Генеральна конференція
Допомога бідним і стражденним
Жовтнева генеральна конференція 2022 р.


Допомога бідним і стражденним

Церква Ісуса Христа віддана служінню нужденним, а також співпраці з іншими на цій ниві.

Брати і сестри, наш улюблений Президент Рассел М. Нельсон звернеться до нас пізніше на цій сесії. Він попросив мене виступити першим.

Сьогодні я розповім, які види допомоги Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів та її члени надають бідним і стражденним. Я також поговорю про схожу діяльність інших хороших людей. Допомога нужденним—це принцип усіх Авраамічних та інших релігій.

Декілька місяців тому Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів вперше подала звіт про обсяг нашої гуманітарної роботи по всьому світу1 . У 2021 році витрати на допомогу нужденним у 188 країнах світу склали 906 мільйонів—майже мільярд доларів США. Крім того, у цій справі члени нашої Церкви пожертвували понад 6 мільйонів годин волонтерського служіння.

Звичайно, наведені числа не повною мірою показують, що ми віддаємо і як допомагаємо. Вони не відображають особистої підтримки, яку надають члени нашої Церкви, з турботою служачи одне одному в покликаннях та за власної ініціативи. У нашому звіті за 2021 рік також нічого не говориться про те, що члени Церкви роблять самостійно через безліч благодійних організацій, формально не пов’язаних з нашою Церквою. Почну з кількох прикладів.

У 1831 році, менш ніж через два роки після організації відновленої Церкви, Господь дав таке одкровення для скерування її членів і, на мою думку, всіх Своїх дітей по всьому світу:

“Бо ось, це не годиться, щоб Я на все давав накази; бо кого в усьому примушують, той є лінивим і немудрим слугою. …

Істинно Я кажу, люди мають завзято займатися доброю справою, і робити багато чого за своєю власною вільною волею, і вершити багато праведності;

Бо є в них сила, завдяки якій вони є вільними в собі. І якщо люди творять добро, вони ні в якому разі не втратять свою винагороду”2.

За більш ніж 38 років служіння в якості апостола і понад 30 років професійної діяльності я бачив чимало безкорисливих зусиль організацій та окремих людей, які служили прикладом того, що в одкровенні описується як заняття “доброю справою” і старання “вершити багато праведності”. Проявів такого гуманітарного служіння по всьому світу не злічити, вони виходять за межі нашої Церкви і їх більше, ніж нам відомо. Розмірковуючи про це, я думаю про пророка і царя Веніямина з Книги Мормона, проповідь якого містила таку вічну істину: “Коли ви служите вашим ближнім, то ви тільки служите вашому Богові”3.

Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів активно навчає своїх вірян важливості благодійного та гуманітарного служіння ближнім і застосовує цей принцип на практиці. Наприклад, у першу неділю кожного місяця ми постимося і передаємо суму, еквівалентну принаймні вартості їжі, яку ми заощадили, на допомогу нужденним у наших підрозділах. Церква також робить величезний внесок у гуманітарне та інше служіння по всьому світу.

Незважаючи на все, що Церква робить як організація, переважна частина гуманітарного служіння дітям Божим по всьому світу здійснюється окремими людьми та організаціями, формально не пов’язаними з Церквою. Як зауважив один із наших апостолів, “Бог використовує більше ніж одну групу людей для виконання своєї великої та дивовижної роботи. … Таке завдання було б надто широким, надто складним для виконання лише однією групою”4 . Нам, членам відновленої Церкви, потрібно підвищувати свою обізнаність та бути більш вдячними за служіння, яке здійснюють інші.

Церква Ісуса Христа віддана служінню нужденним, а також співпраці з іншими на цій ниві. Нещодавно ми зробили значне пожертвування у Всесвітню продовольчу програму ООН. Упродовж десятиліть нашої гуманітарної роботи ми найактивніше співпрацюємо з двома організаціями: проєкти, які виконуються разом з Червоним Хрестом і Червоним Півмісяцем у десятках країн, надають Божим дітям життєво важливу допомогу під час збройних конфліктів і стихійних лих. Також ми тривалий час допомагаємо разом з Catholic Relief Services (Католицькою службою допомоги). Ці організації багато чого нас навчили щодо надання допомоги на світовому рівні.

Ми також плідно співпрацюємо з іншими організаціями, серед них Muslim Aid (Мусульманська допомога), Water for People (Вода для людей) та IsraAID. Хоча кожна гуманітарна організація спеціалізується у чомусь своєму, нас об’єднує спільна мета—полегшувати страждання дітей Божих. Все це є частиною Божої роботи для Його дітей.

Сучасне одкровення вчить, що наш Спаситель, Ісус Христос,—це “істинне світло, яке засвічує кожну людину, яка приходить у світ”5 . Отже, всі діти Бога наповнюються цим світлом, щоб служити Йому та одне одному, наскільки дозволяють їхні знання та здібності.

Книга Мормона навчає: “все, що запрошує і принаджує творити добро, і любити Бога, і служити Йому, надихнуто Богом”6.

І далі:

“Бо знайте, Дух Христа дано кожній людині, щоб вона відрізняла добро від зла; ось чому я показую вам, як саме судити; бо все, що запрошує творити добро і переконує вірити в Христа, послано силою і даром Христа. …

А тепер, браття мої, … ви знаєте світло, за яким ви можете судити, світло, яке є світлом Христа”7.

Ось декілька прикладів того, як одні Божі діти допомагають іншим у ключових потребах у харчуванні, охороні здоров’я та освіті.

Десять років тому родина Кандхарі, подружня пара сикхів з Об’єднаних Арабських Еміратів, особисто запустила чудовий проєкт з метою допомоги голодним. На території сикхського храму Гуру Нанак Дарбар у кожні вихідні вони роздають понад 30 000 вегетаріанських обідів для кожного, хто переступає його поріг, незалежно від релігії чи раси. Пан Кандхарі пояснює: “Ми віримо, що ми всі єдині; ми є дітьми одного Бога і прийшли сюди, щоб служити людству”8.

Ще один приклад—надання медичної та стоматологічної допомоги нужденним. У Чикаго я познайомився з доктором Захіром Сахлулом, американським лікарем-реаніматологом сирійського походження. Він—один із засновників організації MedGlobal, в рамках якої медичні фахівці-волонтери жертвують свій час, навички, знання та лідерські якості, допомагаючи людям у критичних ситуаціях, наприклад, під час війни в Сирії, де доктор Сахлул ризикував життям, надаючи допомогу цивільному населенню. MedGlobal і подібні організації (включно з багатьма професіоналами з-поміж святих останніх днів) показують, що Бог спонукає віруючих фахівців надавати бідним довгоочікувану допомогу по всьому світу9.

Багато безкорисливих дітей Божих займаються викладацькою діяльністю, теж у різних куточках світу. Хорошим прикладом, знайомим нам завдяки нашим гуманітарним проєктам, є діяльність людини на ім’я пан Габріель, який сам кілька разів був біженцем через різні збройні конфлікти. Нещодавно він зауважив, що сотні тисяч дітей біженців у Східній Африці потребують допомоги, щоб не втратити надію та жвавість розуму. Він організував вчителів з-поміж біженців у так звані “школи під деревом”, де діти збиралися на уроки в тіні крон дерев. Він не став чекати, доки хтось щось зробить чи доручить, а особисто очолив роботу, надавши тисячам школярів молодшого віку можливість навчатися у складні роки перебування далеко від дому.

Звісно, ці три приклади не означають, що все, про що говорять чи що роблять організації чи люди, називаючи це благом чи Божою справою, дійсно таким і є. Ці приклади лише показують, що Бог надихає багато організацій та людей творити багато добрих справ. Це також свідчить про те, що нам слід більше помічати добро, яке творять інші, і підтримувати це у міру наявності часу та можливостей.

Ось деякі приклади служіння, яке підтримує Церква, її члени та інші добрі люди й організації через особисті пожертвування у вигляді часу та грошей.

Почну зі свободи віросповідання. Підтримуючи її, ми служимо власним інтересам, але також інтересам інших релігій. Наш перший Президент, Джозеф Сміт, навчав: “Ми залишаємо за собою право поклонятися Всемогутньому Богові так, як нам каже власна совість, і визнаємо за всіма людьми те саме право: нехай вони поклоняються як, де і чому вони хочуть”10.

Серед інших прикладів гуманітарної та іншої допомоги відновленої Церкви, яку також добровільно підтримують її члени, є фінансування шкіл, коледжів та університетів і раніше маловідомі, а нині оприлюднені великі внески на допомогу постраждалим від руйнувань та безладдя після стихійних лих, таких як торнадо та землетруси.

Неможливо перелічити всі інші благодійні заходи, які члени нашої Церкви підтримують своїми добровільними пожертвуваннями та стараннями. Згадаємо лише деякі, щоб показати, наскільки вони різноманітні та значущі: боротьба з расизмом та іншими упередженнями; дослідження, присвячені профілактиці та лікуванню хвороб; допомога людям з інвалідністю; підтримка музичних організацій; покращення моральної та фізичної атмосфери для кожного.

В усій гуманітарній діяльності Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів ми прагнемо наслідувати приклад праведного народу, описаного в Книзі Мормона: “І ось, за своїх обставин процвітання, вони не проганяли нікого, хто був би роздягненим, або був би голодним, або був би спраглим, або був би хворим, … і вони … були щедрими до всіх, до старих і молодих, до залежних і вільних, до чоловіків і жінок, чи то не з церкви або з церкви”11.

Я свідчу про Ісуса Христа, Чиє світло та Дух скеровують усіх дітей Бога у наданні допомога бідним і стражденним по всьому світу. В ім’я Ісуса Христа, амінь.