Генеральна конференція
Спадок підтримки
Жовтнева генеральна конференція 2022 р.


Спадок підтримки

Я закликаю вас продовжувати готуватися до повернення до Небесного Батька та Ісуса Христа.

Мої улюблені брати і сестри, я вдячний за те, що можу бути з вами на цій генеральній конференції Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Ми відчували вашу віру і любов, де б ви не були. Ми почули натхненні вчення, потужні свідчення та чудовий музичний супровід.

Я закликаю вас продовжувати готуватися до повернення до Небесного Батька та Ісуса Христа. Де б ви не були на шляху завітів, перед вами постануть фізичні випробування смертного життя або супротив Сатани.

Як мені казала моя мати, коли я скаржився на те, що було важким: “О, Геле, звісно це важко. Воно так і має бути. Життя—це випробування”.

Вона могла сказати це спокійним голосом, навіть з усмішкою, бо знала дві речі. Попри страждання, найголовнішим було повернутися додому, щоб бути з її Небесним Батьком. І вона знала, що зможе це зробити завдяки вірі в її Спасителя.

Вона відчувала, що Він був близько до неї. У ті дні, коли вона знала, що помирає, вона говорила зі мною про Спасителя, коли лежала у своїй кімнаті. Біля її ліжка були двері в іншу кімнату. Вона усміхалася і дивилася на ті двері, коли говорила тихим голосом, що незабаром побачить Його. Я все ще пам’ятаю, як дивився на двері й намагався уявити ту [небесну] кімнату за ними.

Тепер вона у духовному світі. Вона змогла утримувати свій погляд на нагороді, на яку очікувала попри роки фізичних та особистих випробувань.

Спадок підтримки, який вона залишила для нас, краще за все описано у Мороній 7, де Мормон підтримує свого сина Моронія і свій народ. Цей розділ є спадком підтримки нащадкам, такий самий, як у моєї матері був для її сім’ї. Мормон передав цей спадок підтримки всім, у кого є бажання готуватися, проходячи через всі свої життєві випробування, до вічного життя.

У перших віршах Мороній 7 Мормон починає із свідчення про Ісуса Христа, ангелів і Духа Христа, за допомогою Якого ми можемо розрізняти добре від поганого і мати змогу вибирати правильне.

Він ставить Ісуса Христа на перше місце, як і всі, хто намагається підтримати тих, кому важко просуватися вперед на шляху до їхньої небесної домівки:

“Бо жодна людина не може бути спасенною згідно з словами Христа, якщо вони не матимуть віру в Його імʼя; отже, якщо це припинилося, то віра припинилася також; і жахливим є становище людини, бо вони існують так, нібито ніякого викуплення не було вчинено.

Але знаєте, мої улюблені браття, я суджу про вас краще, бо я суджу, що ви матимете віру в Христа через вашу лагідність; бо якщо ви не матимете віри в Нього, то ви не підходите для того, щоб бути причисленими до людей Його церкви”1.

Мормон бачив лагідність як доказ сили їхньої віри. Він бачив, що вони покладалися на Спасителя. Він підтримував їх, помітивши цю віру. Мормон продовжував підтримувати їх, допомагаючи їм побачити, що їхня віра та лагідність можуть надати гарантію й упевненість в успіху під час їхніх страждань:

“І знову, мої улюблені браття, я б хотів поговорити з вами про надію. Як може бути так, що ви досягнете віри, не маючи надії?

І що це таке, на що ви маєте надіятися? Ось, я кажу вам, що ви матимете надію через спокуту Христа і силу Його воскресіння воскреснути до життя вічного, і це через вашу віру в Нього згідно з Його обіцянням.

Отже, якщо людина матиме віру, вона повинна мати і надію; бо без віри не може бути ніякої надії.

І ще, ось я кажу вам, що вона не може мати віри і надії, якщо вона не буде лагідною і невибагливою серцем”2.

Потім Мормон підтримував їх, свідчачи, що вони знаходяться на шляху до отримання дару—сповнення їхніх сердець чистою любов’ю Христа. Він сплітає для них воєдино віру в Ісуса Христа, лагідність, покору, Святого Духа та тверду надію на отримання вічного життя. Він заохочує їх у такий спосіб:

“Бо ніхто не приймається до Бога, крім лагідних і невибагливих серцем; і якщо людина лагідна і невибаглива серцем і визнає силою Святого Духа, що Ісус є Христос, вона тоді мусить мати милосердя; бо якщо вона не матиме милосердя, вона ніщо; отже, вона мусить мати милосердя”3.

Дивлячись назад, тепер я розумію, як дар милосердя—чистої любові Христа—зміцнював, спрямовував, підтримував та змінював мою матір у стражданнях на її шляху додому.

“А милосердя довго терпить, і є добрим, і не заздрить, і не чваниться, не шукає для себе, легко не дратується, не думає злого, і не втішається беззаконням, але втішається істиною, зносить усе, вірить усьому, надіється на все, витерпить все.

Отже, мої улюблені браття, якщо ви не маєте милосердя, ви ніщо, бо милосердя ніколи не минає. Отже, залишайтеся вірними милосердю, яке величніше над усе, бо все минає—

Але милосердя є чиста любов Христа, і воно існує вічно; і той, хто матиме його в останній день, з ним усе буде добре.

Отже, мої улюблені браття, моліться Батькові з усією енергією вашого серця, щоб вас було сповнено цією любовʼю, яку Він дарував усім, хто є істинними послідовниками Його Сина, Ісуса Христа; щоб ви могли стати синами Бога; щоб коли Він явиться, ми могли бути такими, як Він, бо ми побачимо Його таким, як Він є; щоб ми могли мати цю надію; щоб нас було очищено саме так, як Він є чистим”4.

Я вдячний за підтримку, яку надали приклад і вчення Мормона. Я також був благословенний мати спадок моєї матері. Пророки від Адама до наших днів зміцнювали мене через навчання і своїм прикладом.

Через повагу до тих, кого я знаю особисто і їхні сім’ї, я вирішив не намагатися отримати подробиці їхніх страждань чи говорити про це публічно. Однак те, що я бачив, підтримувало мене і змінювало на краще.

Ризикуючи порушити приватне життя моєї дружини, я додам коротку розповідь про підтримку, яку вона надала. Я буду дуже обережним. Вона не публічна людина, яка не прагне хвали і не любить її.

Ми одружені 60 років. Завдяки цьому досвіду я зараз розумію значення цих слів з Писань: віра, надія, лагідність, довготерпіння, не шукати свого, втішатися істиною, не втішатися беззаконням і найбільш за все значення милосердя.5 Спираючись на цій досвід, я можу свідчити, що очевидно звичайні люди можуть втілювати всі ці прекрасні ідеали в їхньому щоденному житті, коли долають свої життєві труднощі.

Мільйони з вас, хто зараз слухає, знають таких людей. Багато хто з вас є такими людьми. Усім нам потрібні такі приклади, що підтримують, та люблячі друзі.

Коли ви служите як сестри чи брати служителі, ви представляєте Господа. Подумайте про те, що Він би зробив чи сказав. Він би запросив їх прийти до Нього. Він би підтримав їх. Він би звернув увагу і заохотив почати працювати над потрібними їм змінами. І Він би був досконалим прикладом для них, на який можна орієнтуватися.

Ніхто ще не може повністю робити все це, але слухаючи цю конференцію, ви можете знати, що ви на шляху до цього. Спаситель знає подробиці ваших труднощів. Він знає ваш великий потенціал зростати у вірі, надії та милосерді.

Заповіді та завіти, які Він пропонує вам, не є наміром контролювати вас. Вони є дарами, щоб підвести вас до отримання всіх дарів Бога та до повернення додому до вашого Небесного Батька і Господа, Які люблять вас.

Ісус Христос заплатив ціну за наші гріхи. Ми можемо претендувати на благословення вічного життя, якщо матимемо достатньо віри в Нього, щоб покаятися і стати подібними до дитини, чистими і готовими отримати найвеличніший з усіх дарів Бога.

Я молюся, щоб ви прийняли Його запрошення і щоб ви поділилися ним з іншими дітьми нашого Небесного Батька.

Я молюся за наших місіонерів по всьому світу. Щоб вони могли отримати натхнення заохотити кожну людину прийняти запрошення і повірити, що воно є від Ісуса Христа, надане через Його служителів, які взяли на себе Його ім’я.

Я свідчу, що Він живе й спрямовує Його Церкву. Я—Його свідок. Президент Рассел М. Нельсон—сучасний пророк Бога для всієї землі. Я знаю, що це істина. У священне ім’я Ісуса Христа, амінь.