Генеральна конференція
Мужність проголошувати істину
Жовтнева генеральна конференція 2022 р.


Мужність проголошувати істину

Коли ми дізнаємося істину, Господь дає нам можливість робити те, що робив би Він, якби був тут сьогодні.

У 1982 році я навчався на останньому курсі технікуму на факультеті топографії.

Наприкінці навчального року мій однокурсник сказав, що хоче поговорити зі мною. Пам’ятаю, як ми відійшли подалі від інших студентів та пройшли на ділянку позаду спортивного майданчика. Коли ми прийшли туди, він почав говорити про свої релігійні переконання й одразу не просто показав мені якусь книгу, а вручив її мені. Чесно кажучи, я не пам’ятаю всіх його слів, але чітко пам’ятаю той момент і те, що я відчув, коли він сказав: “Я хочу свідчити про те, що ця книга є істинною, і що євангелія Ісуса Христа була відновлена”.

Після нашої розмови я пішов додому, перегорнув кілька сторінок цієї книги і поставив її на полицю. Оскільки це сталося наприкінці року і це був мій останній рік навчання на факультеті топографії, я не приділив особливої​ уваги ані тій книзі, ані однокурсникові, який мені її подарував. Ви вже здогадуєтеся, що то за книга. Так. Це була Книга Мормона.

П’ятьма місяцями пізніше до мого будинку прийшли місіонери; вони вже збиралися йти саме тоді, коли я повертався додому з роботи. Я запросив їх зайти. Ми сіли на невеличкій веранді перед моїм будинком, і вони почали мене навчати.

Шукаючи істину, я запитав їх про те, яка церква істинна і як мені це з’ясувати. Місіонери пояснили, що я можу сам отримати для себе відповідь. Сповнений великих сподівань і бажання, я прийняв їхній виклик прочитати кілька розділів Книги Мормона. Я молився з щирим серцем і справжнім наміром (див. Мороній 10:4–5). На моє запитання було дано ясну відповідь, і через кілька днів—а точніше 1 травня 1983 року—я охристився і був конфірмований у члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів.

Сьогодні, коли я думаю про послідовність цих подій, я ясно бачу, наскільки важливу роль відіграла мужність однокурсника, коли він свідчив про відновлену істину і вручив мені матеріальний доказ Відновлення євангелії Ісуса Христа, а саме—Книгу Мормона. Цей вчинок, такий простий, але настільки значущий для мене, допоміг мені легше встановити зв’язок з місіонерами у той момент, коли я зустрівся з ними.

Мене познайомили з істиною. Після свого хрищення я став учнем Ісуса Христа. У наступні роки і за допомогою особливих людей, таких як керівники, вчителі, друзі, а також через власне особисте вивчення я дізнався про те, що вирішивши стати учнем Ісуса Христа, я прийняв завдання не лише захищати істину, а й проголошувати її.

Коли ми погоджуємося вірити в істину і слідувати їй, коли намагаємося стати справжніми учнями Ісуса Христа, ми не отримуємо сертифікату з гарантією на те, що не будемо помилятися, не матимемо спокус відійти від цієї істини, не підлягатимемо критиці або навіть що не потерпатимемо від лиха. Але знання істини вчить, що після вступу на прямий і вузький шлях, який веде нас назад у присутність Небесного Батька, завжди буде спосіб уникнути цих проблем (див. 1 Коринтянам 10:13); завжди буде можливість поставите під сумнів свої сумніви, перш ніж сумніватися у своїй вірі (див. Дітер Ф. Ухтдорф, “Приєднуйтеся до нас”, Ліягона, лист. 2013, с. 21); і, зрештою, ми маємо гарантію, що ми ніколи не будемо самотніми при проходженні через страждання, оскільки Бог відвідує Свій народ під час їхніх скорбот (див. Мосія 24:14).

Коли ми дізнаємося істину, Господь дає нам можливість робити те, що робив би Він, якби був тут сьогодні. Насправді Він дав нам зрозуміти у Своїх вченнях, що нам потрібно робити: “І ви підете в силі Мого Духа, проповідуючи Мою євангелію, по двоє, у Моє імʼя, підносячи свої голоси, як звук сурми, проголошуючи Моє слово, як ангели Бога”(Учення і Завіти 42:6). Можливість служити на місії у юному віці є унікальною!

Молоді чоловіки, будь ласка, не відкладайте своєї підготовки для служіння Господу в якості місіонерів. Зіткнувшись із ситуаціями, через які вам може бути складно прийняти рішення служити на місії, наприклад, необхідність перервати навчання, розлучитися з дівчиною без гарантій на те, що ви продовжите з нею зустрічатися, а, можливо, навіть необхідність піти з роботи, пам’ятайте про приклад Спасителя. Під час Свого служіння Він так само стикався з труднощами, в тому числі з критикою, переслідуваннями, а зрештою і з гіркою чашею Своєї спокутуючої жертви. Утім Він прагнув за будь-яких обставин виконати волю Свого Батька та віддати славу Йому. (Див. Іван 5:30; 6:38–39; 3 Нефій 11:11; Учення і Завіти 19:18–19.)

Дівчата, які мають бажання, ваша праця у винограднику Господа гаряче вітається, і якщо ви готуватиметесь служити на місії повного дня, вас не оминуть ті самі випробування.

Усім, хто вирішить служити Йому, я обіцяю, що 24 або 18 місяців служіння минуть на місіонерській ниві так само, як вони минули б, якби ви залишалися вдома, але можливості, які чекають на гідного юнака або гідну дівчину цієї Церкви на місії, є унікальними. Не можна нехтувати почесною можливістю представляти Спасителя Ісуса Христа та Його Церкву. Участь у незліченних молитвах, формування і проголошення свого свідчення по кілька разів на день, довгі години щоденного вивчення Писань, зустрічі з людьми, яких ви ніколи не зустріли б, якби залишилися вдома,—все це є неймовірним досвідом. Не менш глибокий досвід набувають і молоді люди, яких Господь покликає на місію церковного служіння. Ваше служіння є дуже цінним і необхідним. Будь ласка, не применшуйте важливості служіння на місії, адже воно надає надзвичайний досвід. “Цінність душ є великою в очах Бога” (Учення і Завіти 18:10), у тому числі й цінність вашої душі.

Можливо, ваша дівчина або хлопець і не дочекається вашого повернення з місії, але на місії ви чудово навчитеся спілкуватися з людьми. Здобуття академічної освіти стане більш осмисленим, оскільки у вас буде більш ясне уявлення про те, що від вас буде потрібно на робочому місці. І, до того ж, у вас буде цілковита впевненість завдяки тому, що ви сміливо проголошували євангелію миру, свідчивши про відновлену істину.

Ті з вас, хто вже перебуває у шлюбі або проходить інші етапи життя, також є дуже важливими в роботі Господа. Готуйте себе. Ведіть здоровий спосіб життя, прагніть мирської та духовної самостійності, оскільки можливості для виконання того, що очікує Господь від Своїх дітей, не обмежені лише однією віковою групою. Найбільш чудові переживання, які мали ми з дружиною за останні роки, відбулися з нами під час служіння, разом з іншими особливими парами, служіння в особливих місцях, для особливих людей.

Історія, що сталася зі мною наприкінці мого останнього курсу на факультеті топографії, навчила мене, що ми завжди захищаємо істину, коли проголошуємо її, і що відстоювання істини—це активна дія. Відстоювання істини ніколи не повинно відбуватися в агресивній манері, але має виходити із щирого наміру любити, ділитися і запрошувати людей, яким ми свідчимо про істину, з думками лише про мирське та духовне благополуччя дітей люблячого Небесного Батька (див. Мосія 2:41).

На жовтневій генеральній конференції 2021 року Президент Рассел М. Нельсон, наш улюблений пророк, пояснював, що всупереч тому, що думають деякі люди, є те, що ми називаємо правдою і неправдою. У світі дійсно є абсолютна істина—вічна істина. (Див. “Чиста істина, чиста доктрина і чисте одкровення”, Ліягона, лист. 2021, с. 6).

У Священних Писаннях ми дізнаємося, що: “Істина—це знання про все суще як воно є, і як воно було, і як воно буде” (Учення і Завіти 93:24).

Знання істини не робить нас кращими за інших людей, але воно вчить нас того, що нам потрібно робити для повернення в присутність Бога.

У міру того як ви будете непохитно йти за Христом і з мужністю не тільки проголошуватимете істину, але й житимете за нею, ви знаходитемете втіху і спокій посеред сум’яття наших днів.

Життєві труднощі можуть повалити нас з ніг, але знайте, що коли ми виявляємо віру в Ісуса Христа, “[наші] страждання будуть лише на короткий час” (Учення і Завіти 121:7) у порівнянні з вічністю. Не встановлюйте крайній термін, після якого мають закінчитися ваші труднощі і випробування. Довіряйте Небесному Батькові та не здавайтеся, адже якщо ми здамося, то так і не дізнаємося, чим би закінчилася наша подорож у царстві Божому.

Тримайтеся істини, навчаючись з джерел істини.

Я свідчу, що Ісус Христос живий і що це Його Церква. Ми маємо живого пророка і завжди відчуватимемо себе вільними, коли будемо проголошувати істину з мужністю. В ім’я Ісуса Христа, амінь.