Генеральна конференція
Згадай Своїх святих, що страждають, о Боже наш
Жовтнева генеральна конференція 2021 р.


Згадай Своїх святих, що страждають, о Боже наш

Дотримання завітів дає доступ до сили спокутної жертви Ісуса Христа, яка надасть вам, хто страждає, зміцнення і навіть радість.

План щастя Небесного Батька включає досвід смертного життя, в якому всі Його діти пройдуть перевірку і випробування1. П’ять років тому у мене діагностували рак. Я відчував і досі відчуваю біль від операцій, опромінення та побічної дії ліків. Під час сповнених страждань безсонних ночей я боровся з моїми почуттями. За оцінками медиків я, вірогідно, піду із земного життя раніше, ніж будь-коли очікував, залишивши на деякий час позаду сім’ю, яка є для мене всім.

Де б ви не жили, фізичне або емоційне страждання, викликане різними випробуваннями і слабкостями земного життя, було, зараз є або колись буде частиною вашого життя.

Фізичне страждання може бути наслідком природного старіння, неочікуваних хвороб і різних нещасних випадків; голоду, бездомності або знущань, жорстокості та війни.

Емоційне страждання може бути наслідком тривожності або депресії; зради подружжя, батьків або провідника, якому ви довіряли; проблем на роботі або з фінансами; несправедливого засудження іншими; вибором друзів, дітей або інших членів сім’ї; наслідком жорстокого поводження у багатьох його проявах; нездійснених мрій про шлюб чи дітей; серйозної хвороби або передчасної смерті близьких чи великої кількості інших причин.

Як ви зможете витримати унікальне й іноді виснажливе страждання, яке приходить до кожного з нас?

На щастя, євангелія Ісуса Христа дає надію, і ця надія також може бути частиною вашого життя. Сьогодні я поділюся чотирма принципами надії, які я знайшов у Писаннях, ученнях пророків, під час багатьох візитів братів-служителів і тривалого випробування з моїм здоров’ям. Ці принципи мають не лише широке застосування, але й глибоко особисте значення.

Перший принцип: страждання не є ознакою того, що Бог незадоволений вашим життям. Дві тисячі років тому учні Ісуса побачили біля храму сліпого чоловіка і запитали: “Учителю, хто згрішив: чи він сам, чи батьки його, що сліпим він родився?”

Здавалося, що Його учні неправильно вважали, як і надто багато людей сьогодні, що усі труднощі і страждання в житті є наслідком гріха. Але Ісус відповів: “Не згрішив ані він, ні батьки його, а щоб діла Божі з’явились на ньому”2.

Робота Бога полягає у тому, щоб здійснювати безсмертя і вічне життя людини3. Але як можуть випробування і страждання—особливо якщо вони викликані злочестивим застосуванням свободи вибору іншою людиною4—в кінцевому підсумку просувати роботу Бога?

Господь сказав Своєму завітному народу: “перетопив Я тебе … ; у горні недолі тебе дослідив”5. Якою б не була причина ваших страждань, ваш люблячий Небесний Батько може використати їх для удосконалення вашої душі6. Облагороджені душі можуть нести тягарі інших зі щирим співчуттям і милосердям7. Облагороджені душі, які прийшли “від великого горя”, підготовлені для того, щоб радісно жити у присутності Бога вічно, і “Бог кожну сльозу з очей їхніх зітре!”8

Другий принцип: Небесний Батько дуже добре обізнаний про ваше страждання. Проходячи випробування, ми можемо помилково вважати, що Бог далеко і Його не турбує наш біль. Навіть пророк Джозеф Сміт висловлював це почуття у важкий момент свого життя. Перебуваючи в ув’язненні у тюрмі в Ліберті, у той час коли тисячі святих останніх днів було вигнано з їхніх домівок, Джозеф прагнув розуміння в молитві: “О Боже, де ти? І де те шатро, що покриває Твоє сховище?” Він завершив благанням: “Згадай Своїх святих, що страждають, о Боже наш”9.

Відповідь Господа дала запевнення Джозефу та всім, хто страждає:

“Мій сину, мир душі твоїй; твоя скрута і твої страждання будуть лише на короткий час;

І тоді, якщо ти витерпиш це достойно, Бог піднесе тебе на висоту”10.

Багато святих, що переносили страждання, ділилися зі мною тим, як вони відчували під час своїх випробувань любов Бога. У мене є яскраві спогади про власний досвід, отриманий в якийсь момент моєї битви з раком, коли лікарі ще не поставили мені діагноз і не знали, що викликало у мене сильний біль. Ми з дружиною сиділи і я мав, як зазвичай, благословити наш обід. Натомість усе, на що я спромігся, це просто крізь сльози вимовити: “Небесний Батьку, будь ласка, допоможи мені. Я такий хворий”. Протягом наступних 20–30 секунд я був огорнутий Його любов’ю. Мені не було повідомлено причину мого захворювання, нічого про його кінцевий результат, і мій біль не полегшився. Я просто відчув Його чисту любов, і того було достатньо.

Я свідчу, що наш Небесний Батько, Який помічає падіння навіть якогось окремого горобця, знає про ваше страждання11.

Третій принцип: Ісус Христос надає Свою уможливлюючу силу, щоб допомогти вам мати силу достойно витерпіти ваше страждання. Ця уможливлююча сила є доступною завдяки Його Спокуті12. Я боюся, що надто багато членів Церкви вважають, що якщо вони трохи міцніші, то подолають будь-яке страждання самотужки. Так жити важко. Ваше тимчасове відчуття власної сили неможливо порівняти з безмежним джерелом сили Спасителя, якою Він зміцнює вашу душу13.

Книга Мормона навчає, що Ісус Христос “прийме” наші болі, хвороби і недуги, щоб мати змогу допомогти нам14. Як ви можете скористатися силою, запропонованою вам Ісусом Христом, щоб отримати допомогу і зміцнення у часи страждань? Ключ до неї полягає в тому, щоб пов’язати себе зі Спасителем, дотримуючись укладених з Ним завітів. Ми укладаємо ці завіти, коли отримуємо обряди священства15.

Народ Алми увійшов у завіт хрищення. Пізніше ці люди потрапили у рабство, і їм було заборонено публічно поклонятися або навіть уголос молитися. Але вони якомога старанніше дотримувалися своїх завітів, подумки молячись у своїх серцях. Внаслідок цього прийшла божественна сила. “Господь зміцнив їх, щоб вони могли зносити свої тягарі з легкістю”16.

У наші дні Спаситель запрошує: “Звертайтеся до Мене в кожній думці; не вагайтеся, не бійтеся”17. Коли ми дотримуємося нашого причасного завіту завжди пам’ятати Його, Він обіцяє, що Його Дух завжди буде з нами. Дух дає нам силу перенести випробування і робити те, що ми ніяк не зможемо робити самі. Дух може зцілити нас, хоча, як навчав президент Джеймс Е. Фауст: “До декого зцілення може прийти вже в іншому світі”18.

Ми також благословенні храмовими завітами і обрядами, в яких “явлена сила божественності”19. Я розмовляв з жінкою, чия дочка загинула у жахливій аварії, а чоловік пізніше помер від раку. Я запитав, як вона могла витримати таку втрату і таке страждання. Вона відповіла, що сила прийшла з духовного запевнення про вічність їхньої сім’ї, отриманого нею під час регулярного храмового поклоніння. Як і було обіцяно, обряди дому Господа озброїли її силою Бога20.

Четвертий принцип: вирішіть знаходити радість щодня. Ті, хто страждає, часто відчувають, що ніч усе триває і триває, а день ніколи не настане. Плакати—нормально21. Але опинившись у темній ночі страждання, якщо ви виберете віру, ви можете пробудитися до яскравого ранку радості22.

Наприклад, я відвідував молоду матір, яка лікувалася від раку, і осяйно усміхалася у своєму візку, попри біль і відсутність волосся. Я зустрів подружжя середнього віку, яке радісно служило провідниками молоді, хоча вони не могли мати власних дітей. Я сидів з милою жінкою—молодою бабусею, матір’ю і дружиною—яка мала померти через кілька днів. Але у членів її сім’ї були не тільки сльози, але і сміх, і радісні спогади.

Ці святі у своєму стражданні є прикладом того, про що навчав Президент Нельсон:

“Радість, яку ми відчуваємо, не має майже нічого спільного з обставинами нашого життя і цілком залежить від того, на чому зосереджене наше життя.

Коли наше життя зосереджене на Божому плані спасіння, … та на Ісусі Христі і Його євангелії, ми можемо відчувати радість незалежно від того, що відбувається—або не відбувається—у нашому житті”23.

Я свідчу24, що наш Небесний Батько пам’ятає Своїх святих, що страждають, любить вас і дуже добре обізнаний про вас. Наш Спаситель знає, що ви відчуваєте. “Насправді ж Він перестраждав наше горе, і переніс наші печалі”25. Я знаю—як щоденний отримувач цієї допомоги26—що дотримання завітів дає доступ до сили спокутної жертви Ісуса Христа, яка надасть вам, хто страждає, зміцнення і навіть радість.

Молячись про всіх, хто страждає, я прошу: “Нехай Бог дарує вам, щоб ваші тягарі були легкими через радість в Його Синові”27. В ім’я Ісуса Христа, амінь.