2007
Послання Відновлення
Травень 2007 року


Послання Відновлення

Ми проголошуємо світові, що повноту євангелії Ісуса Христа було відновлено на землі.

Зображення

Виконуючи доручення під час однієї конференції колу в Долині Солоного озера, я запросив молодого президента кворуму дияконів поспілкуватися зі мною на тему ключів священства. Мені хотілося допомогти йому зрозуміти, що він має дуже особливе покликання і йому надано ключі головування над кворумом священства. Ми говорили про те, якою великою є відповідальність бути носієм ключів, і наскільки важливо належати до кворуму. На завершення нашої невеличкої бесіди я запитав його, скільки членів налічується в його кворумі. Він відповів: “Чотирнадцять”.

Тоді я спитав: “А скільки з них є активними?”

Відповідь була: “Дванадцять”.

Тоді я спитав: “А як щодо двох інших?”

Він відповів: “Мені слід попрацювати і допомогти їм стати активними членами кворуму”.

Тоді я спитав його: “Скільки це займе часу?” Він вважав, що можливо три місяці. Я заохотив його докласти найкращих зусиль.

Минуло три місяці, майже день у день, і я отримав від нього листа, в якому він повідомив мене, що всі члени його кворуму зараз активні. Він писав, що потоваришував з ними і один з них зараз відвідує збори кворуму дияконів, а іншого єпископ висвятив на вчителя. Я був приємно вражений його відповіддю. Це приклад людини, яка шанує своє священство і застосовує ключі священства для виконання того доручення, яке дав їй Господь. Я не перестаю дивуватися Господньому задуму, з яким Він встановив управління Своєю роботою на землі за допомогою сил священства.

Цей юнак, якому ще не виповнилося 14 років, навчається важливим урокам, що готують його до служіння тривалістю в усе життя. Чи можете ви побачити як мине п’ять чи шість років і він продовжить своє служіння вже з табличкою на костюмі, яка означатиме, що він як місіонер Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, присвятив місії два роки свого життя?

Окрім досвіду, який цей юнак здобуває, застосовуючи своє священство для служіння людям, його підготовка також повинна включати в себе й глибоке розуміння послання Відновлення—послання, яке сьогодні тисячі місіонерів проголошують світу. Воно полягає в тому, що в наші дні, у розподілі повноти часів, євангелію було відновлено, щоб благословити усіх, хто слухає і дотримується її.

Перше видіння

Розподіл повноти часів розпочався із дуже особливого видіння, явленого іншому юнакові, якому тоді не було ще й 15 років. Він пішов до гаю, щоб помолитися і отримати відповіді на запитання про релігію, які непокоїли його. Джозеф Сміт описує те славетне видіння, що відкрилося перед ним, такими словами:

“Я побачив прямо над головою стовп світла, яскравішого за сонце, і спускаючись повільно з неба, це світло впало на мене.

Коли світло було на мені, я побачив двох Осіб, що стояли переді мною у повітрі, блиск і славу Яких неможливо описати. Один з них звернувся до мене, називаючи моє ім’я, і сказав, указуючи на іншого: Це Мій Улюблений Син, слухай Його!” (Джозеф Сміт—Історія 1:16–17).

Це видіння відкрило для нас, що Бог, наш Батько, та Ісус Христос, Його Улюблений Син, є двома окремими особами. Кожен з них має тіло з плоті й кісток, прославлене і досконале. Завдяки цьому було розвінчано невірне уявлення щодо природи Бога, яке панувало протягом багатьох столітть. Чи не дивно те, що записуючи Уложення віри, Джозеф Сміт в першому з них проголосив: “Ми віримо в Бога, Вічного Батька, і в Його Сина Ісуса Христа, і в Святого Духа” (Уложення віри 1:1)?

Книга Мормона

Знаючи, що сумніви, зневіра і дезінформація почнуть оточувати пророка, як тільки він розповість про Перше видіння, Господь явив Книгу Мормона—ще одне свідчення про нашого Господа, Ісуса Христа. Ця давня книга святих Писань є священною супутницею Біблії і містить повноту вічної євангелії Ісуса Христа. Вона також є переконливим доказом для світу, що Джозеф Сміт насправді пророк Бога. В книзі Учення і Завіти міститься наступне проголошення стосовно явлення Книги Мормона:

“[Бог] дав [Джозефу Сміту] заповіді, які надихали його;

І дав йому силу з висоти, засобами, які були перед тим підготовлені, перекласти Книгу Мормона;

Яка містить літопис полеглого народу і повноту євангелії Ісуса Христа Іновірцям і також Юдеям;

Яку було дано за натхненням і підтверджено для інших священнослужінням ангелів, і проголошено ними світові—

Що доводить світові, що святі писання істинні, і що Бог таки надихає людей і покликає їх на Його святу роботу в цьому столітті і поколінні, так само як у поколіннях давнини” (УЗ 20:7–11).

Переклад Книги Мормона сам по собі є дивом і служить подальшим доказом її божественного походження. Коли Олівер Каудері прибув до Гармоні, Пенсільванія, 5 квітня 1829 року, щоб стати писарем пророка, було перекладено лише кілька сторінок остаточного тексту. Того вечора Джозеф і Олівер, сидячи поруч, до пізньої ночі обговорювали події, що сталися з пророком. Двома днями пізніше, 7 квітня, вони почали роботу з перекладу. Протягом наступних трьох місяців Джозеф перекладав з дивовижною швидкістю—близько 500 друкованих сторінок за майже 60 робочих днів.

Олівер так описував цю дивовижну роботу: “Це були дні, які не можна забути ніколи—сидіти, слухаючи голос, що диктувався натхненням з небес,—це пробуджувало виняткову вдячність від глибини душі! День у день я продовжував безперервно писати з його вуст, коли він перекладав за допомогою Уріма і Тумміма … історію, або літопис, що звався “Книгою Мормона” (Messenger and Advocate, Oct. 1834, 14; див. також Джозеф Сміт—Історія 1:71, виноска).

Священство

По мірі просування роботи, Джозеф та Олівер були в захопленні від учень, що містилися у цій книзі. Особливо їх вразило вчення про хрищення, якому навчав воскреслий Спаситель, відвідуючи мешканців Західної півкулі. Важливість учення про хрищення із ясністю розгорнулась у їхньому розумі. Вони вирішили, що їм слід звернутись до Господа у палкій молитві, щоб дізнатися, як їм отримати для себе благословення хрищення.

15 травня 1829 року вони відправилися до гаю поблизу ріки Сасквеганна і опустилися на коліна в молитві. Олівер описує що сталося далі: “Раптово, ніби з середини глибин вічності, голос Викупителя промовив до нас, коли завіса розділилася і ангел Бога зійшов, зодягнений славою, і передав нам послання, очікуване з хвилюванням, і ключі євангелії покаяння. Яка радість! Яке чудо! Яке здивування! Поки світ мучився і божеволів—поки мільйони обмацували, мов невидющі, стіну, і поки весь основний загал людей спирався на непевність, наші очі бачили, наші вуха чули” (Messenger and Advocate, Oct. 1834, 14; див. також Джозеф Сміт—Історія 1:71, виноска).

Ангел сказав, що ім’я його Іван, що він є той, кого називають у Новому Завіті Іваном Христителем. Він поклав руки на голову Джозефу та Оліверу і сказав:

“Вам, мої товариші у служінні, в ім’я Месії я передаю священство Аарона, яке володіє ключами священнослужіння ангелів, і євангелії покаяння і хрищення зануренням для відпущення гріхів, і його ніколи вже не буде забрано знову з землі, до того часу, як сини Левія пожертвують знову жертву Господу в праведності.

Він сказав, що це Ааронове священство не має влади рукопокладення для надання дару Святого Духа, але ця влада буде надана нам пізніше. І він наказав нам піти і христитися, і вказав, щоб я христив Олівера Каудері, і щоб після цього Олівер Каудері христив мене.

