Генеральна конференція
Ісус Христос зміцнює молодь
Жовтнева генеральна конференція 2022 р.


Ісус Христос зміцнює молодь

Покладайте свою довіру на Ісуса Христа. Він поведе вас вірним шляхом. Він—джерело вашого зміцнення.

Готуючи це сьогоднішнє послання, я відчув сильне спонукання звернутися до молодих жінок і молодих чоловіків.

Я також звертаюся до тих, хто колись був молодим, і навіть до тих, хто вже більше майже не пам’ятає цього.

Я також звертаюся до всіх, хто любить нашу молодь і бажає їм успіху в житті.

Звертаючись до підростаючого покоління, я кажу—у мене є послання для вас від нашого Спасителя, Ісуса Христа.

Спасителеве послання до вас

Мої дорогі юні друзі, якби Спаситель був зараз тут, що би Він сказав вам?

Я вірю, що спочатку Він би виявив до вас Свою велику любов. Він міг би виявити її словами, але вона також випромінювалася би так сильно, просто від Нього, що її неможливо було б ні з чим переплутати, сягала б глибин вашого серця, наповнювала всю вашу душу!

Втім, оскільки всі ми слабкі й недосконалі, декого могли би охопити сумніви. Можливо, ви згадали би про помилки, яких припустилися, випадки, коли ви піддалися спокусі, вчинки, яких вам не слід було робити, або просто подумали, що мали б поводитися краще.

Спаситель відчув би це і, я вірю, що Він запевнив би вас словами, які промовив у Писаннях:

“Не бійтеся”1.

“Не вагайтеся”2.

“Будьте в доброму гуморі”3.

“Серце ваше нехай не тривожиться”4.

Я не думаю, що Він виправдовуватиме ваші помилки. Він не применшуватиме їх. Ні, Він запропонує вам покаятися, щоб позбутися гріхів, щоб змінитися, аби Він міг простити вас. Він нагадає вам, що 2000 років тому Він взяв ці гріхи на Себе, щоб ви могли покаятися. Це одна зі складових плану щастя, дарованого нам нашим люблячим Небесним Батьком.

Ісус, можливо, зазначив би, що ваші завіти з Ним, укладені, коли ви христилися, і оновлювані щоразу, коли ви причащаєтеся, особливим чином зв’язують вас із Ним. Цей вид зв’язку описується у Писаннях словами “з’єднав одним ярмом”, щоб з Його допомогою ви могли нести будь-який тягар5.

Я вірю, що Спаситель Ісус Христос хотів би, щоб ви бачили, відчували і знали, що Він—джерело Вашого зміцнення. Що, завдяки Його допомозі, немає меж тому, що ви можете досягти. Що ваш потенціал безмежний. Він хотів би, щоб ви бачили себе такими, якими Він бачить вас. І що це дуже відрізняється від того, якими бачить вас світ.

Спаситель без жодних вагань проголосив би, що ви є дочкою або сином Всемогутнього Бога. Ваш Небесний Батько є найславетнішою Істотою у Всесвіті, сповненою любові, радості, чистоти, святості, світла, благодаті та істини. І Він хоче, щоб одного дня ви успадкували все, що є у Нього6.

Саме тому ви знаходитеся на землі—щоб навчатися, зростати і розвиватися й досягнути всього, для чого ваш Батько на Небесах створив вас.

Аби уможливити це, Він послав Ісуса Христа бути вашим Спасителем. Його великий план щастя, Його Церква, Його священство, Писання—все це потрібно для однієї мети.

Це—ваша доля. Це—ваше майбутнє. Це—ваш вибір!

Істина і вибір

Важливу роль у Божому плані для вашого щастя відіграє ваша спроможність вибирати7. Звичайно, ваш Небесний Батько хоче, щоб ви вибрали вічну радість із Ним, і Він допоможе вам досягнути цього, але Він ніколи не буде примушувати вас до цього.

Тому Він дозволяє вам вибирати, і що ж ви виберете: світло або темряву? Добро або зло? Радість або нещастя? Вічне життя або духовну смерть?8

Здається, вибір зробити легко, чи не так? Але чомусь тут, на землі, зробити його, схоже, більш складно, ніж мало би бути.

Проблема полягає в тому, що ми не завжди бачимо все настільки чітко, як би нам хотілось. Апостол Павло сказав про це, що “бачимо ми ніби у дзеркалі, у загадці”9. У світі є багато плутанини щодо того, що є правильним, а що—хибним. Правду перекручують, аби зробити так, щоб зло здавалося добром, а добро здавалося злом10.

Але якщо ви старанно шукаєте істину—вічну, незмінну істину—ваш вибір стає набагато яснішим. Так, ви все одно продовжуєте стикатися зі спокусою і випробуваннями. Все одно відбувається щось погане. Щось незрозуміле. Щось трагічне. Але ви можете з цим впоратися, якщо знаєте, хто ви є, чому ви тут, а тоді покладаєтеся на Бога.

То де ж вам знайти істину?

Вона є у євангелії Ісуса Христа. А повноти цієї євангелії навчають у Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів.

Ісус сказав: “Я—дорога, і правда, і життя. До Отця не приходить ніхто, якщо не через Мене”11.

Якщо вам потрібно приймати важливі рішення, найкращим вибором є Ісус Христос і Його відновлена євангелія. Якщо у вас є запитання, найкращою відповіддю є Ісус Христос і Його відновлена євангелія. Якщо ви відчуваєте, що ви слабкі, Ісус Христос є джерелом вашого зміцнення.

Він змученим дає силу, а тим, хто почувається безсилими, Він дає більшу міць.

Ті, хто надію складає на Господа, силу відновлять, бо Він їх зміцнить12.

Заради зміцнення молоді

Щоб допомогти вам знайти Дорогу і сприяти тому, щоб доктрина Христа стала дороговказом у вашому житті, Церквою Ісуса Христа Святих Останніх Днів було підготовлено новий матеріал—оновлене видання брошури Заради зміцнення молоді.

Зображення
Брошура “Заради зміцнення молоді”, видання 2011 р.

Уже понад 50 років брошура Заради зміцнення молоді була путівником для поколінь молодих святих останніх днів. Я завжди ношу примірник цієї брошури у себе в кишені й ділюся ним з людьми, які цікавляться нашими нормами. Її було оновлено й осучаснено, щоб краще долати виклики і спокуси сьогодення. Нове видання брошури Заради зміцнення молоді доступне онлайн 50-ма різними мовами і також буде доступним в друкованому вигляді. Воно значно допоможе вам робити вибір у своєму житті. Будь ласка, візьміть його примірник для себе і поділіться ним зі своїми друзями.

Зображення
Брошура “Заради зміцнення молоді”, видання 2022 р.

Назва цього нового видання брошури Заради зміцнення молоді має підзаголовок Путівник з прийняття рішень.

Якщо висловитися дуже чітко, то найкращим порадником, який у вас тільки може бути у сфері прийняття рішень, є Ісус Христос. Ісус Христос зміцнює молодь.

Тому мета брошури Заради зміцнення молоді—направляти вас до Нього. Вона навчає вас вічних істин Його відновленої євангелії—істин стосовно того, хто ви є, Хто є Він і чого ви можете досягнути завдяки зміцненню від Нього. Вона навчає вас, як робити праведний вибір, оснований на цих вічних істинах13.

Також важливо знати, чого брошура Заради зміцнення молоді не робить. Вона не приймає рішень за вас. Вона не дає вам відповіді “так” або “ні” щодо кожного вибору, який може колись постати перед вами. У брошурі Заради зміцнення молоді увагу зосереджено на основі для вашого вибору. Її зосереджено на цінностях, принципах і доктрині, а не на кожному конкретному виді поведінки.

Господь через Своїх пророків завжди скеровує нас щодо цього. Він благає нас “зміцнити [нашу] духовну здатність отримувати одкровення”14. Він запрошує нас “слух[ати] Його”15. Він закликає нас наслідувати Його у вищі й святіші способи16. І ми щотижня навчаємося подібним чином за програмою За Мною йдіть.

Я думаю, що цей путівник міг би містити довгі переліки одягу, який вам не слід носити, слів, які вам не слід казати, і фільмів, які вам не слід дивитися. Але чи буде це дійсно корисним у всесвітній Церкві? Чи допоможе вам такий підхід по-справжньому підготуватися до того, щоб прожити все своє життя подібно до Христа?

Джозеф Сміт сказав: “Я навчаю їх правильних принципів, а вони керують собою”17.

А цар Веніямин промовив такі слова своєму народові у Книзі Мормона: “Я не можу сказати вам про все те, коли ви можете вчинити гріх; бо є різні шляхи і засоби, а саме, їх так багато, що я не можу перелічити їх”18.

Цар Веніямин продовжив: “Але ось що я можу сказати вам, … стеж[те] за собою, і вашими думками, і вашими словами, і вашими ділами, і … викону[йте] заповід[і] Бога, і … продовжу[й]те вірувати в … нашого Господа, аж до кінця вашого життя”19.

Зображення
Спаситель Ісус Христос

Чи це погано мати правила? Звичайно ж, ні. Усім нам вони потрібні кожного дня. Але зосереджуватися лише на правилах, замість того, щоб зосереджуватися на Спасителі,—це неправильно. Вам потрібно знати “чому” потрібні норми і “як” їх дотримуватися, а потім обмірковувати наслідки вашого вибору. Вам потрібно покладати свою довіру на Ісуса Христа. Він поведе вас вірним шляхом. Він—джерело вашого зміцнення20.

Сила істинної доктрини

У брошурі Заради зміцнення молоді сміливо проголошується доктрина Ісуса Христа. У ній вас рішуче закликають робити вибір, оснований на доктрині Христа. І в ній чітко описуються благословення, які Ісус Христос обіцяє тим, хто йде Його шляхом21.

Президент Рассел М. Нельсон навчав: “Якщо ваше найбільше бажання—щоб Бог був понад усе [у вашому житті], … то стає легше приймати багато рішень. Багато проблем перестають бути проблемами! Ви знаєте, який у вас має бути зовнішній вигляд. Ви знаєте, що дивитися і що читати, де проводити свій час та з ким товаришувати. Ви знаєте, чого ви хочете досягнути. Ви знаєте, якою людиною вам … хочеться стати”22.

Вища норма

Норми Ісуса Христа для Його послідовників є дуже високими. І заклик старанно прагнути дізнатися Його волю і жити за Його істинами—це найвища з усіх можливих норм!

Основою для важливих рішень у мирській і духовній сферах повинні бути не лише особисті уподобання або зручність чи популярність чогось23. Господь не каже: “Робіть все, що вам заманеться”.

Він каже: “Хай Бог буде понад усе”.

Він каже: “За Мною йдіть”24.

Він каже: “Живіть у святіший, вищий спосіб, будьте більш зрілими”.

Він каже: “Виконуйте Мої заповіді”.

Ісус Христос є для нас досконалим взірцем, і ми стараємося з усією енергією своєї душі наслідувати Його.

Мої дорогі друзі, дозвольте мені повторити: якби Спаситель стояв тут сьогодні, Він би виявив до вас Свою безмежну любов і висловив Свою цілковиту впевненість у вас. Він сказав би вам, що ви в змозі з цим впоратися. Ви можете побудувати радісне, щасливе життя, оскільки Ісус Христос—джерело вашого зміцнення. Ви можете знайти впевненість, мир, безпеку, щастя і свою приналежність нині й навіки, оскільки ви знайдете все це в Ісусі Христі, в Його євангелії і в Його Церкві.

Про це я урочисто свідчу як апостол Господа Ісуса Христа й залишаю вам своє щире благословення з глибокою вдячністю і з любов’ю до вас, в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Лука 5:10; 8:50; 12:7; Учення і Завіти 38:15; 50:41; 98:1.

  2. Учення і Завіти 6:36.

  3. Матвій 14:27; Іван 16:33; Учення і Завіти 61:36; 68:6; 78:18.

  4. Іван 14:1, 27.

  5. Див. Матвій 11:28–30.

  6. Див. Учення і Завіти 84:38.

  7. Ви можете сказати, що мета плану Батька—дозволити вам виражати свої бажання через свій вибір, щоб ви могли сповна отримувати плоди своїх бажань. Як навчав старійшина Дейл Г. Ренлунд: “Мета нашого Небесного Батька у вихованні полягає не в тому, щоб Його діти робили те, що правильно, а в тому, щоб Його діти вибирали робити те, що правильно, і, зрештою, стали подібними до Нього” (“Виберіть собі сьогодні”, Ліягона, лист. 2018, с. 104).

  8. Див. 2 Нефій 2:26–27.

  9. 1 Коринтянам 13:12.

  10. Див. Iсая 5:20.

  11. Іван 14:6.

  12. Див. Iсая 40:29–31.

  13. Нас, святих останніх днів, часто знають за тим, що ми робимо і чого не робимо—за нашою поведінкою. Це може бути добре, але ще краще бути знаними за тим, що ми знаємо (за істинами, які лежать в основі нашої поведінки) і за тим, Кого ми знаємо (Спасителя—і за тим, як наша любов до Нього надихає нас поводитися певним чином).

