Генеральна конференція
Він воскрес, і лікування у променях Його: ми в змозі перемагати
Квітнева генеральна конференція 2022 р.


Він воскрес, і лікування у променях Його:

ми в змозі перемагати

Ісус переміг цей жорстокий світ, щоб дати вам силу не лише вижити, але й, одного дня, через Нього, подолати й навіть перемогти.

Марін, я старійшина Холланд, і зараз все буде ще гірше.

Ми не просто переможці

Усі ми захоплюємося історіями про виживання. Ми чуємо розповіді про безстрашних дослідників і звичайних людей, яким вдається виживати попри відсутність шансів і сподівань, і ми не можемо не запитувати себе: “Чи вдалося б мені це зробити?”

Я одразу ж пригадую британського дослідника Ернеста Шеклтона та екіпаж його корабля HMS Endurance, який зазнав кораблетрощу в льодах Антарктиди, а потім майже два роки провів на пустинному острові. Надзвичайне лідерство і незламна рішучість Шеклтона врятували життя його людей, незважаючи на найтяжчі умови.

Потім я думаю про екіпаж “Аполлону-13”, який летів крізь космос, щоб здійснити висадку на Місяць! Але сталося лихо, коли вибухнув кисневий бак, і місію довелося припинити. За нестачі кисню екіпаж і центр керування польотами винахідливо імпровізували і безпечно повернули усіх трьох астронавтів на землю.

Я дивуюсь дивовижним виживанням окремих осіб і сімей, які постраждали від війни, були полоненими у таборах і тих, хто стали біженцями, і які героїчно й сміливо підтримують полум’я надії для своїх товаришів по нещастю, які, стикаючись з брутальністю, чинять добро, і яким, якимось чином, вдається допомагати іншим витерпіти хоча б ще один день.

Чи змогли б ми з вами вижити за будь-якої з цих екстремальних обставин?

Дехто з вас, можливо, думає про ці розповіді щодо тих, хто вижив, і ваша душа волає, бо ви намагаєтеся вижити просто зараз, як жертва жорстокого поводження, недбалості, булінгу, домашнього насильства, або зазнаючи будь-якого іншого виду страждань. Ви докладаєте усіх відчайдушних зусиль, щоб вижити у ситуації, яка здається дуже схожою на жахливу кораблетрощу або раптове скасування багатообіцяючої місії. Чи буде вас колись врятовано; чи доживете ви до кінця вашої власної історії виживання?

Відповідь: так. Ви можете вижити. Насправді вас уже врятовано, ви вже спасенні—Тим, хто зазнав таких же мук, що й ви, і витерпів такий же біль, який терпите й ви1. Ісус переміг цей жорстокий світ2, щоб дати вам силу не лише вижити, але й, одного дня, через Нього, подолати й навіть перемогти—аби цілковито позбутися болю, горя, страждань, і побачити, як замість них приходить мир.

Апостол Павло запитує:

“Хто нас розлучить від любови Христової? Чи недоля, чи утиск, чи переслідування, чи голод, чи нагота, чи небезпека, чи меч? …

Але в цьому всьому ми перемагаємо Тим, Хто нас полюбив3.

Обіцяння завітному Ізраїлю

Пригадайте, як Президент Рассел М. Нельсон висловив наведене далі запрошення на генеральній конференції. Він сказав: “Коли ви будете вивчати Писання … , я закликаю вас скласти список усього того, що Господь пообіцяв, що Він зробить для завітного Ізраїля. Думаю, ви будете здивовані!”4

Ось лише кілька з могутніх і втішних обіцянь, які знайшла наша сім’я. Уявіть, що Господь промовляє ці слова до вас—до вас, хто намагається вижити—адже вони призначені саме для вас:

Не бійся5.

Я пізнав ваші болі, і Я прийшов визволити вас6.

Я не залишу вас7.

Моє ім’я на вас, і Мої ангели взяли вас під опіку8.

Я чинитиму чудеса поміж вами9.

Ідіть зі Мною; навчіться від Мене; Я вас заспокою10.

Я є серед вас11.

Ви Мої12.

Тим, хто намагається вижити

Добре пам’ятаючи ці запевнення, я хочу звернутися прямо до тих, хто відчуває, що не знає, як вижити через травми, завдані жорстокими вчинками інших. Якщо ви опинилися в такій ситуації, ми плачемо разом з вами. Ми бажаємо, щоб ви подолали сум’яття, сором і страх, і ми хочемо, щоб ви, за допомогою Ісуса Христа, перемогли.

З жертви стати тими, хто виживе, а потім переможцями

Якщо ви зазнали будь-якого виду жорстокого ставлення, насильства або гноблення, вам може здаватися, що ці події якимось чином сталися з вашої вини і що ви заслуговуєте на той сором і провину, які відчуваєте. У вас могли виникати такі думки:

  • У мене могла бути можливість запобігти цьому.

  • Бог мене більше не любить.

  • Ніхто ніколи мене більше не полюбить.

  • Мене настільки зруйновано, що полагодити неможливо.

  • Спасителева Спокута стосується інших, але не мене.

Ці неправильні думки і почуття, можливо, стали на заваді тому, щоб шукати допомоги від сім’ї, друзів, провідників або професіоналів, і тому ви страждаєте на самоті. Якщо ви намагалися отримати допомогу від людей, яким довіряєте, у вас все одно можуть бути почуття сорому і навіть презирства до себе. Вплив таких подій може тривати роками. Ви сподіваєтеся, що одного дня ви почуватиметеся краще, але чомусь той день ще не настав.

Жорстоке поводження з вами ніколи не було, не є і не буде вашою провиною, попри те, що міг сказати кривдник або хтось інший. Якщо ви стали жертвою жорстокості, кровозмішення або будь-якого іншого збочення, не вам треба у цьому каятися; це не ваша відповідальність.

Ви не є менш гідними або менш цінними, і вас люблять не менше як людину, або як дочку чи сина Бога, через те, що вчинив над вами хтось інший.

Бог ніколи не дивився на вас зневажливо, Він не робить цього і зараз. Що б з вами не сталося, Він не соромиться вас і не розчарований у вас. Він любить вас так сильно, як ви про це ще не знаєте. І ви дізнаєтеся про це, якщо будете довіряти Його обіцянням і якщо навчитеся вірити Йому, коли Він каже, що ви “дорог[і] в [Його] очах”13.

Те, ким ви є, визначається не за тими жахливими речами, які над вами вчинили інші. Відповідно до славетної істини, те, ким ви є, визначається за ось чим: ви є вічно існуючою особистістю—сином або дочкою Бога, а ваш Творець досконало і безмежно любить вас і запрошує цілковито і повністю зцілитися.

Хоча це й може здаватися неможливим, вважатися неможливим, зцілення може прийти завдяки чуду викупительної могуті Спокути Ісуса Христа, Який воскрес з “лікування[м] в променях Його”14.

Наш милостивий Спаситель, Який переміг темряву і гріховність, має силу виправити всі кривди—це життєдайна істина для тих, кого кривдили інші15.

Будь ласка, знайте, що Спаситель спустився нижче всього, навіть того, що сталося з вами. Завдяки цьому, Він точно знає, що таке справжній жах і сором, і як це—бути покинутим і зламаним16. З глибин Його спокутного страждання Спаситель дає вам надію, яку ви вважали назавжди втраченою, силу, яку ви вже не вірили, що колись отримаєте, і зцілення, яке ви навіть не уявляли можливим.

Жорстока поведінка однозначно засуджується Господом і Його пророками

Неприпустимими є будь-які види насильства—фізичного, сексуального, емоційного, словесного—у будь-якій домівці, будь-якій країні або будь-якій культурі. Ніщо з того, що може зробити або сказати дружина, дитина чи чоловік не “заслуговує” на побиття. Ніхто в будь-якій країні чи культурі не “просить про” агресію чи насильство з боку тих, хто має певні повноваження або тих, хто є більшим і сильнішим.

Тим, хто чинить насильство і хто намагається приховати свої тяжкі гріхи, на якийсь час все може й обійтися. Але Господь, Який бачить усе, знає вчинки, думки і наміри серця17. Він є Богом справедливості і Його божественну справедливість буде звершено18.

Дивовижним чином Господь також є Богом милості для тих, хто дійсно кається. Кривдники—у тому числі й ті, кого самих раніше кривдили,—які зізнаються, відмовляються від своїх гріхів і роблять усе, що в їхніх силах, щоб компенсувати й відшкодувати скоєне, можуть отримати прощення через чудо Спокути Христа.

Для хибно звинувачених невимовна тяжкість цих звинувачень стає їхнім власним чистилищем. Але вони також благословенні Спасителевим вікарним стражданням за них і знанням про те, що зрештою істина переможе.

Але нерозкаяні кривдники постануть перед Господом, щоб відповісти за свої жахливі злочини.

Сам Господь абсолютно чітко засуджує жорстоке поводження будь-якого виду: “Хто ж спокусить одне з цих малих, … то краще б такому було, коли б жорно млинове на шию йому почепити,—і його потопити в морській глибині”19.

Заключна частина

Дорогі друзі, яких було так жахливо поранено,—а також усі ви, хто зазнав несправедливості життя—у вас може бути новий початок з чистої сторінки. У Гефсиманії і на Череповищі Ісус “взяв на Себе … всі муки й страждання, які будь-коли були у вас і у мене”20, і подолав усе це! З розпростертими руками Спаситель пропонує вам дар зцілення. Виявляючи сміливість, терпіння і віддано зосереджуючись на Ньому, ви дуже скоро зможете повною мірою прийняти цей дар. Ви можете позбутися свого болю і залишити його біля Його ніг.

Ваш лагідний Спаситель проголосив: “Злодій тільки на те закрадається, щоб красти й убивати та нищити. Я прийшов, щоб ви мали життя, і подостатком щоб мали”21. Ви вижили, ви можете зцілитися і ви можете покладатися на те, що з силою і благодаттю Ісуса Христа ви все подолаєте і переможете.

Ісус спеціалізується на тому, що здається неможливим. Він прийшов, щоб неможливе зробити можливим, щоб викупити те, що не можна викупити, зцілити те, що не можна зцілити, виправити те, що не можна виправити, пообіцяти те, чого ніхто інший пообіцяти не в змозі22. І Він дуже добре вміє це робити. Насправді, Він є досконалим у цьому. В ім’я Ісуса Христа, нашого Цілителя, амінь.

Щоб знайти більше інформації та матеріалів, див. “Abuse (Насильство)” у розділі “Допомога для життя” на сайті ChurchofJesusChrist.org і в додатку “Євангельська бібліотека”.