2019
З чого починається віра
Квітень 2019


Місцеві сторінки

З чого починається віра

Більшість людей в якийсь момент свого життя задаються питанням про його сенс, звідки ми прийшли і навіщо, що спонукає або примушує людину жити…

Відповіддю на багато питань, які виникають у людини, може бути просте слово “віра”. І навіть не саме слово, а його глибокий зміст, сутність і сила, укладені в цій сутності.

Що б не робила людина, сподіваючись отримати результат від своїх дій, все це рухається завдяки її вірі та очікуванням ще невидимого, але вже бажаного.

Але віра, про яку я хочу зараз поговорити, це віра в Бога Батька, Його Сина Ісуса Христа і Святого Духа, який відкриває повноту відновленої євангелії, як і будь-яку іншу Божественну істину. Це саме та віра, що може повністю задовольнити те, що очікується будь-яким земним розумом, бо немає нічого неможливого для того, хто зробить Спасителя Ісуса Христа виконавцем своєї віри.

Саме Він, Ісус Христос, Син Божий, прийшов на Землю в повноту часів і Своїм прикладом показав шлях до спасіння кожному, хто повірить Йому. Пройшовши через невіру і глузування, відчувши немислимі фізичні і духовні муки через гріхі людей, Він був розп’ятий на хресті і воскрес на третій день у всій величі Своєї досконалої любові.

Він прийняв гріхи світу, викупивши кожного з нас заради того, щоб перед законом, завдяки своїй любові, стати захисником і виконавцем нашої віри.

Щоб я і ви могли отримувати відповідно до своїх мрій, без примусу діяти за власною волею, згідно зі своєю вірою. Але з чого починається така віра?

В одному з послань Павла в Новому Завіті записано: “Тож віра від слухання, а слухання через Слово Христове” (Римлянам 10:17). Виходить, що, коли ми чуємо “слово Христове”, з нами має щось статися. Але як саме?

У Книзі Мормона пророк порівнює “слово Боже” з насінням: “Тепер ми порівняємо Слово з насінням. Тож, якщо ви знайдете місце, щоб насіння могло бути посіяне у вашому серці, знайте, якщо це справжнє насіння, тобто добре насіння, якщо ви не викинете його вашою зневірою, щоб чинити опір Духові Господа, знайте, воно почне розбухати у вашій душі…” (Алма 32:28). Коли є насіння, то повинен бути і ґрунт, куди може бути посіяне це насіння. Цим ґрунтом, цим місцем може стати наше підготовлене серце і розум.

Що ж станеться далі, якщо ми зробимо таку спробу? Згідно зі словами пророка, якщо це добре насіння, а ґрунт підготовлений та удобрений, “воно [насіння або слово Бога] розбухає і пускає паростки, і починає рости” (Алма 32:33).

Але навіть для доброго насіння, щоб воно росло, крім підготовленого ґрунту, потрібні сприятливі умови. А це вказує нам на те, що потрібно триматися подалі від усього, що може зашкодити зростанню віри, і шукати все те, що сприятливо впливає на її зростання.

Одне з таких сприятливих місць—це домівка. Домашнє середовище найбільше придатне до сприйняття істини. Слова євангелії найкраще сприймаються під час сімейного вивчення. Немає кращого місця для пізнання та утвердження віри, ніж домівка, саме там закладаються основи тієї віри, що творить чудеса.

Хіба це не диво повірити і переконатися всім своїм єством у тому, чого ти раніше і не уявляв у своєму житті до того часу, поки не провів маленький експеримент, дозволивши (вірі) та маленькому насінню (слову) вирости в дерево знань з плодами життя вічного.

І ця обіцянка йде від Господа: “І той, хто вірить у те, що Я сказав, того Я відвідаю проявами Мого Духа, і він знатиме і складатиме свідчення. Бо через Мій Дух він знатиме, що це істина; бо Він переконує людей чинити добро” (Етер 4:11).

Одного разу мені, ще не члену Церкви, член Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів задав таке питання: “Чи хотіли б ви знати більше про Бога?” І хоч до цього подібні питання я чув не один раз, але з того дня слово “Бог” щодня крутилося в моїй голові, що в результаті підготувало моє серце до посадки в нього насіння віри. І це відбулося завдяки “слухання[ю] через Слово Христове”.

Свого часу я повірив і прийняв Ісуса Христа як свого Творця і Спасителя, як Виконавця моєї найкращої віри. А тепер я знаю, що Його Спокута приносить мир, зцілення і радість як для земного життя, так і радість, що проростає у вічність, якщо я не відмовлюся від Його заповідей.

Я знаю, хоча мої сили обмежені, могутність Бога не має кордонів. Я знаю, що Бог—наш Батько, що Господь Ісус Христос—наш люблячий Спаситель, що Вони відновили повноту євангелії в останні дні через пророка Джозефа Сміта. Святий Дух може підтвердити це кожному, хто має скрушене серце й упокорений дух.