Генеральна конференція
Удосконалюйтеся в Ньому
Жовтнева генеральна конференція 2022 р.


Удосконалюйтеся в Ньому

Наша досконалість можлива лише завдяки Божій благодаті.

Наш Небесний Батько і наш Спаситель, Ісус Христос, мають силу спасти нас і змінити нас. Вони можуть допомогти нам стати такими, як Вони є.

Кілька років тому в одного з наших молодших онуків, Ерона, почалися проблеми зі здоров’ям. Він був виснаженим, мав багато синців на тілі і нездоровий вигляд. Після медичного обстеження у нього виявили важку апластичну анемію, хворобу, при якій кістковий мозок перестає виробляти червоні клітини крові, білі клітини крові і тромбоцити. Без лікування і повного одужання його кров не могла згортатися належним чином і боротися з інфекціями, тому навіть незначні падіння, травми або хвороби могли одразу загрожувати життю.

Певний час Ерону робили регулярне переливання крові і тромбоцитів, щоб уберігати від небезпеки. Лікарі пояснили, що єдиним способом одужання від хвороби буде трансплантація кісткового мозку і найкращі шанси на успіх будуть у тому випадку, якщо донором стане хтось із рідних братів чи сестер. Якби хтось із його братів ідеально підійшов як донор, то внаслідок трансплантації його життя могло б бути врятовано. Його четверо молодших братів пройшли діагностику, і один з них, Максвелл, був визнаний ідеальним донором.

Навіть за наявності ідеального донора пересадка кісткового мозку все ще становить серйозний ризик ускладнень. Комбінацією хіміотерапії та променевої терапії необхідно було знищити власні клітини Ерона в його хворому кістковому мозку перед тим, як отримати стовбурові клітини кісткового мозку його брата Максвелла. Потім через ослаблену імунну систему Ерону потрібно було кілька тижнів перебувати в ізоляції в лікарні, а потім кілька місяців вдома, дотримуючись певних правил, обмежень і приймаючи медикаменти.

Сподіваним результатом трансплантації було те, що тіло Ерона не відторгне клітини донора і що клітини Максвелла поступово вироблятимуть у тілі Ерона необхідні червоні і білі кров’яні тільця і тромбоцити. Успішна донорська трансплантація веде до реальних позитивних фізіологічних змін. На подив, лікар зазначив, що якщо Ерон скоїть злочин і залишить кров на місці злочину, поліція може заарештувати його брата Максвелла. Це тому, що кров Ерона буде утворюватися з трансплантованих клітин Максвелла і матиме його ДНК, і так буде до кінця його життя.

Те, що Ерона рятувала кров його брата, викликало багато думок про спокутну кров Ісуса Христа і вплив Його Спокути на нас. Я б хотів сьогодні зосередитися на постійній життєдайній зміні, яка відбувається, коли ми дозволяємо Господу творити в нас чудеса1.

Ерон не мав у собі сили подолати хворобу. Його тіло було нездатне виробляти клітини крові, необхідні для підтримки його життя. Що б він не робив особисто, він не міг зцілити свій кістковий мозок. Так само, як Ерон не міг вилікувати себе, ми не можемо самі себе спасти. Якими б здібними, освіченими, геніальними чи сильними ми не були, ми не можемо очиститися від своїх гріхів, змінити своє тіло на безсмертний стан або піднестися. Це можливо лише завдяки Спасителю Ісусу Христу і Його нескінченній Спокуті. “І нема ніякого іншого шляху чи імені під небесами, якими людина може бути спасенною в царстві Бога”2 . Саме Його спокутна кров очищує і освячує нас3.

Хоча Ерон і не міг зцілити себе, для того, аби трансплантант виконував свою функцію, йому потрібно було з готовністю робити те, що казали лікарі, навіть те, що було дуже важко робити. Хоча ми не можемо спасти себе, але коли ми підкоряємося волі Господа і дотримуємося наших завітів, відкривається шлях для нашого викуплення4 . Подібно до дивовижного процесу зміни самої ДНК клітин крові Ерона, ми можемо змінити наші серця5, щоб Його образ був на наших обличчях6 і ми стали новими створіннями у Христі7.

Алма нагадав народу Зарагемлі про попереднє покоління, яке було навернено. Говорячи про свого батька, Алма пояснив, що “завдяки його вірі могутня зміна сталася в його серці”8. Потім він запитав: “Хіба ви не відчули могутню зміну у ваших серцях?”9 Не самі люди змінили свої серця. Господь здійснив цю зміну. Алма дуже чітко про це сказав. Ось його слова: “Знайте, Він змінив їхні серця”10. Вони “упокорилися і поклали довіру на істинного й живого Бога. І знайте, вони були вірними до кінця; тому вони були спасенні”11. Люди були готові відкрити свої серця і виявити віру, а потім Господь змінив їхні серця. І якою могутньою була ця зміна! Подумайте про різницю в житті цих двох чоловіків на ім’я Алма до і після того, як їхні серця були змінені12.

Ми—діти Бога, і ми маємо величну долю. Ми можемо змінитися, щоб стати схожими на Нього і мати “повноту радості”13. З іншого боку, Сатана хоче, щоб ми були такими ж нещасними, як він14. Ми здатні вибирати, за ким нам іти15. Коли ми йдемо за Сатаною, то даємо йому силу16. Коли ми йдемо за Богом, Він дає нам силу.

Спаситель навчав, що ми “повинні бути досконалими”17. Це може здаватися чимось непідйомним. Я чітко бачу свої власні слабкості, і мені болісно визнавати, наскільки я далекий від досконалості. Ми можемо бути схильні думати, що маємо стати досконалими, але це неможливо. Цього не станеться, навіть якщо ми будемо виконувати всі поради з усіх книжок світу, що навчають саморозвитку. Існує лише один шлях і одне ім’я, завдяки якому приходить досконалість. Ми “ста[ємо] досконалими через Ісуса, посередника нового завіту, Хто виконав цю досконалу Спокуту через пролиття Своєї власної крові”18. Наша досконалість можлива лише завдяки Божій благодаті.

Чи можете ви уявити, наскільки приголомшливим було б для нашого юного онука Ерона припустити, що він мав зрозуміти і виконати всі медичні процедури, пов’язані з трансплантацією, самостійно? Ми не повинні вважати, що нам потрібно робити те, що може зробити лише Спаситель у чудесному процесі нашого вдосконалення.

У своєму заключному зверненні до нас Мороній каже: “Прийдіть до Христа, і вдосконалюйтеся в Ньому … і якщо ви відринете від себе всю безбожність і любитимете Бога з усією вашою могутністю, розумом і силою, тоді Його благодаті буде достатньо вам, щоб через Його благодать ви могли бути досконалими в Христі”19. Яка втішаюча і могутня істина! Його благодаті достатньо для мене. Його благодаті достатньо для вас. Його благодаті достатньо для всіх “струджен[их] та обтяжен[их]”20.

У процесі медичного лікування, подібного до Еронового, не завжди можна бути впевненими в кінцевому результаті. Насправді, Ерону потрібна була ще одна пересадка, коли перша дала ускладнення. На щастя, у випадку з духовною зміною в серці, нам не потрібно сумніватися щодо результату. Коли ми живемо за Його волею, “покладаючися повністю на заслуги Того, Хто владний спасати”21, тоді на 100 відсотків гарантується, що нас буде очищено кров’ю Спасителя і зрештою ми станемо досконалими в Ньому. Він є “Бог[ом] істини, і не [може] брехати”22.

Немає жодного сумніву в тому, що цей процес змін вимагає часу і не буде завершений у цьому житті, але обіцяння є певним. Коли виконання Божих обіцянь здається далеким, ми все одно приймаємо ці обіцяння, знаючи, що вони виповняться23.

Дивовижна зміна в здоров’ї Ерона принесла велику радість нашій сім’ї. Уявіть велику радість на небесах, коли в наших душах відбуваються могутні зміни.

Наш Небесний Батько і наш Спаситель, Ісус Христос, люблять нас і милостиво запропонували змінити нас і вдосконалити. Вони бажають це зробити. У цьому суть Їхньої роботи і слави24. Я свідчу, що Вони мають силу робити це, коли ми приходимо до Них з вірою. В ім’я Ісуса Христа, амінь.