Генеральна конференція
Храм і ваш духовний фундамент
Жовтнева генеральна конференція 2021 р.


Храм і ваш духовний фундамент

Які б зрушення не відбувалися у вашому житті, найбезпечнішим з духовної точки зору є жити, дотримуючись ваших храмових завітів!

Мої дорогі брати і сестри, я вдячний за можливість бути з вами цього ранку, щоб поділитися почуттями, які є в моєму серці.

Як вам відомо, ми здійснюємо велику реконструкцію історичного Солт-Лейкського храму. Цей складний проєкт включає в себе суттєве зміцнення його фундаменту, який добре прослужив понад століття. Але цей храм повинен стояти значно довше. Наприкінці травня я проінспектував хід виконання цього масштабного проєкту. Думаю, вам було б цікаво побачити те, що побачили я і моя дружина Венді. Тоді, на мій погляд, ви б зрозуміли, чому гімн “Святі, вашій вірі не буде кінця”1 набув для нас нового значення.

Відео з місця реконструкції Солт-Лейкського храму: “Ми дивимося на фундамент Солт-Лейкського храму. Я стою на ділянці, над якою була кімната з Еденським садом. Оцінюючи майстерність, з якою було зведено всю цю будівлю, я захоплююсь досягненнями піонерів. Мене переповнює благоговіння, коли я усвідомлюю, що вони збудували цей величний храм, маючи лише знаряддя і технології, доступні їм понад століття тому.

Однак, якщо ми нині, коли минуло багато десятиліть, ретельно дослідимо фундамент, то побачимо наслідки ерозії, щілини у кам’яній кладці й те, що місцями вона є недостатньо міцною.

Зараз, спостерігаючи за тим, що сучасні інженери, архітектори та експерти з будівництва можуть робити для зміцнення фундаменту, я в цілковитому захопленні. Їхня робота вражає!

Фундамент будь-якої будівлі, особливо такої великої, як ця, повинен бути достатньо міцним і стійким, щоб протистояти землетрусам, корозії, сильним вітрам і неминучому осіданню, притаманному всім будівлям. Комплексна робота, яка проводиться зараз, додасть міцності цьому священному храму завдяки фундаменту, який може витримати і витримає перевірку часом”.

Ми докладаємо всіх зусиль, щоб цей давній храм, який став дуже вразливим, мав фундамент, що протидіятиме силам природи впродовж Тисячоліття. Подібним чином зараз для кожного з нас настав час, щоб вжити надзвичайних заходів—можливо, заходів, яких ми ніколи не вживали раніше, щоб зміцнити наші особисті духовні фундаменти. Безпрецедентні часи вимагають безпрецедентних заходів.

Мої дорогі брати і сестри, це дійсно останні дні. Якщо ми з вами маємо протистояти небезпеці та тиску, з якими стикнемося у майбутньому, необхідно, щоб кожен з нас мав міцний духовний фундамент, побудований на скелі нашого Викупителя, Ісуса Христа2.

Тому я запитую кожного з вас, наскільки міцний ваш фундамент? І як слід зміцнити ваше свідчення та розуміння євангелії?

Храм відіграє надзвичайно важливу роль у зміцненні нашої віри та духовної стійкості, оскільки все у храмі зосереджено на Спасителі та Його вченні. Усе, чого люди навчаються в храмі через отримання настанов і через Духа, збільшує наше розуміння Ісуса Христа. Його необхідні обряди поєднують нас із Ним через священні завіти священства. Отже, якщо ми дотримуємося наших завітів, Він наділяє нас Своєю зцілюючою, зміцнюючою силою3. І, о як же нам знадобиться Його сила у дні, що попереду.

Нам було обіцяно, що якщо ми будемо готові, ми не злякаємося4. Це запевнення має велике значення у наш час. Господь проголосив, що, незважаючи на безпрецедентні виклики сьогодення, тим, хто будує свій фундамент на Ісусі Христі й навчився як використовувати Його силу, не потрібно піддаватися хвилюванням через те, що відбувається нині.

Храмові обряди і завіти є давніми. Господь повелів Адаму і Єві молитися, укладати завіти і приносити жертви5. Дійсно, “завжди, коли у Господа на землі були люди, які дослухалися до Його слів, їм заповідалося будувати храми”6. У Головних трудах Церкви є безліч уривків, в яких йдеться про храмові вчення, вбрання, термінологію тощо7. Все, у що ми віримо, і кожне з обіцянь, даних Богом Своєму завітному народові, поєднуються у храмі. У будь-яку епоху в храмі наголошувалось на дорогоцінній істині, що ті, хто укладає завіти з Богом і дотримується їх, є дітьми завіту.

Отже, в домі Господа ми можемо укладати ті самі завіти з Богом, які уклали Авраам, Ісак та Яків. І ми можемо отримати ті самі благословення!

Зображення
Кертлендський храм і храм у Наву

Храми відігравали важливу роль у цьому розподілі від самого його початку8. Ілля передав ключі запечатувальної влади Джозефу Сміту в Кертлендському храмі. Повноту священства було відновлено у храмі в Наву9.

Аж до своєї мученицької смерті Джозеф Сміт продовжував отримувати одкровення, завдяки яким продовжувалося відновлення ендаументу і обрядів запечатування10. Однак він визнавав, що потрібне подальше вдосконалення. Після проведення обряду ендаументу для Бригама Янга у травні 1842 року Джозеф сказав Бригаму: “Вони не упорядковані належним чином, але ми зробили все, що могли, за обставин, в яких ми знаходимося, і я хотів би, щоб ти взявся за цю справу і упорядкував та систематизував усі ці церемонії”11.

Після смерті Пророка Президент Бригам Янг наглядав за завершенням будівництва храму в Наву12, а згодом будував храми у Території Юта. На службі освячення нижніх поверхів храму в Сент-Джорджі Бригам Янг рішуче наголосив на невідкладності вікарної храмової роботи, сказавши: “Коли я думаю про це, то хочу, щоб голоси семи громів пробудили людей”13.

Відтоді й надалі храмові обряди поступово вдосконалювались. Президент Гарольд Б. Лі пояснив, чому процедури, політика і навіть виконання храмових обрядів продовжують змінюватись у відновленій Церкві Спасителя. Президент Лі сказав: “Принципи євангелії Ісуса Христа божественні. Ніхто не може змінювати принципи та [доктрину] Церкви, крім Господа через одкровення. Проте методи змінюються, коли натхненне скерування приходить до тих, хто головує в той час”14.

Подумайте про те, як з роками змінилося виконання обряду причастя. У перші дні воду для причастя розносили зібранню в одній великій посудині. Усі пили з неї. Зараз ми користуємося індивідуальними одноразовими чашечками. Процедура змінилася, але завіти залишаються тими самими.

Обміркуйте ці три істини:

  1. Відновлення—це процес, а не подія, і воно триватиме до того часу, коли Господь прийде знову.

  2. Остаточною метою збирання Ізраїля15 є надання благословень храму відданим дітям Бога.

  3. Коли ми прагнемо дізнатися, як досягти цієї мети більш ефективно, Господь дає більше розуміння. Безперервне Відновлення потребує безперервного одкровення.

Перше Президентство і Кворум Дванадцятьох Апостолів часто запитували у Господа, чи є кращі способи надання благословень храму Його відданим дітям. Ми постійно шукали скерування щодо того, як по всьому світу забезпечити точність і узгодженість храмового навчання, завітів та обрядів, незважаючи на мовні й культурні розбіжності.

Під керівництвом Господа і у відповідь на наші молитви було внесено недавні процедурні зміни. Він—Той, хто хоче, щоб ви розуміли з великою ясністю, що саме ви, укладаючи завіти, берете на себе зобов’язання робити. Він—Той, хто хоче, щоб ви повною мірою осягнули Його священні обряди. Він хоче, щоб ви усвідомили ваші привілеї, обіцяння та обов’язки. Він хоче, щоб у вас відкрилося розуміння духовних знань та їх усвідомлення, як ніколи раніше. Цього Він бажає для всіх відвідувачів храму, де б вони не жили.

Нинішні зміни у храмових процедурах та інші, які буде внесено згодом, є ще одним свідченням того, що Господь активно скеровує Свою Церкву. Він надає кожному з нас можливості більш ефективно зміцнити наш духовний фундамент, зосереджуючи своє життя на Ньому та на обрядах і завітах Його храму. Коли ви приходите зі своєю храмовою рекомендацією, упокореним серцем і допитливим розумом у Господній дім навчання, Він навчатиме вас.

Якщо через відстань, проблеми зі здоров’ям або інші обмеження ви на деякий час не маєте можливості відвідувати храм, я закликаю вас запланувати час, коли ви регулярно будете подумки повторювати укладені вами завіти.

Якщо вам ще не сподобалося відвідувати храм, ходіть туди частіше, а не рідше. Хай Господь через Свій Дух навчає і надихає вас там. Я обіцяю вам, що з часом храм стане місцем безпеки, розради і одкровення.

Якби у мене була можливість поговорити віч-на-віч з кожним з дорослої молоді, я закликав би вас шукати супутника або супутницю, з ким ви можете запечататися у храмі. Вас може цікавити, що це змінить у вашому житті. Я обіцяю, що це змінить все! Якщо ви одружитеся у храмі й будете часто повертатися туди, вас буде зміцнено і скеровано у ваших рішеннях.

Якби я міг поговорити з кожним чоловіком і кожною дружиною, які ще не запечатані у храмі, я благав би вас зробити все необхідне, щоб отримати цей вінцевий обряд, який змінює життя16. Чи приведе це до змін? Тільки, якщо ви прагнете розвиватися разом і бути навіки разом. Щоб бути навіки разом, просто бажати цього недостатньо. Ніяка інша церемонія або договір не уможливлять цього17.

Якби я міг поговорити з кожним чоловіком чи кожною жінкою, хто прагне укласти шлюб, але ще не знайшли свого вічного супутника чи вічну супутницю, я закликав би вас не чекати до шлюбу, щоб тоді отримати ендаумент в домі Господа. Почніть вже зараз навчатися і відчувати, що означає бути озброєними силою священства.

А кожного з вас, хто уклав храмові завіти, я благаю, щоб ви молитовно і незмінно прагнули зрозуміти храмові завіти та обряди18. Духовні двері відчиняться. Ви дізнаєтеся, як розсувати завісу між небесами і землею, як просити Божих ангелів відвідати вас і як краще отримувати скерування з небес. Ваші старанні зусилля чинити так підсилять і зміцнять ваш духовний фундамент.

Мої дорогі брати і сестри, коли реконструкція Солт-Лейкського храму завершиться, у долині Солоного озера не буде безпечнішого місця під час землетрусу, ніж всередині цього храму.

Подібним чином, які б зрушення не відбувалися у вашому житті, найбезпечнішим з духовної точки зору є жити, дотримуючись ваших храмових завітів!

Будь ласка, вірте мені, коли я кажу, що якщо ваш духовний фундамент надійно побудований на Ісусі Христі, вам не потрібно боятися. Якщо ви вірні завітам, укладеним вами у храмі, вас буде зміцнено Його силою. Тоді, коли настануть духовні землетруси, ви зможете стояти твердо, оскільки ваш духовний фундамент є надійним і непохитним.

Я люблю вас, дорогі брати і сестри. Я знаю ці істини: Бог, наш Небесний Батько, хоче, щоб вашим вибором було повернутися додому до Нього. Його план вічного розвитку не складний, і в ньому шанується ваша свобода волі. Ви вільні вибрати, ким ви будете—і з ким ви будете—у прийдешньому світі!

Бог живе! Ісус є Христос! Це Його Церква, відновлена, щоб допомогти вам сягнути вашої божественної долі. Я свідчу про це у священне ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Див. “Святі, вашій вірі не буде кінця”, Гімни, № 36.

  2. Щоб “коли диявол [посилає вперед свій могутній вітер, … він] не матиме сили над [нами] … завдяки каменеві, на якому [ми] збудувалися, який є надійним фундаментом, фундаментом, що на ньому якщо люди будують, вони не можуть упасти” (Геламан 5:12; курсив додано).

  3. Див. Учення і Завіти 109:15, 22.

  4. Учення і Завіти 38:30; див. також Учення і Завіти 10:55.

  5. Див. Мойсей 5:5–6.

  6. Путівник по Писаннях, “Храм”.

  7. Наприклад, див. Вихід 28; 29; Левит 8. Скинія Мойсея була відома як “ковчег свідоцтва” (Числа 9:15) і “скинія свідоцтва” (Вихід 38:21). Храм Соломона було знищено у 587 році до Р.Х., через кілька років після втечі сім’ї Легія з Єрусалима. Відновлення цього храму Зоровавелем відбулося приблизно через 70 років по тому. Потім його було знищено пожежею у 37 році до Р.Х. Ірод розширив будівлю храму приблизно у 16 році до Р.Х. Потім цей храм, відомий Ісусу, було знищено у 70 році від Р.Х. Нефій отримував досвід, подібний до храмового, коли піднімався “на гору … часто”, щоб молитися (1 Нефій 18:3), а потім, на Американському континенті, він побудував храм “за подобою храму Соломона”, але менш вишукано прикрашений (див. 2 Нефій 5:16).

  8. Див. Учення і Завіти 88:119; 124:31.

  9. Див. Учення і Завіти 110:13–16; 124:28. Наріжний камінь храму в Наву було закладено 6 квітня 1841 року, всього через кілька місяців після того, як Джозеф Сміт отримав одкровення збудувати цей храм. Храм у Наву мав ширше призначення. Наприклад, Господь пояснив, що святим була потрібна христильна купіль, щоб христитися за мертвих (див. Учення і Завіти 124:29–30).

  10. Див. Учення і Завіти 131; 132. В Ученні і Завітах 128 міститься адресоване святим послання щодо хрищення за мертвих, написане Джозефом Смітом. У ньому він проголосив, що спасіння мертвих “є необхідним і життєво важливим для нашого спасіння, … [бо] вони без нас досконалості не можуть одержати—так само і нас без наших мертвих не можна зробити досконалими” (вірш 15).

  11. Joseph Smith, in Saints: The Story of the Church of Jesus Christ in the Latter Days, vol. 1, The Standard of Truth, 1815–1846 (2018), 454.

  12. “Історик Церкви Джордж А. Сміт зробив висновок, що 5634 брата і сестри отримали свій ендаумент у частково завершеному храмі в Наву в грудні 1845 р. та в січні 1846 р. Запечатування подружніх пар продовжувалося до 7 лют. [1846 р.]; на той час понад 2000 пар було поєднано священством на час і на вічність” (Bruce A. Van Orden, “Temple Finished before Exodus”, Deseret News, Dec. 9, 1995, deseret.com; див. також Richard O. Cowan, “Endowments Bless the Living and Dead”, Church News, Aug. 27, 1988, thechurchnews.com).

  13. “Як ви гадаєте, що сказали б ваші предки, якби вони могли говорити з мертвих? Хіба не сказали б вони: “Ми пролежали тут тисячі років, тут у цій в’язниці, чекаючи настання цього розподілу?” … О, якби у них була сила, то самі громи небесні лунали би в наших вухах, якби ми не могли усвідомити важливість роботи, до якої нас залучено. Усі ангели на небесах дивляться на цю невеличку жменьку людей і спонукають їх спасати людство. … Коли я думаю про це, то хочу, щоб голоси семи громів пробудили людей” (Discourses of Brigham Young, sel. John A. Widtsoe [1954], 403–404).

  14. Harold B. Lee, “God’s Kingdom—a Kingdom of Order”, Ensign, Jan. 1971, 10. Див. також твердження, зроблене Президентом Уілфордом Вудраффом у 1896 році; він проголосив: “Як Президент Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, я хочу сказати, що ми нині маємо рухатися вперед і розвиватися. Наші одкровення не скінчилися. … Президент [Бригам] Янг, який став наступником Президента Джозефа Сміта, привів нас сюди. Він організував будівництво цих храмів і здійснював цілі свого покликання та чину. … Він не отримав усіх одкровень, які стосуються цієї роботи, як не отримав їх ні Президент Тейлор, ні Уілфорд Вудрафф. Ця робота не скінчиться, доки не стане досконалою” (The Discourses of Wilford Woodruff, sel. G. Homer Durham [1946], 153–154).

  15. Див. 3 Нефій 29:8–9.

  16. Див. Учення і Завіти 131:2, 4.

  17. Див. Учення і Завіти 132:7.

  18. Старійшина Джон А. Уідтсоу писав: “До тих чоловіків і жінок, які перебувають у храмі з відкритими очима, звертаючи увагу на символи і завіти, постійно докладаючи зусилля, щоб зрозуміти повноту їхнього значення, Бог звертається зі Своїм словом, і одкровення приходить. Ендаумент настільки символічний, що лише глупак зробить спробу описати його; ендаумент настільки насичений одкровеннями для тих, хто докладає всіх зусиль, щоб шукати й бачити, що жодна людина не може словами пояснити або роз’яснити можливості, приховані в храмовому служінні. Ендаумент, який було дано через одкровення, найкращим чином можна зрозуміти через одкровення” (in Archibald F. Bennett, Saviors on Mount Zion [Sunday School manual, 1950], 168).