Семінарія
Блок 13: День 1, Мосія 18


Блок 13: День 1

Moсія 18

Вступ

Алма, який був священиком злочестивого царя Ноя, повірив словам пророка Авінадія і покаявся у своїх гріхах. Після смерті Авінадія Алма таємно навчав інших людей про Ісуса Христа. Ті, хто повірили Алмі, мали бажання прийти до отари Бога. Вони увійшли в завіт хрищення в місцевості, яка називалася водами Мормона. Коли ви будете вивчати Мосія 18, зверніть увагу на те, чого Алма навчав стосовно обіцянь, які ви даєте під час хрищення, а також на те, що робитиме для вас Господь, якщо ви дотримуєтеся цих обіцянь.

Moсія 18:1–16

Алма навчає і христить людей

Зображення
Алма христить у водах Мормона

Згадайте своє хрищення. Які подробиці цієї події ви пам’ятаєте? Наскільки ви були готові до вашого хрищення? Які ви можете пригадати почуття, пов’язані з вашим хрищенням? Поміркуйте, що стосовно вашого хрищення, ви, можливо, навіть більше цінуєте зараз, ніж коли ви христилися.

Мосія 18 допомагає нам зрозуміти завіт, який ми укладаємо з Богом при хрищенні. Завіт—це “угода між Богом і людиною. Проте, це не угода рівних партнерів. Бог визначає умови завіту, а люди погоджуються робити те, що Він просить. Тоді Бог обіцяє людям певні благословення за їхню послушність” (Путівник по Писаннях, “Завіт”, scriptures.lds.org).

Щоб побачити, як за допомогою Мосія 18 ми можемо зрозуміти завіт хрищення, зверніть увагу на такий план цього розділу: Мосія 18:1–7—Підготовка до завіту; Мосія 18:8–16—Укладання завіту та Мосія 18:17–30—Життя за завітом. Ви можете написати кожну тему (наприклад, Підготовка до завіту) поруч з відповідними віршами у ваших примірниках Писань.

Прочитайте Мосія 18:1–2, 6–7 і зверніть увагу на вчення і принципи, яких Алма навчав людей, щоб допомогти їм підготуватися до хрищення. На вільних рядках нижче напишіть, як розуміння того, чого Алма навчав свій народ, допоможе комусь сьогодні підготуватися до хрищення.

У Мосія 18:8–11 написано, як Алма допоміг своєму народу зрозуміти обіцяння, які вони дадуть і які отримають завдяки завіту хрищення.

  1. У вашому щоденнику для вивчення Писань накресліть наведену нижче таблицю. Уважно вивчіть Мосія 18:8–11 і дізнайтеся, чого Алма навчав стосовно обіцянь, які ми даємо Богові (що ми “бажаємо” робити), а також обіцянь, які дає нам Бог під час хрищення. Напишіть те, що ви дізналися, у відповідних колонках вашої таблиці.

Я обіцяю

Бог обіцяє

Один з євангельських принципів, який можна визначити з Мосія 18:8–11, такий: Ми отримуємо Дух Господа і обіцяння вічного життя завдяки укладанню і дотриманню завіту хрищення.

  1. У вашому щоденнику для вивчення Писань під наведеною таблицею напишіть короткий зміст того, що ви дізналися про важливість укладання і дотримання завіту хрищення.

Прочитайте таке висловлювання старійшини Джозефа Б. Віртліна, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, і підкресліть благословення, які можуть прийти до нас, коли ми розуміємо обіцяння, які даємо і які отримуємо під час хрищення: “Я помічав протягом свого життя, що коли люди приходять до повного розуміння благословень і сили свого завіту хрищення, то чи є вони новонаверненими, чи все своє життя були членами Церкви, у їхнє життя приходить величезна радість, і вони ставляться до своїх обов’язків у царстві з надихаючим ентузіазмом” (“Alma the Elder: A Role Model for Today”, in Heroes from the Book of Mormon [1995], 84).

  1. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань про те, як ваш завіт хрищення може впливати на ваше щоденне життя. (Наприклад, подумайте про ваше обіцяння “бути свідками Бога в усі часи”: як це стосується способу вашого спілкування з іншими, зокрема, того, як ви ставитеся до членів сім’ї; того, що ви обговорюєте з друзями і знайомими; мови, яку ви використовуєте; фільмів або телешоу, які ви дивитеся; музики, яку ви слухаєте; стосунків з людьми і залицянь, а також вашої реакції на тих, хто критикує ваші вірування).

Уважно вивчіть Мосія 18:12–16 і знайдіть приклади того, як Господь виконав Свою частину завіту з Алмою і його народом після їхнього хрищення. Ви можете позначити те, що ви знайшли.

  1. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань про те, коли ви відчували, що Господь благословляв вас Своїм Духом, якщо ви дотримувалися обіцяння служити Йому, даного вами під час хрищення.

Мосія 18:17–30

Алма встановлює серед народу Церкву Ісуса Христа

Як часто ви згадуєте про завіти, які ви уклали під час хрищення і які ви поновлюєте, коли приймаєте причастя? Як часто ви повинні про них згадувати? Коли ви, зазвичай, приділяєте час, щоб поміркувати над цими завітами?

Зображення
Президент Генрі Б. Айрінг

Президент Генрі Б. Айрінг, з Першого Президентства, навчав важливості дотримування наших завітів з Господом: “Святі останніх днів є завітним народом. Від дня хрищення, проходячи духовні етапи нашого життя, ми даємо обіцяння Богові і Він дає обіцяння нам. Він завжди дотримується Своїх обіцянь, даних через Його вповноважених служителів, але для нас у житті це справжня перевірка—побачити, чи будемо ми укладати з Ним завіти і чи будемо їх дотримуватися” (”Witnesses for God”, Ensign, Nov. 1996, 30).

Прочитайте Мосія 18:17–18, 20–23, 27–29 і зверніть увагу на те, як члени Церкви у дні Алми дотримувалися своїх завітів хрищення. Ви можете позначити конкретні слова і фрази у Мосія 18:22, 26, 30, які вказують на те, що величні благословення приходять до тих, хто дотримується своїх завітів хрищення.

  1. У вашому щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання: що ви будете робити (один пункт) для того, аби краще дотримуватися завітів, які ви уклали під час хрищення? Як ви будете дотримуватися цього зобов’язання?

Мосія 18:31–35

Ті, хто належить до Церкви, втікають від переслідування царя Ноя

Уважно вивчіть Мосія 18:31–33 і дізнайтеся, що цар Ной робив у місті Легія-Нефія, поки Алма і його народ отримували великі благословення поблизу вод Мормона. Прочитайте Мосія 18:34, потім Мосія 23:1–2, щоб дізнатися, як Алма був “попередже[ний]” про небезпеку, яка загрожувала його народу.

Ви можете написати цю істину поруч з Мосія 18:34: Господь може попередити праведних, коли вони в небезпеці.

Прочитайте випадок, про який розповів старійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, який відображає цю істину:

Зображення
Cтарійшина Ніл Л. Андерсен

“Працюючи спеціальним агентом ФБР, мій друг розслідував діяльність організованих злочинних угруповань, що займалися контрабандою наркотиків до Сполучених Штатів.

Одного разу він з іншим агентом дісталися до помешкання, де, за їхніми данними, відомий наркоділер розповсюджував кокаїн. Мій друг описує, що сталося:

“Ми постукали у двері наркоділера. Підозрюваний відчинив двері і, побачивши нас, спробував закрити собою дверний прохід. Але вже було запізно; ми змогли угледіти кокаїн у нього на столі.

Чоловік і жінка біля столу миттєво почали прибирати кокаїн. Ми мали не дати їм знищити цей доказ, тому я хутко відштовхнув убік підозрюваного, який тримав двері. Коли я штовхнув його, мій погляд зустрівся з його поглядом. На диво, він не виглядав ані розлюченим, ані наляканим. Він посміхався мені.

Його очі і обеззброююча посмішка склали у мене враження, що він не становить загрози, тому я швидко покинув його і рушив до столу. Підозрюваний тепер був позаду мене. В цей момент в моєму розумі з’явилося чітке, могутнє враження: “Стережися зла, що за очима, які посміхаються”.

Я негайно ж розвернувся до підозрюваного. Його рука знаходилася у великій передній кишені. Інстинктивно я схопив його за руку і потягнув її з кишені. Лише тоді я побачив стиснутий в його руці напівавтоматичний пістолет, готовий до пострілу. Вдавшись до потрібних дій, я роззброїв його”. …

… Святий Дух попередив мого друга про фізичну небезпеку; Святий Дух також попередить вас про духовну небезпеку” (“Стережися зла, що за очима, які посміхаються”, Ensign або Ліягона, трав. 2005, сс. 46–47).

  1. Напишіть у вашому щоденнику для вивчення Писань про почуття, які ви мали від Святого Духа або про ситуації, які вам запам’яталися, коли вас було попереджено або захищено від фізичної або духовної небезпеки, або ж напишіть про такий досвід знайомих вам людей, чи про те, що ви читали або чули.

  2. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Мосія 18 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілося поділитися зі своїм учителем: