Семінарія
Блок 19:День 1, Алма 33--35


Блок 19: День 1

Aлма 32–35

Вступ

Звертаючись до принципів, викладених у Писаннях, Алма допоміг багатьом зорамійцям зрозуміти, що вони можуть поклонятися Богові незалежно від своїх обставин. Він заохотив їх дивитися на Ісуса Христа і повірити в Його Спокуту. Амулек підтвердив учення Алми і проголосив своє свідчення про Ісуса Христа. Амулек наголошував, що лише через Спокуту Ісуса Христа людство може бути спасенним. Він пообіцяв, що люди можуть отримати всі благословення Спокути Ісуса Христа, якщо вони виявляють віру в покаяння. Багато зорамійців дослухалися до застереження Амулека, покаялися і возз’єдналися з нефійцями.

Aлма 33:1–10

Алма навчає групу зорамійців, що вони можуть поклонятися Богові і поза їхніми синагогами

Згадайте, що, як записано в Aлма 32, Aлма навчає зорамійців про необхідність посіяти Слово Бога в їхні серця і виявляти віру в Слово Боже. Прочитайте Aлма 33:1 і визначте, які запитання мали зорамійці стосовно того, чого Алма їх навчав.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть, як би ви відповіли на запитання зорамійців про те, як їм слід розпочати виявляти свою віру. Потім, вивчаючи Aлма 33–34, порівняйте свої відповіді з тим, чого Алма і Амулек навчали зорамійців.

Коли Алма почав відповідати на питання зорамійців, він виправив хибну ідею про поклоніння, яка заважала їм повною мірою виявляти свою віру. Прочитайте Aлма 33:2 і визначте цю хибну ідею. Пригадайте, що зорамійці не дозволяли бідним людям входити до своїх синагог, аби поклонятися (див. Aлма 32:1–3). Що, згідно зі сказаним Алмою в Aлма 33:2, людям слід робити, щоб знайти відповіді й виправити цю хибну ідею?

Аби виправити хибні ідеї стосовно поклоніння Богові, Алма цитує уривок з Писань, написаний пророком на ім’я Зинос. Зинос навчав народ Ізраїля у старозавітні часи, але його пророцтва записані лише у Книзі Мормона. Прочитайте Aлма 33:3 і знайдіть слова, які використовує Алма, щоб описати поклоніння.

Ви можете написати наступний принцип у своїх Писаннях поряд з Aлма 33:3 або у своєму щоденнику для вивчення Писань: Ми можемо постійно поклонятися Богові завдяки молитві.

Прочитайте Aлма 33:4–11 і позначте кожну з ситуацій, у яких молився Зинос. Що робив Господь кожного разу, коли Зинос молився? Аби допомогти вам застосовувати ці вірші у своєму житті, з’єднайте лінією ситуації, в яких молився Зинос, з подібними ситуаціями у вашому житті. (Вибирайте ті ситуації, які найбільше стосуються вашого життя. Немає правильних або неправильних відповідей у цій вправі).

Ситуації Зиноса

Ваші ситуації

У пустині

На роботі

У стосунках з ворогами

У церкві

У полі

Сімейна молитва

У своєму домі

Коли не знаєте, що робити або налякані

У комірчині

Коли вам самотньо

У Господніх зібраннях

Особиста молитва

Коли його виганяли і зневажали

У всіх важких ситуаціях

У всіх його скорботах

Коли у вас неприємності з друзями

  1. Дайте відповідь на таке запитання у щоденнику для вичення Писань: Як молитва за всіх подібних обставин благословляє ваше життя? Напишіть особисту мету стосовно того, як ви можете частіше молитися.

Ви можете позначити фрази в Aлма 33:4–5, 8–9, де згадується про Божу милість, і поміркувати про те, чому, молячись частіше, вам буде легше відчувати Божу милість і любов. Продовжуйте знаходити пояснення того, чому ця милість є можливою, вивчаючи Aлма 33.

Aлма 33:11–23

Алма навчає зорамійців вірити в Ісуса Христа

Зображення
Розп’яття

Одна з причин того, чому зорамійцям було важко дізнатися, як поклонятися Богові, полягає в тому, що вони не знали, що їм треба вірити в Ісуса Христа. Вони не розуміли і не вірили в Його роль у плані спасіння (Aлма 33:14). Прочитайте Aлма 33:12–16, де Алма обговорює вчення Зиноса, а потім знайомить зі словами Зинока, ще одного старозавітного пророка. Шукайте благословення, визначені Алмою, які ми отримуємо завдяки Ісусу Христу. Ви можете позначати фразу “через Свого Сина” кожного разу, коли вона зустрічається. З цих віршів ми дізнаємося про таку істину: Ми отримуємо милість Небесного Батька, у тому числі прощення наших гріхів, через Спокуту Ісуса Христа. Подумайте, які милості Небесний Батько пролив на вас, у тому числі здатність каятися і отримувати прощення гріхів через Спокуту Спасителя.

Крім нагадування зорамійцям про вчення Зиноса і Зинока, Алма також нагадав їм про час, коли Мойсей навчав про Спасителеву Спокуту. Коли Мойсей і діти Ізраїля були в пустині, отруйні змії покусали людей. Господь наказав Мойсею зробити мідяного змія, прив’язати його до жердини і наказати ізраїльтянам, яких було покусано, дивитися на змія. Мідяний змій на жердині був “символом” Ісуса Христа на хресті (див. Aлма 33:19).

Зображення
Мойсей та мідяний змій

Прочитайте Aлма 33:19–20 і визначте, що сталося з ізраїльтянами, які вирішили подивитися на мідяного змія, коли їх було покусано, і що сталося з тими, хто вирішив не дивитися.

Поміркуйте над відповідями на такі запитання: Чого навчає нас розповідь про ізраїльтян та мідяного змія стосовно того, що ми маємо робити, аби зцілитися духовно? Що ви можете робити, щоб дивитися на Спасителя, аби Він міг допомогти вам духовно?

  1. Дайте відповідь на таке запитання у своєму щоденнику для вивчення Писань: Яким особливим чином ви можете дивитися на Ісуса Христа у своєму повсякденному житті?

Прочитайте Aлма 33:22–23 і позначте, у що нам необхідно вірити, коли Йдеться про Ісуса Христа, аби виявляти в Нього віру?

Aлма 34:1–14

Амулек навчає зорамійців про Спокуту Ісуса Христа

Свідчення Амулека зорамійцям, як записано в Aлма 34, є другим доказом, що доповнює свідчення Алми про Ісуса Христа. Прочитайте уривок зі свідчення Амулека, що міститься в Aлма 34:8–9, і позначте те, чого Амулек навчав про необхідність Спокути Ісуса Христа. Поміркуйте над таким запитанням: Яким би було моє життя, якби Ісус Христос не прийшов і не виконав Своєї особливої ролі?

Прочитайте Aлма 34:10–14 і знайдіть фрази, де є слова нескінченний і вічний. Напишіть наступну істину у своїх Писаннях або щоденнику для вивчення Писань: Нескінченна й вічна Спокута Ісуса Христа приносить спасіння всім людям.

Аби допомогти нам зрозуміти, яким чином Спокута є нескінченною і вічною, єпископ Річард С. Еджлі, з Верховного єпископату, навчав: “Говорячи про Христову Спокуту, мені подобається визначення слів нескінченний і вічний, поданих у словнику, бо я переконаний, що пояснення є саме таким, яке мав на увазі Бог. Нескінченний: “той, що не має меж”. І визначення вічного: “коли немає ні початку, ні кінця” (The American Heritage Dictionary of the English Language, 4th ed. [2000], “infinite”, “eternal”, 898, 611)” (“For Thy Good”, Ensign, May 2002, 66).

  1. У щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Яким чином Спокута Ісуса Христа є нескінченною і вічною?

    2. Як знання про те, що Спокута є нескінченною і вічною, збільшує вашу вдячність за Спасителя? Як це збільшує вашу віру в Нього?

Aлма 34:15–41

Амулек навчає, як здобути благословення Спокути

Прочитайте Aлма 34:15–17, щоб побачити, чого навчав Амулек зорамійців стосовно того, що їм необхідно робити, аби отримати благословення, які Спаситель прагне надати нам через Свою Спокуту. Напишіть у Писаннях чи в щоденнику для вивчення Писань таку істину: Аби отримати повноту благословень Спокути, ми повинні виявляти віру в покаяння.

Прочитайте слова президента Дітера Ф. Ухтдорфа, з Першого Президентства:

Зображення
Президент Дітер Ф. Ухтдорф

“Щоби покаятися, нам потрібна тверда віра в Ісуса Христа. … Якщо ми віримо, що Бог знає все, що Він люблячий і милостивий, ми зможемо беззастережно покладатися на Нього в нашому спасінні. Віра в Христа змінить наші думки, уявлення і поведінку, які не відповідають волі Бога.

Щире покаяння повертає нас до праведних дій. … Покаяння означає зміну розуму і серця—ми припиняємо робити погане і починаємо чинити те, що є правильним. Це приносить нам оновлене ставлення до Бога, себе і життя взагалі” (“Рубіж повернення”, Ensign або Ліягона, трав. 2007, с. 100).

  1. Дайте відповідь на таке запитання у своєму щоденнику для вивчення Писань: Як ми виявляємо віру в Ісуса Христа, коли каємося?

Прочитайте Aлма 34:17–27 і знайдіть, чого Амулек навчав про те, коли ми повинні молитися і про що нам слід молитися. Як, на вашу думку, ця порада допомогла зорамійцям, які вважали, що вони можуть поклонятися лише раз на тиждень? Оберіть один з віршів, які, на вашу думку, можуть допомогти вам особливим чином? Подумайте про те, як на наступному тижні ви можете виконувати пораду стосовно молитви, що міститься в цих віршах.

Амулек навчав, що нам слід охоче приймати благословення Спасителевої Спокути шляхом покаяння у своїх гріхах зараз, а не чекати, що ми покаємося пізніше. Прочитайте Aлма 34:30–35 і підкресліть слова або фрази, що визначають, чому ми не повинні зволікати з покаянням. У вірші 31 зверніть увагу на благословення, які, за словами Амулека, зійдуть на тих, хто вирішив покаятися зараз. Уважно прогляньте вірш 32, а потім поміркуйте: Як цей вірш може вплинути на те, як я живу кожного дня?

Прогляньте Aлма 34:33 і поміркуйте над тим, що сказав Президент Джозеф Філдінг Сміт: “Зволікання, у його застосуванні до євангельських принципів,—це злодій вічного життя, яким є життя в присутності Батька і Сина. Є багато серед нас, навіть і членів Церкви, які вважають, що немає потреби поспішати в дотриманні євангельських принципів і виконанні заповідей” (in Conference Report, April 1969, 121).

Алма 35

Зорамійці, які покаялися, перебувають серед праведних

Багато зорамійців прислухалися до застережень Амулека не гаятися з покаянням. Вони покаялися і змінили своє життя. Закони у зорамійців були такими, що ці люди стали вигнанцями на своїй землі, тож вони прийшли на землю Єршон, де їх радо зустрів народ Аммона, який також називали анті-нефій-легіями (див. Aлма 35:6–7). Злочестиві зорамійці та ламанійці, розлютившись на народ Аммона за те, що він прийняв зорамійців, які покаялися, почали готуватися до війни проти нефійців (див. Aлма 35:8–11).

  1. У щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Алма 33–35 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем: