Генеральна конференція
Запросіть Христа стати Автором історії вашого життя
Жовтнева генеральна конференція 2021 р.


Запросіть Христа стати Автором історії вашого життя

Нехай ваша історія буде історією віри, у якій ви наслідуєте свій Взірець—Спасителя Ісуса Христа.

Я розпочну з кількох запитань для самоаналізу:

  • Яку особисту історію ви записуєте для свого життя?

  • Чи шлях, який ви описуєте у своїй історії, є прямим?

  • Чи закінчується ваша історія там, де розпочалася, тобто у вашому небесному домі?

  • Чи є у вашій історії взірець—і чи це Спаситель Ісус Христос?

Я свідчу, що Спаситель є “Начальник[ом] й Виконавц[ем] віри”1. Чи ви запросите Його стати Автором і Виконавцем вашої історії?

Він знає кінець від початку. Він був Творцем неба і землі. Він хоче, аби ми повернулися додому до Нього і нашого Небесного Батька. Він надав нам усе і бажає, щоб ми були успішними.

Що, на вашу думку, заважає нам передати Йому авторство історії нашого життя?

Можливо, ця ілюстрація допоможе вам провести самоаналіз.

Успішний судовий адвокат знає, що на перехресному допиті вкрай рідко слід ставити свідкові такі запитання, на які ви самі не знаєте відповіді. Ставлячи такі запитання, ви пропонуєте свідкові розповісти вам—а також судді та присяжним—те, чого ви ще не знаєте. Ви можете почути відповідь, яка вас здивує і буде суперечити тій історії, яку ви склали для цієї справи.

Хоча ставити свідкові запитання, на яке ви не знаєте відповіді, зазвичай не є мудрим для судового адвоката, у нашому випадку це зовсім не так. Ми можемо ставити запитання нашому люблячому Небесному Батькові в ім’я нашого милостивого Спасителя, а свідком, який відповідає на наші запитання, є Святий Дух, Який завжди свідчить про істину2. Оскільки Святий Дух працює у цілковитій єдності з Небесним Батьком та Ісусом Христом, ми знаємо, що прояви Святого Духа є надійними. Чому ж ми іноді противимося тому, щоб попросити про таку небесну допомогу, про істину, яку відкриває нам Святий Дух? Чому ми відкладаємо запитання, на яке не знаємо відповіді, хоча свідок не тільки дружелюбний, але і завжди каже правду?

Можливо, причина в тому, що ми не маємо віри, аби прийняти відповідь, яку можемо отримати. Можливо, це наш внутрішній тілесний чоловік або наша внутрішня тілесна жінка противиться тому, щоб повністю віддатися Господу і довіритися Йому цілком. Можливо, саме тому ми обираємо дотримуватися історії, яку самі для себе написали,—зручної версії нашої історії, яку не редагував Головний Автор. Ми не бажаємо ставити запитання й отримувати відповіді, які не дуже добре пасують історії, що ми для себе пишемо.

Чесно кажучи, небагато з нас, можливо, впишуть у свою історію випробування, які нас очищують. Але хіба нам не подобається славетна кульмінація історії, яку ми читаємо, де головний герой долає труднощі? Випробування—це складові сценарію, які роблять наші улюблені історії такими захоплюючими, вічними, такими, які зміцнюють віру та які хочеться розповідати. Прекрасні труднощі, вписані в наші історії,—це те, що наближує нас до Спасителя та очищує нас, роблячи більш схожими на Нього.

Юному Давидові, щоб подолати Ґоліята, необхідно було битися з велетнем. Зручною історією для Давида було б повернутися, щоб доглядати овець. Натомість він згадував свій досвід, коли йому доводилося рятувати ягнят від лева і ведмедя. Спираючись на ті героїчні вчинки, він набрався віри й мужності, щоб дозволити Богові писати історію свого життя, і проголосив: “Господь, що врятував мене з лапи лева та з лапи ведмедя, Він урятує мене з руки цього филистимлянина”3. Маючи бажання дозволити Богу бути понад усе, слухаючи Святого Духа та будучи готовим дозволити Спасителю стати Автором і Виконавцем його історії, юний Давид подолав Ґоліята та врятував свій народ.

Величний принцип свободи волі, звісно, дозволяє нам писати свої власні історії—Давид міг би піти додому, повернутися до своїх овець. Але Ісус Христос стоїть напоготові, щоб використовувати нас як божественне знаряддя, загострені олівці у Своїй руці, щоб написати шедевр! Він милостиво готовий використовувати мене, тоненький олівець, як знаряддя у Своїй руці, якщо я матиму віру, аби дозволити Йому, якщо я дозволю Йому, стати Автором моєї історії.

Естер є іншим чудовим прикладом того, як дозволити Богові бути понад усе. Замість того щоб триматися обачливої історії самозбереження, вона виявила віру, повністю ввіривши себе Господу. Гаман замислив знищити всіх юдеїв у Персії. Мордехай, родич Естер, дізнався про цей задум і написав їй про це, закликаючи її поговорити з царем від імені її народу. Вона відповіла йому, що того, хто звертається до царя без запрошення, буде вбито. Але, виявивши величезну віру, вона попросила Мордехая зібрати юдеїв і поститися за неї. “Також я та дівчата мої будемо постити так,—сказала вона—і так прийду до царя, хоч це не буде за законом. А якщо я загину, то загину”4.

Естер була готова дозволити Спастелю писати її історію, незважаючи на те, що у баченні смертного життя кінець міг бути трагічним. На щастя, цар прийняв Естер і юдеї в Персії були врятовані.

Звичайно, від нас рідко вимагається проявляти таку ж сміливість, як в Естер. Але, щоб дозволити Богу бути понад усе, дозволити Йому бути Автором і Виконавцем нашої історії, необхідно дотримуватися Його заповідей і укладених нами завітів. Саме наше дотримання заповідей і завітів відкриє нам канал для отримання одкровення через Святого Духа. І саме через прояви Духа ми відчуємо руку Вчителя, Який пише нашу історію з нами.

У квітні 2021 року наш пророк, Президент Рассел М. Нельсон, попросив нас подумати, що ми можемо робити, щоб мати більше віри в Ісуса Христа. З більшою вірою в Ісуса Христа ми можемо поставити запитання, на яке не знаємо відповіді, і попросити нашого Небесного Батька в ім’я Ісуса Христа, щоб Він дав нам відповідь через Святого Духа, Який свідчить про істину. Якби у нас було більше віри, ми б ставили запитання і тоді були б готові прийняти відповідь, навіть якщо вона не вписується у нашу зручну історію. А обіцяне благословення, яке приходить завдяки прояву віри в Ісуса Христа,—це більша віра в Нього як в Автора і Виконавця нашої історії. Президент Нельсон проголосив: “Здобудьте більше віри, виконуючи те, що вимагає більше віри”5.

Отже, бездітна пара, яка страждає від безпліддя, може запитати з вірою, чи слід їм всиновити дітей, і ця пара повинна бути готовою прийняти відповідь, навіть якщо історія, яку вони написали для себе, містила у собі дивовижне народження.

Літня пара може запитати, чи настав для них час служити на місії, і вони повинні бути готовими поїхати на неї, навіть якщо історія, яку вони написали для себе, передбачає пізніший вихід на пенсію. Або, можливо, відповіддю буде “ще ні”, і вони дізнаються у подальших розділах своєї історії, чому їм потрібно було трохи довше залишатися вдома.

Юнак або дівчина підліткового віку можуть запитати з вірою, чи заняття спортом, успішність в навчанні або заняття музикою мають найвищу цінність, і бути готовими прислухатися до настанов досконалого свідка, Святого Духа.

Чому ми бажаємо, щоб Спаситель був Автором і Виконавцем наших історій? Тому що Він досконало знає наш потенціал, Він приведе нас у місця, яких ми навіть собі не уявляли. Він може зробити з нас Давида або Естер. Він випробовуватиме нас і очищатиме нас, щоб ми стали більш схожими на Нього. Те, чого ми досягнемо, діючи з більшою вірою, збільшить нашу віру в Ісуса Христа.

Брати і сестри, лише рік тому наш дорогий пророк сказав: “Чи прагнете ви, щоб Бог був понад усе у вашому житті? … Чи прагнете ви в першу чергу робити все, що Він хоче, щоб ви зробили, а вже потім будь-що інше?”6 Я зі смиренням додаю до цих пророчих запитань: “Чи прагнете ви, щоб Бог був Автором і Виконавцем вашої історії?”

В Об’явленні ми читаємо, що всі стоятимемо перед Богом і будемо судимі з книги життя, відповідно до наших вчинків7.

Нас судитимуть за книгою життя. Ми можемо обрати написання зручної історії для себе. Або ми можемо дати змогу головному Автору і Виконавцю писати нашу історію з нами, дозволяючи тій ролі, яку для нас вибрав Він, переважити інші амбіції.

Дозвольте Христу бути Автором і Виконавцем вашої історії!

Дозвольте Святому Духу бути вашим свідком!

Пишіть історію, у якій ваш шлях буде прямим і вестиме вас назад, до небесного дому, щоб ви змогли жити у присутності Бога.

Дозвольте горю і стражданням, які є частиною кожної хорошої історії, допомогти вам наблизитеся до Ісуса Христа і стати більш схожими на Нього.

Розказуйте історію, в якій ви визнаєте, що небеса відкриті. Ставте запитання, на які ви не знаєте відповідей, знаючи, що Бог прагне відкрити вам Свою волю через Святого Духа.

Нехай ваша історія буде історією віри, у якій ви наслідуєте свій Взірець—Спасителя Ісуса Христа. В ім’я Ісуса Христа, амінь.