2009
Скромність: позачасовий принцип для всіх
Липень 2009


Скромність: позачасовий принцип для всіх

Стиль нашого одягу виявляє наше розуміння євангелії Ісуса Христа.

Зображення
Silvia H. Allred

Одне з випробувань, перед якими сьогодні постають члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів—це послух принципам скромності в дедалі нескромному світі. Хоча це важко, але ми можемо показати, що є послідовниками Спасителя Ісуса Христа, якщо дотримуємося норм скромності. Скромність виявляється в одязі, мові, думках і особистій поведінці, але я зосереджуся на одязі.

Основна причина, з якої ми носимо одяг—це прикрити наші тіла й захистити їх від впливу зовнішніх стихій. Ця причина залишається незмінною, але у наш час одяг виконує ще кілька функцій. Сьогодні він може бути ознакою багатства, вказувати на соціальний статус, виражати індивідуальність людини або її належність до певних організацій. Однак одяг також є відображенням нашого ставлення і цінностей. Своїм стилем одягу ми, святі останніх днів, виявляємо розуміння євангелії Ісуса Христа і відданість її принципам.

У світі, який постійно намагається підірвати наше розуміння того, ким ми є і ким можемо стати, дотримання принципу скромності може зміцнити нашу впевненість. Живучи відповідно до цього принципу і навчаючи його, ми можемо прищепити таку ж упевненість наступному поколінню.

Що означає скромність?

Брошура Заради зміцнення молоді містить основні настанови щодо скромності. Ця брошура має велику цінність як для молоді, так і для дорослих: “Нескромним одягом вважаються короткі шорти і спідниці, одяг, що щільно прилягає до тіла, верхня частина одягу, яка не закриває живота, та інше відверте вбрання. … Жінки повинні носити одяг, який закриває плечі, й уникати одягу, який має глибокий виріз спереду чи ззаду, або оголює тіло якимсь іншим способом. … Чоловіки також повинні дотримуватися скромності у своєму вигляді. Усім слід уникати крайнощів у одязі, вигляді та зачісці. Завжди будьте охайними і чистими та уникайте недбалості або зайвої вільності в одязі, зовнішності та поведінці. Запитайте себе: “Чи я відчуватиму себе зручно у такому вигляді, якщо попаду в присутність Господа?”1

Намагайтеся відчути підказку Духа, вибираючи скромне вбрання. Крім того, якщо ви думаєте, чи буде щось відповідати нормам скромності, вам стануть у пригоді такі запитання:

  • Чи не занадто я відкриваю своє тіло, коли сідаю, нахиляюся, піднімаю руки або йду сходами?

  • Чи не привертаю я до себе увагу, носячи надто відкритий і провокативний одяг?

  • Чи не доводиться мені підганяти, підгортати чи переробляти храмовий одяг, щоб одягнути певне вбрання?

Чому скромність має таке велике значення?

Якщо ми краще зрозуміємо вчення стосовно принципу скромності, то усвідомимо, що скромність—це та чеснота, яка скеровує і стримує наші вчинки.

Учення, яке стоїть за принципом скромності, починається з нашого знання про те, що ми є дітьми Бога, створеними за Його образом (див. Мойсей 2:27). Наші тіла є священним даром від Небесного Батька, і вони створені для певної цілі, запланованої Ним. Ми з вдячністю приймаємо цей дар, якщо ставимося до своїх тіл так, як Він про це просить (див. УЗ 88:33). Ми вчимося тренувати, контролювати і приборкувати свої тіла та їхнє фізичне застосування, щоб стати такими, як Небесний Батько.

Від самого початку Господь просив Своїх дітей прикривати тіла. Після того як Адам і Єва скуштували від забороненого плоду, їхні очі відкрилися і вони усвідомили, що нагі. Адам і Єва намагалися прикритися простими фартухами, зробленими з фігового листя. Але фартухів було недостатньо, тому Господь зробив їм більш скромне шкуряне вбрання. (Див. Буття 3:7, 21).

Як тоді, так і зараз норми Бога є вищими. Його норми не співпадають з нормами світу. Як Він каже в книзі Ісаї 55:8–9:

“Бо ваші думки—не Мої це думки, а дороги Мої—то не ваші дороги, говорить Господь.

Бо наскільки небо вище за землю, настільки вищі дороги Мої за ваші дороги, а думки Мої—за ваші думки”.

Позачасовий принцип

Оскільки скромність—це одна з “вищих доріг”, а не скороминуща світська тенденція, то її навчали упродовж століть. Розгляньмо інші приклади з Писань стосовно одягу і скромності.

Скромність є виявом смирення. Яків, пророк з Книги Мормона, засуджував гордовитість і любов до багатства. Він навчав свій народ не допускати того, щоб гордовитість сердець зруйнувала їхні душі. Одним з виявів їхньої надмірної гордовитості був стиль одягу. Яків казав: “Через те, що дехто з вас отримав більш щедро, ніж хтось із ваших братів, ви заноситесь у гордовитості ваших сердець, і несете свої шиї твердо, а голови високо через пишність вашого одягу, і утискуєте своїх братів тому, що вважаєте, що ви кращі за них” (Кн. Якова 2:13).

Ідея вияву смирення у стилі нашого одягу далі відображена в Ученні і Завітах 42:40: “Не будь гордовитим у серці своєму; нехай весь твій одяг буде простим”. Чи означає це, що ми не можемо одягатися стильно? Зовсім ні. Ми повинні одягатися відповідно до ситуації, але не слід залежати від марки виробника або від того, щоб бути одягнутим за останньою модою. Краще використовувати свої фінанси на більш далекосяжні й значущі цілі.

Стиль одягу, в якому ми поклоняємося Господу, є виявом нашого благоговіння. Господь просив Мойсея підготувати священні шати, щоб використовувати їх у Його святому домі (див. Вихід 28:2). Цей наказ дає зрозуміти, що, на думку Господа, щоденний одяг не підходить для цієї мети. Чи, подібно Мойсею, ми виявляємо свої почуття любові до Небесного Батька, одягаючись відповідним чином на службу поклоніння?

Як бачимо з цих прикладів, “пророки Бога завжди радили Його дітям одягатися скромно”2. У наш час нам нагадують, що “те, як ви одягаєтеся, є відображенням того, ким ви є всередині. Ваш одяг і зовнішність дає оточуючим зрозуміти, хто ви є, і впливає на ваші вчинки й на вчинки інших людей. Коли ви охайні й скромно одягнені, то запрошуєте в напарництво Духа й можете поширювати добрий вплив на тих, хто вас оточує”.3

Скромність приносить благословення

Одне з найбільших благословень за скромність—це відчуття зростаючої впевненості. Одна сестра розповідає історію про те, як її подруга, яка вивчала євангелію, дізналася про принцип скромності й відчула на собі його благословення:

“Кілька років тому, влітку, моя колега разом зі мною ходила до церкви. Вона перед церквою прийшла до мене додому в одязі, який традиційно носять у нашій країні з жарким кліматом: у літньому сарафані. Я була вдячна, що вона вирішила одягнути до церкви сукню, і ми пішли. Члени приходу радо її привітали, і кожного наступного тижня вона приходила знову. Вона навіть почала приходити на збори з домашнього, сімейного та особистого збагачення і приводила до Початкового товариства й на заходи для молоді своїх дітей. Під час заходів, що проводилися серед тижня, вона приходила в ті спекотні літні дні в блузці без рукавів і шортах, довжиною до середини стегна. Її одяг не був вульгарним, але було явно видно, що вона не зрозуміла, якими є норми святих останніх днів.

Минуло кілька тижнів, і я запитала, чи не хоче вона дізнатися більше про Церкву від місіонерів. Вона відповіла, що за природою є дуже сором’язливою і їй ніяково розмовляти з людьми, яких вона не знає. Вона просто хотіла й надалі приходити на церковні збори та заходи й запевнила мене, що при потребі буде ставити запитання мені або іншим членам приходу, з якими вона вже познайомилася.

Мені було цікаво спостерігати за тим, що, продовжуючи приходити до церкви та на заходи, моя подруга почала носити довші спідниці, довші шорти та блузки з рукавами. Спочатку я подумала, що це пов’язано з настанням осені, але невдовзі зрозуміла, що вона просто помічає, як одягаються її друзі-святі останніх днів.

Я не знаю, наскільки, але переконана, що якоюсь мірою зміна в одязі вплинула на відчуття впевненості, яке я стала в ній помічати. Продовжуючи засвоювати євангельські принципи, наприклад, такий як божественний спадок, який вона має як дочка Бога, моя подруга відчула, як зростає її самоповага. Її впевненість ще більше зросла, коли вона почала краще розуміти причини, з яких ми робимо те чи інше. Оскільки подруга почувалася впевненіше, то радо поглиблювала своє вивчення євангелії, у тому числі завдяки місіонерським бесідам, яких вона спочатку боялася.

Одяг став лише однією ознакою того, що моя колега прийшла до пізнання і розуміння євангельських принципів і норм, але коли вона побачила, що може змінити цю сферу свого життя, то зрозуміла, що спроможна зробити і більші зміни. Згодом результатом цих змін стало навернення до євангелії Ісуса Христа і приєднання до Церкви. Пізніше вона отримала ендаумент у храмі, але їй не довелося змінювати свій гардероб, оскільки принцип скромності вже діяв у її житті”4.

Оскільки скромність є чеснотою, яка регулює і стримує вчинки у нашому житті, ми також відчуємо, як зростає наше почуття гідності. Пригадайте обіцяння, що містяться в Ученні і Завітах 121:45–46:

“Нехай чеснота прикрашає твої думки безупинно; тоді зміцніє твоя впевненість у присутності Бога; і вчення священства зрошатиме тобі душу, як роса з неба.

Святий Дух буде твоїм постійним супутником, а твій скіпетр—незмінним скіпетром праведності й істини”.

Я б хотіла, щоб усі ми заслужили такі благословення.

Посилання

  1. Заради зміцнення молоді (брошура, 2002), сс. 15–16.

  2. Заради зміцнення молоді, с. 14.

  3. Заради зміцнення молоді, сс. 14–15.

  4. Особиста кореспонденція.

Не будь манекеном

На манекен одягають усе, що продається у світі. Твої норми вищі за мирські.

А твої норми збігаються?

Якщо це надто обтягує, надто коротке або надто відкрите, воно не відповідає церковним нормам. Не розтягуй свої норми, щоб сподобатися світу. (Див. Заради зміцнення молоді, сс. 14–16).

Не обманюй себе

Твій одяг проголошує твої норми. Нехай твоє послання буде правильним. (Див. Заради зміцнення молоді, с. 15).

Норми

Ти їх ніколи не переростеш. (Див. Іван 14:15).

Одягайся так, щоб досягти успіху

Одягайся належно. Не спіткнися об поганий вибір. (Див. Заради зміцнення молоді, сс. 14–16).

Прагни до вищого

Господь запрошує вас підготуватися і увійти в Його дім. Там ви знайдете мир і чудові благословення. (Див. УЗ 88:119).

Зліва направо: фотографія Busath Photography; фотографія Джона Люка; фотографія Крістіни Сміт

Зліва: фотографія Крейга Дімонда; справа: фотографія Емілі Лайшман Бойс

Зліва направо: фотографії Крістіни Сміт і Крейга Дімонда