  14. Рассел М. Нельсон, “Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, Ліягона, трав. 2018, с. 96.

  15. Див. Рассел М. Нельсон, “Слухайте Його”, Ліягона, трав. 2020, сс. 88–92.

  16. Такий, оснований на принципах, підхід у новому путівнику Заради зміцнення молоді узгоджується з іншими нещодавніми ініціативами, запровадженими Церквою Спасителя, серед яких: Проповідуйте Мою євангелію, служіння підопічним, зосереджена на домівці навчальна програма За Мною йдіть, Програма для дітей та молоді, Навчати, як навчав Спаситель та новий Загальний довідник. Дійсно, Господь збільшує наш духовний потенціал. Він виявляє ще більшу довіру до Свого завітного народу в останні дні.

  17. Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 286.

  18. Мосія 4:29. Можна сказати, що саме це намагалися робити фарисеї у часи Ісуса. У своєму ревному прагненні зупинити людей від порушення закону, вони склали сотні правил, основаних на їхньому розумінні священного письма. Помилка фарисеїв полягала в тому, що вони вважали, що їхні правила їх спасуть. А коли явився Спаситель, вони Його не розпізнали.

  19. Мосія 4:30; курсив додано.

  20. Інша причина, чому сьогодні потрібен підхід, оснований на принципах,—це все більше розмаїття культур у Господній Церкві. Принципи є вічними та універсальними. Конкретні правила чи способи застосування цих принципів добре спрацьовують в одних випадках, але не спрацьовують в інших. Тим, що нас об’єднує, є Ісус Христос і вічні істини, яких Він навчав, навіть, якщо їх конкретне застосування може бути різним у різні часи та у різних культурах. Тому проблематичність складання переліків усього, що можна робити і чого робити не слід, полягає не лише в тому, що це непрактично і нераціонально. Проблематичність полягає в тому, що це відволікає нашу увагу від істинного Джерела нашого зміцнення, нашого Спасителя, Ісуса Христа.

  21. Багато років тому президент Бойд К. Пекер промовив такі могутні слова: “Істинне вчення, якщо воно засвоєне, змінює світогляд і поведінку. Вивчення доктрин євангелії покращить поведінку швидше, ніж це зробить вивчення самої поведінки” (“Не бійтеся”, Ліягона, трав. 2004, с. 79).

    Президент Езра Тефт Бенсон навчав подібної істини: “Господні зусилля спрямовані зсередини назовні. Світ впливає [на нас] ззовні всередину. … Світ змінює людську поведінку, однак Христос може змінити саму природу людини” (“Born of God”, Ensign, Nov. 1985, 6).

    Коли Алма, пророк з Книги Мормона, побачив зло у світі навколо себе, він звернувся до Божого слова, оскільки знав, що воно “мало сильніший вплив на свідомість людей, ніж меч або щось інше, що траплялося з ними,—тому Алма подумав, що було б доцільно … ви́пробува[т]и силу слова Бога” (Алма 31:5).

  22. Рассел М. Нельсон, “Хай Бог буде понад усе”, Ліягона, лист. 2020, с. 94. Президент Нельсон розповів, як він дотримується цього підходу, коли навчав нас про шанування Суботнього дня: “Коли я був значно молодшим, я вивчав складені іншими людьми списки того, що слід і чого не слід робити в Суботу. І лише пізніше я дізнався з Писань, що моя поведінка в Суботній день і моє ставлення до нього служило знаком між мною і моїм Небесним Батьком. Маючи це розуміння, мені більше не потрібен був список того, що треба і чого не треба робити. Коли мені потрібно було прийняти рішення, чи є якась справа прийнятною для Суботи, я просто запитував себе: “Який знак я хочу подати Богові?” Це запитання допомагало мені з кришталевою ясністю приймати рішення стосовно Суботнього дня” (“Субота є приємністю” (“Субота є приємністю”, Ліягона, трав. 2015, с. 130).

  23. Старійшина Девід А. Беднар навчав, що “принципи праведності … допомагають нам поглянути за межі наших особистих уподобань та егоїстичних бажань, відкриваючи прекрасне бачення вічної істини під час нашої подорожі посеред різних обставин, випробувань, рішень та подій земного життя” (“Принципи Моєї євангелії”, Ліягона, трав. 2021, сс. 123–124).

  24. Лука 18:22.