Семінарія
Блок 10: День 1, Кн. Якова 5--6


Блок 10: День 1

Кн. Якова 5–6

Вступ

У Кн. Якова 5 наведена алегорія про культивовані і дикі оливкові дерева, яка спершу була дана пророку на ім’я Зинос. Яків використав цю алегорію, щоб навчати, що Господь завжди працює, аби принести спасіння Своєму завітному народу, навіть коли вони відвертаються від Нього. У цій алегорії показано, що Господь розсіяв частини дому Ізраїля—Його завітний народ—по всій землі і що Він збере Свій народ в останні дні. Ця алегорія має конкретне і особисте застосування до нас сьогодні як членів дому Ізраїля і служителів Господа. У Кн. Якова 6 Яків наголосив на милості і правосудді Господа, при цьому заохочуючи свій народ—і нас—до покаяння.

Кн. Якова 5:1–12

Яків цитує Зиноса, який порівнює дім Ізраїля з культивованим оливковим деревом

Чи є у вас друг або близька людина, які б ставили під сумнів любов Бога до них, особливо під час випробувань, коли вони, можливо, відверталися від Нього? Розгляньте такі приклади:

  • Молодий носій священства набув грішної звички. Він вірить, що інших може бути прощено, але сумнівається, що Господь прийме його покаяння.

  • Молода жінка порушила заповідь. Вона відчуває провину, вона відчуває себе жахливо і сумнівається в тому, що Господь усе ще любить її.

Яків пророкував, що юдеї зречуться Ісуса Христа (див. Кн. Якова 4:15). Він також пророкував, що Ісус Христос буде продовжувати працювати для спасіння Свого народу навіть після того, як вони зречуться Його. Щоб проілюструвати цю істину, Яків навів алегорію, дану пророком на ім’я Зинос (див. Кн. Якова 5:1). Алегорія, як притча, є історією, в якій використовуються символічні образи, предмети і дії, за допомогою яких викладаються певні істини. Коли ви будете вивчати Кн. Якова 5, розмірковуйте про те, як Господь завжди готовий допомогти вам, навіть коли ви згрішили.

Прочитайте Кн. Якова 5:2 і позначте у ваших примірниках Писань, до кого Зинос спрямовував це повчання.

Завдяки тому що при хрищенні ви уклали завіти з Господом, ви є членом дому Ізраїля. Ви є частиною історії, розказаної в Кн. Якова 5. Прочитайте Кн. Якова 5:3 і позначте, що Зинос використав у своїй алегорії для уособлення дому Ізраїля. Також позначте, що почало відбуватися з культивованим оливковим деревом.

Зображення
оливкові дерева

Зверніть увагу, що виноска г у Кн. Якова 5:3, вказує на те, що всихання дерева означає відступництво. Відступництво відбувається, коли окремі особи або групи людей відвертаються від Господа і Його євангелії.

У наведеній нижче таблиці показані символи, які допомагають нам зрозуміти значення алегорії Зиноса. Там також вказані вірші, де ці символи з’являються вперше. Позначте ці символи у ваших примірниках Писань. Ви також можете написати значення деяких символів на полях ваших примірників Писань.

Кн. Якова 5: Алегорія про культивовані і дикі оливкові дерева

Символ

Значення

Культивоване оливкове дерево (вірш 3)

Дім Ізраїля, завітний народ Бога

Виноградник (вірш 3)

Світ

Всихання (вірш 3)

Гріх і відступництво

Хазяїн виноградника (вірш 4)

Ісус Христос

Підрізання, обкопування і підживлення (вірш 4)

Господні зусилля, щоб допомогти нам бути праведними і приносити добрі плоди

Віти (вірш 6)

Народи

Дика олива (вірш 7)

Іновірці—ті, хто не уклали завіти з Господом. Пізніше в цій алегорії природні оливкові дерева, які представляють частини дому Ізраїля під час відступництва, також описані як “дикі”.

Підрізання і прищеплення віт (вірші 7–8)

Розсіяння і збирання завітного народу Господа. Крім цього, прищеплення віт дикої оливи до культивованого оливкового дерева означає навернення іновірців, які завдяки хрищенню стали частиною Господнього завітного народу.

Спалення віт (вірш 7)

Божий суд над злочестивими

Плоди (вірш 8)

Життя або діяння людей

Коріння культивованого оливкового дерева (вірш 11)

Завіти, які Господь укладає з тими, хто слухається Його. Коріння також може символізувати людей, з якими Господь в давнину уклав завіти, зокрема Авраама, Ісаака та Якова (див. Кн. Якова 6:4).

Прочитайте Кн. Якова 5:4–6 і позначте, що найперше зробив хазяїн виноградника, аби врятувати культивоване оливкове дерево. Подивіться на наведену вище таблицю і зверніть увагу на те, хто є хазяїн виноградника і що являють собою Його дії із підрізання, обкопування і підживлення.

Зображення
Старійшина Джеффрі Р. Холланд

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив, якою була мета алегорії. Коли ви будете читати його пояснення і повчання, підкресліть, у чому полягає глибше значення цієї алегорії.

“Ця алегорія в переказі Якова з самого початку призначалася, щоб розповісти про Христа [хазяїна виноградника]. …

Те, як трудився хазяїн виноградника і його служителі, доглядаючи за деревами, прищеплюючи, підрізаючи і розчищаючи їх, аби вони приносили плоди, є коротким, вміщеним в один розділ, історичним зображенням розсіяння і збирання Ізраїля. Ця розповідь дає глибше розуміння Спокути, яка лежить в основі всіх докладених зусиль” (Christ and the New Covenant: The Messianic Message of the Book of Mormon [1997], 165).

Хоча здається, що в Кн. Якова 5 говориться про оливкові дерева, ця алегорія розповідає про людей, які через гріх відвернулися від Господа, а також про зусилля Господа, щоб допомогти їм повернутися до Нього. У цьому розділі показується, що Господь любить нас і старанно працює для нашого спасіння. Під час вивчення алегорії знаходьте докази цієї істини, звертаючи особливу увагу на почуття Господа до Ізраїля—культивованого оливкового дерева—і Його невтомні зусилля врятувати його. Наприклад, прочитайте Кн. Якова 5:7 і поміркуйте над фразою “Мене засмучує, що я маю втратити це дерево”. Які почуття, на вашу думку, висловлює тут Господь, і чому?

Знову прочитайте цю фразу, але цього разу поставте своє ім’я замість “це дерево”: “Мене засмучує, що я маю втратити [ваше ім’я]”. Підставляючи своє ім’я у відповідні вірші, які мають важливе значення, з Кн. Якова 5, ви зможете застосувати цю алегорію до себе і більше дізнатися, як про вас піклується Господь.

Прочитайте Кн. Якова 5:7–11 і зверніть увагу на те, що потім робив хазяїн виноградника, аби зберегти культивоване оливкове дерево.

Зображення
прищеплена віта
  1. За допомогою значень символів, наведених у таблиці, напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань пояснення про те, що Господар виноградника і Його служителі роблять, як описано у Кн. Якова 5:7–11, намагаючись врятувати дітей Небесного Батька.

Господар бере людей, які не належать до дому Ізраїля, і прищеплює їх до Ізраїля, роблячи їх частиною Свого завітного народу. Щоб спасти дім Ізраїля, Він відрізає найзлочестивіші віти (людей) і знищує їх.

Прочитайте Кн. Якова 5:13–14 і зверніть увагу на те, що Господар зробив з молодими і ніжними вітами культивованого оливкового дерева, про яке згадується у вірші 6. На полях ви можете написати, що найвіддаленіший означає найдальший або найменш видимий.

  1. За допомогою визначення символів, наведених у таблиці, поясніть у вашому щоденнику для вивчення Писань, як сім’ю Легія можна порівняти з молодою і ніжною вітою, яка була схована у найвіддаленішому місці виноградника.

Президент Джозеф Філдінг Сміт пояснив, що служителі Господаря “взяли трохи тих віт і прищепили їх до всіх диких оливкових дерев. Хто були дикими оливковими деревами? Іновірці. Отже, Господар послав своїх служителів у всі частини свого виноградника, який є світом, і посадив ці віти дерева. …

Зображення
Джозеф Філдінг Сміт

Тож у тій притчі оливкове дерево є домом Ізраїля. … На своїй рідній землі воно почало вмирати. Тому Господар перемістив віти, а саме: нефійців; загублені коліна та інших, кого Господь вивів і про кого ми нічого не знаємо, до інших частин землі. Він посадив їх по всьому своєму винограднику, який є світом. Немає сумніву, що він послав деякі з цих віт до Японії, до Кореї, до Китаю. Щодо цього не виникає запитань, тому що він послав їх у всі частини світу” (Answers to Gospel Questions, comp. Joseph Fielding Smith Jr., 5 vols. [1957–1966], 4:204–205).

Президент Сміт також навчав, що “тлумачення цієї притчі … це історія про розсіяння Ізраїля і змішування крові Ізраїля з дикими оливковими деревами, або народами іновірців, у всіх частинах світу. Отже, ми знаходимо в Китаї, Японії, Індії та всіх інших країнах, які населені іновірцями, що кров Ізраїля була розсіяна, або “прищеплена”, серед них” (Answers to Gospel Questions, 4:40–41).

Кн. Якова 5:15–77

Господар виноградника і його служителі працюють на винограднику, аби він приніс добрі плоди

У багатьох віршах з Кн. Якова 5 описуються різні періоди часу і події, пов’язані з різними частинами дому Ізраїля, розсіяними по всьому світу; а також робота Спасителя по їх збиранню. Цей розділ завершується Тисячоліттям і кінцевим очищенням землі.

Для того, щоби наголосити на турботі, яку Господар виявляв до дерев Свого виноградника, а також на Його постійних зусиллях спасти їх, Зинос по всій своїй алегорії повторював кілька важливих фраз. Прочитайте Кн. Якова 5:20, 23–25, 28, 31 і позначте слова, якими Господар кожного разу описує Свої зусилля по догляду за деревами Свого виноградника.

Незважаючи на зусилля Господаря і Його служителя, спрямовані на те, щоб допомогти винограднику приносити добрі плоди, зрештою всі плоди виноградника стали гнилими (див. Кн. Якова 5:39). Прочитайте Кн. Якова 5:41–42, 46–47 і позначте фрази у ваших примірниках Писань, які вказують на любов, турботу або смуток Господаря по відношенню до Свого виноградника.

Оскільки дерева приносили погані плоді, незважаючи на все, зроблене Господарем виноградника, Він думав про те, щоб зрубати всі дерева (див. Кн. Якова 5:49). Прочитайте Кн. Якова 5:50–51. Решта розділу Яків 5 представляє зусилля Господаря і Його служителів, аби врятувати тих, хто житиме в останні дні. Він збирає Свій народ і підживлює їх в останній раз (див. Кн. Якова 5:52–77).

Президент Джозеф Філдінг Сміт навчав, що збирання Ізраїля, описане в Кн. Якова 5, відбувається зараз: “У цей день збирання Господь здійснює Свої наміри і кличе дітей Авраама назад до отари Істинного Пастиря” (Answers to Gospel Questions, 4:41).

  1. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань те, що ви дізналися з Кн. Якова 5 про любов, яку має до вас Господь. Напишіть приклад того, як ви бачили прояв Його любові у вашому житті або у житті знайомої вам людини.

Кн. Якова 6

Яків навчає про милість і справедливість Бога і запрошує нас покаятися

Кн. Якова 6—це підсумок Якова щодо важливих істин з алегорії про оливкові дерева. Прочитайте Кн. Якова 6:4–6 і зверніть увагу, на чому наголошував Яків стосовно характеру Бога. Яким словом ви б підсумували те, що Яків хотів, аби ми знали стосовно Бога?

Яків завершив своє послання у Кн. Якова 6:7–13 свідченням про те, що ми є мудрими, якщо готуємося до суду зараз, каючись і отримуючи милість Господа.

  1. Продивіться Кн. Якова 6:5. Зверніть увагу, що Яків заохочує нас “припасти до Бога, як Він припадає до нас”. Припасти означає пригорнутися або триматися когось. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Що ви дізналися з цієї алегорії про оливкові дерева, що показує, як Бог припадає до вас або тримається вас?

    2. Що ви можете робити для того, аби більш міцно припасти до Нього, як Він припадає до вас?

  2. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Кн. Якова 5–6 і закінчила цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем: