Генеральна конференція
Віра, щоб просити, а потім діяти
Жовтнева генеральна конференція 2021 р.


Віра, щоб просити, а потім діяти

Віра в Ісуса Христа є ключем до отримання одкровень про істину.

Мої дорогі брати і сестри, я вдячний за можливість виступати перед вами на цій суботній вечірній сесії генеральної конференції. Цього ранку, у своєму вступному слові на конференції, Президент Рассел М. Нельсон сказав, що “чисте одкровення у відповідь на запитання, які є у вашому серці, зробить цю конференцію корисною і незабутньою. Якщо ви ще не прагнули священнослужіння Святого Духа, щоб Він допоміг вам почути, що Господь хоче, аби ви почули впродовж цих двох днів, я пропоную вам відчути це прагнення зараз”1. Я прагнув цього благословення, коли готувався отримати одкровення для цього виступу перед вами. Я палко молюся, щоб ви могли отримати одкровення від Бога.

Спосіб отримання одкровення від Бога залишається незмінним з днів Адама і Єви. Він був однаковим для всіх покликаних слуг Господніх від початку і до нинішнього дня. Він однаковий для вас і для мене. Це завжди робилося шляхом виявлення віри2.

Підліток Джозеф Сміт мав достатню віру, щоб поставити запитання Богові, вірячи, що Бог задовольнить його щиру потребу. Відповідь, яка прийшла, змінила світ. Він прагнув дізнатися, до якої церкви приєднатись, щоб очиститися від гріха. Відповідь, яку він отримав, спонукала його продовжувати ставити дедалі кращі запитання і діяти згідно з одкровеннями, які тільки-но почали надходити безперервним потоком3.

Ваш досвід на цій конференції, ймовірно, може бути подібним. У вас є запитання, на які ви прагнете отримати відповіді. У вас є принаймні достатньо віри, щоб сподіватися, що ви отримаєте відповіді від Господа через Його слуг4. У вас не буде можливості ставити вголос запитання промовцям, але ви можете поставити їх вашому люблячому Батькові у молитві.

З досвіду мені відомо, що відповіді приходитимуть у відповідності до ваших потреб і вашої духовної підготовки. Якщо вам потрібна відповідь, яка важлива для вічного благополуччя вас самих або інших людей, вона, скоріш за все, прийде. Втім, навіть тоді, ви можете отримати—як це сталося з Джозефом Смітом—відповідь бути терпеливими5.

Якщо ваша віра в Ісуса Христа привела до упокорення вашого серця завдяки дії Його Спокути, вам стане легше чути шепіт Духа у відповідь на ваші молитви. Зі свого досвіду я знаю, що спокійний, лагідний голос, який є реальним, звучить ясно і зрозуміло в моєму розумі, коли я відчуваю внутрішній спокій і покірність волі Господа. Це відчуття смирення найкраще може бути описано словами: “Не Моя, а Твоя нехай станеться воля!”6

Цей процес отримання одкровення є причиною, з якої ви чутимете, як промовці на цій конференції навчатимуть того, що називається вченням Христа7. Одкровення приходить до нас пропорційно тій мірі, до якої ми прагнули прийняти вчення Христа у наші серця і застосовувати його у нашому житті.

Ви пам’ятаєте з Книги Мормона, що Нефій навчав нас: віра в Ісуса Христа—це ключ до отримання одкровень про істину і ключ до впевненості в тому, що ми виконуємо повеління Спасителя. Нефій написав такі слова за кілька століть до народження Ісуса Христа на землі:

“Ангели розмовляють силою Святого Духа; отже, вони промовляють слова Христа. Отже, я кажу вам, бенкетуйте словами Христа; бо ось, слова Христа скажуть вам усе, що вам треба робити.

Отже, після того, як я сказав ці слова, якщо ви не зможете зрозуміти їх, то це буде тому, що ви не питаєте і не стукаєте; отже, ви не приведені до світла, але маєте загинути в темноті.

Бо ось, знову я кажу вам, якщо ви ввійдете цим шляхом, і отримаєте Святого Духа, це покаже вам усе, що вам слід робити.

Ось, це є вчення Христа, і не буде більше дано ніякого вчення, аж поки Він не явить Себе вам у плоті. А коли Він явить Себе вам у плоті, те, що Він скаже вам, ви маєте старанно виконувати”8.

Господь промовлятиме через Своїх слуг до вас і до мене сьогодні та в майбутньому. Він казатиме нам, що нам слід робити9. Спаситель не вигукуватиме повеління вам і мені. Він навчав Іллю:

“А Він відказав: Вийди, і станеш на горі перед Господнім лицем. Аж ось переходитиме Господь, а перед Господнім лицем вітер великий та міцний, що зриває гори та скелі ламає. Та не в вітрі Господь. А по вітрі трус землі, та не в трусі Господь.

А по трусі огонь, і не в огні Господь. А по огні тихий лагідний голос”10.

Здатність чути цей голос прийде завдяки нашій вірі в Нього. Якщо у нас достатньо віри, ми попросимо вказати нам напрямок, маючи намір піти і виконати все, що Він повелить11. У нас розвинеться віра, щоб знати, що усе, про що Він просить, благословить інших, і що нас у цьому процесі може бути очищено завдяки Його любові до нас.

Оскільки наша віра в Ісуса Христа спонукатиме нас попросити Батька дати відповіді, ця віра також принесе упокорюючий дотик Спасителя, достатній для нас, щоб почути Його повеління і з рішучістю та радістю виявити послух. Тоді, навіть якщо робота важка, ми з радістю співатимемо ці слова гімну: “Радість свята, блаженний труд”12.

Чим більше є вчення Христового у нашому житті та серцях, тим глибше ми відчуваємо сильнішу любов і симпатію до тих, хто ніколи не мав благословень, які приносить віра в Ісуса Христа, або тих, кому важко її зберегти. Важко дотримуватися Господніх заповідей без віри в Нього і довіри до Нього. Оскільки дехто втрачає свою віру в Спасителя, вони можуть навіть піддавати нападкам Його поради, називаючи добро злом, а зло добром13. Щоб уникнути цієї трагічної помилки, вкрай важливо, аби будь-яке особисте одкровення, яке ми отримуємо, було в гармонії з ученнями Господа і Його пророків.

Брати і сестри, віра потрібна, щоб виявляти послух Господнім заповідям. Віра в Ісуса Христа потрібна, щоб служити іншим заради Нього. Віра потрібна, щоб йти і навчати Його євангелії і пропонувати її людям, які, можливо, не чують голос Духа чи можуть навіть заперечувати істинність послання. Але, якщо ми виявляємо нашу віру в Христа і йдемо за Його живим пророком, віра зростатиме по всьому світу. Завдяки технологіям, можливо, більше Божих дітей почують і осягнуть слово Бога наприкінці цього тижня, ніж упродовж будь-яких інших двох днів в історії.

Маючи зміцнену віру в те, що це Господня Церква і Його царство на землі, більше членів Церкви платять десятину і жертвують, щоб допомогти нужденним, незважаючи на випробування у своєму житті. З вірою в те, що вони покликані Ісусом Христом, місіонери по всьому світу знайшли способи долати виклики, спричинені пандемією, роблячи це мужньо і в доброму гуморі. Завдяки їхнім більшим зусиллям їхня віра зміцніла.

Протидія і випробування здавна були підґрунтям для зміцнення віри. Так було завжди, особливо від початку Відновлення і заснування Господньої Церкви14.

Слова президента Джорджа К. Кеннона, сказані дуже давно, актуальні й сьогодні і будуть такими до часу, коли Спаситель особисто прийде, щоб керувати Своєю Церквою і Своїм народом: “Завдяки послуху євангелії встановлюються дуже тісні й особисті стосунки між [людьми] і Господом. Завдяки йому встановлюється тісний зв’язок між людьми на землі та нашим Великим Творцем на небесах. Він приносить людському розуму відчуття цілковитої впевненості у Всемогутньому та Його прагненні слухати благання тих, хто покладає свою довіру на Нього, і давати їм відповіді. У часи випробувань і труднощів така впевненість безцінна. Лихо може статися з окремою людиною чи з народом, може загрожувати катастрофа і може здаватися, що всі людські надії марні, втім там, де люди скористалися привілеями, які приносить послух євангелії, вони матимуть надійне місце, щоб стояти; їхні ноги—на скелі, яку неможливо зрушити”15.

Я свідчу, що скеля, на якій ми стоїмо,—це наше свідчення, що Ісус є Христос, що це Його Церква, яку Він особисто скеровує, і що нині Президент Рассел М. Нельсон є Його сучасним пророком.

Президент Нельсон шукає і отримує скерування від Господа. Для мене він є прикладом людини, яка шукає цього скерування з рішучістю діяти згідно з ним. Така сама рішучість виявляти послух Господньому скеруванню є у серцях усіх, хто промовляв, молився або співав на цій генеральній конференції Його Церкви, або ще робитиме це.

Я молюся про те, щоб люди по всій землі, які дивляться або слухають цю конференцію, відчули Господню любов до них. Небесний Батько відповів на мою молитву, щоб я міг відчути принаймні часточку Спасителевої любові до вас і Його любові до Його Небесного Батька, Який є нашим Небесним Батьком.

Я свідчу, що Ісус Христос живий. Він—наш Спаситель і наш Викупитель. Це—Його Церква. Він її очолює. Він і Його Небесний Батько особисто явилися Джозефу Сміту в гаю у штаті Нью-Йорк. Євангелія Ісуса Христа і Його священство були відновлені через небесних посланців16. Силою Святого Духа я знаю, що це правда.

Я молюся про те, щоб у вас могло бути таке саме свідчення. Я молюся, щоб ви просили Небесного Батька про віру в Ісуса Христа, потрібну вам, щоб укласти завіти, які дозволять Святому Духові бути вашим постійним напарником, і щоб дотримуватися їх. Я залишаю вам свою любов і своє тверде свідчення, у священне ім’я Ісуса Христа, амінь.