Генеральна конференція
Сила cлова
Жовтнева генеральна конференція 2022 р.


Сила слова

Таким чином ми дізнаємося, що є сила в словах стародавніх та сучасних пророків саме тому, що їхні слова є словами Господа.

В одному з улюблених віршів з Писань у Книзі Мормона ми читаємо про важливе рішення, прийняте пророком Алмою. Перш ніж звернутися до тих добре знайомих слів, давайте разом пригадаємо складні обставини, за яких було прийнято те рішення.

Частина народу, яка називала себе зорамійцями, відділилася від нефійців1 і зібралася на кордоні із землею поблизу ламанійців.2 Нефійці нещодавно завдали поразки ламанійцям у битві, якої ще ніколи не бачили на землі та в якій десятки тисяч було вбито3, і “дуже боялися, що зорамійці увійдуть у дружні стосунки з ламанійцями, і що це буде причиною великої втрати”.4 На додачу до цих проблем, пов’язаних з війною, Алма дізнався, що зорамійці, яким “було вже проповідувано слово Бога”5, вдалися до ідолопоклонства і “перекручували шляхи Господа”6. Усе це лежало важким тягарем на серці Алми і було “причиною великого смутку”7.

Опинившись у такій складній і заплутаній ситуації, Алма розмірковував, що ж йому робити. Його рішення описано словами, які було збережено, аби стати для нас натхненням і настановою під час вирішення складних і заплутаних ситуацій у наші дні8.

“І ось, оскільки проповідування Слова мало велику силу вести людей робити те, що було справедливим,—так, це мало сильніший вплив на свідомість людей, ніж меч або щось інше, що траплялося з ними,—тому Алма подумав, що було б доцільно, аби вони ви́пробували силу слова Бога9.

Хоча існувало багато можливих рішень, завдяки вірі Алми вони навчилися покладатися на силу слова. Не випадково, що серед найсильніших проповідей, які ми знаходимо в Писаннях,—це ті, що були виголошені відразу після цього рішення. У розділах 32 і 33 книги Алми ми читаємо його довершену промову про віру в Господа Ісуса Христа, а в 34-му розділі знаходимо фундаментальні вчення Амулека про Спокуту Ісуса Христа.

Приклади сили слова

Дійсно, у багатьох місцях Писань ми читаємо про дивовижні благословення, які проливалися на тих, хто вирішив випробувати силу слова Божого в своєму житті10. Я закликаю вас разом зі мною поміркувати над трьома прикладами, звернувшись до Книги Мормона—книги, яку Президент Рассел М. Нельсон назвав “нашим посібником для виживання в останні дні11.

По-перше, нагадавши людям, як Господь визволив їхніх батьків, Алма навчав: “Знайте, Він змінив їхні серця; так, Він пробудив їх від глибокого сну, і вони пробудилися до Бога. Знайте, вони були посеред темряви; проте їхні душі були освітлені світлом вічного слова12. Можливо вам здається, що ви перебували в темряві. Чи прагне ваша душа світла? Якщо так, тоді випробуйте силу слова Бога.

По-друге, розмірковуючи над наверненням до Господа ламанійців, свідком якого він був під час місії, Аммон сказав: “Знайте, скільки тисяч наших братів визволив Він від мук пекла; і вони приведені, щоб співати викупительну любов, і все це через силу Його слова, яка в нас13. Брати і сестри, серед нас так багато тих, хто має велике бажання, аби близька нам людина також була приведена співати викупительну любов. Докладаючи всіх зусиль, давайте не забувати випробовувати силу слова Божого, яку ми маємо.

По-третє, у книзі Геламана ми читаємо: “Так, ми бачимо, що той, хто захоче, може володіти словом Бога, яке є живим і сильним, яке розірве на шматки всяку підступність, і пастки, і хитрощі диявола, і поведе людину Христа тісним і вузьким шляхом через ту вічну безодню нещастя … і приве[де] їхні душі … по правицю Бога в царстві небесному” 14. Чи прагнете ви подолати всяку підступність, і пастки, і хитрощі диявола, що є такими поширеними у філософіях сьогодення? Чи бажаєте ви розвіяти хмари збентеження, спричинені надлишком інформації, заради того, щоб приділяти більше уваги шляху завітів? Будь ласка, випробуйте силу слова Божого.

Як людина, яку було змінено силою слова, я особисто свідчу про цю істину, якої так чудово навчав наш улюблений пророк, Президент Рассел М. Нельсон: “Для мене сила Книги Мормона найбільше проявляється в могутній зміні, яка відбувається в житті тих, хто читає її “з щирим серцем, із справжнім наміром, маючи віру в Христа”. Багато навернених часто відмовляються від того, що колись було для них любим, заради того, аби слідувати настановам цієї книги. … Вона стане вашим найефективнішим знаряддям у приведенні душ до Ісуса Христа”15.

Джерело сили

У цих та інших прикладах ми бачимо, як сила слова Божого виявляється в житті Його дітей. Ми можемо запитати: а що є джерелом тієї сили?

Розмірковуючи над цим запитанням, важливо пам’ятати, що термін “слово”, згідно з тим, як він використовується в Писаннях, має щонайменше два значення. Старійшина Девід А. Беднар нещодавно навчав, що “одне з імен Ісуса Христа—“Слово”, і що “учення Спасителя, як вони записані у Священних Писаннях, також є “словом”16.

Пророк Нефій показав взаємозв’язок між цими двома значеннями, коли писав: “Прислухайтеся до цих слів і повірте в Христа; і якщо ви не вірите цим словам, повірте в Христа. А якщо ви повірите в Христа, ви повірите в ці слова, бо вони є словами Христа, і Він дав їх мені”17. Таким чином ми дізнаємося, що є сила в словах стародавніх та сучасних пророків саме тому, що їхні слова є словами Господа18. Мої дорогі друзі, надзвичайно важливо, аби ми прийняли цю вічну істину в останні дні19, коли, як було пророковано, відчувається голод на землі, “не голод на хліб, і не спраг[а] на воду, але спраг[а] почути Господні слова”20.

Зрештою сила слова Божого—це Сам Ісус Христос21. Якщо ми більш глибоко це усвідомимо, то зможемо побачити зв’язок, який має вічне значення, між роллю Його пророків і Самим Викупителем. Наша до Нього любов, наше бажання наближатися до Нього і перебувати в Його любові22 мотивуватиме нас випробувати силу слова в своєму житті—як ту силу, яка йде від Нього як нашого особистого Спасителя і Викупителя23, так і силу, яка йде від Нього через слова “обран[их] посудин … Господа”24. Ми почнемо розуміти, що якими б корисними не були інші джерела в нашому вивченні Спасителя та слів Його пророків, вони ніколи не повинні замінювати їх. Ми повинні пити багато і часто25 безпосередньо з джерела26.

Я висловлюю свою любов кожному з вас, мої брати і сестри. З цією любов’ю я благаю вас відчувати силу слова Бога, особливо за допомогою Книги Мормона, кожен день вашого життя. Якщо ви будете так робити, то відчуєте здійснення цього пророчого обіцяння, даного Президентом Расселом М. Нельсоном: “Я обіцяю: якщо ви з молитвою вивчатимете Книгу Мормона кожного дня, ви прийматимете кращі рішення—кожного дня”. Я обіцяю: якщо ви будете розмірковувати над тим, що вивчаєте, отвори небесні відкриються, і ви отримаєте відповіді на свої запитання і скерування у своєму житті. Я обіцяю: якщо ви щоденно занурюватимете себе у Книгу Мормона, ви зможете бути захищеними від лих сьогодення”27.

Я свідчу, що Небесний Батько дав нам слово, оскільки любить нас досконало і хоче, аби кожен з нас повернувся додому, щоб жити з Ним вічно. Я свідчу, що “Слово сталося тілом”28, а саме Ісусом Христом, і про Його силу спасти та викупити нас. Я знаю, що Його сила йде зі слів Його пророків, як минулих, так і теперішніх.

Я молюся від усього серця, щоб ми мали мудрість і лагідність міцно триматися29 за слово Бога і залишатися на шляху завітів, який веде до піднесення і вічного життя30. Тож нехай кожен з нас постійно відчуває могутню зміну, доступну кожному з нас завдяки силі слова31. В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Див. Алма 30:59.

  2. Див. Алма 31:3.

  3. Див. Алма 28:2.

  4. Алма 31:4. Зверніть увагу, що Алма і його народ до того вже відчули “дружні стосунки” між амлісійцями та ламанійцями, що спричинило великий смуток і втрату (див. Aлма 2:21–38 і Aлма 3:1–3).

  5. Алма 31:8.

  6. Алма 31:1.

  7. Алма 31:2.

  8. Див. Moрмон 8:34–35.

  9. Алма 31:5; курсив додано.

  10. Див. наприклад, 1 Нефій 15:24; Aлма 32:41–43; 36:26; 37:8, 44–45.

  11. Рассел М. Нельсон, “Дивіться в майбутнє з вірою”, Ліягона, лист. 2020, с. 75.

  12. Алма 5:7; курсив додано.

  13. Алма 26:13; курсив додано.

  14. Геламан 3:29–30; курсив додано.

  15. Russell M. Nelson, “The Book of Mormon: A Miraculous Miracle” (виступ на семінарі для нових президентів місій, 23 черв., 2016), де він, зокрема, цитує Moроній 10:4.

  16. Девід А. Беднар, “Але ми не зважали на них”, Ліягона, трав. 2022, с. 16.

  17. 2 Нефій 33:10; курсив додано.

  18. Див. Учення і Завіти 1:38.

  19. Див. Учення і Завіти 1:14–18.

  20. Амос 8:11

  21. Див. Алма 34:6.

  22. Див. Іван 15:10.

  23. Див. Марк 5:25–34.

  24. Мороній 7:31.

  25. “Існує кращий шлях до підготовки, бо велику віру неможливо зберігати на полиці. Ми можемо прийняти рішення продовжувати вивчення слів Христа в Писаннях і вченнях сучасних пророків. Саме це я і зроблю. Я повернуся до Книги Мормона і питиму з неї багато і часто” (Генрі Б. Айрінг, “Духовна готовність: почніть заздалегідь і будьте твердими”, Ліягона, лист. 2005, с. 39).

  26. “Як на мене, читання Писань—це не бажання здобути вченість. Натомість це любов до слова Господа і Його пророків. …

    Я не захоплююся читанням великих томів з коментарями, які мають на меті детально пояснити те, що міститься в Писаннях. Натомість я віддаю перевагу тому, щоб звертатися до джерела, пити з найчистіших вод основ істини—слова Божого в тому вигляді, як Він його дав і як його було записано в книгах, які ми приймаємо як Писання. … Завдяки читанню Писань ми можемо здобути впевненість від Духа, що те, що ми читаємо йде від Бога задля просвітлення, благословення і радості Його дітей” (Gordon B. Hinckley, “Feasting upon the Scriptures”, Tambuli, June 1986, 2, 4).

  27. Рассел М. Нельсон, “Книга Мормона: яким би було ваше життя без неї?”, Ліягона, лист. 2017, сс. 62–63.

  28. Іван 1:14.

  29. Див. 1 Нефій 8:30.

  30. “Шлях завітів—це єдиний шлях, який веде до піднесення і вічного життя” (Рассел М. Нельсон, “Сила духовного ривка”, Ліягона, трав. 2022, с. 98).

  31. Див. Алма 5:11–13.