Генеральна конференція
“Я вчиню так, щоб слабке стало сильним для них”
Квітнева генеральна конференція 2022 р.


“Я вчиню так, щоб слабке стало сильним для них”

Якщо ми упокорюємося і виявляємо віру в Ісуса Христа, то благодать Христа та Його безкінечна викупна жертва зробить цю зміну можливою.

Президент Томас С. Монсон якось розповів історію про тюремного наглядача Клінтона Даффі. “Протягом 40-х і 50-х років минулого сторіччя [Клінтон Даффі] став відомий тим, що намагався перевиховувати чоловіків у в’язниці, в якій працював. Один критик сказав на це: “Ви маєте знати, що леопарди своїх плям змінити не можуть!”

На що наглядач Даффі відповів: “Вам потрібно знати, що я не працюю з леопардами. Я працюю з людьми, а люди міняються щодня”1.

Один з найбільших обманів Сатани—це те, що чоловіки і жінки не можуть змінитися. Цей обман говорять і переповідають багатьма різними способами, і світ стверджує, що ми просто не можемо змінитися—або ще гірше, що нам не слід змінюватися. Нас навчають, що наші обставини визначають, ким ми станемо. Світ каже, що нам слід “прийняти те, ким ми є насправді”, і “бути самими собою”.

Ми можемо змінюватися

Хоча дійсно добре бути самими собою, нам слід бути вірними тому, ким ми є насправді, синами і дочками Бога з божественною природою та долею, щоб стати подібними до Нього2. Якщо наша мета—бути вірними цій божественній природі та долі, тоді нам всім потрібно змінюватися. Зміна у Писаннях називається покаянням. Президент Рассел М. Нельсон навчає: “Забагато людей вважають покаяння покаранням, чимось, чого слід уникати, окрім найсерйозніших випадків. … Коли Ісус просить нас із вами “покаятися”, Він запрошує нас змінити[ся]”3.

Умови Бога

Розробники програмного забезпечення використовують умовні переходи, щоб запрограмувати комп’ютери на виконання команд. Ці переходи іноді називають “якщо—то”. Наприклад, якщо x істина, то робимо y.

У Господа також є умови: умови віри, умови праведності, умови покаяння. Існує багато прикладів умовних переходів, даних Богом, наприклад таких:

Якщо ти виконуватимеш Мої заповіді і витерпиш до кінця, [то] ти матимеш вічне життя—дар, найвеличніший з усіх дарів Бога”4.

Або “якщо ви питатимете з щирим серцем, із справжнім наміром, маючи віру в Христа, [то] Він явить вам правду про це силою Святого Духа”5.

Навіть любов Бога, хоча безкінечна і досконала, також є обумовленою6. Наприклад:

Якщо будете ви зберігати Мої заповіді, то в любові Моїй перебуватимете, як і Я зберіг Заповіді Свого Отця, і перебуваю в любові Його”7.

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон більше розкрив цю євангельську істину, коли навчав: “Хтось каже: “Спаситель любить мене просто таким, як я є”, і це справді так. Однак Він не може взяти жодного з нас у Своє царство просто такими, якими ми є, “бо ніщо нечисте не може перебувати там, або перебувати в Його присутності” [Moйсей 6:57]. … Спершу наші гріхи повинні бути усунені”8.

Слабке може стати сильним

Благословення отримання Божої сили, яка допоможе нам змінитися, також є обумовленим. Спаситель, говорячи через пророка Моронія у Книзі Мормона, навчав: “І якщо люди прийдуть до Мене, Я покажу їм їхню слабкість. Я даю людям слабкість, щоб вони були покірними; і достатньо Моєї благодаті для всіх людей, які упокорюються переді Мною; бо якщо вони упокорюються переді Мною і мають віру в Мене, то Я вчиню так, щоб слабке стало сильним для них”9.

Розглядаючи більш детально те, чого Господь навчає нас у цьому вірші, ми бачимо, що спочатку Він каже, що Він дає чоловікам і жінкам слабкість [вжито в однині], яка є частиною нашого смертного життя, будучи занепалими і плотськими. Ми стали тілесними чоловіками і жінками через Падіння Адама. Однак завдяки Спокуті Ісуса Христа ми можемо подолати нашу слабкість або нашу занепалу природу.

Він потім каже, що Його благодаті достатньо, і якщо ми упокоримося і виявимо віру в Нього, то Він “вчин[ить] так, щоб слабке [вжито у множині] стало сильним для [нас]”. Іншими словами, якщо ми спочатку змінюємо нашу занепалу природу, нашу слабкість, то ми зможемо змінити нашу поведінку, наші слабкості.

Вимоги до зміни

Перегляньмо вимоги щодо зміни відповідно до Господніх норм:

По-перше, ми маємо себе упокорити. Господні умови щодо зміни—це упокорення. “Якщо вони упокорюються переді Мною”10,—сказав Він. Протилежністю до упокорення є гордовитість. Гордовитість існує, коли ми гадаємо, що знаємо краще—коли те, що ми думаємо або відчуваємо переважає над тим, що Бог думає або відчуває.

Цар Веніямин навчав, що “тілесна людина є ворогом для Бога, … і буде на віки вічні, доки вона … не скине з себе оболонку тілесної людини, і не стане святою через Спокуту Христа Господа, і не стане як дитина, смиренною, лагідною [і] покірною”11.

Аби змінитися, нам потрібно скинути з себе оболонку тілесної людини і стати смиренними і покірними. Ми маємо бути достатньо смиренними, щоб слідувати за сучасним пророком. Достатньо смиренними, щоб укладати храмові завіти й дотримуватися їх. Смиренними достатньо, щоб щоденно каятися. Ми маємо бути достатньо смиренними, щоб захотіти змінитися, щоб “відда[ти] свої серця Богові”12.

По-друге, нам слід мати віру в Ісуса Христа. І знову слова Спасителя: “Бо якщо вони упокорюються переді Мною і мають віру в Мене13, то Він дасть нам силу подолати наші слабкості. Покірність разом з вірою в Ісуса Христа надасть нам доступ до уможливлюючої сили Його благодаті і повноти благословень, які є доступними завдяки Його Спокуті.

Президент Нельсон навчав, що “справжнє покаяння починається з віри в те, що Ісус Христос має силу очищувати, зцілювати і зміцнювати нас. … Саме наша віра вивільняє силу Бога в нашому житті”14.

По-третє, через Його благодать Він може зробити слабке сильним. Якщо ми упокорюємося і маємо віру в Ісуса Христа, то Його благодать уможливить нашу зміну. Іншими словами Він надасть нам сили змінитися. Це можливо, бо Він сказав: “Достатньо Моєї благодаті для всіх людей”15. Його зміцнююча, уможливлююча благодать дає нам силу подолати всі перешкоди, всі випробування і всі слабкості у нашому прагненні змінитися.

Наші найбільші слабкості можуть стати нашою найбільшою силою. Ми можемо змінитися і “ста[ти] новими створіннями”16. Слабке буквально може “ста[ти] сильним для [нас]”17.

Спаситель виконав Свою безкінечну та вічну Спокуту, щоб ми могли насправді змінитися, покаятися та стати кращими. Ми дійсно можемо народитися знову. Ми можемо подолати звички, залежності і навіть “бажання чинити зло”18. Як сини і дочки люблячого Небесного Батька всередині нас ми маємо силу змінюватися.

Приклади змін

У Писаннях є багато прикладів чоловіків і жінок, які змінилися.

Савл, фарисей та активний переслідувач ранньої християнської церкви19, став Павлом, апостолом Господа Ісуса Христа.

Алма був священником при дворі злочестивого царя Ноя. Він почув слова Авінадія, повністю покаявся і став одним з найкращих місіонерів у Книзі Мормона.

Його син Алма у свої юні роки прагнув знищити Церкву. Він був серед “найганебніш[их] грішник[ів]”20, доки у нього не відбулася зміна серця, і він не став могутнім місіонером завдяки своїм зусиллям.

Мойсея усиновила сім’я фараона, і він виріс у багатстві, як принц Єгипту. Але коли він зрозумів, ким був насправді, і дізнався про свою божественну долю, він змінився і став великим пророком часів Старого Завіту, через якого прийшов закон21.

Дідусь моєї дружини, Джеймс Б. Кейсор, завжди вражав мене могутньою зміною серця22. Народившись у Солт-Лейк-Веллі у 1906 р. у сім’ї, чиї предки були вірними піонерами святих останніх днів, у юному віці він втратив матір, і в підліткові роки йому було дуже важко. Підлітком та молодим дорослим він провів багато років поза Церквою; і в той час набув кілька поганих звичок. Не дивлячись на це, він зустрів вірну жінку й одружився з нею. Разом вони виростили п’ятьох дітей.

У 1943 р. після важких років Великої депресії і під час Другої світової війни, Бад, так його називали друзі та сім’я, поїхав з Юти та переїхав у Лос-Анжелес, Каліфорнія, щоб знайти роботу. У цей час він жив у своєї сестри та її чоловіка, який служив єпископом у своєму приході.

Завдяки любові та впливу його сестри та її чоловіка він почав відновлювати свій інтерес до Церкви і почав читати Книгу Мормона щовечора перед сном.

Одного вечора, коли він читав Алму, розділ 34, то відчув у серці щось особливе, прочитавши наступні слова:

“Так, я б хотів, щоб ви вирішили прийти і не камʼяніти більше серцями вашими; …

Бо знайте, це життя є часом для людей підготуватися до зустрічі з Богом; так, ось цей день цього життя є днем для людей чинити діяння свої”23.

Читаючи ці вірші, він відчув сильне спонукання і зрозумів, що має змінитися, покаятися, і знав, що саме він мусив для цього зробити. Він підвівся з ліжка, став на коліна і почав молитися, благаючи Господа простити його і дати потрібну йому силу, щоб змінити своє життя. На його молитву прийшла відповідь, і з того часу і надалі він ніколи не озирався назад. Але почав служити в Церкві і залишився вірним, відданим святим останніх днів до кінця свого життя. Він змінився в усьому. Змінилися його розум, його серце, його дії, увесь він.

Брати і сестри, нашою кінцевою божественною долею і метою є стати подібними до нашого Небесного Батька і Спасителя, Ісуса Христа. Ми робимо це, коли змінюємося та каємося. Ми отримуємо “образ [Спасителя] у виразі [нашого] обличчя”24. Ми стаємо новими, чистими, іншими, і ми просто продовжуємо працювати над цим щодня. Іноді може здаватися, що ми робимо два кроки вперед й один назад, але ми продовжуємо смиренно і з вірою просуватися вперед.

І якщо ми упокорюємося і виявляємо віру в Ісуса Христа, то благодать Христа та Його безкінечна викупна жертва зробить цю зміну можливою.

Я свідчу, що Ісус Христос—насправді наш Спаситель і Викупитель. Його благодаті дійсно достатньо. Я проголошую, що Він є “дорога, і правда, і життя”25. В ім’я Ісуса Христа, амінь.