Генеральна конференція
Оздоба замість попелу: зцілююча дорога прощення
Жовтнева генеральна конференція 2022 р.


Оздоба замість попелу: зцілююча дорога прощення

Жити таким чином, аби віддавати оздобу замість попелу вашого життя,—це вчинок віри, який наслідує Спасителя.

Книга 1 Самуїлова містить маловідому історію про Давида, майбутнього царя Ізраїля, та жінку на ім’я Авіґаїл.

Після смерті Самуїла Давид і його люди втекли від царя Саула, який хотів убити Давида. Вони пильнували за отарами та слугами багатого, але негідного чоловіка на ім’я Навал. Давид послав 10 своїх людей зустрітися з Навалом і попросити необхідних для них їжі та припасів.

Навал образливо відповів на прохання Давида і відіслав його людей з порожніми руками.

Ображений Давид приготувався зі своїми людьми виступити проти Навала та його дому, кажучи: “Він вернув мені злом за добро”.1 Слуга розповів Авіґаїл, дружині Навала, про негідне ставлення її чоловіка до людей Давида. Авіґаїл швидко зібрала необхідну їжу та припаси й пішла миритися.

Коли Авіґаїл зустріла його, вона “впала перед Давидом на обличчя своє, та й вклонилася до землі,

І впала вона до ніг йому та й сказала: “На мені самій, пане мій, ця провина! …

А тепер, … Господь стримає тебе, щоб ти не ввійшов до пролиття крови, і щоб рука твоя не допомогла в цьому тобі! …

А оце дарунок, якого принесла твоя невільниця своєму панові, буде даний хлопцям, що служать моєму панові. …

Прости ж провину невільниці своєї”. …

І сказав Давид до Авіґаїл: “Благословенний Господь, Бог Ізраїлів, що послав тебе на це навпроти мене!

І благословенний розум твій, і благословенна ти, що стримала мене цього дня, щоб я не пішов на пролиття крови, і щоб рука моя не відімстила за мене.

І взяв Давид із руки її те, що вона принесла йому, а їй сказав: “Іди з миром до свого дому! … я послухався голосу твого, і простив тобі!”2

Вони обоє розійшлися з миром.

У цій розповіді Авіґаїл можна розглянути як яскравий приклад, або символ, Ісуса Христа3 . Завдяки Своїй спокутній жертві Він може звільнити нас від гріха, звільнити серце від войовничих настроїв і забезпечити нас необхідним прожитком4.

Подібно до того, як Авіґаїл була готова взяти на себе гріх Навала, так і Спаситель—незбагненним чином—узяв на Себе наші гріхи та гріхи тих, хто скривдив нас чи образив5 . У Гефсиманії і на хресті Він забрав ці гріхи. Він підготував для нас шлях, щоб позбутися мстивого серця. Цей “шлях” проходить через прощення, яке може бути серед найважчого, що ми коли-небудь робили, і найбожественнішого, що ми коли-небудь відчували. На шляху прощення спокутна сила Ісуса Христа може увійти в наше життя й почати зцілювати глибокі тріщини серця й душі.

Президент Рассел М. Нельсон навчав, що Спаситель надає нам здатність прощати:

“Завдяки Його безкінечній Спокуті ви можете простити тих, хто завдав вам болю і хто, можливо, ніколи не визнає свою провину перед вами.

Зазвичай легко прощати того, хто щиро й смиренно прагне вашого прощення. Але Спаситель обдарує вас здатністю прощати кожного, хто брутально повівся з вами у будь-який спосіб. І тоді їхні образливі вчинки вже більше не зможуть розʼїдати вашу душу”6.

Те, що Авіґаїл принесла велику кількість їжі та речей, може навчити нас, що Спаситель пропонує скривдженим та пораненим необхідні засоби для прожиття і допомогу, щоб зцілитися та одужати7. Нам не потрібно самотужки справлятися з наслідками дій інших людей; крім того, ми можемо здобути зцілення і отримати можливість звільнитися від тягаря войовничості в серці та вчинків, до яких вона спонукає.

Господь сказав: “Я, Господь, прощатиму того, кого прощатиму, але від вас вимагається прощати всіх людей”8. Господь вимагає від нас прощати задля нашої ж користі9. Але Він не просить нас робити це, не маючи Його допомоги, Його любові, Його розуміння. Завдяки нашим завітам з Господом кожен з нас може отримати зміцнюючу силу, провід і допомогу, які необхідні нам, щоб прощати і бути прощеними.

Будь ласка, зрозумійте, що прощати не означає залишатися там, де вас ображають. “Ми можемо продовжувати працювати над тим, аби когось простити, і в той же час відчувати спонукання від Духа триматися осторонь цієї людини”10.

Саме як Авіґаїл допомогла Давиду позбутися “спокус[и] серця”11 й отримати потрібну йому допомогу, так Спаситель допоможе і вам. Він любить вас і зустрічає на вашому шляху з “лікування[м] в промінях Його”12. Він бажає вам спокою.

Я особисто була свідком чуда Христа, Який зцілив моє серце, сповнене войовничості. З дозволу мого батька хочу розповісти про те, що я виросла у домівці, де не завжди почувалася в безпеці через емоційні та словесні образи. У дитинстві та юності я сердилася на свого батька і гнівалася у своєму серці через завданий біль.

З роками, докладаючи зусиль, щоб знайти спокій та зцілення на шляху прощення, я глибоко усвідомила, що той Син Божий, Який спокутував мої гріхи, і є тим Викупителем, Який також спасе людей, які завдали мені глибокого болю. В дійсності я не могла вірити в першу істину, не повіривши в другу.

Як зростала моя любов до Спасителя, так і зростало моє бажання замінити біль та гнів Його цілющим бальзамом. Це був процес, який тривав багато років і вимагав мужності, чуйності, наполегливості та уміння довіряти божественній силі Спасителя спасати і зцілювати. Мені все ще є над чим працювати, але в своєму серці я більше не маю войовничих настроїв. Мені було дано “нове серце”13, що відчуло глибоку й незмінну любов особистого Спасителя, Який залишався поруч зі мною, Який ніжно і терпляче вів мене до чогось кращого, Який плакав зі мною, Який розумів мій смуток.

Господь послав мені взамін благословення так само, як Авіґаїл принесла потрібні Давиду речі. Він прислав у моє життя наставників. Та найприємнішими з усіх і найбільш впливовими були мої стосунки з Небесним Батьком. Завдяки Йому я з вдячністю пізнала ніжну, захищаючу та направляючу любов досконалого Батька.

Старійшина Річард Г. Скотт сказав: “Ви не можете стерти те, що було зроблено, але ви можете пробачити14. Прощення зцілює жахливі, трагічні рани, бо воно дозволяє любові Бога очистити ваше серце й розум від отрути ненависті. Воно очищає ваш розум від бажання помститися. Воно готує ґрунт для любові Господа, яка очищає, зцілює й відновлює”15.

За останні роки мій земний батько також дивовижно змінив своє серце і повернувся до Господа—чого я не очікувала у цьому житті. Це стало для мене ще одним свідченням того, наскільки довершеною та впливовою є сила Ісуса Христа.

Я знаю, що Він здатний зцілити грішника і тих, проти кого згрішили. Він є Спасителем і Викупителем світу, Який віддав Своє життя, щоб ми могли жити знову. Він сказав: “На Мені Дух Господній, бо Мене Він помазав, щоб Добру Новину звіщати вбогим. Послав Він Мене [зцілити зламаносердих], проповідувати полоненим визволення, а незрячим прозріння, відпустити на волю помучених16.

Усім зі зламаним серцем, полоненим, пораненим і, можливо, осліпленим через біль чи гріх, Він пропонує зцілення, одужання та визволення. Я свідчу, що те зцілення та одужання, які Він пропонує, є реальними. Час такого зцілення для кожного свій, і ми не можемо робити висновки щодо того, скільки часу потрібно іншій людині. Важливо дати собі достатньо часу для загоєння і під час цього процесу бути добрим до себе. Спаситель завжди милосердний, уважний і готовий надати необхідну нам допомогу17.

На шляху прощення і зцілення важливо вибрати не підтримувати в наших сім’ях чи будь-де нездорові моделі поведінки чи стосунки. Усім, хто знаходиться в сфері нашого впливу, ми можемо відповідати добротою на жорстокість, любов’ю на ненависть, лагідністю на різкість, захистком на тривожність, спокоєм на суперечку.

Віддавати те, в чому вам було відмовлено, є могутньою частиною божественного зцілення, можливого через віру в Ісуса Христа. Жити так, щоб ви віддавали, як сказав Ісая, оздобу замість попелу свого життя18—це вчинок віри, який є наслідуванням найвищого прикладу Спасителя, Хто відстраждав усе, щоб допомогти всім.

Йосип з Єгипту прожив життя, в якому було вдосталь попелу. Його ненавиділи брати, його зрадили, він був проданий у рабство, помилково ув’язнений і забутий тим, хто обіцяв допомогти. Але він довіряв Господу. “І був Господь з Йосипом”19 та освятив його випробування для його власного благословення та зростання—і порятунку його сім’ї та всього Єгипту.

Коли Йосип зустрівся зі своїми братами як видатний керівник у Єгипті, його прощення та вдосконалене бачення проявилися в милостивих словах, які він промовив:

“А тепер не сумуйте, і нехай не буде жалю в ваших очах, що ви продали мене сюди, бо то Бог послав мене перед вами для виживлення. …

І виходить тепер, не ви послали мене сюди, але Бог”20.

Завдяки Спасителю життя Йосипа перетворилося на “оздобу замість попелу”21.

Кевін Дж. Вортен, президент УБЯ, сказав, що Бог “може зробити так, щоб користь отримувалася … не лише через наші успіхи, але також через наші невдачі та невдачі інших, які завдають нам болю. Бог настільки добрий і настільки могутній”22.

Я свідчу, що найбільшим прикладом любові та прощення є приклад нашого Спасителя, Ісуса Христа, Який у гірких стражданнях сказав: “Отче, відпусти їм, бо не знають, що чинять вони!”23.

Я знаю, що наш Небесний Батько бажає добра і надії для кожного зі Своїх дітей. В Єремії ми читаємо: “Я знаю ті думки, які думаю про вас, говорить Господь, думки спокою”24.

Ісус Христос є вашим особистим Месією, вашим люблячим Викупителем і Спасителем, Який знає благання вашого серця. Він бажає вашого зцілення та щастя. Він любить вас. Він плаче з вами у ваших скорботах і радіє, зцілюючи вас. Давайте, йдучи зцілюючим шляхом прощення, наберемося мужності і візьмемося за Його люблячу руку, яка завжди простерта25. Про це я молюся в ім’я Ісуса Христа, амінь.