Семінарія
Блок 19: День 2, Алма 36


Блок 19: День 2

Алма 36

Вступ

Повернувшись з місії серед зорамійців, Алма зібрав разом трьох синів і дав кожному з них окремі настанови (див. Aлма 35:16). Його настанови Геламану записані в Aлма 36–37, його настанови Шиблону записані в Aлма 38 і його настанови Коріантону записані в Aлма 39–42. Алма свідчив Геламанові, що Бог визволить тих, хто покладає свою довіру на Нього. Аби проілюструвати цю істину, Алма описав, як багато років тому його було визволено від болю скоєних ним гріхів. Після того як він звернувся до імені Христа, Алма народився від Бога і сповнився радістю. Він працював над тим, щоб приводити інших до Ісуса Христа.

Aлма 36:1–5

Алма навчає свого сина Геламана про Божу силу підтримувати нас у наших випробуваннях.

Поміркуйте, як свідчення або якесь особливе повчання члена сім’ї, друга або провідника Церкви благословило ваше життя.

Прочитайте Aлма 36:1–5 і уявіть себе на місці Геламана, коли він слухав свідчення свого батька. Що, як хотів Алма, Геламан мав запам’ятати? (Див. вірш 2). Чого, як хотів Алма, Геламан мав навчитися від нього? (Див. вірш 3.)

Напишіть у своїх Писаннях наступні принципи поруч з Aлма 36:3: Коли ми покладаємо надію на Бога, Він підтримує нас в усіх випробуваннях і труднощах. Подумайте про час, коли у вашому житті були випробування. У відведеному місці напишіть кілька способів, у які Бог допомагав і підтримував вас у цей час.

Aлма 36:6–22

Алма описує свій бунт і пояснює, як він отримав прощення

Зображення
Навернення Алми

Алма описує своєму синові Геламану, як Бог визволив його від болю і його гріхів. Прочитайте Aлма 36:6–10 і прогляньте, що сталося з Алмою у молодості, коли він ходив із синами Мосії, прагнучи зруйнувати Церкву.

У Книзі Мормона є три розповіді про те, як Алму і синів Мосії відвідав ангел. Aлма 36 містить найдетальнішу розповідь про те, що відчував Алма упродовж трьох днів і ночей, коли він не міг ні поворухнутися, ні розмовляти. (Щоб прочитати розповідь, див. Moсія 27 і Aлма 38). Прочитайте Aлма 36:11–16 і позначте слова або фрази, які Алма використовує для того, щоб пояснити страх або біль, які він пережив після появи ангела.

Президент Бойд К. Пекер, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, допоміг нам зрозуміти, що означають слова racked (змучений) і harrowed up (виснажений), які використовуються в англійському перекладі Книги Мормона:

Зображення
Президент Бойд К. Пекер

“Слово racked (змучений) означає “закатований”. У давнину “rack”—це каркас, на який клали жертву, прив’язували зап’ястки і щиколотки до веретена, яке потім крутили, щоб спричинити нестерпний біль.

“Harrow”, тобто борона—це рама, з якої стирчать штирі. Коли її тягнуть по землі, вона розбиває грудки і розпушує землю. В Писаннях часто говориться про душу і розум, що від провини вони мучаться саме, як від боронування” (“The Touch of the Master’s Hand”, Ensign, May 2001, 23).

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть, чому, на вашу думку, Алма використовує такі сильні слова, аби описати свої почуття. Напишіть також, як ці слова передають вину і біль людини, яка грішила і не покаялася.

Ви можете написати у своїх Писаннях таку істину біля Aлма 36:11–16: Гріх може спричинити біль і жалкування.

Прочитайте Aлма 36:17–18 і пошукайте, що Алма запам’ятав з того, про що пророкував його батько. Зверніть увагу, що Алма зробив, коли згадав, чого навчав його батько?

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, так висловився з приводу пережитого Алмою: “Алма був зворушений повчанням свого батька, але особливе значення має пророцтво, яке він згадав, і воно стосувалося “пришестя якогось Ісуса Христа, Сина Божого, щоб спокутувати гріхи світу”. (Aлма 36:17). Це ім’я і це послання має почути кожна людина. Алма чув його і заволав, відчуваючи невгамовний пекельний біль і муки сумління. “О Ісусе, Ти, Сину Божий, змилуйся наді мною”. (Aлма 36:18). … Якими б не були наші молитви, якими б не були наші потреби, все певним чином залежить від цього благання: “О Ісусе, Ти, Сину Божий, змилуйся наді мною”. Він готовий надати ту милість. Він заплатив Своїм життям, щоб надати її” (However Long and Hard the Road [1985], 85).

  1. Пригадайте, коли ви молилися про те, щоб отримати благословення Спокути Ісуса Христа, у тому числі благословення прощення за гріх. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть, чому, на вашу думку, важливо у своєму житті просити у Господа благословень Спокути.

  2. Прочитайте Aлма 36:19–22 і позначте слова та фрази, які описують, як Алма змінився після молитви, у якій просив милості. Напишіть кілька слів або фраз у своєму щоденнику для вивчення Писань і поясніть, чого вони навчають стосовно сили Спасителевої Спокути.

Зображення
Ісус Христос

З цих віршів ми навчаємося такого принципа: Якщо ми виявляємо віру в Спокуту Ісуса Христа, тоді Він звільняє нас від болю наших гріхів і сповнює радістю. Поміркуйте, що ви можете зробити, аби виявляти більше віри в Ісуса Христа, щоб, подібно до Алми, ви могли звільнитися від болю і мук сумління за гріхи.

Прочитайте наступну ситуацію та поміркуйте, як би ви могли відреагувати: друг, який читав Книгу Мормона, просить вас допомогти йому зрозуміти слова Алми, що містяться в Aлма 36:19. Ваш друг запитує: “Якщо я пам’ятаю свої гріхи і мені все ще соромно за них, чи означає це, що мене не було прощено?”

Прочитайте наступне пояснення, запропоноване Президентом Дітером Ф. Ухтдорфом, з Першого Президентства, і підкресліть будь-які фрази, які, на вашу думку, допоможуть вашому другові:

“Сатана буде намагатися змусити вас повірити, що наші гріхи не прощено, бо ми їх пам’ятаємо. Сатана—брехун, він прагне замилити нам очі і звести зі шляху покаяння і прощення. Бог не обіцяв, що ми не будемо пам’ятати свої гріхи. Ці спогади допоможуть нам не припускатися таких же помилок знову. Але якщо ми будемо відданими і вірними, пам’ять про наші гріхи з часом танутиме. Це складова необхідного процесу зцілення й освячення. Алма свідчив, що коли він заволав до Ісуса про милість, то все ще пам’ятав про свої гріхи, але спогади про них більше не мучили і не пригнічували його, адже він знав, що його прощено (див. Aлма 36:17–19).

Наш обов’язок—уникати всього, що воскрешатиме старі грішні спогади. Коли ми постійно живемо “із скрушеним серцем і упокореним духом” (3 Нефій 12:19), то можемо сподіватися, що Бог “не пам’ята[тиме наші гріхи] більше” [УЗ 58:42]” (“Рубіж повернення”, Ensign або Ліягона, трав. 2007, с. 101).

Важливо також зазначити, що Алма не сказав, що він більше не пам’ятав про свої гріхи, але він більше не пам’ятав болю за гріхи, і його більше “не мучила” згадка про гріхи (Aлма 36:19). Внаслідок істинного покаяння біль і провину за гріхи буде змито (див. Eнош 1:6–8).

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть відповідь другові, про яку йшлося вище, і скористайтеся ідеями, які ви почерпнули з пояснення президента Ухтдорфа. Включіть у свою відповідь те, чому, на вашу думку, здатність пам’ятати про свої гріхи є благословенням, навіть якщо нас “більше не мучи[ть] згадка про [наші] гріхи” (Aлма 36:19) після покаяння.

Aлма 36:23–30

Алма пояснює, чому він постійно трудиться, аби приводити людей до покаяння

Що ви відчуваєте, коли ділитеся смачною стравою з другом? Коли ви отримуєте радісну новину, що ви відразу ж хочете зробити? Чому, на вашу думку, у більшості людей миттєво виникає бажання поділитися почутим з кимось ще? Прочитайте Aлма 36:23–24 і зверніть увагу, як почуття, описані у цих питаннях, стосуються того, що сталося з Алмою після навернення. Чого Алма хотів для інших людей?

Прочитайте Aлма 36:25–26 і визначте, як намагання Алми навчати євангелії вплинули на нього та інших. Закінчіть наступний принцип, основуючись на знанні про те, як ділитися євангелією з цих віршів: Коли ми ділимося євангелією з іншими, ми отримуємо.

  1. Напишіть у щоденнику для вивчення Писань весь принцип до кінця і поясніть, чому, на вашу думку, цей принцип є істинним. У своєму поясненні ви можете описати випадки, коли відчували радість, ділячись євангелією з іншими.

Подумайте про знайому вам людину—друга, члена сім’ї, члена приходу або філії, яким могло б допомогти ваше свідчення про Спасителя і Його відновлену євангелію. Поміркуйте, як ви можете поділитися з цією людиною свідченням про те, як Ісус Христос може визволити її від болю й сповнити радістю. Ви можете написати листа або електронне послання цій людині чи зробити кілька нотаток, щоб підготуватися до того моменту, коли поговорите з цією людиною.

Зображення
молода жінка робить нотатки
  1. У щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) Алма 36 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем: