Семінарія
Блок 22: День 4, Геламан 6--9


Блок 22: День 4

Геламан 6–9

Вступ

Після місіонерської роботи Нефія і Легія ламанійці стали більш праведними. На жаль, у той самий час нефійці стали злочестивими і підтримували Ґадіантонових розбійників, внаслідок чого Дух Господа був забраний від них. Пророк Нефій пророкував: якщо нефійці будуть продовжувати жити у злочестивості, вони загинуть. У відповідь продажні судді підбурили багатьох людей проти Нефія, тоді як деякі люди сміливо захищали пророка. Як свідчення, що сказане ним здійсниться, Нефій відкрив, що головного суддю було вбито його братом. Коли слова Нефія були перевірені, дехто з людей прийняли його як пророка.

Геламан 6

Ламанійці стають праведними і борються з розбійниками Ґадіантона, тоді як нефійці підтримують таємні змови

  1. У вашому щоденнику для вивчення Писань намалюйте таку схему і залиште місце для підписів зверху і знизу:

    Зображення
    стрілка вверх

    Під час вивчення книги Геламана ви бачили, що нефійці неодноразово робили такий вибір, внаслідок якого Дух Господа віддалявся від їхнього життя, тоді як ламанійці приймали рішення, які сприяли все більшому впливу Духа в їхньому житті. Прочитайте Геламан 6:1–5, 16–17, 34–36; зверніть увагу на те, що робили ламанійці і що сприяло зростанню впливу Духа Господа. Напишіть це над верхньою стрілкою. Читаючи ті ж самі вірші, зверніть увагу на те, що робили нефійці і що призвело до зменшення впливу Духа Господа. Напишіть це під нижньою стрілкою.

На прикладі нефійців і ламанійців ми дізнаємося про такий важливий принцип: Якщо ми віримо словам Господа і дослухаємося до них, Він проллє на нас Свій Дух. Справедливим також є протилежність цьому принципу: Якщо ми не бажаємо вірити словам Господа і дослухатися до них, Дух Господа віддалиться від нас.

Подивіться на написане вами на схемі у вашому щоденнику для вивчення Писань. Поміркуйте про те, як ці вчинки, записані на верхній половині, є прикладами готовності вірити словам Господа і дослухатися до них; тоді як записане внизу є прикладами закамʼянілості сердець і небажання слухати Господа.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповіді на такі запитання:

    1. Виберіть одну з добрих справ (у верхній частині вашої схеми), яку ви робите або зробили у вашому житті. Як завдяки цій справі було запрошено Святого Духа у ваше життя?

    2. Зверніть увагу на справи, наведені на нижній половині вашої схеми. Чому б ви хотіли уникати таких справ?

Виберіть одну справу, яку ви можете робити, щоб запросити Дух Господа виявляти ще більший вплив у вашому житті, і намагайтеся працювати над цим протягом наступного тижня.

Геламан 7

Нефій проповідує злочестивим нефійцям і заповідує їм покаятися

Пророк Нефій служив місіонером у землі на півночі протягом шести років. Він повернувся до власної домівки після того, як намагався навчати нефійців, які зреклися його слів і залишилися у своєму злочестивому стані. Він був дуже засмучений. Прочитайте Геламан 7:6–11 і дізнайтеся, що зробив Нефій.

Коли люди зібралися почути, як Нефій молиться на вежі у своєму саду, він почав навчати їх (див. Геламан 7:12–29). Він застеріг їх про наслідки їхніх рішень і наголосив на такому принципі: Якщо ми відмовимося покаятися в наших гріхах, то втратимо захист Господа і благословення вічного життя.

Геламан 8:1–26

Продажні судді підбурюють людей проти Нефія

Які чинники заважають вам дослухатися до слів пророків? Коли ви будете вивчати Геламан 8, зверніть увагу на те, що ви повинні робити, коли стикаєтеся з такими чинниками.

Прочитайте Геламан 8:1–6 і зверніть увагу на те, як нефійські судді (які також були Ґадіантоновими розбійниками) відреагували на вчення Нефія. Під час читання поміркуйте над такими запитаннями: Якою була головна думка звернення суддів до людей? Чому, згідно з Геламан 8:4, судді не схопили Нефія?

Подумайте про те, що ви будете робити, якщо хтось намагатиметься переконати вас не зважати на те, чого навчали пророки. У Геламан 8 деякі люди виступали проти того, що судді говорили про Нефія. Прочитайте Геламан 8:7–9 і, за бажанням, виділіть те, що говорили люди на підтримку Нефія.

Продивіться Геламан 8:10 і зверніть увагу на те, як їхні слова вплинули на цю ситуацію. Ви можете написати такий принцип поруч з Геламан 8:7–10: Якщо ми протистоїмо злу, то можемо стримати його від розповсюдження.

  1. У вашому щоденнику для вивчення Писань напишіть невеличкий абзац, в якому поясніть, чому, на вашу думку, викладений вище принцип є важливим для нашого часу.

  2. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на одне або кілька таких запитань:

    1. Як ви можете протидіяти впливам, які намагаються переконати вас ігнорувати вчення пророків або протистояти їм?

    2. У які прийнятні способи можна виступати проти таких впливів і підтримувати Господніх пророків?

    3. Коли ви або хтось із ваших знайомих виступав проти таких впливів? Якими були наслідки?

Як записано в Геламан 8:11–23, Нефій нагадав людям про багатьох пророків, які свідчили про Ісуса Христа. Він навчав нефійців такого принципу: Коли ми виявляємо віру в Ісуса Христа і є слухняними, то отримаємо вічне життя. Незважаючи на те, що вчення багатьох пророків підтверджували слова Нефія, люди не прислухалися до Нефія і відкинули його послання. Прочитайте Геламан 8:24–26 і визначте, які наслідки спіткають нефійців, якщо вони будуть продовжувати відкидати свідчення пророків. Потім поміркуйте над таким запитанням: Чому, на вашу думку, ті, хто постійно заперечують істину і повстають проти Бога, стикаються з такими серйозними наслідками?

Геламан 8:27–9:41

Нефій відкриває, що головного суддю було вбито його братом

На доказ того, що люди перебували у грішному стані, а також того, що сказане ним про їхнє знищення буде виповнено, Нефій відкрив, що головний суддя нефійців був убитий. Нефій також заявив, що як убитий чоловік, так і його брат, належали до Ґадіантонових розбійників. (Див. Геламан 8:27–28).

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть такий принцип: Слова пророків будуть виповнені. Уявіть, що ви є детективом, який розслідує вбивство головного судді. Знайдіть відповіді на подані нижче запитання, читаючи вірші в дужках. Запишіть свої відповіді у щоденнику для вивчення Писань.

    Перший день розслідування:

    1. Коли пʼятеро людей побігли перевірити твердження Нефія, то що вони побачили? Чому вони впали на землю? (Геламан 9:1–5)

    2. Кого люди запідозрили як вбивць? (Геламан 9:7–8)

    Другий день розслідування:

    1. Хто були визнані невинними? (Геламан 9:10–14, 18)

    2. Кого було звинувачено? (Геламан 9:16, 19)

    3. Які докази своєї невинності надав Нефій? (Геламан 9:25–36)

    4. Хто був убивцею? (Геламан 9:37–38)

Ви можете позначити відповіді на подані далі запитання у своїх примірниках Писань:

  • Згідно з Геламан 9:5, у що повірили і чого злякалися пʼять чоловіків, які знайшли вбитого головного суддю?

  • Згідно з Геламан 9:36, що сказав Нефій щодо того, про що буде свідчити Сеантум, коли зізнається у вбивстві свого брата?

  • Згідно з Геламан 9:39–41, чому дехто з людей повірив Нефію?

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Геламан 6–9 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем: