Генеральна конференція
Дім послідовного порядку
Жовтнева генеральна конференція 2021 р.


Дім послідовного порядку

“Послідовний порядок”—це простий, природний і ефективний спосіб, у який Господь навчає важливих принципів нас, Його дітей.

У своєму професійному житті й у церковному служінні я робив це тисячу разів—просто ніколи раніше ці 15 чоловіків не сиділи у мене за спиною. Я відчуваю ваші та їхні молитви.

Брати і сестри, я народився в Королівстві Тонга у південній частині Тихого океану, але зростав у Північній Америці. Через пандемію сотні, а можливо й тисячі молодих тонганських місіонерів, які служать по всьому світу, не могли повернутися на свою улюблену батьківщину через те, що її кордони було закрито. Деякі тонганські місіонери служили на місії три роки, а сестри більше двох! Вони чекають терпляче, з вірою. Ці якості притаманні нашому народові. Однак не дуже переймайтеся, якщо хтось із них, служачи у ваших приходах і колах, буде виглядати все більше схожим на мене, вже немолодого і сивого. Ми вдячні місіонерам повсюди за їхнє віддане служіння, навіть якщо через пандемію воно триває довше або менше, ніж вони сподівалися.

Якось однієї неділі, я, будучи тоді дияконом, розносив причастя у фойє, тримаючи тацю з водою, коли в будівлю зайшла якась жінка. Виконуючи свій обов’язок, я підійшов і наблизив до неї тацю. Вона кивнула, усміхнулась і взяла чашечку з водою. Вона прийшла надто пізно, щоб причаститися хлібом. Невдовзі після цього випадку мій домашній учитель, Нед Брімлі, навчав мене, що багато аспектів і благословень євангелії Ісуса Христа надаються нам у послідовному порядку.

Пізніше того тижня в наш дім прийшов Нед разом зі своїм напарником, і вони виклали нам незабутній урок. Нед нагадав нам, що існував певний порядок, за яким Бог створив землю. Господь дуже докладно пояснював Мойсею порядок, за яким Він створював землю. По-перше, Він почав з того, що відділив світло від темряви, потім воду від суходолу. Він додав рослини й тварин, перш ніж помістити на щойно створену планету Своє найвеличніше творіння—людей, починаючи з Адама і Єви.

“І Бог на Свій образ людину створив, на образ Божий її Він створив, як чоловіка та жінку створив їх. …

І побачив Бог усе, що вчинив. І ото, вельми добре воно!” (Див. Буття 1:27, 31).

Господь був задоволений. І Він відпочив на сьомий день.

Послідовний порядок, за яким було створено землю, не лише дає нам уявлення того, що є найбільш важливим для Бога, але також те, чому і для кого Він створив землю.

Зображення
Нед Брімлі і сім’я

Нед Брімлі підсумував свій надихаючий урок простим твердженням: “Ваї, дім Бога є домом порядку. Він сподівається, що ти проживеш своє життя, дотримуючись певного порядку. У певній послідовності. Він хоче, щоб ти служив на місії, перш ніж одружишся”. Стосовно цього, провідники Церкви зараз навчають: “Господь очікує, що кожний спроможний молодий чоловік готуватиметься служити. … Молодим жінкам …, які виявляють бажання служити, також слід готуватися” (Загальний довідник: Служіння в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів, 24.0, ChurchofJesusChrist.org). Брат Брімлі продовжував: “Бог хоче, щоб ти одружився до того, як матимеш дітей. І Він хоче, щоб ти постійно розвивав свої таланти, здобуваючи освіту”. Якщо ти вирішиш не дотримуватися в своєму житті певного порядку, то життя буде важчим і хаотичним.

Брат Брімлі також навчав нас, що, завдяки спокутній жертві, Спаситель допомагає нам відновити порядок у нашому житті, якщо в ньому запанував хаос або порушилася послідовність через поганий вибір, зроблений нами чи іншими людьми.

З того часу і надалі я захоплювався “послідовним порядком”. Я розвинув звичку спостерігати за прикладами послідовності в житті та в євангелії.

Старійшина Девід А. Беднар навчав такого принципу: “Вивчення і пізнання євангелії Ісуса Христа й життя за нею є послідовністю дій, які часто виявляються повчальними. Подумайте, наприклад, про уроки, які ми засвоюємо стосовно духовних пріоритетів, з низки головних подій, що сталися, коли повноту євангелії Спасителя було відновлено в ці останні дні”.

Старійшина Беднар перерахував: Перше видіння, перше відвідування Джозефа Сміта Моронієм, який спочатку навчав хлопчика-пророка, природа і характер Бога, після цього—те, яку роль Книга Мормона та Ілля будуть відігравати у збиранні Ізраїля по обидва боки завіси в цьому останньому розподілі.

Старійшина Беднар сказав у кінці: “Ця надихаюча низка подій виявляє, які духовні справи становлять найвищу пріоритетність для Божества” (“І серця дітей повернуться”, Ліягона, лист. 2011, с. 24).

Висновок, якого я дійшов, такий: “послідовний порядок”—це простий, природний і ефективний спосіб, у який Господь навчає важливих принципів нас, Його дітей.

Ми прийшли на землю, щоб навчатися і отримати досвід, який ми не здобули б жодним іншим чином. Кожен з нас зростає в унікальний спосіб, і це є важливою складовою плану Небесного Батька. Наше фізичне і духовне зростання починається покроково і повільно просувається вперед у міру того, як ми поступово здобуваємо досвід.

Алма виголошує могутню проповідь про віру, звертаючись до аналогії з насінням, яке, якщо про нього правильно дбати й підживлювати належним чином, виросте з маленького пагінця у велике зріле дерево, що принесе смачні плоди (див. Aлма 32:28–43). Урок полягає в тому, що ваша віра зростатиме, якщо ви дозволите, щоб насіння—тобто слово Бога—знайшло місце у вашому серці й будете його підживлювати. Ваша віра зростатиме, коли слово Бога почне “розбухати у вашій душі” (вірш 28). Коли воно “розбухає, і пускає паростки, і починає рости” (вірш 30)—це не лише наочно, але ще й повчально. І все це також відбувається послідовно.

Господь навчає нас кожного окремо з урахуванням наших здібностей до навчання і того, як ми навчаємося. Наше зростання залежить від нашої готовності, природної допитливості, рівня віри і розуміння.

Нефія було навчено того, про що Джозеф Сміт дізнався в Кертленді, штат Огайо, через більше ніж 2300 років: “Бо знайте, так каже Господь Бог: Я дам дітям людським рядок за рядком, приписання за приписанням, тут трохи і там трохи; і благословенні ті, хто прислухається до Моїх повчань, і прихилить вухо до Моєї поради, бо вони навчаться мудрості” (2 Нефій 28:30).

Те, що ми вивчаємо “рядок за рядком, приписання за приписанням, тут трохи і там трохи”, також відбувається послідовно.

Поміркуйте над такими твердженнями, які ми найчастіше чуємо в житті: “Усе по порядку” або “Перш ніж давати тверду їжу, годуйте їх молоком”. А як щодо фрази “Спочатку ми ходимо, а потім бігаємо”? Кожна з цих аксіом описує те, що відбувається в послідовності.

Чудеса відбуваються в послідовному порядку. Чудеса відбуваються, коли ми спочатку виявляємо віру. Віра передує чудесам.

Висвячення молодих чоловіків у чини в Аароновому священстві також відбувається у певній послідовності, відповідно до віку людини, яку висвячують: диякон, учитель і потім священник.

Обряди спасіння і піднесення також здійснюються в певній послідовності: Спочатку нас христять, а потім конфірмують і надають дар Святого Духа. Храмові обряди подібним чином відбуваються послідовно. Звичайно, як мудро навчав мене мій друг Нед Брімлі, причастя також має певну послідовність—спочатку хліб, а потім вода.

“Як вони ж споживали, Ісус узяв хліб, і поблагословив, поламав, і давав Своїм учням, і сказав: “Прийміть, споживайте, це—тіло Моє”.

А взявши чашу, і подяку вчинивши, Він подав їм і сказав: “Пийте з неї всі,

бо це кров Моя Нового Заповіту, що за багатьох проливається на відпущення гріхів!” (Maтвій 26:26–28).

У Єрусалимі та на Американському континенті Спаситель запровадив причастя згідно з однаковим порядком.

“Ось, Мій дім є домом порядку, каже Господь Бог, а не домом безладу” (Учення і Завіти 132:8).

Покаяння є послідовним. Воно починається з віри в Ісуса Христа, навіть з її часточки. Віра вимагає смирення, без якого неможливо мати “скрушене серце і упокорений дух” (2 Нефій 2:7).

Насправді перші чотири принципи євангелії є послідовними. “Ми віримо, що основними принципами і обрядами євангелії є: перше—віра в Господа Ісуса Христа; друге—покаяння; третє—хрищення зануренням для відпущення гріхів; четверте—рукопокладання для надання дару Святого Духа” (Уложення віри 1:4).

Цар Веніямин навчав свій народ цієї важливої істини: “І стежте за тим, щоб усе це робилося з мудрістю і за порядком; бо не обовʼязково, щоб людина бігла швидше, ніж їй під силу. Але ще, необхідно, щоб вона була старанною, щоб таким чином вона могла здобути винагороду; отже, все повинно робитися за порядком” (Moсія 4:27).

Тож живімо за порядком і прагнімо дотримуватися тієї послідовності, яку Господь підготував для нас. Ми будемо мати благословення, шукаючи і наслідуючи взірці та послідовність, за допомогою яких Господь навчає того, що є найважливішим для Нього. У священне ім’я Ісуса Христа, амінь.