2019
Вірити у Спасителеве визволення
Квітень 2019


Вірити у Спасителеве визволення

З виступу “The Power of Deliverance” (Сила визволення), виголошеному на духовному вечорі в Університеті Бригама Янга 15 січня 2008 року.

Спасителева Спокута і Воскресіння дають Йому силу зміцнювати нас у випробуваннях або визволяти від них.

Зображення
image of the Savior with arms outstretched

ФРАГМЕНТ КАРТИНИ З ЦІЄЮ МЕТОЮ, ХУДОЖНИК ЙОНГСАНГ КІМ, ЛЮБ’ЯЗНО НАДАНО Haven LIght

Тим з нас, хто втратив близьких людей, дорога вперед може бути сумною і самотньою—особливо для тих, хто не має знання або свідчення про Спокуту і Воскресіння Спасителя Ісуса Христа. Згадайте двох Його учнів, які сумнівалися, по дорозі до Еммаусу. Воскреслий Господь наблизився до них і запитав, чому вони сумні. Лука дає нам таку відповідь:

“А вони розповіли Йому: Про Ісуса Назарянина, що Пророк був, могутній у ділі й у слові перед Богом і всім народом.

Як первосвященики й наша старшина Його віддали на суд смертний,—і Його розп’яли.

А ми сподівались були, що Це Той, що має Ізраїля визволити” (Лука 24:19–21).

Нам приносить втішення знання і свідчення про те, що то був Він, Хто викупив Ізраїль. То був Він, “Який розірвав пута смерті” (Moсія 15:23). То був Він, хто став “первіст[ком] серед покійних (1 Коринтянам 15:20). То був Він, Хто уможливив храмові завіти, які поєднують нас навіки з тими, кого кохали ми і “хто раніш пішов”1.

О цій Великодній порі я б хотів поділитися частиною виступу, виголошеного на духовному вечорі кілька років тому і присвяченого Спасителевій силі визволяти. Підготовка до виступу і сам виступ зміцнили мене. Я молюся, щоб він зміцнив і вас, коли ви будете його читати.

Для когось життя закінчується рано, але згодом воно закінчиться і для всіх нас. Смерть близької людини стане випробуванням для кожного з нас.

Якось я зустрів одного чоловіка, якого не бачив з часу смерті його дружини. То була випадкова зустріч під час публічного чудового святкування якоїсь події. Він усміхався, наближаючись до мене. Пам’ятаючи, що його дружина померла, я озвучив звичне привітання з великою обережністю: “Як іде життя?”

Його усмішка розтанула, на очі навернулися сльози і він тихо, однак дуже щиро сказав: “У мене все гаразд. Однак це так важко”.

Це дійсно важко, і більшість з вас про це знає, і всі колись дізнаються. Найважче у цьому випробуванні—це зрозуміти, що ж робити зі смутком, самотністю і відчуттям втрати, коли здається, що ти втратив частину себе. Смуток може надокучати, як хронічний біль. А хтось може потерпати від почуття гніву чи несправедливості.

Спаситель знає про наш смуток

Спасителева Спокута і Воскресіння дають Йому силу визволити нас у таких випробуваннях. Він з власного досвіду знає про весь наш смуток. Він міг би зрозуміти його через натхнення від Духа, натомість вирішив пізнати його з власного досвіду. Ось як про це розповідається:

“І знайте, Він буде народжений від Марії, в Єрусалимі, що є землею наших прабатьків, на неї, діву, дорогоцінну і обрану посудину, злине сила Святого Духа, і вона зачне силою Святого Духа, і народить сина, так, а саме сина Бога.

І Він піде, зносячи муки, і страждання, і спокуси всякого роду; і це для того, щоб слово могло виповнитися, яке каже, що Він візьме на Себе муки і хвороби Свого народу.

І Він прийме смерть, щоб скинути пута смерті, які зв’язують Його народ; і Він візьме на Себе їхні недуги, щоб Його нутро сповнилося милості, будучи у плоті, щоб Він міг знати, будучи у плоті, як допомогти Своєму народові в його недугах” (Алма 7:10–12).

