2004
Як жити гідно серед наростаючого зла
Tpaвeнь 2004


Як жити гідно серед наростаючого зла

Якщо ви постійно зосереджуєте свій розум і серце на Ньому, Він допоможе вам мати багате й наповнене життя за будь-якої ситуації у світі.

Під час цієї конференції було дано чудові пропозиції щодо того, як можна вистояти в світі, який стає все гіршим. Будучи пророком Бога, Президент Гордон Б. Хінклі дав кришталево прозору перспективу ситуації у світі й нашим можливостям. Два нещодавні висловлювання, адресованих провідникам священства і допоміжних організацій, є ілюстрацією його пророчого бачення. Перше з них стосується випробувань, з якими ми стикаємося:

«Сім’я у звичному її розумінні піддається серйозним нападам. Я не впевнений, що в часи Содома і Гоморри ситуація була гіршою. … Ми бачимо такий самий стан сьогодні. Він домінує по всьому світу. Я думаю, наш Батько, мабуть, плаче, дивлячись на Cвоїх неслухняних синів і дочок»1.

А зараз стосовно наших надзвичайних можливостей:

«Хто на початку існування Церкви міг мріяти про такі можливості, які ми маємо тепер, в нашу епоху? … Церква перебуває у прекрасному стані… Вона буде зростати і зміцнюватися. … У нас є нагода і обов’язок продовжувати вести цю справу, майбутнє якої ледве можемо уявити»2.

У вас є вибір. Ви можете заламувати руки, піддаючись переживанням про майбутнє або вирішити скористатися порадою Господа й жити мирно та щасливо у світі, охопленому нечестям. Якщо ви вирішите зосередити свій погляд на темній стороні, то саме це ви і побачите. Значну частину цього світу заливає повінь бруду, в той час як чесноти, праведність, особиста цілісність, традиційний шлюб і сімейне життя відступають. Содом і Гоморра були уособленням нечестивого життя у Старому Завіті. В той час вони існували осібно; зараз подібні умови поширилися по всьому світу. Сатана вміло маніпулює впливом усіх засобів масової інформації та зв’язку. Його успіх значною мірою збільшив поширення і доступ матеріалів, що спричиняють розкладаючий та руйнівний вплив по всьому світу. В минулому необхідно було докласти зусиль, щоб знайти подібне зло. У наш час ним просякнуто кожен куточок світу. Ми не можемо зупинити ріку злого впливу, бо це є наслідком вияву моральної свободи вибору, наданої нам Небесним Батьком. Але ми можемо і повинні з усією ясністю застерігати про наслідки, до яких призводить наближення до спокусливого руйнівного потоку.

А зараз про світліший бік життя. Незважаючи на скупчення зла, світ неймовірно прекрасний, сповнений великої кількості добрих і щирих людей. Бог забезпечив нас можливістю жити в цьому світі й не піддаватися деградуючому тиску чинників зла, що відчуваються повсюди. Ви можете вести чеснотне, продуктивне, праведне життя, йдучи за планом захисту, створеним вашим Небесним Батьком: Його планом щастя. Він міститься в Писаннях, у натхненних проголошеннях Його пророків. Він зодягнув ваш розум духовним тілом і дав можливість насолоджуватися чудом фізичного тіла. Якщо ви використовуєте тіло згідно з Його настановами, то будете зростати в силі й можливостях, уникатимете провин та отримуватимете щедрі благословення.

Коли Бог, Вічний Батько, і Його Улюблений Син явилися Джозефу Сміту в тому величному видінні у Священному гаю, то почали знову запроваджувати на землі план спасіння разом з усім необхідним для його втілення. Частиною відновлення був переклад додаткових Священних Писань, щоб доповнити ними дорогоцінні літописи, що містяться в Біблії. Цими дорогоцінними Писаннями є Книга Мормона, Учення і Завіти й Дорогоцінна Перлина. Наш Батько знав про ці дні. Він підготував Писання й забезпечив неперервний божественний провід, щоб підтримувати нас. Та допомога стане запевненням, що ви можете жити в мирі та щасті серед наростаючого зла.

Поміркуйте над цими віршами:

«Але все має статися у свій час. [Бог знав про випробування, які постануть перед нами, коли Він дав цю пораду].

Отже, не втомлюйтеся у доброчинності, бо ви закладаєте основи великої роботи. І з малого виходить те, що є великим.

Ось, Господу потрібні серце і небайдужий розум; і небайдужі та послушні куштуватимуть блага землі Сіону в ці останні дні»3.

Це безцінне обіцяння. Якщо ви постійно зосереджуєте свій розум і серце на Ньому, Він допоможе вам мати багате й наповнене життя за будь-якої ситуації у світі.

Павло мудро навчав: «Не будь переможений злом, але перемагай зло добром»4.

Ми повинні наслідувати Ісуса Навина: «Виберіть собі сьогодні, кому будете служити… А я та дім мій будемо служити Господеві»5.

Ісус навчав: «Будь терпеливим у стражданнях, бо ти матимеш їх багато; але витерпи їх, бо ось, Я з тобою аж до кінця твоїх днів»6. «І той, хто є вірним, подолає все, і того буде піднесено в останній день»7.

І, нарешті, така формула успіху: «Прийдіть до Христа, і вдосконалюйтеся в Ньому,… відриньте від себе всю безбожність і люб[іть] Бога з усією вашою могутністю, розумом і силою,… щоб через Його благодать ви могли бути досконалими в Христі»8.

Я знаю, що план щастя підносить і благословляє тих, хто дотримується його, де б вони не жили.

Напередодні Різдва, 37 років тому, при світлі повного місяця я піднімався по схилу невеликого пагорба до віддаленого села Квіріса в Болівії. Разом з чотирма молодими старійшинами протягом дня ми перетинали гірський перевал. Дорога була ненадійною. Потім ми, докладаючи зусилля, піднімалися руслом ріки, щоб побачити, чи допоможе вчення Спасителя безпомічним людям. Те, що ми побачили того дня, збентежило нас: діти, які страждали від недоїдання, дорослі, які ледве дотягували від врожаю до врожаю; нездоровий блиск очей у деяких з них свідчив про те, що вони знаходять розраду в алкоголі та наркотиках. Я дивився на малесеньке бідне село, що знаходилося нижче: кілька мазанок під солом’яними стріхами, побитими вітром і дощем. Єдиною ознакою життя було гавкання собак, які шукали їжу. Ні електрики, ні телефону, ні водопроводу, ні доріг, ні відповідних санітарно-гігієнічних умов, ні лікарів. Все здавалося таким безнадійним. Однак урочиста молитва підтвердила, що ми повинні там бути. Ми знайшли смиренних людей, які сприйняли відновлену євангелію і прийняли рішення жити згідно з нею. Вони робили це в складних умовах, де процвітали крайня бідність, алкоголізм, наркоманія, ворожбитство та аморальність.

Під проводом виняткових місіонерів люди навчилися багато працювати й обробляти поля. Вони збирали урожай поживних овочів та вирощували кроликів, щоб споживати більше білків. Але найкращі уроки дали улюблені місіонери. Вони розповідали їм про Бога, Який любить їх, про Спасителя, Який віддав Своє життя, щоб вони могли жити.

Їхній зовнішній вигляд почав змінюватися. Світло істини випромінювалося з їхніх щасливих облич. Як віддані люблячі представники Господа місіонери навчали істині людей, які цього бажали. Чоловіки і дружини навчилися жити в гармонії, навчати істині своїх дітей, молитися, відчувати Духа.

Я спостерігав за шестирічним хлопчиком, який уважно дивився, як виконувалося перше хрищення і разом з молодшою сестрою розіграв те, що побачив. Він ретельно пояснив їй, як треба поставити руки, зігнув свою маленьку руку під прямим кутом, пробурмотів слова, ніжно нахилив її до розпеченої сонцем землі, посадив на камінь, де конфірмував її, а потім потиснув їй руку. Молодь навчалася найшвидше. Вони стали послушними світлу та істині, яких навчали місіонери, а згодом і їхні батьки. Я бачив, як завдяки вірі та послуху одне покоління молоді, охрищеної в цьому селі, перемогло на перший погляд безнадійне майбутнє. Деякі з них стали місіонерами, закінчили університети й були запечатані в храмі. Завдяки своїй працьовитості та послуху вони знайшли мету й успіх у житті незважаючи на те, що спочатку їх оточувала бідність і злочестя. Якщо це можна було зробити у Квірісі, Болівія, це можна зробити скрізь.

