2004
Бути батьком—вічне покликання
Tpaвeнь 2004


Бути батьком—вічне покликання

Прислухаймося до голосу пророків, які від початку часів попереджали нас про важливість батька в домі

Коли ми довго і пильно вдивляємося в сьогоденний світ, стає все більше очевидним, що Сатана працює понадурочно, щоб поневолити душі людей. Його головною метою є фундаментальна одиниця суспільства—сім’я.

Протягом кількох останніх десятиліть Сатана вів енергійну кампанію по приниженню та зневаженню цієї основної організації—найважливішої серед усіх. Його успіх стає все більш очевидним—щодня можна бачити зловісні факти, про них повідомляють, про них можна почути; відбувається розпад багатьох сімейних сполук. Разом із занепадом сім’ї ми бачимо страшні наслідки для нашого суспільства—зростання злочинності, агресивну поведінку, бідність, наркоманію—і цей перелік продовжує зростати і зростати.

Мені здається, що Сатана бере чоловіка і батька в перехрестя свого прицілу. Сьогоденні засоби масової інформації, наприклад, є безжальними у своїх атаках—піддаючи висміюванню та приниженню чоловіка і батька в його Богом визначені ролі.

Приклади з Писань

Корисно було б порівняти, як зображається чоловік і батько в засобах масової інформації і в Писаннях. Тут ми маємо такі великі приклади!

Батько і Спаситель. У Новому Завіті ми знаходимо короткі згадування про стосунки Спасителя з Батьком. Одне з найяскравіших таких згадувань—в [Гефсиманському] саду саме перед тим, як Його зрадили:

«[Ісус] на коліна припав та й молився,

благаючи: Отче, як волієш, пронеси мимо Мене цю чашу! Та проте—не Моя, а Твоя нехай станеться воля!..

«І Ангол із неба з’явився до Нього,—і додавав Йому сили»1.

Мойсей та Їтро. Ми знаходимо в книзі Вихід приклад Їтро, Мойсеєвого тестя, спостерігаючого, як Мойсей урядував серед дітей Ізраїля.

«І побачив тесть Мойсеїв усе, що він робить народові, та й сказав: «Що це за річ, що ти робиш народові? Для чого ти сидиш сам один, а ввесь народ стоїть навколо від ранку аж до вечора?

А Мойсей відказав своєму тестеві: «Бо народ приходить до мене питатися суду Бога».

І сказав тесть Мойсеїв до нього: «Недобра ця річ, що ти чиниш.

Справді стомишся і ти, і народ той, що з тобою, бо ця справа тяжча за тебе. Не потрапиш ти чинити її сам один!»2

Тоді Їтро навчив Мойсея, як делегувати обов’язки через покликання здібних, богобоязливих чоловіків і дозволити їм судити як правителям в Ізраїлі.

«І будуть вони судити народ кожного часу. І станеться,—кожну велику справу вони принесуть до тебе, а кожну малу справу—розсудять самі. Полегши собі, і нехай вони несуть тягар із тобою»3.

Алма. У Книзі Мормона ми знаходимо розповідь про Алму, сина Алми, якого згадують в числі тих, що були бунтівними і чинили всіляке нечестя. Алма-батько молився з великою вірою, щоб його син прийшов до пізнання істини. То була молитва, відповідь на яку була дуже особливою.

«І тоді сталося, що коли він ходив туди й сюди, щоб знищувати церкву Бога,… ангел Господа з’явився перед ними; і він зійшов наче у хмарині; і він говорив, наче голосом грому…

І таким великим було їхнє здивування, що вони попадали на землю, і не зрозуміли тих слів, які він сказав їм.

Проте він вигукнув знову, кажучи: Алмо, підіймися і вийди вперед, бо для чого ти переслідуєш церкву Бога? Бо Господь сказав: Це Моя церква, і Я встановлю її; і ніщо не повалить її, крім провини Мого народу.

І ще, ангел сказав: Знайте, Господь почув молитви свого народу, а також молитви свого слуги, Алми, твого батька; бо він молився з великою вірою за тебе, щоб ти міг бути приведений до пізнання істини; отже, з цією метою прийшов я переконати тебе в силі й владі Бога, щоб на молитви його слуг відповідалося за їхньою вірою»4.

Коли Алма молодший пройшов крізь цю подію, він уже був іншою людиною.

Зменшення ролі батька

Сатана у своєму прискіпливо складеному плані знищення сім’ї прагне зменшити роль батька. Зростаюча жорстокість серед молоді, молодіжна злочинність, все глибша бідність та економічна нестабільність, а також проблеми в навчанні у все більшої кількості дітей у наших школах є чітким доказом нестачі позитивного впливу батька в сім’ї5. Сім’я потребує батька, щоб міцно триматися.

Справді, ми вже навчилися з багатовікового досвіду, що сім’я забезпечує найбільш стабільну і безпечну основу для суспільства; вона є фундаментальною в підготовці молодих людей до виконання ними їхніх майбутніх обов’язків. Нам слід було б вже навчитися, що альтернативні стилі сімейних формацій не спрацьовують і ніколи не будуть спрацьовувати. Це з ясністю проголошено Першим Президентством і Кворумом Дванадцятьох Апостолів у документі «Сім’я: Проголошення світові».

«Ми, Перше Президентство і Рада Дванадцятьох Апостолів Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, урочисто проголошуємо, що шлюб між чоловіком і жінкою встановлено Богом і що сім’я є центральною частиною Творцевого плану для вічної долі Його дітей.

Усі люди—чоловіки і жінки—створені за образом Бога. Кожна людина є улюбленим духовним сином або улюбленою духовною дочкою небесних батьків і, будучи такою, має божественну природу і долю. Стать є невід’ємною властивістю доземної, смертної й вічної особистості та її призначення…

Перша заповідь, яку Бог дав Адамові та Єві, стосувалася здатності бути батьками, яку вони мали, як чоловік і дружина. Ми проголошуємо, що Божа заповідь Його дітям розмножуватися і наповнювати землю залишається в силі. Більш того, ми проголошуємо, що Бог заповідав, аби священна сила породження застосовувалася тільки чоловіком і жінкою, законно одруженими як чоловік і дружина.

За божественним задумом, батько має головувати над своєю сім’єю в любові й праведності; він відповідає за забезпечення своєї сім’ї всім необхідним та її захист. Мати в першу чергу відповідальна за виховання своїх дітей. Як рівноправні партнери, матері й батьки зобов’язані допомагати один одному у виконанні цих священних обов’язків…

Ми попереджаємо, що особи, які порушують завіти цнотливості, які жорстоко поводяться зі своїми дружинами або з дітьми або не виконують своїх сімейних обов’язків, одного дня будуть відповідати за це перед Богом. Більш того, ми попереджаємо, що руйнування сім’ї принесе людям, суспільствам і народам біди, які провіщали давні і сучасні пророки»6.

Ролі батька

Пам’ятаючи про таке серйозне застереження стосовно майбутнього дітей нашого Небесного Батька, батьки й матері мають дослідити свої душі, аби переконатися, що вони слідують Господнім вказівкам у побудові вічних сімей. Якщо казати саме про батька, то чого саме Господь чекає від нього?

Коли сім’ю створено, ролі батька включають наступне:

1. Батько—глава своєї сім’ї.

«Батьківство є провідництвом, найважливішим видом провідництва. Так було завжди; так завжди буде. Батьки, з допомогою, порадами і підтримкою ваших вічних супутниць ви головуєте в домі. Так воно є не тому, що йдеться про вашу найвищу гідність або найвищу підготовленість, а тому, що це [божественне] призначення»7.

Ваше провідництво в домі має включати лідерство в сімейному поклонінні Богові.

«Ви головуєте за столом, під час сімейної молитви. Ви головуєте на домашньому сімейному вечорі; і—під проводом Духа Господнього—ви простежуєте, щоб ваших дітей навчали правильним принципам. Ваша відповідальність—давати вказівки в усьому, що стосується сімейного життя. Ви даєте батьківські благословення. Ви берете активну участь у встановленні сімейних правил та у виховних діях. Як лідер в домі, ви плануєте і жертвуєте, щоб досягти благословень об’єднаної та щасливої сім’ї. Щоб усе це виконувати, необхідно жити життям, зосередженим на сім’ї»8.

Як сказав Президент Джозеф Ф. Сміт: «Брати, в [наших] домах бракує релігійної відданості, любові та страху Божого, у нас забагато суєтності, егоїзму, байдужості і замало благоговіння в сім’ї, і якби це було не так, то це не проявлялося б з такою очевидністю [в суспільстві]. Отже, дім—це те, що потребує перебудови. Докладайте зусиль сьогодні і завтра, щоб досягти зміни у вашому домі»9.

Пам’ятайте, брати, що у вашій ролі провідників сім’ї ваша дружина є вашим напарником. Як навчав Президент Гордон Б. Хінклі: «У цій Церкві чоловік іде не попереду дружини і не позаду, а поруч. Вони рівні»10. Від початку Бог навчав людство, що шлюб повинен об’єднувати11 чоловіка і дружину. Отже, в сім’ї немає президента або віце-президента. Подружжя працює разом вічно заради блага своєї сім’ї. Вони об’єднані в слові і в справі, скеровуючи та направляючи сім’ю. Вони рівні. Вони планують і організовують справи сім’ї разом і одностайно, рухаючись уперед.

2. Батько є вчителем.

Порада Президента Джозефа Ф. Сміта актуальна і сьогодні: «Не передовіряйте своїх дітей спеціалістам,… але навчайте їх своїм власним правилом і прикладом біля свого вогнища. Самі будьте спеціалістами в істині»12.

«Коли ви усвідомите важливість навчання своїх дітей, ви станете смиренними, тому що відразу зрозумієте, що це досягається через правило і приклад. Ви не можете представляти собою щось одне, а ефективно навчати чомусь іншому. Ми повинні дотримуватися [заповідей], і вчитися, і молитися про постійне супутництво Святого Духа. Ви повинні очистити й організувати своє життя, щоб ваш приклад і провід відображали світло євангелії Ісуса Христа.

Ви повинні планувати свій день під проводом Духа Господнього, палко прагнучи блага собі і своїй сім’ї перш за все інше, що може відволікти вас від цих найперших обов’язків. Як нас навчають сучасні пророки, «жоден інший успіх в житті не може компенсувати провал вдома» (David O. McKay, in Conference Report, Apr. 1964, 5; quoted from J. E. McCulloch, Home: The Savior of Civilization [1924], 42)»13.

3. Батько забезпечує [сім’ю] матеріально.

Президент Езра Тефт Бенсон висловив це з ясністю: «Господь поклав на чоловіка відповідальність забезпечувати свою сім’ю так, щоб дружина могла виконувати свою роль матері в домі… Іноді матір працює не вдома, і її заохочує до цього (або навіть наполягає на цьому) її чоловік… [заради] тих зручностей, які можна буде придбати за рахунок цього додаткового прибутку. У таких випадках страждати буде не тільки сім’я, брати, але ваше власне духовне зростання і прогрес будуть ускладнені»14.

Батьки, за божественною постановою, ви маєте очолювати свої сім’ї. Це серйозна відповідальність і найважливіша з тих, що ви будь-коли матимете, бо це вічна відповідальність. Нехай сім’я матиме для вас свій належний пріоритет. Це та частина вашого життя, яка триватиме і після смерті. Я свідчу, що наступне твердження є істинним:

«Місце чоловіка в сім’ї, особливо того чоловіка, який має Мелхиседекове священство, це місце першого ступеня важливості, і це слід ясно визнати, і цього слід дотримуватися в такому порядку і з тим повноваженням, що їх Бог дав чоловікові, поставивши його як главу в домі.

Немає повноваження вищого в питаннях сімейної організації, особливо коли цю організацію очолює той, хто має вище священство, ніж повноваження батька … Патріарший порядок має божественне походження, і він протриває крізь час і вічність. Отже, є особлива причина того, що чоловіки, жінки й діти повинні розуміти цей порядок і це повноваження в домівках народу Божого і прагнути зробити те, що хотів би бачити Бог—підготування до найвищого піднесення Його дітей. В домі керівне повноваження завжди покладається на батька, і в усіх домашніх і сімейних справах немає повноваження вищої важливості»15.

Я кілька разів цитував авторів, яких я не називав. Я зробив це навмисно. Посилання на них буде додано у цьогорічних травневих номерах журналів Ensign та Ліягона. Я запрошую вас вивчати їх, переглядаючи ці послання конференції. Це чудові журнали, і вони дійсно повинні бути в кожному домі. Тоді дух цієї конференції зможе жити цілий рік на сторінках цих журналів.

Прислухаймося до голосу пророків, які від початку часів попереджали нас про важливість батька в домі. Будьмо рішучими в тому, щоб повніше виконувати наші обов’язки і відповідальності, які Господь дав нам як батькам у Сіоні—це моя смиренна молитва в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Лука 22:41–43.

  2. Вихід 18:14–15, 17–18.

  3. Вихід 18:22.

  4. Мосія 27:10–14.

  5. See David Blankenhorn, Fatherless America: Confronting Our Most Urgent Social Problem (1995), introduction, 25–48; David Popenoe, Life without Father (1996), 52–78.

  6. Ліягона, жовтень 1998 р., 24; курсив додано.

  7. The Quorum of the Twelve Apostles, «Father Consider Your Ways»: A Message from the Church of Jesus Christ of Latter-day Saints (pamphlet, 1973); reprinte in Ensign, June 2002, 16.

  8. Ensign, June 2002, 16.

  9. «Worship in the Home,» Improvement Era, Dec. 1903, 138.

  10. In Conference Report, Oct. 1996, 68; or Ensign, Nov. 1996, 49.

  11. Див. Буття 2:24.

  12. Improvement Era, Dec. 1903, 138.

  13. Ensign, June 2002, 14.

  14. In Conference Report, Oct. 1987, 60–61; or Ensign, Nov. 1987, 49.

  15. Joseph F. Smith, «The Rights of Fatherhood,» Juvenile Instructor, 1 Mar. 1902, 146.