2019
Знаходити мир для себе та інших у неспокійні часи
Квітень 2019


Знаходити мир для себе та інших у неспокійні часи

Ось вісім способів, що допоможуть вам та іншим відчувати мир, коли життя стає важким.

Зображення
hands letting birds go

Фон та ілюстрація від Getty Images

Іноді життя йде шкереберть. Вас можуть бентежити сімейні негаразди, захворювання, проблеми з навчанням або будь-яка кількість хвилюючих подій у сьогоденному світі. Як ми можемо знаходити мир у неспокійному світі? Незалежно від того, чи причиною вашого неспокою є події, які ви не можете контролювати, чи те, на що ви можете впливати і змінювати, ось кілька ідей, які допоможуть вам знайти внутрішній мир завдяки Ісусу Христу.

4 способи того, як знайти мир для себе

  1. Зосередьтеся на вічному

    Важко відчувати мир, коли ви зосереджені лише на минущих проблемах. Однак якщо ви зосередитеся на великій картині, на Божому плані щастя, ви можете знайти мир у знанні про те, що нинішні негаразди не триватимуть вічно. Наприклад, храм допомагає нам зосередитися на вічності. Президент Гордон Б. Хінклі (1910–2008) сказав, що у храмі “ви пізнаєте мир, якого не знайдете більше ніде”1.

  2. Не переймайтеся тим, на що ви не можете впливати.

    Якщо ви втрачаєте мир через події, на які не можете впливати, то легко виникає відчуття безнадії або гніву. Однак немає користі зосереджуватися на тому, що ви не можете змінити. Натомість наближайтеся до Спасителя у пошуках внутрішнього миру, навіть коли життя повертається до вас спиною. Він обіцяв послати вам Утішителя, Святого Духа (див. Іван 14:26–27).

  3. Прощайте іншим

    Часто дуже важко позбутися негативних почуттів, які виникли через погане ставлення до вас з боку іншої людини. Однак старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Ми відчуємо радість прощення у своєму житті, якщо готові вільно принести таку ж радість іншим. … Внаслідок цього Дух Господа наповнить наші душі радістю, що супроводжує божественний душевний спокій (див. Мосія 4:2–3)”2. Коли ми звертаємося до Спасителя, це може допомагати нам звільнитися від емоційних тягарів і сповнюватися миром.

  4. Покайтеся і покладайтеся на Христа

    Як би добре не йшли справи у вашому житті, однак, якщо ви несете тягар гріха, це завжди позбавляє вас миру. Іноді нам потрібно, щоб єпископ допоміг повністю покаятися. Однак усім нам потрібно регулярно каятися і за допомогою Спокути Ісуса Христа ставати чистими від усього, що заважає ставати такими, як Він.

4 способи того, як допомагати людям знаходити мир

  1. Діліться євангелією Ісуса Христа

    Так само, як ми можемо знаходити мир для себе, зосереджуючись на Спасителі, ми можемо вказувати іншим на Нього, як на “засновник[а] миру” (Moсія 15:18). Наприклад, спробуйте поділитися уривком з Писань або цитатою з генеральної конференції, яка допомогла вам більше дізнатися про Ісуса Христа.

  2. Будьте миротворцем

    Допоможіть своїм друзям або братам і сестрам вирішувати конфлікти. Подібно до анті-нефій-легіїв у книзі Алми ми можемо закопати зброю війни—таку зброю, як плітки, бажання помститися або бути егоїстичними—і поміняти їх на знаряддя миру: добрі слова, послух Божим заповідям і прощення інших (див. Aлма 24:19).

  3. Будьте гарним слухачем

    Іноді людям, яким важко, треба відкрито поговорити про свої думки і почуття, а не тримати все в собі. Нам не потрібно вирішувати їхні проблеми замість них, але ми можемо просто вислухати, що їх непокоїть, і надати підтримку, виявляючи Христову любов і розуміння.

  4. Служіть людям у вашому приході й громаді

    Ви можете здійснювати волонтерське служіння в притулку для безхатченків, допомагати в навчанні одноліткам або принести пригощення новій сім’ї, що з’явилася по сусідству. Допомагайте людям знаходити мир у маленьких речах. Наявність постійного місця, де можна їсти і спати, надійний наставник або маленьке запевнення, що ти комусь небайдужий, можуть мати великий вплив.

Ісус звернувся з цими словами втішення до всіх, кому важко знайти мир: “Зоставляю вам мир, мир Свій вам даю! Я даю вам не так, як дає світ. Серце ваше нехай не тривожиться, ані не лякається” (Іван 14:27). Якщо ми самі наблизимося до Ісуса Христа і наблизимо інших до Нього, то знайдемо мир навіть тоді, коли життя стає складним.

Посилання

  1. Гордон Б. Хінклі, в статті “Втішатися благословеннями храму”, Ліягона, груд. 2002, с. 33.

  2. Дітер Ф. Ухтдорф, “Рубіж повернення”, Ліягона, трав. 2007, с. 101.