Семінарія
Блок 16: День 1, Алма 11


Блок 16: День 1

Алма 11

Вступ

Амулек сперечається із законником Зизромом, який намагається змусити його заперечувати існування істинного і живого Бога. Захищаючи свою віру від намагань Зизрома заплутати його, Амулек свідчить, що спасіння від гріхів можна отримати лише завдяки Ісусу Христу. Амулек складає могутнє свідчення про те, що всі люди воскреснуть і постануть перед Божим судом. Завдяки Спасителевій Спокуті ви воскреснете і одного дня постанете перед Богом та звітуватимете про своє життя на землі.

Aлма 11:1–25

Амулек відкидає намагання Зизрома заперечувати існування Бога

Подумайте про річ, яку ви маєте і яка є настільки цінною для вас, що ви її ніколи не продасте. Подумайте, чому вона є для вас такою цінною. В Aлма 11 сказано, що коли Алма і Амулек продовжували навчати людей у місті Аммонійга, злочестивий законник на ім’я Зизром сперечається з Амулеком і пропонує йому гроші в обмін на те, що було для Амулека дуже цінним. У Писаннях про Зизрома сказано, що він був “чоловіком, обізнаним у витівках диявола” (Aлма 11:21). Це означає, що він навчився тому, як користуватися тими ж стратегіями, планами, обманом і витівками, які використовує Сатана, аби відводити людей від праведності та істини.

Уважно прочитайте Aлма 11:21–22 і знайдіть, скільки грошей Зизром пропонував Амулеку і що він хотів за них від Амулека. “Онтій” був найціннішою серед нефійських срібних монет (див. Aлма 11:6, 11–13). Один онтій був рівний платні, яку суддя отримував майже за тиждень (див. Aлма 11:3).

Дайте відповідь на такі запитання:

  • Коли ви бачили, щоб хтось відмовлявся від мирських спокус, таких, які пропонувалися Амулеку?

  • Як цей факт надихнув вас бути вірним?

Прочитайте Aлма 11:23–25, щоб побачити, як Амулек відповів Зизрому на його пропозицію. Потім дайте відповідь на наступні запитання у ваших підручниках:

  • Чому, на вашу думку, Амулека не зацікавила пропозиція Зизрома?

  • Яким був план Зизрома, згідно із написаним в Aлма 11:25, коли він пропонував Амулекові шість онтіїв?

  • Як це можна порівняти з тим, що робить Сатана, коли люди піддаються його спокусам?

  1. Виконайте наступні вправи у щоденнику для вивчення Писань:

    1. Щоб краще зрозуміти, як Амулек зміг протистояти пропозиції Зизрома, прочитайте Aлма 11:22, і закінчіть наступне висловлювання: “Я не буду нічого, що суперечить Духу Господа”. Потім напишіть три або чотири інші слова, якими ви можете заповнити пропуск, що також зроблять це висловлювання істинним (наприклад, робити, читати, одягати, дивитися і писати).

    2. Напишіть висловлювання, основуючись на Aлма 11:22, яке може допомагати вам пам’ятати, як ви можете долати спокусу за допомогою Святого Духа. Написане вами має передавати вашими словами істину про те, що коли ми покладаємося на Святого Духа, ми можемо долати спокусу.

Зробіть у своєму навчанні невелику паузу і поміркуйте над наступним запитанням: Як спосіб життя, що дає мені бути чутливим до Святого Духа і діяти відповідно до Його підказок, допомагає в подоланні спокуси?

Прочитайте наступну пораду президента Бойда К. Пекера, президента Кворуму Дванадцятьох Апостолів, щоб дізнатися, як, покладаючись на Святого Духа, ми отримуємо допомогу в подоланні спокуси:

Зображення
Президент Бойд К. Пекер

“Якщо ви поступово починаєте робити те, чого не повинні робити, або якщо ви спілкуєтеся з людьми, які ведуть вас у хибному напрямку, то настав час захистити свою незалежність—свою свободу волі. Дослухайтеся до голосу Святого Духа, і ви не зійдете на манівці. …

… Як Господній служитель, я обіцяю, що ви будете захищені й збережені від нападів супротивника, якщо будете дослухатися до спонукань Святого Духа” (“Порада молодим”, Ensign або Ліягона, лист. 2011, с. 18).

  1. Щоб поміркувати над застосуванням того, про що ви дізналися, дайте відповідь на наступні запитання у щоденнику для вивчення Писань:

    1. Якими є ситуації, в яких молодь відчуває спокусу піддати ризику своє свідчення або забути про нього заради речей цього світу?

    2. Які поради ви можете запропонувати комусь із однокласників, що допоможуть їй чи йому покладатися на Святого Духа перед лицем такого виду випробувань?

Застосуйте те, про що дізналися, пригадавши приклад Амулека, коли наступного разу відчуєте спокусу піддати ризику свої вірування або цінності. Пам’ятайте, що ви можете відчувати більшу впевненість і переконаність, якщо гідно живете і дослухаєтеся до підказок Святого Духа.

Aлма 11:26–40

Амулек свідчить про Сина Божого і долає спокусу, за допомогою якої Зизром хоче дискредитувати його слова

Зизром піддає нападкам віру Амулека в Ісуса Христа. Щоб на собі відчути, що сталося після того як Зизромові не вдалося змусити Амулека зректися існування Бога, подумайте про випадки, коли, можливо, хтось протистояв вашим віруванням. Прочитайте діалог Амулека і Зизрома в Aлма 11:26–34, а потім подивіться, як Зизром перекрутив слова Амулека в Aлма 11:35.

Прочитайте, як Амулек виправив це неправдиве твердження в Aлма 11:36–37. Ви можете виділити виноску 34a у своїх Писаннях і прочитати Геламан 5:10–11. Потім поясніть своїми словами різницю між тим, щоб бути спасенними “у наших гріхах” і бути спасенними “від наших гріхів” (курсив додано):

Прочитайте Aлма 11:40 і визначте, який перший крок, за словами Амулека, мають зробити люди, щоб бути спасенними від своїх гріхів. Є люди, які заявляють, що вірять в Ісуса Христа, однак не хочуть змінювати свою поведінку. Вірити в ім’я Ісуса Христа означає мати віру в Нього.

Зображення
Президент Дітер Ф. Ухтдорф

Щоб краще зрозуміти, як “віра в Його ім’я” (наявність віри в Ісуса Христа) веде до покаяння, прочитайте наступну цитату з промови президента Дітера Ф. Ухтдорфа, з Першого Президентства: “Щоби покаятися, нам потрібна тверда віра в Христа. Наша віра має включати “правильне уявлення про характер, досконалість і риси [Бога]”. (Lectures on Faith [1985], 38). Якщо ми віримо, що Бог знає все, що Він люблячий і милостивий, ми зможемо беззастережно довірити Йому наше спасіння. Віра в Христа змінить наші думки, уявлення і поведінку, що не в гармонії з волею Бога”. (“Рубіж повернення”, Ensign або Ліягона, трав. 2007, с. 100).

Зображення
Ісус Христос

Як ваша віра в Ісуса Христа сприяла зміні ваших думок, уявлень і поведінки?

  1. Чому людині необхідна віра в Ісуса Христа, щоб покаятися? Користуючись тим, що ви дізналися від Амулека і президента Ухтдорфа, напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань те, як би ви пояснили наступний принцип: Справжня віра в Ісуса Христа є початком процесу викуплення від наших гріхів.

Aлма 11:41–46

Амулек навчає про воскресіння всіх людей і суд над ними.

Перш ніж ви прочитаєте закінчення Амулекового свідчення Зизрому, поміркуйте над таким запитанням: Як відсутність віри в життя після смерті може впливати на вчинки людини?

  1. Напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань слова Воскресіння і Суд як заголовки до двох колонок. Потім уважно прочитайте Aлма 11:41–45, відшукуючи якомога більше інформації про воскресіння і суд, та напишіть під кожним заголовком те, про що ви дізналися. Ви можете написати у верхній частині сторінки в своїх Писаннях або у щоденнику для вивчення Писань: Завдяки Спокуті Ісуса Христа усі воскреснуть і їх буде суджено відповідно до їхніх вчинків. Ці вірші також вчать, що воскресіння означає возз’єднання наших тіл з нашими духами у їхній “досконалій формі” і “належній структурі”, щоб їм уже ніколи не розділятися (див. Aлма 11:43, 45).

  2. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на одне чи обидва запитання:

    1. Які думки й почуття ви маєте, коли думаєте про воскресіння і суд?

    2. Як ваша віра у те, що ви воскреснете і постанете перед судом, впливає на спосіб життя, який ви обираєте кожного дня?

  3. У щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Алма 11 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем: