Генеральна конференція
Стати чимось більшим у Христі: притча про траєкторію руху
Жовтнева генеральна конференція 2021 р.


Стати чимось більшим у Христі: притча про траєкторію руху

У Господньому розкладі найважливішим є не те, звідки ми починаємо, а те, куди прямуємо.

У дитинстві у мене були великі прагнення. Одного дня, повернувшись зі школи, я запитав: “Мамо, ким мені слід стати, коли я виросту: професійним баскетболістом чи рок-зіркою?” На жаль, у Кларка, цього“беззубого дива”, не виявлялося жодних ознак майбутньої спортивної чи музичної слави. І попри безліч моїх зусиль мені неодноразово відмовляли в участі у розширеній академічній програмі моєї школи. Мої вчителі зрештою запропонували мені просто дотримуватися звичайної програми навчання. З часом у мене з’явилися навички навчання, що це компенсували. Але тільки вже на місії в Японії я відчув, що мої інтелектуальні та духовні можливості почали виявлятися. Я продовжував наполегливо працювати. Але вперше у своєму житті я систематично залучав Господа до свого розвитку, і це змінило все.

Зображення
Старійшина Ґілберт—маленький хлопчик
Зображення
Старійшина Ґілберт—місіонер

Брати і сестри, у цій Церкві ми віримо у божественний потенціал усіх Божих дітей і в нашу здатність ставати чимось більшим у Христі. У Господньому розкладі найважливішим є не те, звідки ми починаємо, а те, куди прямуємо1.

Щоб продемонструвати цей принцип, я звернуся до простої математики. Не панікуйте, почувши слово математика на генеральній конференції. Викладачі математичного факультету в УБЯ–Айдахо запевняють мене, що навіть початківці зможуть зрозуміти цю центральну концепцію. Вона починається з формули для прямої. У нашому випадку точка перетину є початком нашої прямої. Точка перетину як початкова точка може знаходитися високо або низько. Тому траєкторія руху може бути позитивною чи негативною.

Зображення
Slopes and intercepts

Усі ми маємо різні точки перетину в житті—ми починаємо у різних місцях в різних життєвих обставинах. Дехто народжується з точкою перетину, яка знаходиться високо й має багато можливостей. Початкові обставини інших є тяжкими і здаються несправедливими2. Потім ми рухаємося траєкторією особистого розвитку. Наше майбутнє буде набагато менше визначатися нашою початковою точкою і набагато більше нашою траєкторією. Ісус Христос бачить божественний потенціал, де б ми не починали. Він бачив його у вбогому, грішниці і немічному. Він бачив його у рибалці, митнику і навіть у зилоті. Не має значення, де ми починаємо, Христос дивиться на те, що ми робимо з тим, що нам було дано3. Коли світ зосереджується на нашій точці перетину, Бог зосереджується на нашій траєкторії. В обчисленнях Господа Він зробить усе можливе, аби допомогти нам повернути наші траєкторії у напрямку небес.

Цей принцип має втішити тих, хто страждає, і змусити задуматися тих, хто, начебто, має усі переваги. Дозвольте мені почати, звертаючись до тих, хто має тяжкі початкові обставини, зокрема, бідність, обмежений доступ до навчання і складні сімейні ситуації. Або ж це люди з фізичними вадами, обмеженнями, викликаними станом психічного здоров’я, або сильними генетичними схильностями4. Усі ви, хто страждає через складні початкові обставини, будь ласка, усвідомте, що Спаситель знає про наші проблеми. Він “[взяв] на Себе [наші] недуги, щоб Його нутро сповнилося милості, … щоб Він міг знати, … як допомогти [нам у наших] недугах”5.

Дозвольте назвати дві сфери для заохочення людей, які мають тяжкі початкові обставини. По-перше, зосереджуйтеся на тому, куди ви прямуєте, а не на тому, де ви починали. Ігнорувати свої обставини було б неправильно—вони реальні і з ними потрібно розібратися. Але надмірна зосередженість на складній початковій точці може змусити вас неправильно визначати, ким ви є, і навіть обмежувати вашу здатність вибирати6.

Зображення
Молоді чоловіки в Бостоні

Багато років тому я служив з групою молоді з бідного району в центрі Бостону, штат Массачусетс, для яких євангелія і очікування в Церкві були дещо новим досвідом. Спокусливим було сплутати моє співпереживання і турботу через їхні обставини з бажанням понизити Божі норми7. Згодом я усвідомив, що найсильніший спосіб виявити свою любов—це ніколи не знижувати очікування. Завдяки усьому, що я знав, ми разом зосереджувалися на їхньому потенціалі і кожен з них почав піднімати вгору свою траєкторію. Їхнє зростання в євангелії було поступовим, але стабільним. На сьогоднішній день вони вже відслужили на місії, закінчили навчання в коледжі, одружилися в храмі та мають дивовижне особисте і професійне життя.

Зображення
Молоді чоловіки з Бостону виросли

По-друге, залучайте Господа у процес підняття вгору вашої траєкторії. Служачи президентом програми BYU–Pathway Worldwide, пам’ятаю, як сидів на одному велелюдному духовному вечорі у Лімі, Перу, на якому виступав старійшина Карлос А. Годой. Дивлячись на те зібрання, він здавався приголомшеним, коли бачив так багато вірних студентів університетів у першому поколінні. Можливо, пригадуючи свій власний шлях у подібних складних обставинах, старійшина Годой емоційно сказав: “[Господь] допоможе вам більше, ніж ви можете допомогти собі. [Тому] залучайте Господа у цьому процесі”8. Пророк Нефій навчав, “що це благодаттю ми спасенні після всього, що ми можемо зробити”9. Ми повинні докладати максимум зусиль10, у тому числі й каятися, але лише через благодать Господа ми можемо реалізувати наш божественний потенціал11.

Зображення
Духовний вечір Pathway в УБЯ у Лімі, Перу
Зображення
Старійшина Годой виступає у Лімі, Перу

І нарешті дозвольте мені назвати дві сфери для заохочення людей, які мають високі початкові точки. По-перше, чи можемо ми виявити трохи покірності, живучи в обставинах, які, можливо, ми не створили самі? Колишній президент УБЯ Рекс Е. Лі казав своїм студентам: “Ми усі пили з колодязів, яких не копали, і грілися біля багать, яких не розкладали”12. Після цього він закликав своїх студентів виявити вдячність і поповнити освітні колодязі, які викопали перші святі. Неспроможність повторно засіяти поля, які засівали інші, може бути еквівалентом повернення таланту без прибутку.

По-друге, зосередження на високій початковій точці часто може змусити нас відчувати, що ми процвітаємо, тоді як у дійсності наша внутрішня траєкторія руху може завмерти. Професор з Гарварда Клейтон М. Крістенсен навчав, що найуспішніші люди є людьми найсмиреннішими, бо вони досить впевнені в собі, тому приймають виправлення від інших і вчаться від них13. Старійшина Д. Тодд Крістофферсон радив нам “охоче сприймати і навіть прагнути виправлення”14. Навіть коли здається, що все гаразд, ми повинні шукати можливості для покращення через молитовне благання.

Незалежно від того, починаємо ми життя у сприятливих чи складних обставинах, ми реалізуємо наш остаточний потенціал лише тоді, коли ми зробимо Бога нашим партнером. Недавно я спілкувався з відомим у країні освітянином, який розпитував про успіх програми Pathway в УБЯ. Він був розумним і його запитання були щирими, але видно було, що він хотів отримати мирську відповідь. Я розповів йому про наші програми, спрямовані на утримання, і зусилля наставників. Але завершив я так: “Це все хороші методи, але справжня причина успіху наших студентів полягає у тому, що ми навчаємо їх про їхній божественний потенціал. Уявіть, що усе життя вам казали, що ви ніколи не будете успішними. А тепер подумайте про вплив того, що вас навчають, що ви—справжній син або донька Бога з божественними можливостями”. Він помовчав, а потім просто відповів: “Це сильно”.

Брати і сестри, одним з чудес цієї Господньої Церкви є те, що кожен з нас може стати чимось більшим у Христі. Я не знаю жодної іншої організації, яка надає своїм членам Церкви можливості служити, виявляти вдячність, каятися і ставати кращими людьми. Неважливо, починаємо ми у сприятливих або складних обставинах, тримаймо наш погляд і траєкторію нашого руху у напрямку небес. А коли ми це робитимемо, Христос підніме нас у вище місце. В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Див. Clark G. Gilbert, “The Mismeasure of Man” (BYU–Pathway Worldwide devotional, Jan. 12, 2021), byupathway.org/speeches. У цьому виступі я розповідав про те, як світ часто недооцінює потенціал людини. Навіть добросовісні люди, які спираються на важливу роботу провідних психологів, які відстоюють концепції стійкості (Анжела Дакворт) і прогресивне мислення (Керол С. Двек), недооцінюють реальну здатність людини, коли вони покладаються лише на вивчені моделі та ігнорують наш божественний потенціал у Христі.

  2. Див. Дейл Г. Ренлунд, “Обурлива несправедливість”, Ліягона, трав. 2021, сс. 41–45.

  3. Див. Maтвій 25:14–30. У притчі про таланти кожний слуга отримав від свого господаря різну кількість талантів. Але їх було оцінено не за те, що вони отримали, а за те, як вони цим розпоряджалися. Саме через прибуток Господь сказав: “Гаразд, рабе добрий і вірний! Ти в малому був вірний, над великим поставлю тебе,—увійди до радощів пана свого!” (Матвій 25:21).

  4. Див. Мосія 3:19. Дехто вважає, що вплив тілесної людини на нас може відрізнятися, враховуючи різні генетичні схильності. Так само, як кожен з нас наділений різними дарами, ми також маємо різні фізичні, психічні та емоційні випробування, якими ми повинні навчитися управляти і долати їх.

  5. Aлма 7:11–12. Христос не лише допомагає нам долати наші гріхи через покаяння, але Він також знає, як утішити нас у життєвих труднощах, адже через Спокуту Він відчув і подолав усі людські страждання.

  6. Старійшина Девід А. Беднар нагадує нам, що ми є вільними діячами і повинні діяти самі. Коли ми вішаємо на себе ярлики світу, то обмежуємо наш божественний потенціал і, таким чином, обмежуємо нашу здатність вибирати. (Див. Девід А. Беднар, “І не мають вони спотикання”, Ліягона, лист. 2006, сс. 89–92).

  7. Див. Russell M. Nelson, “The Love and Laws of God” (Brigham Young University devotional, Sept. 17, 2019), speeches.byu.edu. На цьому духовному вечорі в УБЯ Президент Нельсон навчає, що тому що Бог та Його Син люблять нас, Вони дали нам закони і очікування, які допоможуть нам. “Божі закони демонструють Його досконалу любов до кожного з нас. Його закони захищають нас духовно і допомагають нам розвиватися вічно” (сторінка 2).

  8. Carlos A. Godoy, BYU–Pathway Connections Conference, Lima, Peru, May 3, 2018.

  9. 2 Нефій 25:23.

  10. Мої батьки встановили для родини Ґілбертів і наших родичів девіз “ДОКЛАДАЙ МАКСИМУМ ЗУСИЛЬ”. Ще один спосіб сформулювати притчу про траєкторію руху—це наголошувати на тому, що якщо ми докладаємо максимум зусиль, то можемо довіряти Богу, Який зробить решту.

  11. Див. Clark G. Gilbert, “From Grit to Grace” (BYU–Pathway Worldwide devotional, Sept. 25, 2018), byupathway.org/speeches. У цьому виступі я розповідаю про те, що хоча ми й повинні вчитися старанно працювати і розвивати ефективні звички дисципліни, щоб реалізувати наш справжній потенціал в Ісусі Христі, ми повинні навчитися черпати з Його благодаті.

  12. Rex E. Lee, “Some Thoughts about Butterflies, Replenishment, Environmentalism, and Ownership” (Brigham Young University devotional, Sept. 15, 1992), 2, speeches.byu.edu; див. також Повторення 6:11.

  13. Див. Clayton M. Christensen, “How Will You Measure Your Life?”, Harvard Business Review, July–Aug. 2010, hbr.org. Цей виступ спершу був частиною звернення на Дні занять, що проводився під час випуску з Гарвардської школи бізнесу. У своєму виступі професор Крістенсен застерігав своїх студентів, щоб вони не розділяли впевненість і смиренність, нагадуючи їм, що для того, щоб продовжувати розвиватися впродовж життя, їм потрібно бути достатньо смиренними, щоб сприймати виправлення від інших і вчитися від них.

  14. Див. Д. Тодд Крістофферсон, “Кого Я люблю, тому докоряю й караю того”, Ліягона, трав. 2011, с. 98.