже, як серце дитини2, тоді дозвольте мені сказати, що ви можете зробити, щоб навернутися.

По-перше, ви повинні відкинути будь-яке почуття гордовитості, таке притаманне сучасному світові. Під цим я маю на увазі ставлення, яке заперечує повноваження Бога керувати нашим життям. Це ставлення Господь описав Джозефу Сміту, коли сказав: «Вони не шукають Господа, щоб установити Його праведність, але кожна людина йде своїм власним шляхом і за образом свого власного бога»3. Ви можете почути це сьогодні в таких фразах: «Роби те, що вважаєш за потрібне» і «Все, що я вважаю для себе правильним, є правильним». Таке ставлення є бунтом проти Бога подібним до того, коли Люцифер повстав проти Бога в доземному житті. Він відкинув право Бога проголошувати істину і встановлювати закон4. Сатана хотів і все ще хоче влади, щоб свавільно проголошувати, що є правильно, а що хибно. Наш улюблений Творець не змушує нас визнати Його владу, але добровільне підкорення цій владі є першим кроком до навернення.

По-друге, щоб євангелію було «написано на вашому серці», вам необхідно знати, що таке євангелія і глибше розуміти її. Це означає, що ви вивчатимете її5. Під словом «вивчати» я маю на увазі дещо більше, ніж читання. Корисно іноді читати Писання протягом встановленого часу, щоб знати, про що в них ідеться, але для навернення вам слід більше перейматися тим, скільки часу ви присвятили Писанням, а не тим, скільки сторінок ви прочитали. Іноді я бачу, як ви, прочитавши кілька віршів, зупиняєтеся, щоб поміркувати над ними, потім ще раз уважно читаєте вірші й, розмірковуючи над їхнім змістом, молитеся, щоб зрозуміти їх, ставите запитання у своєму розумі, чекаєте на отримання духовних відчуттів і записуєте свої відчуття й думки, які прийшли до вас, щоб запам’ятати їх і навчитися ще більшому. Згадайте, як Алма описував це почуття: «Воно починає збільшувати мою душу; так, воно починає освітлювати моє розуміння, так, воно стає приємним для мене»6. Ви зрозумієте, що євангелія записується на вашому серці, що ваше навернення відбувається і слово Господа, сказане через Його пророків давнини і сучасності стає все більш приємним для вашої душі.

Я згадав про те, що слід молитися під час навчання, щоб зрозуміти Писання. Але ваші молитви не повинні зводитися лише до цього. У Книзі Мормона Амулек каже, що в нашому житті нам слід молитися про все. Він каже: «Ви повинні виливати душі ваші у ваших комірчинах, і ваших таємних місцях, і у вашій пустині»7. Ваш Небесний Батько хоче, щоб ви молилися про ваші надії та страхи, ваших друзів і сім’ю, школу й роботу та потреби тих, хто навколо вас. Більш за все вам слід молитися, щоб сповнитися любов’ю Христа. Цю любов дано тим, хто є істинними послідовниками Ісуса Христа, хто прагне її з усією силою свого серця8. Ця любов є плодом дерева життя9, а скуштувати її—в цьому й полягає суть навернення, тому що як тільки ви відчуєте любов Спасителя до себе, навіть у незначній мірі, то будете почувати себе у безпеці, і любов до Нього і до Небесного Батька буде зростати. У своєму серці ви матимете бажання робити те, що просять ці Святі Істоти. Часто усамітнюйтеся в комірчині, таємному місці або в пустині. Дякуйте Богові за благословення, просіть Його допомоги, просіть Його дарувати вам чисту любов Христа. Вам допоможе в цьому піст.

Після того як Амулек розповів про молитву, він почав говорити про ще одну важливу складову навернення—служіння людям. Інакше, як він каже, «ваша молитва марна і нічого не дасть вам»10. Іншими словами, щоб навернутися, ви повинні не лише відкрити своє серце знанню євангелії та любові Божій, ви повинні жити за євангельським законом. Ви не зможете повною мірою зрозуміти чи оцінити його, якщо не будете застосовувати цей закон у своєму особистому житті. Ісус сказав, що прийшов служити, а не щоб Йому служили11. Так само це стосується і вас. Ви повинні шукати тих, хто потребує допомоги, і піклуватися про них. Ви можете бути співчутливими, дружелюбними, ви можете ділитися з іншими й допомагати їм. Для цього існує безліч незначних способів. Якщо ви так чинитимете, євангелія Ісуса Христа стане частиною вашого єства.

Я хочу згадати про ще одне. У давнину, коли люди хотіли поклонятися Господу й прагнули благословень, вони часто приносили дар. Наприклад, коли вони йшли до храму, то несли жертву, щоб покласти на олтар. Після спокути й воскресіння Спасителя Він сказав, що більше не прийматиме всеспалень. Дар або жертва, яку Він прийматиме відтепер—це «розбите серце і упокорений дух»12. Якщо ви прагнете благословення бути наверненим, то можете принести Господу в дар своє розбите або розкаяне серце і упокорений або послушний дух. В дійсності, ви даруєте себе такими, якими ви є і якими станете.

Чи є у вашому житті щось нечисте або негідне? Коли ви цього позбудетеся, це і буде даром Спасителеві. Чи є гарна звичка або якість, яку вам слід набути? Якщо ви виховаєте її у собі і вона стане рисою вашого характеру, цим ви зробите дар Господу13. Іноді це важко зробити, але чи будуть ваші дари покаяння та послуху гідними дарами, якщо вони нічого вам не коштуватимуть?14. Не бійтеся докладати необхідні зусилля. І пам’ятайте, що ви не повинні самі це робити. Ісус Христос допоможе вам перетворити себе на гідний дар. Його благодать зробить вас чистими, навіть святими. Згодом ви станете такі, як Він, «досконалі в Христі»15.

Навернувшись, ви одягнете захисну броню, «повну Божу зброю»16, а слова Христа через Святого Духа скажуть усе, що вам слід робити17. У 1992 році дві сестри-місіонерки в Загребі, Хорватія, якось увечері поверталися додому. Вони проводили останнє навчання досить далеко від дому, а вже сутеніло. Кілька чоловіків у тролейбусі почали кидати на їхню адресу грубі слова, й ситуація стала досить загрозливою. Злякавшись, сестри вийшли з тролейбуса на наступній зупинці як раз перед тим, як двері зачинилися, щоб ніхто не пішов за ними. Уникнувши цієї проблеми, вони зрозуміли, що опинилися в незнайомому для них місці. Озираючись навколо в пошуках допомоги, вони побачили жінку. Місіонерки пояснили, що вони заблудилися й запитали, чи вона не підкаже їм дорогу. Жінка знала, де вони могли сісти на інший тролейбус, який ішов до їхнього дому, й запропонувала провести їх. По дорозі їм потрібно було пройти біля бару, відвідувачі якого сиділи уздовж тротуару, а на вулиці вже було досить темно. Ці чоловіки також здавались загрозливими. Однак дві молоді жінки мали сильне відчуття, що чоловіки не бачать їх. Вони пройшли біля них, і було очевидно, що жінки невидимі для тих, хто міг би образити їх. Коли сестри зі своєю провідницею дісталися до зупинки, відразу ж підійшов потрібний тролейбус. Вони повернулися, щоб подякувати жінці, але її ніде не було видно18.

Ці місіонерки отримали провідника й інші благословення, що фізично захистили їх. Коли ви навернетеся, то отримаєте подібний захист, який збереже вас від спокуси й визволить від зла19. Буде й так, що зло не знайде вас. Буде й так, що ви отримаєте захист, коли зло стане для вас непомітним. Навіть коли ви постанете прямо перед ним, ви матимете віру, а не страх.

Ми говорили про бажання, покірність Богові, вивчення слова Божого, молитву, служіння й покаяння та послух. Завдяки всьому цьому в поєднанні з поклонінням та активністю в Церкві згодом прийде свідчення й навернення. Євангелія не буде лише тим, що впливає на ваше життя, вона стане вашою суттю. Моліться до Бога в ім’я Ісуса Христа, щоб євангелію було написано у вашому розумі й ви могли її розуміти та на вашому серці, щоб ви хотіли виконувати Його волю20. Прагніть цього благословення зі старанністю і терпінням, і ви отримаєте його, бо Бог «ласкавий… та милосердний,… та многомилостивий»21. Я свідчу про це в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Єремія 31:33. Єзекіїль сказав, що навернення подібне до того, коли Господь забирає «серце камінне» і дає нам серце, яке любить Його і Його євангелію (див. Єзекіїль 11:19–20). Безсумнівно саме це сталося з народом царя Веніямина, коли люди сказали, що їхні серця перемінилися і вони не хочуть більше чинити зла, «але постійно чинити добро» (Мосія 5:2).

  2. Див. Матвій 8:13.

  3. Див. УЗ 1:16; див. також Геламан 12:6.

  4. Див. УЗ 76:25–29.

  5. Ми неймовірно щасливі завдяки тому, що тримаємо в руках так багато літописів, що містять Боже слово. У попередні віки світової історії дуже небагато людей володіли примірниками Писань. Люди повинні були запам’ятовувати всі вірші, які вони чули під час проповідей. Яке ні з чим незрівнянне благословення мати власний примірник Писань і читати їх будь-коли. Ви можете бачити, як євангелія змінює життя людей, яких було навернено від часів Адама й до сьогодення.

  6. Алма 32:28

  7. Алма 34:26

  8. Див. Мороній 7:47–48.

  9. Див. 1 Нефій 11:21–23.

  10. Алма 34:28

  11. Див. Марк 10:45. Він сказав Петру, що коли той навернеться, то повинен зміцнювати своїх братів (див. Лука 22:32).

  12. 3 Нефій 9:20.

  13. Крім Писань вас може спрямовувати брошура Заради зміцнення молоді (2002).

  14. Одного разу, коли цар Давид приготувався принести жертву Господу, вірний підданий сказав, що він надасть цареві місце, тварин і дрова для принесення жертви. Але Давид відмовився, кажучи: «Тільки куплю від тебе за ціну і не принесу дармо цілопалень Господеві, Богові моєму» (2 Самуїлова 24:24).

  15. Мороній 10:32–33.

  16. Див. Ефесянам 6:13–17.

  17. Див. 2 Неф. 32:3.

  18. З розповіді сестри Ніколь Крістофферсон Міллер.

  19. Див. Матвій 6:13.

  20. Див. Євреям 8:10; 10:16.

  21. Йоіл 2:13; «Наближайтеся до мене, і я наближатимусь до вас; шукайте мене старанно, і ви знайдете мене; просіть, і ви отримаєте; стукайте, і вам буде відчинено» (див. УЗ 88:63).