2022
Сон мого дідуся
Жовтень 2022


“Сон мого дідуся”, Ліягона, жовт. 2022.

За Мною йдіть

Даниїл 1–6

Сон мого дідуся

Те, що бачив мій дідусь, допомогло йому зрозуміти силу та істину євангелії.

Зображення
чоловік косить траву

Ілюстрації Сії Гонг

Коли Мороній явився пророкові Джозефу Сміту, він процитував основоположні уривки з Писань і вчення з книг Малахії та Ісаї. Цікаво, що він також процитував з другого розділу книги Йоіла наступне пророцтво:

“І буде потому, виллю Я Духа Свого на кожне тіло, і пророкуватимуть ваші сини й ваші дочки, а вашим старим будуть снитися сни, юнаки ваші бачити будуть видіння” (Йоіл 2:28; див. також Джозеф Сміт—Історія 1:41).

Сни є одним зі способів, у який Господь відкриває істини Своїм дітям. Сни можуть бути складовою божественного процесу, який Він використовує для поглиблення духовного розуміння.

У книзі Йова ми читаємо:

“Бо Бог промовляє і раз, і два рази, та людина не бачить того:

у сні, у видінні нічному, коли міцний сон на людей нападає, в дрімотах на ложі,

тоді відкриває Він ухо людей, і настрашує їх осторогою” (Йов 33:14–16).

Сімейний спадок

У такому сні вуха мого дідуся було відкрито і було дано настанову, тобто осторогу, яка навічно змінила нашу сім’ю.

Бригідо Бесерра зростав у Пуеблі, Мексика. На жаль, він зростав без батька, а у віці 11 років мати Бригідо померла у нього на руках. Він залишився сам і жив, як умів. У той час не було соціальних програм або можливостей допомагати хлопчику-сироті, такому як Бригідо. Без будь-якого скерування або турботи про нього Бригідо став залежним від алкоголю. Ця залежність негативно вплинула майже на всі аспекти його життя.

У якийсь момент залежність стала настільки сильною, що Бригідо відчув: він може втратити дружину і дітей. У розпачі він вирішив помолитися. Його не навчали жодної з релігій, тож він молився так, як умів. Він благав про допомогу в подоланні залежності й щиро прагнув дізнатися, як розв’язати цю проблему.

Відповідь на молитву

Невдовзі після тієї щирої молитви в його дім прийшли сестри-місіонерки Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Вони познайомилися з його дружиною, Хулією, і розповіли дітям про Початкове товариство в місцевому приході. Аби діти могли туди ходити, сестрам-місіонеркам необхідно було отримати згоду від Бригідо.

Сестри почали навчати Бригідо і його сім’ю про Відновлення євангелії Ісуса Христа. У той час місіонери, навчаючи, використовували фланелеві дошки, аби показувати ілюстрації. Під час уроку вони показали зображення пророка Джозефа Сміта. Бригідо відразу ж упізнав чоловіка на малюнку. Він сказав сестрам-місіонеркам, що знає цього чоловіка. Вони були здивовані словами Бригідо. Він жив у Мексиці, а Джозеф Сміт жив і помер у Сполучени Штатах ще за багато років до народження Бригідо. Жодним чином Бригідо не міг знати Джозефа Сміта.

Зображення
чоловік обвитий великою змією

Сон

Тоді дідусь розповів місіонеркам про свій сон. Він сказав, що йому снилося, як він працює на своїй невеличкій фермі й косить люцерну за допомогою мачете та збирає інший корм для курей і свиней. Під час роботи на нього напала велика змія. Мій дідусь боровся зі змією з усіх сил, але вона обвила його, розкрила пащу і вже от-от мала його проковнути.

Саме в ту мить великої небезпеки чоловік, одягнутий у біле, з мечем у руці відрубав змії голову. Коли вона впала до його ніг, Бригідо поглянув угору, щоб побачити, хто врятував йому життя. Він не впізнав чоловіка, однак помітив, що той був одягнутий у біле. Потім він пояснив, що чоловік на зображенні, яке показували сестри, і був тим чоловіком з його сну. Бригідо відразу ж сказав, що саме цього чоловіка він бачив уві сні, чоловіка, який його врятував. Тепер він знав, що чоловіка звали Джозефом Смітом.

Цей сон був яскравим уроком для мого дідуся. Він відчув, що сон став відповіддю на його молитви і благання. Він сказав, що змія символізувала його залежність від алкоголю. І він зрозумів, що за допомогою могутнього вчення пророка Джозефа Сміта й відновленої євангелії Ісуса Христа він зможе подолати свою залежність. Він знав, що знайде допомогу й отримає всі благословення Спокути Ісуса Христа.

Зображення
чоловік і дружина

Дідусь старійшини Бесерри, Бригідо Бесерра з дружиною. Фотографію зроблено під час їхнього єдиного відвідування Сполучених Штатів.

Фотографія люб’язно надана автором

Благословення для поколінь

Невдовзі після того, як мій дідусь Бригідо Бесерра розповів про цей випадок сестрам-місіонеркам, він охристився і став членом Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Він любив євангелію Христа. Він мав особливу любов до Книги Мормона і до всіх пророків, особливо до Джозефа Сміта.

Сон мого дідуся привів його до істинної євангелії Христа і не лише врятував йому життя, визволивши від залежності й смутку, але і благословив покоління вірних членів Церкви. Коли мій дідусь помер у віці 98 років, він залишив майже 120 нащадків—дітей, онуків, правнуків і праправнуків. На кожного з них вплинув той сон і спадок його свідчення й вірності Церкві та Спасителю, Ісусу Христу.

Подібно до Даниїла зі Старого Завіту, мій дідусь зрозумів, що “є на небесах Бог, що відкриває таємниці” (Даниїл 2:28).

Чому ми маємо сни?

Хтось може запитати, чому декому з нас іноді сняться сни, які мають духовну мету. На генеральній конференції старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, поділився історією, пов’язаною зі снами. Він розповів про натхненного провідника священства, який отримав спонукання вивчити імена всіх молодих людей у своєму колі. Невдовзі після того як він знав усі їхні імена, Господь відкрив йому істину через сон.

“Однієї ночі провідник священства побачив уві сні одного з молодих чоловіків, якого він знав тільки по фотографії,—розповідав старійшина Беднар.— Уві сні він побачив цього молодого чоловіка, вдягненого у білу сорочку і з місіонерською табличкою. Разом з напарником, який сидів поруч, він навчав якусь сім’ю. Молодий чоловік тримав у руці Книгу Мормона і мав вигляд, ніби свідчив про істинність цієї книги. Потім сон закінчився, і провідник священства прокинувся.

На наступних зборах священства цей провідник наблизився до молодого чоловіка, якого він побачив уві сні, і запросив на коротку розмову. Після короткого вступу провідник назвав молодого чоловіка на ім’я і сказав: “Я не сновидець. Я ніколи не бачив уві сні жодного члена цього колу, за винятком тебе. Я збираюся розповісти тобі про мій сон, а потім хотів би, щоб ти допоміг мені зрозуміти його значення”.

Провідник священства описав свій сон і запитав молодого чоловіка про його значення. Затинаючись від хвилювання, молодий чоловік просто відповів: “Це означає, що Бог знає, хто я1.

Можливо, саме тому мій дідусь отримав своє свідчення уві сні. То було запевнення, що Бог знав, хто він і який спадок він міг залишити. Його сон був свідченням про істинність євангелії Ісуса Христа і він мав могутній вплив на багатьох його нащадків у вічності.

Господь дійсно відкрив нам Свою таємницю. Способи отримання особистого одкровення можуть бути різними, бо ми є різними, а Він є Богом, Який промовляє особисто до кожного. Через видіння, через думку, через голос в розумі, через почуття чи сон Він дійсно промовляє до вас і до мене.

Посилання

  1. Девід A. Беднар, “Лагідні милості Господа”, Ліягона, трав. 2005, с. 100, курсив додано.