Зображення
Jesus Christ praying

ФРАГМЕНТ КАРТИНИ ГОСПОДЬ МОЛИТВИ, ХУДОЖНИК ЙОНГСАНГ КІМ, ЛЮБ’ЯЗНО НАДАНО Haven Light

Хороші люди навколо вас намагатимуться зрозуміти ваш смуток, викликаний смертю близької людини. Вони й самі можуть відчувати смуток. Спаситель не лише розуміє і відчуває смуток, але також відчуває ваш особистий смуток, який відчуваєте лише ви. І Він знає вас досконало. Він знає ваше серце.

Запрошуйте Святого Духа

Спаситель може знати, що з усього, що ви можете робити, підійде вам найкраще, коли ви запрошуєте Святого Духа втішити вас і благословити. Він знатиме, з чого вам найкраще почати. Іноді—це помолитися. Іноді—це піти і втішити іншу людину. Я знаю одну вдову, яка страждає на виснажливу хворобу, однак вона отримала натхнення піти й відвідати іншу вдову. Мене там не було, однак я певен, що Господь надихнув Свою вірну послідовницю протягнути руку допомоги іншій, і в такий спосіб Він зміг допомогти їм обом.

Є багато способів, у які Спаситель може допомагати тим, хто в журбі, і кожен спосіб індивідуальний. Втім ви можете бути певні, що Він може зробити і зробить це таким чином, який найкраще підійде тим, хто сумує, і тим, хто навколо них. Щоб Бог звільнив людину від смутку, необхідно дотримуватися однієї незмінної вимоги: упокоритися перед ним, як дитина. Великим прикладом того, яку силу має сповнене віри смирення, є життя Йова (див. Йов 1:20–22). Ще одна незмінна умова, якої дотримувався також і Йов,—це непохитна віра в силу Спасителевого Воскресіння (див. Йов 19:26).

Усі ми воскреснемо, в тому числі й наші померлі рідичі. Під час зустрічі, яка чекає на нас з ними, ми не будемо безтілесними. Ми матимемо тіла, які ніколи не помруть, не постаріють і не хворітимуть.

Коли Спаситель явився Своїм апостолам після Воскресіння, Він не лише утішив їх у їхньому смутку, але і всіх нас, хто коли-небудь сумував. Він заспокоїв їх і нас у такий спосіб:

“Мир вам! …

Погляньте на руки Мої та на ноги Мої, це ж Я Сам! Доторкніться до Мене й дізнайтесь, бо не має дух тіла й костей, а Я, бачите, маю” (Лука 24:36, 39).

Господь може надихати нас звертатися за силою визволитися від свого смутку у такий спосіб, який найкраще підходить нам. Ми можемо вирішити служити іншим, так як служив би Він. Ми можемо свідчити про Спасителя, про Його євангелію, про відновлення Його Церкви і про Його Воскресіння. Ми можемо дотримуватися Його заповідей.

Усі ті дії можуть запрошувати Святого Духа. Саме Святий Дух може втішати у той спосіб, що підходить лише нам. І через натхнення від Духа ми можемо мати свідчення про Воскресіння та чітке бачення славетної зустрічі, яка чекає на нас попереду. Я відчував те втішення, дивлячись на надгробки людей, яких знав—тих людей, кого в майбутньому, як я це знаю, я буду тримати в своїх обіймах. Це знання не лише визволяє мене від смутку, але і сповнює радісним передчуттям.

Якби та дитина дожила до зрілого віку, вона б потребувала визволення він інших випробувань. Її могло б бути випробувано на вірність Богу під час фізичних і духовних труднощів, які приходять до кожного. Хоча тіло є дивовижним творінням, підтримання його життєдіяльності—це виклик, через який проходимо всі ми. Кожній людині доводиться боротися з хворобами і з наслідками старіння.

“Будь смиренним”

Сила визволення від наших випробувань діє. Вона діє у той самий спосіб, що і визволення від випробувань, які приходять до нас зі смертю близької людини. Оскільки те визволення не завжди полягає у збереженні життя близької людини, визволення від інших випробувань може полягати не в їх усуненні. Господь може не дати полегшення доти, доки ми не розвинемо віру в те, що необхідно приймати рішення, які приведуть у дію силу Спокути в нашому житті. Він це робить не через байдужість, а з почуття любові до нас.

Томасу Б. Маршу, на той час президенту Кворуму Дванадцятьох Апостолів, було дано дороговказ для отримання Господньої сили визволятися від протидії у своєму житті. Він проходив через тяжкі випробування, і Господь знав, що на нього чекають ще більші. Ось порада, яку він отримав і якою керуюся я та пропоную вам: “Будь смиренним; і Господь Бог твій вестиме тебе за руку і дасть тобі відповідь на твої молитви” (Учення і Завіти 112:10).

Зображення
Christ with lamb

ФРАГМЕНТ КАРТИНИ ЗАГУБЛЕНА ВІВЦЯ, ХУДОЖНИК ЙОНГСАНГ КІМ, ЛЮБ’ЯЗНО НАДАНО Haven Light

Господь завжди прагне вести нас до визволення таким шляхом, просуваючись яким ми стаємо більш праведними. Для цього потрібне покаяння. І для цього потрібне смирення. Тож на шляху до визволення завжди вимагається смирення, щоб Господь зміг вести нас за руку туди, куди Він хоче провести нас через наші труднощі, а потім до освячення.

Випробування можуть викликати обурення чи розчарування. Смирення, якого ви і я потребуємо для того, щоб Господь вів нас за руку, є наслідком віри. Воно приходить від віри в те, що Бог дійсно живе, що Він любить нас і що Він хоче—як би важко це не було—найкращого для нас.

Спаситель показав нам таке смирення. Ви читали про те, як Він молився в Гефсиманському саду, коли заради нас перестраждав випробування, яких ми навіть не спроможні осягнути або знести, чи навіть описати. Ви пам’ятаєте Його молитву: “Отче, як волієш, пронеси мимо Мене цю чашу! Та проте не Моя, а Твоя нехай станеться воля!” (Лука 22:42).

Він знав Свого Небесного Батька, великого Елогима, і довіряв Йому. Він знав, що Його Батько був всемогутнім і безмежно добрим. Улюблений Син просив смиренно—як мала дитина—щоб сила визволення допомогла Йому.

Відвага і втішення

Батько не визволив Сина шляхом усунення випробування. Заради нас Він цього не зробив, однак Він дозволив Спасителеві завершити місію, яку Він прийшов виконати. Втім ми вічно можемо черпати відвагу і втішення у знанні про допомогу, яку Небесний Батько дійсно надав:

“І Ангол із неба з’явився до Нього,—і додавав Йому сили.

А як був у смертельній тривозі, ще пильніш Він молився. І піт Його став, немов каплі крови, що спливали на землю…

І, підвівшись з молитви, Він до учнів прийшов, і знайшов їх, що спали з журби…

І промовив до них: Чого ви спите? Уставайте й моліться, щоб не впасти в спокусу!” (Лука 22:43–46).

Спаситель молився про визволення. Йому не було дано уникнути випробування, але Його було настільки втішено, що Він славетно його подолав.

Його наказ, даний учням, які й самі проходили через випробування, є дороговказом і для нас. Ми можемо прийняти рішення дотримуватися його. Ми можемо прийняти рішення встати й молитися з великою вірою та смиренням. І ми можемо дотримуватися заповіді, що міститься у книзі Марка: “Уставайте, ходім” (Maрк 14:42).

Ці слова містять пораду, як ви можете долати фізичні й духовні випробування у своєму житі. Вам знадобиться Божа допомога після того, як ви зробите все, що самі могли зробити. Тож уставайте й ідіть, однак здобувайте Його допомогу якомога раніше та просіть визволення, не чекаючи на кризу.

Я урочисто свідчу, що Бог Батько живий і любить вас. Я знаю це. Його план щастя є досконалим, і це дійсно план щастя. Ісус Христос воскрес, як воскреснемо і ми. Він відстраждав, щоб мати змогу допомогти нам в усіх наших випробуваннях. Він сплатив викуп за всі наші гріхи і за гріхи всіх дітей Небесного Батька, аби нас було визволено від смерті й гріха.

Я знаю, що в Церкві Ісуса Христа Святий Дух може приходити і втішати, а також очищувати нас, якщо ми йдемо за Вчителем. Нехай Його втішення і допомога будуть з вами у часи нужди, у всіх випробуваннях і труднощах вашого життя.

Посилання

  1. “О ясне Світло!”, Гімни, №44.