Саме в такий спосіб ми пішли і христилися. Спочатку я христив його, а потім він христив мене. Після цього я поклав руки на його голову і висвятив його в Ааронове священство, а потім він поклав руки на мою і висвятив мене в те саме священство —бо так нам було наказано” (Джозеф Сміт—Історія 1:69–71).

Трохи згодом явилися апостоли Петро, Яків та Іван. Вони поклали руки на голову цим двом товаришам у служінні і висвятили їх у Мелхиседекове священство.

Церква Ісуса Христа

Нині, коли влада діяти в ім’я Господа знов була на землі, Джозеф отримав заповідь формально організувати Церкву. 6 квітня 1830 року в домі Пітера Уітмера старшого у Фейєтті, штат Нью Йорк, шестеро чоловіків, охрищених перед цим, одностайно проголосували за те, щоб організувати, згідно із заповідями Бога, Церкву Ісуса Христа. Під час тих зборів було отримано одкровення:

“Ось, має вестися запис серед вас, і в ньому тебе [Джозефа Сміта] має бути названо провидцем, перекладачем, пророком, апостолом Ісуса Христа, старійшиною Церкви, за волею Бога Батька і за благодаттю вашого Господа Ісуса Христа,

Який мав натхнення від Святого Духа закласти основи її і будувати її найсвятішою вірою.

Цю Церкву було організовано і встановлено в році вашого Господа тисяча вісімсот тридцятому, четвертого місяця і шостого дня того місяця, який називається квітень.

Отже ви, маючи на увазі Церкву, повинні прислухатися до всіх його слів і наказів, які він даватиме вам, коли отримуватиме їх, ходячи у всій святості переді Мною;

Бо його слово ви повинні отримувати, як з Моїх власних уст, з усім терпінням і вірою” (УЗ 21:1–5).

Таким чином, Церква Ісуса Христа знову з’явилася на землі, щоб благословляти людство доктринами і вченнями Спасителя. Цю Церкву було організовано згідно з планом, встановленим Господом у давні часи.

У Біблії, в посланні до Ефесян, Павло проголосив:

“Він, отож, настановив одних за апостолів, одних за пророків, а тих за благовісників, а тих за пастирів та вчителів,

Щоб приготувати святих на діло служби для збудування тіла Христового,

Аж поки ми всі не досягнемо з’єднання віри й пізнання Сина Божого, Мужа досконалого, у міру зросту Христової повноти,

Щоб більш не були ми малолітками, що хитаються й захоплюються від усякого вітру науки за людською оманою та за лукавством до хитрого блуду,

Щоб були ми правдомовні в любові, і в усьому зростали в Нього, а Він—Голова, Христос” (Ефесянам 4:11–15).

Президент Хінклі сказав про Відновлення: “Після багатьох поколінь людей на землі—і багато з них прожили у війнах, ненависті, темряві й нечесті—настав величний новий день Відновлення. Славна євангелія була принесена з явленням Батька і Сина хлопчику Джозефу. Зоря розподілу повноти часів засяяла над світом. Усе хороше, прекрасне, божественне з попередніх розподілів часів було відновлено в цей найбільш дивовижний час” (“Зоря яснішого дня”, Ліягона, трав. 2004, с. 83).

Наше послання унікальне. Ми проголошуємо світові, що повноту євангелії Ісуса Христа було відновлено на землі. Ми сміливо проголошуємо, що ключі священства з владою запечатувати на землі і в небесах, були відновлені людині. Спасительні обряди, названі Господом обов’язковими для того, щоб отримати вічне життя з Ним, зараз можуть бути виконані через зв’язувальне повноваження людьми, які гідно застосовують силу Його святого священства. Ми проголошуємо світу, що зараз іде доба, яку біблійні пророки називали останніми днями. Це останній час перед тим, як Ісус Христос прийде, щоб правити і царювати на Землі.

Ми запрошуємо усіх почути від нас послання відновленої євангелії Ісуса Христа. Тоді ви зможете порівняти це славетне послання з тим, що чули від інших, і визначити, що є від Бога, а що від людини.

Я свідчу вам, що це—Церква Ісуса Христа, встановлена в останні дні. В ім’я нашого Господа і Спасителя, Самого Ісуса Христа, амінь.