Генеральна конференція
Чи працює план?
Квітнева генеральна конференція 2022 р.


Чи працює план?

Я свідчу, що план щастя працює. Він був створений вашим Небесним Батьком, Який любить вас.

Чи працює план?

Недавно я говорив з молодим чоловіком, який кілька років тому служив на місії і на момент розмови займався професійною діяльністю. У якомусь сенсі його життя було досить успішним. Але його віра послабшала. Він потопав у морі сумнівів щодо Спасителя та Його Церкви. Він сказав, що не отримав благословення, які очікував від відновленої євангелії. Він не відчував, що план спасіння працює в його житті.

Моє сьогоднішнє послання спрямоване до тих, хто, можливо, має схожі почуття. Я звертаюся до тих, хто колись “відчу[вав]…, нібито співає пісню викупительної любові”, але не може “відчувати це тепер”1.

Наш Небесний Батько підготував чудовий план для нашого вічного щастя. Але коли життя не йде у тому напрямку, в якому ми сподівалися, може здаватися, ніби план не працює.

Можливо, ми відчуваємо те саме, що й учні Ісуса, коли вони були в човні, “на середині моря, і кидали хвилі його, бо вітер зірвавсь супротивний”2.

А тоді рано-вранці:

“Ісус пішов до них, ступаючи по воді;

Як побачили ж учні, що йде Він по морю, то настрашилися та й казали: Мара! І від страху вони закричали.

А Ісус до них зараз озвався й сказав: “Заспокойтесь,—це Я, не лякайтесь!”

Петро ж відповів і сказав: “Коли, Господи, Ти це, то звели, щоб прийшов я до Тебе по воді”.

А Він відказав йому: “Іди”. І, вилізши з човна, Петро став іти по воді, і пішов до Ісуса.

Але, бачачи велику бурю, злякався, і зачав потопати, і скричав: Рятуй мене, Господи!…

І зараз Ісус простяг руку й схопив його, і каже до нього: “Маловірний, чого усумнився?”3.

Чи можу я поділитися з вами трьома принципами, яких я навчився від Петра? Я молюся, щоб ці принципи допомогли комусь, хто відчуває, що план спасіння не працює в їхньому житті.

По-перше, дійте з вірою в Ісуса Христа.

Мене вражає віра Петра. Почувши просте запрошення Ісуса: “Іди”, він виліз з човна, який хитало від шторму. Здавалося, він знав, що, якщо Ісус Христос запрошував його щось зробити, він зміг би це зробити4. Петро довіряв Спасителю більше, ніж човну. І ця віра дала йому силу діяти зі сміливістю у стресовій, лякаючій ситуації.

Віра Петра нагадує мені про історію, яку я чув від старійшини Хосе Л. Алонсо. Невдовзі після того, як помер його син, залишивши по собі дружину та маленьких дітей, старійшина Алонсо почув розмову дітей.

“Що ж ми будемо робити?”—запитали вони.

Дев’ятирічна дочка відповіла: “З татом все гаразд. Він проповідує євангелію Ісуса Христа”.

Як і Петро, ця дівчинка дивилася далі своїх випробувань і довіряла Ісусу Христу та Його Спокуті. Віра в Спасителя приносить мир і дає силу йти вперед.

Якщо ви озирнетеся на своє життя, то, думаю, побачите, що багато разів виявляли віру. Приєднання до Церкви—це прояв віри. Розмова з Небесним Батьком у молитві—це прояв віри. Вивчення Писань—це прояв віри. Слухання мого виступу на цій генеральній конференції—це прояв віри. Як сказав Президент Рассел М. Нельсон: “Не применшуйте віру, яку вже маєте”5.

Ще один урок, який я засвоїв завдяки Петру, такий:

У часи випробувань одразу звертайтеся до Ісуса Христа.

Ідучи до Спасителя, Петро був наляканий вітром і почав потопати. Але коли Петро усвідомив, що відбувається, він не став намагатися далі йти по воді самостійно або пливти назад до човна. Натомість він виявив віру у Христа, тримаючись її ще міцніше, і заволав: “Рятуй мене, Господи!”

“І зараз Ісус простяг руку й схопив його”6.

Усі ми стикаємося із шаленими вітрами, які можуть похитнути нашу віру й потопити нас. Коли це відбувається, будь ласка, пам’ятайте, що уготований Небесним Батьком план щастя має й іншу назву—план викуплення. План не був створений для того, щоб ми приємно прогулювалися життям, ніколи не спотикаючись, ніколи не потопаючи, постійно маючи усмішку на обличчі. Небесний Батько знав, що нас потрібно буде викупити. Ось чому Він приготував план викуплення7. Ось чому Він послав Викупителя. Коли нам важко—з будь-яких причин—це не означає, що план не працює. Саме у ці моменти план потрібен нам найбільше!

У ці моменти наслідуйте приклад Петра. Одразу звертайтеся до Спасителя.

“Тепер час і день вашого спасіння. … Не відклада[йте] день свого покаяння”8.

Незалежно від того, де ми є і де ми були, покаяння завжди є шляхом уперед. Президент Нельсон навчав:

“Ніщо так не звільняє, не облагороджує і не є таким поворотним у нашому індивідуальному розвитку, як регулярна, щоденна зосередженість на покаянні. …

Незалежно від того, чи ви старанно йдете шляхом завітів, чи послизнулися на тому шляху або зійшли з нього, чи не можете навіть побачити його з вашого нинішнього стану, я благаю вас, покайтеся. Відчуйте зміцнюючу силу щоденного покаяння, яка полягає в тому, що ви потроху щодня чините краще і стаєте кращими”9.

Прийти до Христа означає більше, ніж просто думати про Нього або говорити про Нього, або навіть любити Його. Це означає йти за Ним. Це означає жити так, як навчає Він. І для багатьох з нас це означає каятися, не відкладаючи.

Одна з моїх дочок колись працювала у центрі підготовки місіонерів. Вона сказала мені, що один старійшина, якого вона навчала, зізнався їй, що не впевнений в істинності Книги Мормона. Він багато молився про духовне підтвердження, але не отримав відповіді.

Моя дочка молилася, щоб зрозуміти, як допомогти цьому місіонеру. До неї прийшло відчуття, що Писання дані нам не тільки для читання й отримання свідчення, але вони також навчають нас дотримуватися заповідей Бога. Моя дочка поділилася цією думкою з місіонером.

Пізніше вона знову побачила цього місіонера, він виглядав значно щасливішим. Він сказав, що нарешті отримав свідчення, що Книга Мормона істинна. Він знав, що отримав його тому, що почав докладати більше зусиль, аби виконувати те, чого навчає Книга Мормона.

Давайте наслідувати приклад Петра і звертатися до Спасителя у часи випробувань. Йдіть за Христом, а не покладайтеся на свою власну мудрість і силу. Незалежно від того, скільки ви намагалися рухатися вперед самі, ніколи не пізно звернутися до Нього по допомогу. План працює!

Третій принцип, якого я навчився завдяки Петру, такий:

Упокортеся перед Господом, і Він підійме вас до великих висот.

Петро виявив віру—і в тому, що пішов по воді, і в тому, що звернувся до Спасителя, коли потребував допомоги. Навіть настільки, що Спаситель побачив у Петрі потенціал для здійснення набагато більшого. “Маловірний,—сказав Він,—чого усумнився?”10

Петро міг би образитися на це зауваження. Але він смиренно прийняв його. Він продовжував прагнути більшої віри в Ісуса Христа. Завдяки багатьом іншим подіям, які зміцнювали віру—і деякі з яких були дуже, дуже складними—Петро зрештою став таким провідником, якого потребував Господь: непохитним, мов камінь. Він виконував великі завдання у служінні Господу.

Яку велику роботу Господь хоче, аби виконували ви? У Його Церкві та царстві багато можливостей служити іншим так, як служив Спаситель. Він хоче, щоб ви були частиною Його великої роботи. Ніколи план спасіння не буде для вас таким реальним, як тоді, коли ви допомагаєте іншим.

У моїх зусиллях зі зміцнення власної віри ці слова Алми дійсно були визначними: “Благословенні ті, які упокорюються самі без того, щоб бути змушеними упокоритися”11. Давайте смиренно займемо ту позицію, з якої нас може підвести Ісус, і максимально використаємо наші можливості12.

Я свідчу, що план спасіння працює. Він був створений вашим Небесним Батьком, Який любить вас. Він працює, тому що Ісус Христос подолав гріх і смерть Своєю Спокутою. Прийдіть до Нього, йдіть за Ним, і “негайно великий план викуплення буде здійснений для вас”13. В ім’я Ісуса Христа, амінь.