Чи ви помітили, як діє Сатана, щоб заволодіти розумом та почуттями з допомогою мерехтливих образів, гучної музики та надмірного збудження всіх фізичних відчуттів? Він старанно намагається наповнити життя вчинками, розвагами та стимуляторами, щоб людина не могла розмірковувати про наслідки його спокусливих запрошень. Задумайтеся над цим. Дехто спокушається порушенням найголовніших заповідей Бога, бо звабливі дії подаються як щось зовсім прийнятне. Вони здаються привабливими, навіть бажаними. Здається, що вони не мають ніяких серйозних наслідків, а, швидше, очевидну тривалу радість та щастя. Але визнайте, що ті вистави контролюються сценарієм та акторами. Ті рішення, до яких вони спонукають, також є наслідком маніпулювань продюсера, який хоче, щоб вони були саме такими.

Життя зовсім інше. Так, свобода волі дозволяє вибирати все, що захочете, але ви не контролюєте наслідки свого вибору. На відміну від фальшивок, створених людьми, Небесний Батько визначає наслідки вашого вибору. Послух приводить до щастя, у той час, як порушення Його заповідей—ні.

Подумайте про життя тих, хто створює образи, такі привабливі для деяких людей. Як правило, вони піддаються найпорочнішим з руйнівних впливів, які так звабливо змальовують у засобах масової інформації. Вони можуть бути заможними, але нещасними й безсовісними. Висловлювання Алми, натхненного пророка й співчутливого батька, справді описує життя таких людей: «Злочестивість ніколи не була щастям»9.

Якщо коли-небудь у вас виникне бажання поексперементувати з сумнівними пропозиціями Люцифера, спочатку спокійно проаналізуйте неминучі наслідки такого вибору, і ваше життя не буде розбитим. Ви не можете доторкатися до речей, заборонених Богом, що руйнують щастя і роз’їдають духовний провід, не наражаючись на трагічні наслідки.

Якщо ви потрапили в пастку гріха через неправильний вибір, будь ласка, зараз прийміть рішення повернутися на правильний шлях. Ви знаєте, з чого почати. Зробіть це зараз же. Ми любимо вас. Ви нам потрібні. Бог допоможе вам.

Хоча життя може здаватися важким, ви, молоді чоловіки і жінки, тримайтеся за залізний жезл істини. Ви робите більші успіхи, ніж вам здається. Ваша боротьба формує характер, дисциплінує та дає впевненість в обіцяння вашого Небесного Батька і Спасителя, якщо ви постійно дотримуєтеся їхніх заповідей. Ви такі важливі. Ви такі потрібні. Є небагато готових іти на такі самі жертви, на які йдете ви заради праведного життя. Ви можете розвинути чуйність, любов і доброту, щоб досягнути найвищого щастя в завіті вічного шлюбу. Ви будете благословляти своїх дітей розумінням, яке вони ніколи не отримають у світі. Ваш приклад укаже шлях, який приведе їх до успіху в житті навіть тоді, коли світ ставатиме все гіршим. Ви потрібні для зміцнення зростаючого царства Господа і щоб бути прикладом для тих багатьох, які не мають стільки ж світла істини, скільки маєте ви.

Уникайте злочестя світу. Знайте, що Бог усім керує. Настане час, коли Сатана зазнає повну поразку і буде покараний за своє розбещене зло. Бог має особливий план для вашого життя. Він відкриє для вас частини плану, якщо ви будете прагнути цього з вірою та незмінним послухом. Його Син зробив вас вільними—не від наслідків ваших вчинків, але вільними робити вибір. Вічна мета Бога—щоб ви досягли успіху в смертному житті. Незалежно від того, яким злочестивим стає світ, ви можете отримати це благословення. Шукайте і прислухайтеся до особистого скерування, даного через Святого Духа. Продовжуйте жити гідно, щоб отримати його. Допомагайте іншим, хто спіткнувся, заплутався, невпевнений, яким шляхом іти.

Ваша безпека—це Бог, ваш Батько і Його Улюблений Син Ісус Христос. Як один з Його апостолів, уповноважений свідчити про Нього, я урочисто свідчу, що я знаю—Спаситель живий, Він—воскресла, уславлена особа, Яка має досконалу любов. Він—ваша надія, ваш Посередник, ваш Викупитель. Будьте слухняними, і Він приведе вас до миру і щастя серед наростаючого зла у світі, в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. «Стояти міцно й непорушно», Всесвітні збори навчання провідників, 10 січня 2004 р.

  2. «Стан Церкви», Ліягона, листопад 2003, сс. 5–7.

  3. Див. УЗ 64:32–34.

  4. Римлянам 12:21.

  5. Ісус Навин 24: 15.

  6. Див. УЗ:24:8.

  7. Див. УЗ 75:16.

  8. Moроній 10:32.

  9. Aлма 41:10.