Семінарія
Блок 6: День 1, 2 Нефій 4–5


Блок 6: День 1

2 Нефій 4–5

Вступ

У 2 Нефій 4 ви прочитаєте, як Легій зібрав разом своїх нащадків, щоб дати їм останні поради і благословення перед своєю смертю. Після смерті Легія Ламан і Лемуїл розлютилися на Нефія через те, що він передав їм “дорікання Господа” (див. 2 Нефій 4:13–14). Занепокоєний ставленням і вчинками своїх братів, а також власними слабкостями і гріхами, Нефій записав свої почуття яскравою і поетичною мовою (див. 2 Нефій 4:15–35). Як записано у 2 Нефій 5, Господь попередив Нефія і тих, хто його підтримував, аби вони втікли від Ламана, Лемуїла і синів Ізмаїла. Після цього відокремлення нефійці жили в праведності і щасті, а ті, хто залишився з Ламаном і Лемуїлом, відділили себе духовно від Господа. Відданість Нефія Господу зміцнила його у подоланні гріха і розчарування. Згодом Нефій записав, що він і його народ “жили … щасливо” (2 Нефій 5:27).

2 Нефій 4:3–11

Легій дає благословення і поради своїй сім’ї

Пригадайте, як ви одного разу отримували настанову або пораду від вашої матері, батька або провідників. Чи дослухалися ви до тієї поради? Чому ви дослухалися або не дослухалися до тієї поради? Чи жалкуєте ви про щось? У 2 Нефій 4:1–11 Нефій записав останні поради і благословення Легія своїй сім’ї. Прочитайте 2 Нефій 4:4–5 і знайдіть пораду, дану Легієм своїм дітям, яку також можна застосувати до вас. Чи давали вам колись подібну пораду ваші батьки, члени сім’ї або провідники?

Зображення
Легій тримає пластини з латуні
  1. У вашому щоденнику для вивчення Писань складіть список деяких благословень, які прийшли у ваше життя завдяки тому, що ви прислухалися до поради тих, хто про вас піклується. Які благословення прийшли завдяки слухняності у виконанні заповідей Господа?

2 Нефій 4:12–35

Нефій висловлює свою довіру до Господа і визнає свої слабкості

У 2 Нефій 4:12–35 сказано, що Нефій писав “з глибин [своєї] душі” (2 Нефій 4:15). Прочитайте 2 Нефій 4:15–16 і зверніть увагу на те, чим втішався Нефій.

Подумайте про гідні справи, які приносять вам велику радість. Завершіть кількома відповідями таку фразу: Моя душа втішається .

  1. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань, що, на вашу думку, означає втішатися діяннями Господа.

Нефій зазначив, що його “серце обдумує” (2 Нефій 4:15) Писання. Обдумування означає не лише глибоке розмірковування над Писаннями, а й те, що ми відкриваємо наші серця до одкровення і розуміння.

У своєму житті Нефій пережив миті великої радості; однак він зазнав і важких часів. Знову зверніться до 2 Нефій 4:12–13, щоб дізнатися про деякі важкі випробування, з якими стикнувся Нефій у той час свого життя.

Прочитайте 2 Нефій 4:17–18 і дізнайтеся, що ще змусило Нефія сумувати. Під час читання пам’ятайте, що слово нещасний у даному випадку означає нікчемний або нічого не вартий. Слово плоть стосується слабкостей, які ми маємо у нашому смертному стані. Слово обплутувати означає оточувати або тиснути з усіх боків, завдавати неприємностей або непокоїти. Незважаючи на те, що Нефій відчував смуток через свої гріхи, не слід розуміти це так, ніби він був винний у якихось серйозних провинах.

Пригадайте час у своєму житті, коли ви могли зрозуміти почуття Нефія (наприклад, коли ви втратили близьку людину; коли інші на вас сердилися через те, що ви слухалися Господа; коли ви стикалися з важким випробуванням або розчаруванням; або коли ви відчували смуток через ваші гріхи, слабкості і спокуси). Прочитайте 2 Нефій 4:19 і знайдіть фразу, яка описує надію Нефія, незважаючи на його скорботи. Що, на вашу думку, мав на увазі Нефій, коли сказав: “Я знаю, Кому я довірився”? Як ви можете більше довіряти Богові?

Під час подальшого вивчення звертайте увагу на доказ істинності євангельського принципу, що Бог підтримує тих, хто покладає свою довіру на Нього.

  1. У вашому щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на запитання, наведені у поданій далі таблиці:

Посилання на Писання

Як ці вірші застосовувалися до Нефія

Як ці вірші можна застосувати до вас

2 Нефій 4:20–25

  1. Як Господь благословив Нефія в минулому за те, що він покладав свою довіру на Нього?

  1. Як Господь благословляв вас, коли ви довірялися Йому?

2 Нефій 4:26–30

  1. Як те, що Нефій пам’ятав свої благословення, вплинуло на його бажання бути праведним?

  1. Як благословення Господа вплинули на ваше бажання бути праведними?

2 Нефій 4:31–33

  1. Про що молився Нефій?

  1. Як ви можете застосувати ці вірші у своїх молитвах?

Прочитайте 2 Нефій 4:34–35 і позначте фрази, які вказують на впевненість, яку Нефій мав у Господі.

  1. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань, що ви дізналися з вивчення 2 Нефій 4:17–35, а також опишіть способи, у які ви бажаєте збільшити свою довіру до Господа.

2 Нефій 5:1–8

Господь відокремлює нефійців від ламанійців

Під час вивчення 2 Нефій 5 подумайте про важкі проблеми і рішення, з якими ви стикаєтеся зараз або стикалися раніше. У цьому розділі Нефій пояснив, що його брати “намагалися позбавити [його] життя” (2 Нефій 5:2). Читаючи 2 Нефій 5:1, зверніть увагу на те, що робив Нефій, аби знайти вирішення проблеми. Потім позначте у ваших примірниках Писань те, що зробив Господь, аби допомогти Нефію. Див. 2 Нефій 5:5.

Зображення
група нефійців

Внаслідок цього попередження Нефій і “всі, … хто повірив попередженням та одкровенням Бога” (2 Нефій 5:6), залишили землю їхнього першого успадкування. Вони мандрували “протягом багатьох днів” (2 Нефій 5:7) і поселилися у місці, яке назвали Нефій. Цей випадок показує, що слухняність одкровенням Бога приносить людям безпеку.

Прочитайте наведене далі свідчення старійшини Пола В. Джонсона, сімдесятника: “Не дивно, що, коли ми зустрічаємося з величезним злом та спокусами, Господь не залишає нас самостійно шукати власний шлях. Насправді, для кожного з нас є більш ніж достатньо корисних настанов, якщо ми захочемо їх слухати. Ви отримали дар Святого Духа, щоб Він міг вести й надихати вас. Ви маєте Писання, батьків, провідників Церкви та вчителів. Ви також маєте слова сучасних пророків, провидців та одкровителів. Існує так багато настанов та порад для вашого використання, що ви не зробите серйозних помилок в житті, якщо тільки не будете навмисно ігнорувати ті рекомендації, які ви одержуєте” (“Благословення Генеральної конференції”, Ліягона, лист. 2005, с. 51).

  1. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань застереження, які ви отримали від Господа, Його пророків або інших провідників Церкви. Як саме ви прислухаєтеся до цього застереження? Як те, що ви прислухаєтеся до цього застереження, допомогло вам у житті, і як це допоможе вам у майбутньому?

2 Нефій 5:9–18, 26–27

Нефійці живуть щасливо

Розповівши про обставини, які призвели до відокремлення сім’ї Легія, Нефій описав, яким було життя серед “народу Нефія” (2 Нефій 5:9). Прочитайте 2 Нефій 5:27 і позначте фразу, якою описується те, як жили нефійці. Що, на ваш погляд, означає “жити щасливо”?

  1. Уважно прочитайте 2 Нефій 5:10–18, 26 і позначте у ваших примірниках Писань те, що мали або робили нефійці, що сприяло їхньому щастю. Виберіть одну з позначених вами фраз і напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань, як ця дія або ставлення сприяли вашому щастю. Наприклад, якщо ви виберете той факт, що нефійці збудували храм (див. 2 Нефій 5:16), ви могли б написати, як храм приніс величніше щастя вам або вашій сім’ї.

Визначені вами дії і ставлення є складовою життя за євангелією Ісуса Христа. У ваших примірниках Писань поруч з 2 Нефій 5:27 ви можете написати такий принцип: Коли євангелія Ісуса Христа стає способом нашого життя, ми стаємо щасливішими. Це було істинним для нефійців навіть у дуже важкі часи. Обдумайте своє життя і визначте те, що ви робитимете, аби жити щасливіше. Запишіть це у вашому особистому щоденнику або у ваших примірниках Писань. Принципи, які ви вивчали сьогодні, ведуть до щастя.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) 2 Нефій 4–5 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем: