Семінарія
Блок 16: День 4, Алма 14--16


Блок 16: День 4

Aлма 14–16

Вступ

Почувши проповідування Алми й Амулека, деякі люди в Аммонійзі повірили і покаялися, у тому числі Зизром. Інші розсердилися і сприяли тому, щоб Алму і Амулека було ув’язнено. Злочестиві люди в Аммонійзі вигнали чоловіків, які повірили, і спалили їхніх дружин та дітей. Через багато днів Господь визволив Алму і Амулека із в’язниці й знищив злочестивих провідників міста Аммонійга. У Сидомі Зизром страждав фізично і духовно. Він видкрито заявив Алмі про свою віру в Ісуса Христа, і його було зцілено. На знак виповнення пророцтва ламанійська армія зруйнувала місто Аммонійга. Пророче скерування Алми дало можливість нефійській армії зупинити напад ламанійців. Алма, Амулек та багато інших зміцнили Церкву по всій землі нефійців.

Зображення
Алма і Амулек у в’язниці

Алма 14

Алма і Амулек потрапляють до в’язниці, а віруючих виганяють або спалюють

Пригадайте випадки, коли ви були свідком того, що людина безвинно страждала від рук іншої людини, або чули про це, наприклад, коли когось переслідували за його чи її вірування. Поміркуйте над наступними запитаннями:

  • Які у вас виникали почуття до людини, яка страждала?

  • Що ви відчували до людини, яка спричиняла страждання?

  • Чому, на вашу думку, погане часом трапляється з безвинними і праведними людьми?

Коли ви будете читати Aлма 14, пов’яжіть ці запитання з тим, що сталося з Алмою та Амулеком.

Прочитайте Aлма 14:1–10, звертаючи увагу на те, хто страждав і як страждав. Потім заповніть таку табличку:

Хто страждав?

Як страждав?

Як описується в Aлма 14:10, що Амулек хотів зробити? Прочитайте Aлма 14:11 і визначте істину, яка може допомогти тому, кому важко зрозуміти, чому злочестивим людям іноді дозволяється завдавати шкоду невинним або праведним.

Один зі способів передати істину, що міститься в Aлма 14:11, є такий: Господь дозволяє праведним страждати від рук злочестивих, аби Його присуди були справедливими. Зверніть увагу, що Алмі було відкрито таке: тих, хто помирав, Господь приймав “в славі” (Aлма 14:11). Навчаючи про цю подію з точки зору вічної перспективи, президент Генрі Б. Айрінг, з Першого Президентства, сказав: “Амулек отримав благословення побачити доброту і справедливість Бога навіть у такій жахливій трагедії” (“Amulek: The Blessings of Obedience”, in Heroes from the Book of Mormon [1995], 110).

Прочитайте Aлма 60:12–13 і співвіднесіть з Aлма 14:10–11. Ми дізнаємося, що серед причин, з яких допускається, аби праведні страждали, є така: запечатати свідчення своїм життям (див. УЗ 135:3) і бути свідками проти злочестивих.

Розуміння того, чому Господь допускає, аби праведні страждали, є важким для сприйняття принципом. Поміркуйте над таким висловлюванням Президента Спенсера В. Кімбола, аби краще зрозуміти, чому Бог дає людям можливість виявляти свободу волі, навіть якщо вони приймають неправильні рішення:

Зображення
Президент Спенсер В. Кімбол

“Якби ми дивилися на земне життя як на все існування, то біль, смуток, помилки і нетривалість життя були б для нас катастрофою. Але якщо ми дивимося на життя як на щось вічне, що простягається далеко в передземне минуле і у вічне майбутнє після смерті, тоді все, що трапляється, може завиднітися в справжній перспективі. …

… Якби всі праведні були захищені, а злочестиві знищені, вся програма Батька була б зведена нанівець, а основний принцип євангелії—свобода волі—був би знищений. Жодній людині не треба було б жити вірою” (Учення Президентів Церкви: Спенсер В. Кімбол [2006], с. 16).

  1. У щоденнику для вивчення Писань напишіть, як істини, засвоєні з Aлма 14:11 і висловлювання Президента Кімбола, допомагають вам зрозуміти, чому Бог іноді допускає, щоб праведні страждали від рук злочестивих.

Прочитайте Aлма 14:12–13 і знайдіть, чого Алма навчав Амулека, щоб допомогти йому вистояти у випробуваннях, які їм довелося пройти. Чому, на вашу думку, Алма був здатний відповісти з такою впевненістю?

Прочитайте наступне висловлювання старійшини Річарда Г. Скотта, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, що допоможе зрозуміти, чого Алма навчав Амулека стосовно того, як довіряти Господу: “Це життя є виявом глибокої довіри—довіри до Ісуса Христа, довіри до Його вчень, довіри до нашої здатності під проводом Святого Духа жити за тими вченнями, щоб мати щастя зараз і сповнене мети, надзвичайно щасливе вічне існування. Довіряти—означає добровільно слухатися, не знаючи на початку, що буде в кінці (див. Приповісті 3:5–7). Щоб принести плід, ваша довіра до Господа має бути сильнішою і тривалішою за впевненість у особистих почуттях і досвіді” (“Trust in the Lord”, Ensign, Nov. 1995, 17).

Буде корисно наголосити на цій істині, написавши поруч з Aлма 14:12–13 у своїх Писаннях: Коли ми довіряємо Господу, Він зміцнює нас у випробуваннях.

