Генеральна конференція
Підживлювати і проголошувати своє свідчення
Жовтнева генеральна конференція 2022 р.


Підживлювати і проголошувати своє свідчення

Я запрошую вас шукати можливості проголошувати своє свідчення словом і ділом.

Вступ

Визначальні моменти в житті настають часто й неочікувано, навіть коли ви ще молоді. Дозвольте мені поділитися історією про старшокласника Кевіна, якого обрали поїхати за межі його штату на захід для учнів-лідерів. Ось що він розповів:

“Настала моя черга, й офіційного вигляду реєстраторка запитала моє ім’я. Вона поглянула у список і сказала: “То ви юнак зі штату Юта”.

“Ви хочете сказати, що я один такий?”— запитав я.

“Так, один”. Вона вручила мені табличку з моїм іменем і надрукованою під ним назвою штату “Юта”. Коли я її прикріпив, мені здалося, що на мені поставили мітку.

Я втиснувся у ліфт готелю з п’ятьма іншими старшокласниками з подібними іменними табличками. “Привіт, ти з Юти. Ти мормон?”—запитав один учень.

Я почувався незатишно серед усіх цих учнів-лідерів з усієї країни. “Так”,—нерішуче визнав я.

“Ви—ті люди, які вірять у Джозефа Сміта, який сказав, що бачив ангелів. Ти ж, насправді, у це не віриш? Чи віриш?”

Я не знав, що відповісти. Усі учні в ліфті пильно на мене дивилися. Я щойно прибув, а всі вже вважали мене інакшим. Я зайняв дещо захисну позицію, але потім сказав: “Я знаю, що Джозеф Сміт був пророком Бога”.

“Звідки взялися ці слова?”— подумав я. Я не знав, що вірив у це. Але я відчував, що це істина.

“Так, мені казали, що ви всі просто якісь релігійні фанатики”,—сказав він.

Після цього, поки відкривалися двері ліфта, панувала незручна пауза. Коли ми збирали наші валізи, він ішов по коридору і сміявся.

Потім позаду мене якийсь голос запитав: “А хіба у мормонів немає якоїсь іншої Біблії?”

“О, ні. Тільки не знову”.— Я повернувся і побачив іншого учня, який був з нами у ліфті, Крістофера.

“Вона називається Книга Мормона”,—сказав я з наміром завершити цю розмову. Я підняв свої речі і пішов коридором.

“Це та книга, яку переклав Джозеф Сміт?”—запитав він.

“Так, вона”,—відповів я. Я йшов далі, сподіваючись уникнути сорому.

“А ти не знаєш, як мені таку придбати?”

Раптом мені згадався уривок з Писань, який я вивчав у семінарії. “Бо я не соромлюсь Євангелії [Ісуса Христа]”1 . Коли я це згадав, мені стало совісно, що я так соромився.

Решту тижня той вірш не полишав моїх думок. Я відповів на таку кількість запитань про Церкву, на яку лише міг, і здобув нових друзів.

Я зрозумів, що пишаюся своєю релігією.

Я подарував Крістоферу Книгу Мормона. Пізніше він написав мені і розповів, що запросив до себе додому місіонерів.

Я навчився не соромитися ділитися своїм свідченням”2.

Мене надихає сміливість Кевіна, з якою він ділився своїм свідченням. Таку саму сміливість щодня виявляють вірні члени Церкви по всьому світу. Поки я ділитимуся своїми думками, я б хотів попросити вас поміркувати над такими чотирма запитаннями:

  1. Чи знаю я і розумію, що таке свідчення?

  2. Чи знаю я, як проголошувати своє свідчення?

  3. З яких причин мені може бути важко ділитися своїм свідченням?

  4. Як мені зберегти своє свідчення?

Чи знаю я і розумію, що таке свідчення?

Ваше свідчення—це найцінніше надбання, часто пов’язане з теплими духовними почуттями. Ці почуття зазвичай приходять ледь помітно, і їх описують як “тихий і лагідний голос”3 . Це ваша віра або знання про істину, дані як духовне засвідчення через вплив Святого Духа. Набуття цього свідчення змінить ваші слова і ваші вчинки. Серед ключових елементів вашого свідчення, підтверджених Святим Духом, є такі:

  • Бог—ваш Небесний Батько, а ви—Його дитина. Він вас любить.

  • Ісус Христос живе. Він є Сином живого Бога і вашим Спасителем і Викупителем.

  • Джозеф Сміт—пророк Бога, покликаний відновити Церкву Ісуса Христа.

  • Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів—відновлена Церква Бога на землі.

  • Відновлену Церкву Ісуса Христа веде сьогодні сучасний пророк.

Чи знаю я, як проголошувати своє свідчення?

Ви проголошуєте ваше свідчення, коли ділитеся духовними почуттями з іншими. Ви, як члени Церкви, маєте можливості ділитися вголос своїм свідченням на формальних церковних зборах або під час неформальних розмов сам на сам з членами сім’ї, друзями та іншими.

Ще один спосіб, яким ви ділитеся вашим свідченням, це через праведну поведінку. Ваше свідчення про Ісуса Христа—це не просто ваші слова, це те, ким ви є.

Щоразу коли ви промовляєте свідчення або виявляєте своєю поведінкою ваше зобов’язання йти за Ісусом Христом, ви запрошуєте інших: “Прийдіть до Христа”4.

Члени Церкви є свідками Бога в усі часи і в усьому, і в усіх місцях5 . Можливостям робити це у цифровому всесвіті, використовуючи наші надихаючі матеріали або ділячись натхненними матеріалами інших, немає краю. Ми свідчимо, коли любимо, ділимося і запрошуємо людей, навіть онлайн. Ваші послання у твіттері, текстових повідомленнях і дописах матимуть вищу, святішу мету, якщо ви також використаєте соціальні медіа, аби показати, як євангелія Ісуса Христа формує ваше життя.

З яких причин мені може бути важко ділитися своїм свідченням?

Одна з причин, чому вам може бути важко ділитися своїм свідченням, це якщо ви не знаєте, що сказати. Метью Коулі, один з перших апостолів, розповів про те, що сталося перед тим як він у 17-літньому віці поїхав на п’ятирічну місію до Нової Зеландії:

“Ніколи не забуду молитов мого батька у день мого від’їзду. Я ніколи за все своє життя не чув прекраснішого благословення. Потім були його останні слова до мене на залізничній станції: “Мій хлопчику, ти поїдеш на ту місію. Ти навчатимешся, ти намагатимешся готувати свої проповіді, й іноді, коли тебе попросять, ти будеш думати, що добре підготувався, але коли встанеш, з твого розуму зникнуть усі думки і слова”. Зі мною таке бувало не раз.

“Я запитав: “А що ж робити, коли зникнуть усі думки і слова?”

Він відповів: “Ти тоді встаєш і з усім переконанням своєї душі свідчиш, що Джозеф Сміт був пророком живого Бога, і думки полинуть у твій розум і слова до твоїх вуст … і в серце кожного, хто їх почує”. І тому, оскільки мій розум на … місії досить часто полишали думки і слова, … у мене була можливість ділитися свідченням про найвеличнішу подію в історії світу після розп’яття Учителя. Спробуйте іноді скористатися цим, хлопці і дівчата. Якщо вам немає чого сказати, свідчіть, що Джозеф Сміт був пророком Бога, і вся історія Церкви вирине у вашій свідомості”6.

Президент Даллін Х. Оукс поділився подібною порадою: “Деякі свідчення краще здобуваються саме тоді, коли людина стоїть і свідчить, а не тоді, коли вона молиться на колінах, аби здобути їх”7. Дух засвідчує однаково тим, хто говорить і хто слухає.

Інша причина, яку видно з історії Кевіна,—це страх. Ось що Павло писав Тимофію:

“Бо не дав нам Бог духа страху, але сили, і любови. …

Тож, не соромся засвідчення Господа нашого”8.

Страх приходить не від Господа, але найчастіше від супротивника. Віра, яку застосував Кевін, дозволить вам подолати ці почуття і вільно ділитися тим, що у вас на серці.

Як мені зберегти своє свідчення?

Я вважаю, що свідчення вже живе всередині нас, але щоб його розвинути ще більше, Алма навчав, що нам слід “підживлю[вати наше свідчення] з великим піклуванням”9. І коли ми будемо це робити: “воно пустить коріння, і виросте, і дасть плоди”10. Без цього “воно висохне”11.

Кожен з улюблених членів Першого Президентства надав нам поради щодо того, як зберігати свідчення.

Президент Генрі Б. Айрінг з любов’ю навчав нас: “Щоб ваше свідчення зростало і процвітало, бенкетування Божим словом, щира молитва та слухняність заповідям Господа повинні застосовуватися рівномірно і безперервно”12.

Президент Даллін Х. Оукс нагадав нам, що для того, щоб зберегти наше свідчення, “ми повинні щотижня приймати причастя (див. УЗ 59:9), щоб бути гідними дорогоцінного обіцяння, “щоб Його Дух міг завжди бути з [нами]” (УЗ 20:77)”13.

І Президент Рассел М. Нельсон недавно з добротою радив:

“Насичуйте [ваше свідчення] істиною. …

Підживлюйте себе словами давніх і сучасних пророків. Просіть Господа навчити вас, як краще Його чути. Проводьте більше часу в храмі та за сімейно-історичною роботою. …

Відда[вайте] своєму свідченню найвищий пріоритет”14.

Заключна частина

Мої улюблені брати і сестри, я обіцяю, що коли ви краще зрозумієте, що таке свідчення, і коли будете ним ділитися, ви подолаєте перепони непевності і страху, що дозволить вам підживлювати і зберігати це найцінніше надбання, ваше свідчення.

Ми благословенні численними прикладами давніх і сучасних пророків, які сміливо проголошували свої свідчення.

Після смерті Христа Петро встав і свідчив:

“Нехай буде відомо всім вам, … що Ім’ям Ісуса Христа Назарянина, що Його розп’яли ви, та Його воскресив Бог із мертвих, Ним поставлений він перед вами здоровий! …

Бо під небом нема іншого Ймення, даного людям, що ним би спастися ми мали”15.

Амулек після проповіді Алми про віру переконливо сказав: “Я буду свідчити вам від себе, що це істина. Слухайте, я кажу вам, що я знаю, що Христос прийде до дітей людських, щоб узяти на Себе провини Свого народу, і що Він спокутує гріхи світу; бо Господь Бог сказав це”16.

Джозеф Сміт та Сідні Рігдон після того, як побачили у славетному видінні воскреслого Спасителя, свідчили:

“І тепер, після багатьох свідчень, які було дано про Нього, ось свідчення, останнє з усіх, яке ми даємо про Нього: Що Він живе!

Бо ми бачили Його, саме праворуч Бога; і ми чули голос, що засвідчив, що Він є Єдинонародженим від Батька”17.

Брати і сестри, я запрошую вас шукати можливості приносити свої свідчення словом і ділом. Така можливість була у мене недавно, в кінці зустрічі з мером однієї Південноамериканської столиці у його офісі, де були присутні інші посадовці. Коли ми завершували зустріч в атмосфері теплоти і дружньої підтримки, я нерішуче подумав, що мені слід було свідчити. Після цієї підказки я засвідчив, що Ісус Христос—Син живого Бога і Спаситель світу. У той момент усе змінилося. Присутність Духа у кімнаті була беззаперечною. Здавалося, що Він торкнувся серця кожного. “Утішитель … несе свідчення про Батька і про Сина”18. Я дуже вдячний, що набрався сміливості принести своє свідчення.

Коли виникатимуть подібні моменти, хапайтеся за них і не марнуйте. Якщо ви це зробите, то відчуєте в серці тепло Утішителя.

Я приношу вам своє свідчення і засвідчення: Бог—наш Небесний Батько, Ісус Христос—живий, і Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів є Церквою Бога на землі сьогодні і її веде наш любий пророк, Президент Рассел М. Нельсон. В ім’я Ісуса Христа, амінь.