Генеральна конференція
Божественна любов у Батьковому плані
Квітнева генеральна конференція 2022 р.


Божественна любов у Батьковому плані

Мета цієї доктрини і політики цієї відновленої Церкви—підготувати Божих дітей для спасіння в целестіальному царстві і для піднесення в його найвищому ступені.

Євангельський план показує любов нашого Небесного Батька до всіх Його дітей. Аби зрозуміти це, нам слід прагнути зрозуміти Його план та Його заповіді. Він так любить Своїх дітей, що віддав Свого Єдинонародженого Сина, Ісуса Христа, аби Той став нашим Спасителем і Викупителем, відстраждав та помер за нас. У відновленій Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів ми маємо унікальне розуміння плану нашого Небесного Батька. Це дає нам можливість інакше дивитися на мету земного життя, божественний суд, що відбудеться після нього, та остаточну славетну долю всіх Божих дітей.

Я люблю вас, мої брати і сестри. Я люблю всіх Божих дітей. Коли Ісуса запитали: “Котра заповідь найбільша в Законі?”, Він навчав, що любити Бога і любити наших ближніх є першими великими Божими заповідями1. Ці заповіді є першими, оскільки вони запрошують нас духовно зростати, прагнучи виявляти таку ж Божу любов, яку Він має до нас. Я хочу, щоб ми всі мали краще розуміння сповнених любові доктрини і політики, які наш Небесний Батько та Його Син, Ісус Христос, встановили у Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Те, що я говорю тут, має на меті прояснити, як Божа любов пояснює цю доктрину і цю натхненну політику Церкви.

І.

Поширеним є неправильне розуміння суду, який зрештою відбудеться після земного життя, і полягає воно в тому, що хороші люди йдуть у місце, яке називається раєм, а погані люди йдуть у вічне місце, яке називається пеклом. Це помилкове припущення, що є лише два кінцевих місця призначення, означає, що ті, хто не може виконувати всі заповіді, які необхідно виконувати, щоб потрапити до раю, обов’язково попадуть до пекла.

Люблячий Небесний Батько має кращий план для Своїх дітей. У доктрині, даній через одкровення для відновленої Церкви Ісуса Христа, сказано, що всі діти Бога—за винятками, яких не так вже й багато, щоб розглядати їх тут,—нарешті потраплять у царство слави2. Ісус навчав: “Багато осель у домі Мого Отця”3. Із сучасного одкровення ми знаємо, що ті оселі знаходяться у трьох різних царствах слави. На Останньому суді кожного з нас буде суджено згідно з нашими діяннями та бажаннями наших сердець4. А до цього нам потрібно буде страждати за наші гріхи, в яких ми не покаялися. Про це ясно сказано у Писаннях5. Потім наш праведний Суддя нагородить нас оселею в одному з тих царств слави. Отже, як ми знаємо із сучасного одкровення, всіх “буде суджено … і кожна людина отримає згідно зі своїми власними діяннями своє власне владарювання в оселях”6.

Господь вирішив відкрити порівняно мало про два з цих царств слави. Але Господь відкрив дуже багато про найвище царство слави, яке у Біблії описується як “слава для сонця”7.

У “целестіальній” славі8 є три ступені, або рівні9. Найвищим з них є піднесення в целестіальному царстві, де ми зможемо стати подібними до нашого Батька та Його Сина, Ісуса Христа. Аби допомогти нам розвинути божественні властивості і зробити зміни в нашій натурі, які необхідні для реалізації нашого божественного потенціалу, Господь відкрив доктрину і встановив заповіді, засновані на вічному законі. Ось цього ми й навчаємо у Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів, бо мета цієї доктрини і політики цієї відновленої Церкви—підготувати Божих дітей для спасіння в целестіальному царстві, а точніше, для піднесення в його найвищому ступені.

А ключем для цього є завіти, які укладаються, і благословення, які обіцяються вірним у храмах Бога. Це пояснює, чому ми будуємо по всьому світу храми, про які так чудово проспівав хор. Деякі спантеличені цим, оскільки не розуміють, що храмові завіти й обряди спрямовують нас до досягнення піднесення. Зрозумілим це може стати у контексті відкритої через одкровення істини про три ступені слави. Оскільки наш Небесний Батько дуже любить усіх Своїх дітей, Він дав ще й інші царства слави,—як це вчора пояснював старійшина Квентін Л. Кук,—кожне з яких є чудовішим, ніж ми можемо це уявити10.

Спокута Ісуса Христа робить усі їх можливими. Він відкрив, що “прославляє Батька і спасає всі творіння Його рук11. Те спасіння надається у різних царствах слави. Із сучасного одкровення ми знаємо, що “усім царствам дано закон”12. Увага:

“Той, хто не може дотримуватися закону целестіального царства, не може витримати целестіальну славу.

А той, хто не може дотримуватися закону террестріального царства, не може витримати террестріальну славу.

А той, хто не може дотримуватися закону телестіального царства, не може витримати телестіальну славу”13.

Іншими словами, царство слави, яке ми отримаємо на Останньому суді, визначається законами, за якими ми вибираємо жити, дотримуючись плану Небесного Батька, даного нам з любовʼю. За цим планом існує багато царств, щоб усі Його діти могли бути призначені до царства, де вони зможуть “витримати”.

II.

Ці вчення і політика відновленої Господньої Церкви стосуються цих вічних істин таким чином, що їх можна цілком зрозуміти лише у контексті плану нашого Небесного Батька, який Він з любовʼю дав для всіх Своїх дітей.

Отже, ми шануємо особисту свободу волі. Більшість людей знає про великі зусилля цієї Церкви, які вона докладає, щоб сприяти свободі віросповідання. Ці зусилля спрямовані на підтримку плану нашого Небесного Батька. Ми прагнемо допомогти всім Його дітям, а не лише тільки членам нашої Церкви мати безцінну свободу вибирати.

Також нас іноді запитують, чому ми посилаємо місіонерів у так багато країн, навіть туди, де майже все населення є християнами. Нас також запитують, чому ми надаємо величезну гуманітарну допомогу людям, які не є членами нашої Церкви, не пов’язуючи надання цієї допомоги з нашими місіонерськими зусиллями. Ми робимо це, оскільки Господь навчив нас вважати всіх Його дітей нашими братами та сестрами і ми прагнемо поділитися з кожним нашим духовним і мирським достатком.

Вічна доктрина також дає нам перспективу по-особливому дивитися на дітей. З цієї перспективи ми дивимося на народження й виховання дітей як на частину божественного плану. Це радісний і священний обов’язок тих, кому дано спроможність брати в цьому участь. Тому нам наказано навчати та відстоювати принципи та практики, які за Божим планом забезпечують найкращі умови для розвитку і щастя дітей.

III.

І останнє, Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів добре відома як Церква, зосереджена на сім’ї. Але не дуже добре розуміється те, що в нашій зосередженості на сім’ї приділяється увага не лише земним стосункам. Вічні стосунки є також фундаментальними для нашої теології. Місія відновленої Церкви—допомогти всім дітям Бога підготуватися й отримати те, чого Бог бажає для них як їхню остаточну долю. Завдяки викупленню, що його уможливила Спокута Христа, усі можуть отримати вічне життя (піднесення в целестіальному царстві), яке, як проголосила Мати Єва, “Бог дає всім послушним”14. Це більше, ніж спасіння. Президент Рассел М. Нельсон нагадав нам: “Згідно з Божим вічним планом, спасіння є справою індивідуальною; [але] піднесення є справою сімейною”15.

Фундаментальним для нас є Боже одкровення про те, що піднесення можна досягнути лише завдяки відданому дотриманню завітів вічного шлюбу між чоловіком і жінкою16. Ось чому в цій доктрині стверджується, що “стать є невід’ємною властивістю доземної, смертної й вічної особистості та її призначення”17.

Ось чому Господь поставив вимогу для Своєї відновленої Церкви, щоб вона чинила спротив соціальному та правовому тиску, який спрямований на те, щоб відмовитися від Його доктрини про шлюб між чоловіком і жінкою, та чинити спротив змінам, що викликають у людей сумніви щодо своєї статі чи видозмінюють розуміння своєї статі або нівелюють різницю між чоловіками і жінками.

Позиції відновленої Церкви у цих фундаментальних питаннях часто викликають спротив. Ми це розуміємо. За планом нашого Небесного Батька має бути “протилежність у всьому”18 і найзапекліший спротив Сатани націлений на все, що є найважливішим у цьому плані. Саме тому він намагається протидіяти рухові вперед у напрямку піднесення, сіючи сумніви щодо статі, спотворюючи поняття шлюбу або перешкоджаючи дітонародженню. Але ми знаємо, що у довгостроковій перспективі божественні мета і план нашого люблячого Небесного Батька не будуть змінюватися. Особисті обставини можуть змінюватися, і у Божому плані є запевнення, що у довгостроковій перспективі вірні люди, які дотримуються своїх завітів, матимуть можливість підготуватися, аби отримати кожне обіцяне благословення19

Унікально важливим вченням, яке призначено допомогти нам підготуватися до вічного життя, “найвеличніш[ого] з усіх дарів Бога”20, викладено в 1995 році у Проголошенні про сімʼю21. Проголошене в ньому, звичайно ж, відрізняється від певних діючих законів, практик і пропаганди, які стосуються, наприклад, спільного проживання та одностатевих шлюбів. Ті, хто не зовсім розуміє план Батька, який Він дав з любовʼю для Своїх дітей, може вважати це Проголошення про сім’ю не чим іншим як заявою, яка відображає політику Церкви і яку слід змінити. На противагу їм, ми стверджуємо, що Проголошення про сім’ю, яке основується на нескасовній доктрині, визначає, якими мають бути сімейні стосунки, завдяки яким і може відбуватися найважливіша частина нашого вічного розвитку.

Це і є контекст унікальної доктрини і політики відновленої Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів.

IV.

У багатьох стосунках та обставинах у земному житті кожному з нас слід уживатися з відмінностями. Як послідовники Христа, яким слід любити своїх ближніх, ми маємо жити миролюбно з тими, хто не вірить у те, у що віримо ми. Усі ми—діти люблячого Небесного Батька. Для всіх нас Він призначив життя після смерті і, зрештою, царство слави. Бог бажає, щоб усі ми прагнули отримати Його найвищі можливі благословення, залишаючись вірними Його найвищим заповідям, завітам та обрядам, і все це досягає своєї кульмінації у Його святих храмах, що будуються по всьому світу. Ми маємо прагнути ділитися цими істинами про вічність з іншими. Але з тією любов’ю, яку ми повинні мати до всіх наших ближніх, ми завжди приймаємо їхні рішення. Як навчав пророк з Книги Мормона, ми маємо просуватися вперед, маючи “любов до Бога і до всіх людей”22.

Президент Рассел М. Нельсон проголосив на нашій останній конференції: “В історії світу ще ніколи не було такого часу, коли б знання про нашого Спасителя було більш особисто необхідним і стосувалося б кожної людської душі. … Чиста доктрина Христа є переконливою. Вона змінює життя кожного, хто розуміє її та прагне жити за нею”23.

Живімо ж усі за цією священною доктриною! Я молюся про це в ім’я Ісуса Христа, амінь.