  1. Оберіть одну або більше з наступних ситуацій і у своєму щоденнику для вивчення Писань; поясніть, як принцип, який ви щойно записали у своїх Писаннях, може допомогти людям, описаним нижче:

    1. Кілька гравців у спортивній команді уникають одного юнака і відкрито глузують або насміхаються через те, що він дотримується євангельських норм. Здається, що після тренувань вони навмисне планують заходи, на які, як вони знають, він не прийде через свої переконання.

    2. Молода жінка хоче влаштуватися на роботу в магазин, де працює хороша подруга. Вона не отримує роботу, і подруга пізніше каже їй, що власник магазину сказав, що ніколи не візьме на роботу мормона.

    3. Коли юнак просить групу інших молодих чоловіків у школі не вживати вульгарних слів у його присутності, вони починають штовхати його і погрожують ще гіршим покаранням, якщо він знову буде казати їм, як розмовляти.

Прочитайте Aлма 14:14–17 і подумайте про те, як віра Алми і Амулека допомагала їм, коли вони потерпали від рук злочестивих провідників у місті Аммонійга. Чому, на вашу думку, їхнє мовчання у тій ситуації було найкращою відповіддю? (Див. також Mатвій 27:11–14).

У Aлма 14:18–28 розповідається про те, як Алма і Амулек перестраждали багато всього, перш ніж Бог визволив їх і знищив багатьох злочестивих провідників Аммонійги. Фраза “скрегіт зубів” (вірш 21) означає скрипіти зубами від гніву або злості.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань запишіть, що з того, що перестраждали Алма і Амулек у Aлма 14:18–25, було б найважчим для вас, і поясніть, чому. Потім опишіть особистий досвід чи досвід знайомої людини, яка, як ви знаєте, намагається жити праведно, однак, продовжує долати труднощі.

Як описано в Aлма 14:25, що дало Алмі та Амулеку змогу підвестися на ноги? Прочитайте Aлма 14:26–29 і позначте фрази та слова, які, на вашу думку, підтверджують таку істину: Якщо ми прикликаємо Господа з вірою, Він зміцнить нас у випробуваннях і визволить у Свій спосіб і в Свій належний час.

Господь може виявляти Свою силу і визволяти нас від випробувань і труднощів у Свій спосіб і час. Якщо ми навчаємося довіряти Господній волі, то знайдемо більшу силу і здатність зносити труднощі впродовж усього життя.

Aлма 15–16

Зизрома зцілено, ламанійське військо знищує Аммонійгу, а Алма і Амулек продовжують проповідувати нефійцям.

Вийшовши з Аммонійги, Алма і Амулек попрямували до сусіднього міста Сидом, де вони знайшли віруючих з міста Аммонійги, серед яких був і Зизром. Прочитайте Aлма 15:3–5, щоб побачити, в якому стані був Зизром.

Поміркуйте над таким: Що спричинило захворювання Зизрома? Що Зизром зробив, аби відчути полегшення і спокій?

Уважно прочитайте Aлма 15:6–10 і підкресліть дві-три фрази, які вказують, що Алма допоміг Зизромові зосередитися на Ісусі Христі та Його Спокуті. Щоб зрозуміти один зі способів того, як провідники священства можуть допомагати людям отримати милість завдяки Спокуті, прочитайте наступну історію з досвіду старійшини Джея Е. Дженсена, з президентства сімдесятників:

“Коли я служив єпископом, то бачив благословення Спокути в житті членів Церкви, які вчиняли тяжкі гріхи. …

Один дорослий юнак з нашого приходу зустрічався з дівчиною. Вони дали почуттям вийти з-під контролю. Він прийшов до мене за порадою і допомогою. Беручи до уваги те, що він розповів та згідно зі спонуканнями Духа, йому було заборонено якийсь час приймати причастя. Ми часто зустрічалися, щоб перевірити хід покаяння, і через певний час я дозволив йому знову причащатися.

На тих причасних зборах я сидів у президії. Мої очі були прикуті до того, хто тепер міг з гідністю прийняти причастя. Я бачив, як його огортають руки милості, любові і безпеки; як зцілення Спокутою відігріває його душу і знімає тягар, даючи обіцяне прощення, спокій і щастя (“Руки безпеки”, Ensign або Ліягона, лист. 2008, с. 49).

Зображення
жінка доторкається до одягу Христа

Єпископи та інші провідники священства можуть допомагати нам отримати необхідну милість і силу через Спокуту Ісуса Христа. Який ви знаходите доказ в Aлма 15:11–12 того, що Зизром покаявся і здобув Господню милість?

Один з принципів, який ви можете написати у своїх Писаннях або у щоденнику для вивчення Писань стосовно Aлма 15:6–12, є такий: Через віру в Ісуса Христа ми можемо бути зцілені і зміцнені. Згідно з Aлма 15:16, 18, як цей принцип виявляється в житті Амулека?

Алма і Амулек встановили Церкву серед народу в Сидомі, а потім повернулися до Зарагемлі.

В Aлмa 16 ми бачимо, що ламанійське військо напало на землі нефійців і зруйнувало місто Аммонійга, виповнивши таким чином пророцтво Алми і Амулека, що якщо люди не покаються, їх буде знищено (див. Aлма 9:12). Читаючи Aлма 16, знайдіть, до кого звернулися нефійці по допомогу, аби перемогти військо ламанійців? Порівняйте цей досвід з вашими особистими битвами і ворогами.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Алма 14–16 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем: