2016
У школі мене висміюють за те, що я святий останніх днів. Я знаю, що мені потрібно відстоювати те, у що я вірю, але це так важко! Як я можу стати достатньо сміливим?
April 2016


Запитання і відповіді

“У школі мене висміюють за те, що я святий останніх днів. Я знаю, що мені потрібно відстоювати те, у що я вірю, але це так важко! Як я можу стати достатньо сміливим?”

Ти маєш рацію, що тобі потрібна сміливість, аби протистояти цій ситуації. Зрештою Ісус Христос дав настанову: “Устаньте і сяйте повсюди, щоб ваше світло могло бути прапором для народів” (УЗ 115:5). Але сміливо дозволити своєму світлу сяяти може означати те, що тобі треба буде висловлювати свою думку тим, хто тебе висміює.

У обох випадках це протистояння може надихати тебе бути кращою людиною. Старанно працюючи над зміцненням свого свідчення, ти можеш розвинути спокійну сміливість, яка допоможе висловлюватися на користь правильного або просто продовжувати робити те, що правильно, навіть якщо інші над цим насміхаються.

Можливо, не дуже-то приємно, коли насміхаються, але пам’ятай, що ти можеш молитися, аби сповнюватися милосердям, щоб інші, дивлячись на тебе, могли відчувати Христову любов (див. Мороній 7:48). Оскільки кожна ситуація є унікальною, прагни проводу Духа, аби знати, як у кожному випадку реагувати так, як це зробив би Христос.

В залежності від ситуації, можливо, буде краще поговорити приватно з тими, хто насміхався з тебе, або просто не зважати на недружелюбні випади і продовжувати жити відповідно до своїх вірувань. Якщо іншим нецікаво слухати те, що ти можеш сказати, твій приклад доброти, прощення і щирості може бути найкращим посланням.

Виявляй справжню сміливість

Глузіїв може не зупинити твоя смілива спроба попросити їх зупинитися, але їх може зупинити твоя сміливість жити відповідно до того, ким ти є—як святий останніх днів. Ти можеш і не знати цього, але аура схвалення Небесного Батька сяятиме над тобою і, можливо, це відкриє їхні очі на відновлену євангелію у твоєму житті.

Брайт У, 17 років, Імо Стейт, Нігерія

Шукай силу в основах

Молитва і піст є важливими, оскільки вони допоможуть тобі протистояти жартам і викликам в школі, так само як Ісус Христос протистояв багатьом глузуванням, коли був тут, на землі. Це допоможе тобі розвинути більшу любов і терпіння до людей.

Уолтер С., 15 років, Хаєн, Перу

Шукай скерування в молитві

Довгий час я була єдиним членом Церкви у своїй школі. Найближчі друзі, здається, розуміли мене, але інші учні глузували з мене. Одного разу я молилася і відчула, що мені потрібно поговорити з одним з тих, хто підбурював інших насміхатися з мене. Я пояснила, що не серджуся на нього, але попросила ставитися до мене з такою повагою, яку б він хотів по відношенню до себе. Один учитель, який почув нашу розмову, завжди захищав мене, коли щось траплялося. Я знаю, що Господь буде з тобою, якщо ти поговориш з цими людьми.

Шанела С., 14 років, Пангасінан, Філіппіни

Зміцнюй своє свідчення

По-перше, здобудь справжнє свідчення про істини, якими хочеш поділитися з іншими. Після того полюби людей, які глузують з тебе, і не вступай з ними в суперечку, бо Бог ніколи не підтримує суперечки (див. 3 Нефій 11:29). Що більш важливо—намагайся завжди мати поруч Духа. Дух допоможе тобі мати більше любові та відваги, і Він зробить твої слова могутніми.

Джулія Ф., 19 років, Ессен, Німеччина

Любіть своїх ворогів

Я була в подібних ситуаціях. Якщо у тебе є віра і смирення, Господь благословить тебе силою і вірою, необхідними для того, щоб любити своїх ворогів, благословляти тих, хто проклинає тебе, і молитися за них (Матвій 5:44). Я закликаю тебе вивчати Писання, де містяться відповіді стосовно того, як бути сильним. Молися, коли почуваєшся самотнім у своїй вірі. У Посланні до римлян 8:31 сказано: “Що ж скажем на це? Коли за нас Бог, то хто проти нас?” Бог на твоєму боці! Ти все зможеш.

Рейган Т., 15 років, шт. Юта, США

Не бійся

Частіше розповідай про свою релігію або навмисне щось роби, аби люди це бачили. Я була в подібній ситуації і на своєму рюкзаку написала: “Мені подобається бути святою останніх днів”. У такий спосіб я відкрила двері для місіонерських розмов з кількома людьми і показала всім, що не боюся говорити про свою належність до Церкви. Що б ти не робив, не реагуй на їхні слова. Молися за них і за себе. Невдовзі ти помітиш, що якщо будеш зосереджуватися на спасінні душі інших людей, тобі не буде так страшно розповідати їм про істинність євангелії нашого Батька.

Саванна П., 14 років, шт. Техас, США