2022
Що слід, а що не слід робити, запрошуючи друзів до церкви
Жовтень 2022


Що слід, а що не слід робити, запрошуючи друзів до церкви

Ось кілька способів допомогти друзям відчувати себе комфортніше, приходячи до церкви.

Зображення
двоє чоловіків розмовляють

Запрошувати інших разом з нами поклонятися на причасних зборах—це чудовий спосіб поділитися світлом і любов’ю Спасителя з сім’єю та друзями. Але іноді ми все ускладнюємо.

Ось сім порад, як ми можемо допомогти друзям почуватися комфортніше, приймаючи запрошення прийти до церкви:

1. Робіть це з любові

Чому ви їх запрошуєте? Заради себе чи заради них? Якщо ви керуєтеся їхніми найкращими інтересами, то вони відчують вашу щирість. Якщо вони бачитимуть, що мають для вас значення, то з більшим бажанням дізнаються про те, що ще для вас є важливим.

2. Запрошуйте їх поклонятися разом з вами

Запитайте у друзів, чи є у них місце, де вони поклоняються Спасителю, і запросіть їх прийти на богослужіння разом з вами, особливо на Різдво і на Великдень. Якщо вони не християни, запитайте у них, чи хочуть вони дізнатися більше про Ісуса Христа і запропонуйте їм прийти на богослужіння разом з вами. Не забувайте з повагою ставитися до їхніх вірувань, якщо сподіваєтеся, що вони будуть поважати ваші.

3. Не сприймайте відмову на свій рахунок

Якщо ваш друг не приймає запрошення, сприймайте відмову доброзичливо. Але не вважайте, що небажання прийти до церкви стосується безпосередньо вас. Є багато причин, чому людина може відмовитися, і вони не мають нічого спільного зі ставленням цієї людини до вас. Якщо ви не дозволите відмові вплинути на ваші стосунки, то матимете пізніше нагоду краще зрозуміти почуття цієї людини.

4. Скажіть друзям про те, що на них очікує

Якщо друзі приймають запрошення прийти до церкви, допоможіть їм зрозуміти, чого чекати: як слід одягнутися, мету й тривалість кожних зборів і що відбувається, або що не відбувається на них (наприклад, під час зборів не збирають пожертвування). Вам слід також пояснити їм, що таке причастя і що воно означає. Це може допомогти їм почуватися вільніше, коли вони прийдуть до церкви.

Ось кілька відео, якими ви можете поділитися, що допоможуть їм знати, чого очікувати:

5. Менше інформації, більше знайомств

Людей зазвичай не стільки цікавить наше віровчення (принаймні спочатку), як наша громада і добрі справи. Допоможіть їм познайомитися з людьми і розкажіть, як ми співпрацюємо з громадою, служимо разом і дбаємо одне про одного.

Гарний спосіб познайомити людину з відновленою євангелією Ісуса Христа—це розповісти про благословення, які приносить євангелія. Наприклад, ви можете пояснити, як Церква може допомогти їм в пошуках сімейного коріння, зміцненні сім’ї, самозабезпеченні, здійсненні суттєвого служіння і встановленні хороших норм для їхніх дітей, за якими вони будуть жити. Обговорення конкретних доктрин і вірувань можна проводити пізніше, коли вони будуть готові.

Деяких людей ви можете познайомити з єпископом, президентом Товариства допомоги і консультантом з храмової та сімейно-історичної роботи або вчителькою Початкового товариства, якщо є діти в сім’ї.

6. Радо вітайте кожного

Якщо ваші друзі прийшли до церкви, робіть усе можливе, щоб вони почувалися затишно і задовольняйте їхні потреби. Подібним чином, якщо ви бачите в церкві людину, якої не знаєте, будьте дружелюбними і приязними. Дайте їй відчути, як їй раді. Намагайтеся дивитися на все очима цієї людини, пропонуйте ставити запитання і допомагайте зрозуміти, що відбувається.

7. Не тисніть; цікавтеся

Люди, яким може бути цікаво прийти, бояться, що їх будуть до чогось спонукати. Створюючи хорошу атмосферу, в якій ваші друзі можуть відчути Святого Духа, діліться думками і почуттями, але на вважайте своїм обов’язком нав’язувати свій духовний досвід. Довіряйте Богові й дайте Духові діяти. І якщо ваші друзі не мають часу залишатися на зборах до кінця або затриматися після церкви, щоб поговорити; подякуйте за те, що вони прийшли, і створіть можливість поспілкуватися в майбутньому.

Найважливіше запрошення

Запрошуючи інших поклонятися Спасителю разом з нами, ми не повинні створювати напруження для себе чи для них. Запрошуючи друзів, ми діємо за запрошенням Президента Рассела М. Нельсона служити іншим у “новий, більш святий спосіб”1 і “допомагати збирати Ізраїль”2. Ми будемо мати радість, коли ділимося світлом і любов’ю Спасителя з тими, хто навколо нас.

Посилання

  1. Рассел М. Нельсон, “Треба труд вершить”, Ліягона, трав. 2018, с. 118.

  2. Див. Рассел М. Нельсон і Венді В. Нельсон, “Надія Ізраїля” (всесвітній духовний вечір для молоді, 3 червня 2018 р.), HopeofIsrael.ChurchofJesusChrist.org.