2004
Вірте!
Tpaвeнь 2004


Вірте!

Вірте в себе. Вірте, що ви ніколи не самотні. Вірте, що ви завжди матимете провід.

Кілька місяців тому мене запросили виступати перед молодими жінками в колі, де я виросла. Я була схвильована і радісна, з нетерпінням очікувала цієї нагоди. Зі мною пішла моя мама, й ми прийшли трохи раніше. Збори проходили в будівлі, в яку я приходила на церковні збори, поки не поїхала в коледж. Я не була там довгий час і не могла передбачити, що станеться, коли я переступлю поріг. Мене огорнула хвиля спогадів, і я почала плакати. Мама поглянула на мене й сказала: «Елейн, не плач зараз». Але коли я побачила кабінет, до якого вели гарні мармурові сходи і в якому мій батько служив, коли був єпископом, сльози покотилися з моїх очей. Піднявшись сходами, я побачила, що двері кабінету єпископа відчинені. Я увійшла й помітила, що його перетворили на маленьку класну кімнату й спогади знову огорнули мене. Я згадала, як батько сидів за столом, а я, ще зовсім маленькою дівчинкою, сиділа на стільці перед ним, сплачуючи десятину, а потім уже молодою жінкою, мала інтерв’ю й отримувала благословення священства. Моя любов до тієї будівлі глибоко пов’язана з духовним досвідом та почуттями, які я там мала.

Часто ще дівчинкою я супроводжувала свого тата-єпископа до церкви й чекала, поки в нього закінчаться збори й інтерв’ю. Я займалася тим, що оглядала всю будівлю. Я знала кожен закуток і кожну щілину в тій будівлі. Однією з моїх найулюбленіших кімнат була кімната у вежі. То була велика кімната, до якої вели круті сходи. В ній було зображення Спасителя, розташоване над великим каміном. Мені завжди хотілося зайти в ту кімнату. Я піднімалася сходами й благоговійно входила всередину. Я сідала на стілець, дивилася на зображення Спасителя й молилася Небесному Батькові. То були прості молитви. Але завжди, коли я молилася, то сповнювалася дуже особливим почуттям і я знала, що Він чує мої дитячі молитви. Саме там я почала вірити.

Господь пообіцяв нам, що коли ми «шука[ємо] старанно, мол[имося] завжди і… віруюч[і],… все це спрацює нам на благо» (див. УЗ 90:24; курсив додано). Це не означає, що все буде досконалим або що ми не матимемо проблем, але це означає те, що все буде добре, якщо ми не відступимося. Ми отримали можливість бути «зразком для вірних» (1 Тимофію 4:12), а Спаситель пообіцяв, що «тому, хто вірує, все можливе» (Марк 9:23). Отже, вірте в себе. Вірте, що ви ніколи не самотні. Вірте, що ви завжди матимете провід.

Вірте в себе

Старійшина Девід Б. Хейт, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав про вас: «Ми віримо у вас, ваші батьки, брати й сестри вірять у вас, і Бог очікує від вас найкращого. Ви повинні вірити в себе. Не здавайтеся перед труднощами, бо ви закладаєте основу великої роботи, і ця велика робота—це ваше життя» («A Time for Preparation,» Ensign, Nov. 1991, 38).

Президент Гордон Б. Хінклі сказав нам: «Я вірю в себе. Я не вважаю це егоїзмом. Але я вірю, що здатний і що ви здатні чинити добро, зробити внесoк у суспільство, в якому живете, рости, розвиватися і робити те, що нам зараз здається неможливим… Я вірю в той принцип, що можу змінювати цей світ. Можливо, лише трішечки. Але це зробить добро сильнішим» («I Believe,» Tambuli, Mar. 1993, 8).

Ви—одне з найвеличніших поколінь молодих жінок, яке будь-коли жило на цій землі. Перш ніж ви прийшли на цю землю, вас навчав [Небесний] Батько. Вас було послано в цей час з особливою метою. Кожна має завдання, яке ніхто не може зробити краще. Вам призначено виконати його.

Ваш праведний приклад віруючої дівчини приведе до змін у світі, отже, «не втомлюйтесь у доброчинності, бо ви закладаєте основи великої роботи» (див. УЗ 64:33).

Вірте, що ви ніколи не самотні

Докладаючи зусиль, щоб бути прикладом віруючої дівчини, ви можете відчути, що залишилися на самоті, що ви єдина, хто намагається бути праведною й чистою. Ви можете подумати, що ніхто крім вас не намагається бути скромною у вчинках, мові й зовнішньому вигляді. Але ви не самотня. По всьому світу є тисячі молодих жінок, таких, як ви. Вони намагаються бути зразком віруючих.

Кармеліта і Росаріо, дві молоді жінки з Халапи, Мексика, належать до таких віруючих. Вони—єдині члени Церкви у своїй сім’ї й живуть окремо. Коли я відвідала їхній маленький дім, вони сказали, що знають, що Небесний Батько дуже любить їх, бо послав місіонерів навчати їх євангелії. Хоча життя й нелегке, вони щодня покладаються на люблячу турботу й провід Небесного Батька. Кармеліті, Росаріо й кожній з вас я свідчу, що ви не самотні. Господь пообіцяв: «Я йтиму перед вашим лицем. Я буду праворуч і ліворуч від вас, і мій Дух буде у ваших серцях, а мої ангели—навколо вас, щоб підтримувати вас» (див. УЗ 84:88).

Вірте, що ви завжди матимете провід

Якщо ви ретельно вивчаєте Писання й завжди молитеся, то Господь буде направляти вас. Молода жінка, яка живе в Монголії, слухала слова пророків, коли місіонери читали їй уривки з Книги Мормона. Книгу Мормона ще не було перекладено монгольською, але, коли місіонери перекладали для неї слова з цієї книги, вона повірила й охристилася. Дівчина стала прикладом віруючої у Монголії.

Пізніше її покликали на місію в Солт-Лейк-Сіті. Яку ж радість вона відчувала! Вона вивчила англійську мову й придбала особистий примірник Писань. Вона полюбила їх. Коли вона була в нашому домі, то з благоговінням читала свої Писання. Вона любила їх. Я помітила, що майже все на кожній сторінці було підкреслено жовтим кольором. Я сказала: «Сестро Саранцецег, ваші Писання схожі на золоті пластини». Вона відповіла: «Я підкреслила лише те, що мені сподобалося». Все в Писаннях можна застосувати до нашого життя. Писання відповідають на наші запитання. В них ми знаходимо взірці для наслідування і героїв. Вони допомагають нам зрозуміти, як справитися з труднощами й випробуваннями. Багато разів Писання будуть відповіддю на ваші молитви.

Коли я була в такому ж віці, як і ви, мій батько серйозно захворів. Ми подумали, що то був просто грип; але з кожним днем йому ставало все гірше й гірше. Саме в той час я справді зрозуміла, що означає «молитися завжди» (2 Нефій 32:9). Я постійно молилася у своєму серці й шукала усамітнення, де могла б у молитві вилити свою душу Небесному Батькові, просячи зцілення для свого тата. Прохворівши кілька тижнів, мій батько помер. Я мала шок і була зовсім налякана. Що наша сім’я буде робити без батька, якого ми так любили? Як ми зможемо жити далі? Мені здавалося, що Небесний Батько не почув і не відповів на мої гарячі молитви. Моя віра була під загрозою. Я звернулася до Небесного Батька й запитала: «Небесний Батьку, Ти справді є?»

Протягом багатьох місяців я молилася і просила допомоги й проводу. Я молилася за свою сім’ю, я молилася, щоб зрозуміти, чому мого батька не було зцілено. Протягом якогось часу мені здавалося, що небеса не відповідають, але всією сім’єю ми продовжували молитися, просячи втіхи й проводу. Я також продовжувала молитися. Тоді одного дня, вже через багато місяців, я сиділа на причасних зборах і відповідь прийшла у вигляді вірша з Писань. Промовець казав: «Надійся на Господа всім своїм серцем, а на розум свій не покладайся! Пізнавай ти Його на всіх дорогах своїх, і Він випростує твої стежки» (Приповісті 3:5–6). Прийшло відчуття й мені здалося, що я сиджу одна в каплиці. То була відповідь. Небесний Батько почув мої молитви!

Це сталося багато років тому, але я яскраво це пам’ятаю і свідчу, що Він випростовував мої стежки. Я знаю, що коли ми віримо Йому й довіряємо, «все спрацює [нам] на благо».

Сьогодні заклик до кожної з вас звучить так само, як і заклик, з яким звернувся апостол Павло до свого юного друга Тимофія: «Будь зразком для вірних» (1 Тимофію 4:12). Чи будете ви так чинити? Чи покажете ви світу й Господу свою вірність тим, як одягаєтеся, розмовляєте, поважаєте своє тіло, самою чистотою свого життя? Світу потрібні віруючі молоді жінки.

Вірте у Спасителя. Він любить вас, і я свідчу, що Він не залишить вас на самоті. Він пообіцяв:

«Не бійсь, Я з тобою, журливим не будь,

Я Бог твій, полегшу завжди твою путь,

Я міць твоя, поміч, опора твоя,

Рука допоможе всевладна Моя»

(«Святі, вашій вірі не буде кінця», Гімни і дитячі пісні, № 6; див. також Ісая 41:10; 43:2–5).

Я вірю, що кожна з вас має силу змінити світ. Вірте в себе. Вірте, що вас буде спрямовано. Вірте, що ви ніколи не самотні. В ім’я Ісуса Христа, амінь.