Генеральна конференція
Уроки біля криниці
Квітнева генеральна конференція 2022 р.


Уроки біля криниці

Ми можемо звернутися до Спасителя, щоб отримати зміцнення і зцілення, що дасть нам змогу виконати все, що нас було послано сюди зробити.

Яка це радість бути разом з усіма вами на генеральній конференції на цій сесії для жінок!

Я виросла у західній частині штату Нью-Йорк і відвідувала маленьку філію Церкви, розташовану приблизно у 20 милях (32 км) від нашого дому. Сидячи лише вдвох зі своєю подругою Петті Джо у класній кімнаті Недільної школи, яка знаходилась на цокольному поверсі нашої старої орендованої будівлі філії, я не могла собі навіть уявити, що належу до всесвітнього сестринства з мільйонів жінок.

П’ять років тому, коли ми з моїм чоловіком Брюсом служили з відданими святими у Східноєвропейській території, він тяжко захворів. Ми повернулися додому, а вже через кілька тижнів він помер. Моє життя раптом змінилося. Я була засмучена й почувалася слабкою і вразливою. Я благала Господа спрямувати мене на моєму шляху: “Що Ти хочеш, щоб я зробила?”

Через кілька тижнів по тому, переглядаючи пошту, я звернула увагу на маленьке зображення у каталозі. Придивившись уважніше, я усвідомила, що художник зобразив там самарянку з Ісусом біля криниці. У ту мить Дух ясно промовив до мене: “Саме це ти і маєш робити”. Люблячий Небесний Батько закликав мене прийти до Спасителя і навчатися.

Я хотіла би поділитися з вами трьома уроками, які я засвоюю, продовжуючи пити з Його криниці з “живою водою”1.

Перший: Наші минулі й теперішні обставини не визначають нашого майбутнього.

Сестри, я знаю, що багато з вас почуваються, як почувалась я, невпевненими щодо того, як подолати важкі виклики і пережити втрату—втрату через те, що життя складається не так, як ви сподівалися, не таким, як ви про це молилися і як планували.

Якими б не були наші обставини, наше життя священне і має сенс та мету. Кожна з нас є улюбленою дочкою Бога, народженою з божественністю в душі.

Наш Спаситель, Ісус Христос, Своєю спокутною жертвою уможливив для нас очищення і зцілення, даючи нам змогу здійснити нашу мету на землі незалежно від того, якими б не були рішення членів сім’ї, наш сімейний стан, фізичне або психічне здоров’я чи будь-яка інша ситуація.

Подумайте про ту жінку біля криниці. Яким було її життя? Ісусові відкрилося, що в неї було п’ять чоловіків і що вона зараз не одружена з тим чоловіком, з яким живе разом. Втім, незважаючи на труднощі, які були в її житті, саме до неї пролунало одне з перших прилюдних свідчень Спасителя, що Він—Месія. Він сказав: “Це Я, що розмовляю з тобою”2.

Вона стала могутнім свідком, проголошуючи людям у своєму місті, що Ісус є Христос. “З того ж міста багато-хто із самарян в Нього ввірували через слово жінки”3.

Її минулі й теперішні обставини не визначали її майбутнього. Подібно до неї, ми у наш час можемо вирішити звернутися до Спасителя, щоб отримати зміцнення і зцілення, що дасть нам змогу виконати все, що нас було послано сюди зробити.

Другий: В нас є сила

У відомому вірші з Учення і Завітів Господь закликає жінок і чоловіків “завзято займатися доброю справою, і робити багато чого за своєю власною вільною волею, і вершити багато праведності; бо є в них сила4.

Сестри, в нас є сила, щоб вершити багато праведності!

Президент Рассел М. Нельсон свідчив: “Кожна жінка і кожен чоловік, які укладають завіти з Богом і дотримуються їх, і ті, хто гідно бере участь в обрядах священства, мають безпосереднє право отримати силу Бога”5.

Я пізнала, що якщо ми стараємося шанувати священні завіти, укладені під час хрищення і в святих храмах, Господь благословить нас “Своєю зцілюючою, зміцнюючою силою” і “розуміння[м] духовних знань та їх усвідомлення[м], як[ого ми] ніколи [не мали] раніше”6.

Третій: “З малого виходить те, що є великим”7.

У Проповіді на Горі Ісус навчав Своїх учнів: “Ви—сіль землі”8 та “Ви світло для світу”9. Згодом Він порівняв зростання Царства Небесного з розчиною, “що її бере жінка, і кладе на три мірі муки, аж поки все вкисне”10.

  • Сіль

  • Розчина

  • Світло

Навіть у дуже маленьких кількостях кожне з них впливає на все, що навколо нього. Спаситель закликає нас використовувати Його силу, щоб бути як сіль, розчина та світло.

Сіль

Просто дивовижно, як змінюється смак їжі, яку ми куштуємо, якщо трішки посипати її сіллю. Втім, сіль є одним з найдешевших і найпростіших інгредієнтів.

У книзі 2 Царів ми читаємо про “малу дівчину”11, яка була взята в полон сирійцями і стала служницею дружини Наамана, начальника сирійського війська. Вона була як сіль; вона була юною, не була важливою в мирському сенсі, а її життя як рабині у чужій країні явно було не тим, на що вона сподівалась.

Однак вона промовила такі слова з силою Бога, свідчачи дружині Наамана: “Ох, коли б пан мій побував у того пророка, що в Самарії, то він вилікував би його від прокази його!”12.

Її сповнені віри слова були передані Нааманові, який дослухався до них і, завдяки цьому, зміг і фізично, і духовно зцілитися.

Ми часто згадуємо про слуг, які переконали Наамана вимитися у річці Йордані за повелінням пророка Єлисея, але Нааман не опинився би навіть біля дверей Єлисея, якби не “мала дівчина”.

Ви можете бути юною або відчувати себе не важливою, але ви можете бути як сіль у своїй сім’ї, у навчальному закладі та у своїй громаді.

Розчина

Чи доводилося вам колись куштувати хліб, приготовлений без розчини? Якими словами ви б описали його? Щільний? Важкий? Твердий? Завдяки дуже маленькій кількості розчини тісто піднімається і збільшується в об’ємі, завдяки чому хліб стає пухкішим і м’якшим.

Коли ми прикликаємо Божу силу в наше життя, то можемо замість “темного духа”13 отримати натхненні перспективи, які підбадьорюють інших і уможливлюють зцілення сердець.

Недавно, різдвяного ранку, одна моя подруга лежала у ліжку охоплена смутком. Її діти благали її підвестися, однак її серце було сповнене болю через процес розлучення з чоловіком, який все ще тривав. Лежачи у ліжку і схлипуючи, вона вилила душу в молитві Небесному Батькові, розповідаючи Йому про свій розпач.

Коли вона завершила свою молитву, Дух прошепотів їй, що Бог знає про її біль. Вона відчула, як сильно Він їй співчуває. Завдяки цій священній події вона усвідомила, що її емоції розуміють, і це дало їй надію, що вона сумує не сама. Вона підвелась, вийшла надвір і разом зі своїми дітьми зробила сніговика, отримавши замість важкого ранку сміх і радість.

Світло

Скільки світла потрібно, щоб пронизати темряву в кімнаті? Один маленький промінь. І джерело цього променя світла у темному місці—Божа сила, яка є у вас.

Хоча ви можете почуватися самотніми, коли лютують життєві бурі,—ви можете випромінювати світло у темряві непорозуміння, сум’яття і невіри. Ваше світло віри в Христа може бути постійним і надійним, і вести тих, хто навколо вас, до безпеки і миру.

Сестри, серця можуть змінюватись, а в життя приходити благословення, якщо ми додаємо щіпку солі, ложку розчини і промінь світла.

Я свідчу, що Спаситель є сіллю у нашому житті і що Він запрошує нас відчути смак Його радості й любові14. Це Він, Хто є розчиною, коли наше життя важке, дає нам надію15 і полегшує наші тягарі16 Своєю незрівнянною силою і викупительною любов’ю17. Він є нашим світлом18, яке освітлює наш шлях додому.

Я молюся про те, щоб ми могли прийти до Спасителя, як та жінка біля криниці, і пити Його живу воду. І тоді, разом з народом Самарії, ми зможемо проголосити: “Ми вже віруємо, самі бо ми чули й пізнали, що справді Спаситель Він світу!”19. В ім’я Ісуса Христа, амінь.