Генеральна конференція
Мати віру, щоб діяти і ставати кращими
Жовтнева генеральна конференція 2021 р.


Мати віру, щоб діяти і ставати кращими

Через молитву, вивчення Писань і наші дії ми можемо заслужити благословення небес і стати кращими послідовниками Спасителя Ісуса Христа.

Незабаром після мого покликання служити генеральним авторитетом сімдесятником у мене була можливість протягом кількох хвилин поспілкуватися з Президентом Расселом М. Нельсоном. Ми випадково зустрілися у кафетерії, і він люб’язно запросив нас із старійшиною С. Марком Палмером сісти і насолодитися обідом разом з ним.

“Про що можна говорити з пророком за обідом?”—подумав я. Тому я вирішив запитати Президента Нельсона, чи була у нього якась порада чи скерування для мене, бо я лише починав служити у своєму покликанні. Його відповідь була дуже проста і пряма. Він подивився на мене і сказав: “Старійшино Шмейл, вас покликали через те, ким ви можете стати”. Після того випадку я міркував, ким Господь хоче, аби я став. І коли я про це думав, то зрозумів, що Він хоче, аби я став кращим чоловіком, батьком і сином і кращим служителем. Потім я зрозумів, що всього цього можна досягти, якщо працювати над тим, аби стати кращим учнем Спасителя Ісуса Христа.

Минулої генеральної конференції Президент Нельсон сказав: “Аби добре зробити щось, необхідно докласти зусилля. Те саме стосується й бажання стати послідовником Ісуса Христа”1. Президент Нельсон запрошує нас наполегливо працювати над тим, щоб стати кращими учнями Ісуса Христа. Він сказав, що для того, аби стати більш схожими на Спасителя, нам потрібно зміцнювати нашу віру, просячи про допомогу, діючи і навчаючись, окрім усього іншого.

1. Просити

Він сказав: “Просіть Небесного Батька в ім’я Ісуса Христа про допомогу”2. Просити і запитувати в молитві—це один із ключових способів дізнатися, як стати кращим учнем Ісуса Христа.

Під кінець Свого служіння серед нефійців в Америці, Ісус Христос зійшов на небо. Пізніше Його учні зібралися і “зʼєдналися в могутній молитві й пості. І Ісус знову явився їм, бо вони молилися Батькові в Його імʼя”3. Чому Ісус знову показав Себе Своїм учням? Це тому, що вони молилися; вони просили.

Потім Він сказав:

“А тепер Я іду до Батька. І істинно кажу Я вам, все, що ви попросите Батька в Моє імʼя, буде дано вам.

Отже, просіть, і ви отримаєте; стукайте, і вам буде відчинено; бо той, хто просить, отримує; а тому, хто стукає, буде відчинено”4.

Нам потрібно просити з вірою, щоб дізнатися волю Господа і прийняти ту істину, що Господь знає, що саме буде кращим для нас.

2. Діяти

Дія—це ще один ключовий елемент процесу, в якому ми стаємо кращими учнями Ісуса Христа. Коли ми діємо, Він скеровує і спрямовує нас на нашому шляху. Я переконаний, що Нефій прагнув скерування від Господа, щоб дізнатися, як забрати у Лавана пластини з латуні, однак вони з братами зробили дві безуспішні спроби. Та вони діяли, і Господь спрямовував їх на цьому шляху. Зрештою, третя спроба Нефія була успішною. Він згадував: “І вів мене Дух Божий, бо не знав я наперед, що маю робити”5.

Ось як працює Господь, коли ми докладаємо зусилля і діємо, навіть без чіткого розуміння того, що має бути зроблено. Господь сказав Нефію, що зробити: піти і здобути пластини. Але Він не сказав Нефію, як це зробити. Він дозволив Нефію самому з’ясувати це і прагнути допомоги Господа—і саме так Господь часто працює у нашому житті. Якщо ми діємо з вірою, Господь скеровує і спрямовує нас.

3. Навчатися

У книзі 3 Нефій учні сказали Спасителю, що серед людей були суперечки стосовно назви Церкви. У відповідь Спаситель навчав важливого принципу, коли запитав: “Хіба вони не читали писання?”6 Вивчення—це ще один ключовий елемент процесу, в якому ми стаємо кращими учнями Ісуса Христа. Молитва і вивчення Писань ідуть пліч-о-пліч. Вони діють разом нам на користь. Цей процес встановлено Господом. “Бенкетуйте словами Христа; бо ось, слова Христа скажуть вам усе, що вам треба робити”7.

Спаситель також навчав, що нам слід не лише вивчати Писання, але також і навчати з них, як Він показав це нефійцям: “І тоді сталося, що коли Ісус розʼяснив їм разом усі писання, які вони написали, Він наказав їм, що їм слід навчати тому, що Він розʼяснив їм”8.

Це одна з причин, чому Нефію було так важливо повернутися й отримати пластини з латуні: його сім’ї потрібні були Писання не лише для того, аби допомагати їм на шляху до обіцяної землі, але також щоб допомогти їм навчати своїх дітей. Нам також слід прагнути скерування з Писань на нашому шляху. І нам потрібно навчати з них у наших домівках і церковних покликаннях.

4. Діяти, щоб ставати кращими

Часто відповіді на молитву не приходитимуть негайно. Але нам потрібна віра, аби йти далі, діяти в праведності і бути наполегливими, як Нефій, коли він намагався отримати пластини з латуні. Господь показуватиме нам потроху за раз. Коли ми будемо вивчати Писання, Господь дасть нам відповіді або силу, потрібні нам аби прожити ще один день, ще один тиждень і зробити ще одну спробу. Старійшина Річард Г. Скотт сказав: “Будьте вдячними, що іноді Бог дозволяє вам довгий час долати випробування, перш ніж надійде відповідь. Завдяки цьому ваша віра зросте, а характер зміцниться”9.

Через молитву і вивчення Писань Господь завжди давав мені силу діяти і витримати ще один день, ще один тиждень і спробувати ще один раз. Часто відповіді на молитви не приходили негайно. У мене є запитання, на які ще не було відповідей, але я продовжую просити і вивчати, і я радий, що Господь і надалі дає мені силу діяти, поки я чекаю на відповіді.

Старійшина Скотт також сказав: “Коли ви дійдете до меж свого розуміння, ступивши в сутінки непевності, то, виявляючи віру, ви будете спрямовані до таких рішень, які б ви не знайшли іншим чином”10.

Процес, у якому ми стаємо кращими послідовниками Спасителя Ісуса Христа, триває все життя, і ми всі знаходимося на різних його стадіях і рухаємося з різною швидкістю. Нам слід пам’ятати, що це не змагання, і ми тут, щоб любити і підтримувати одне одного. Нам слід діяти, щоб дозволяти Спасителю працювати з нами у нашому житті.

Звертаючись до Сідні Рігдона, Господь сказав наступне: “Я подивився на тебе і на твої діяння. Я почув твої молитви і підготував тебе для більшої роботи”11. Я свідчу, що Господь чує наші молитви і відповідає на них. Він знає нас і має велику роботу для кожного з нас. Через молитву, вивчення Писань і наші дії ми можемо заслужити благословення небес і стати кращими послідовниками Спасителя Ісуса Христа.

Президент Даллін Х. Оукс навчав, що “Останній суд—це не тільки оцінювання загальної суми добрих і поганих вчинків—того, що ми вже зробили. Це визначення остаточного наслідку наших справ і думок, тобто того, якими ми стали12.

Я вдячний за пророків, провидців та одкровителів; вони є вартовими на башті. Вони бачать те, чого не бачимо ми. Я свідчу, що завдяки їх словам ми можемо стати кращими послідовниками Спасителя Ісуса Христа і реалізувати наш потенціал. Я свідчу, що Христос живе і знає кожного з нас особисто. Це—Його Церква. У священне ім’я Ісуса Христа, амінь.