Генеральна конференція
Чудеса євангелії Ісуса Христа
Жовтнева генеральна конференція 2021 р.


Чудеса євангелії Ісуса Христа

Я знаю, що Його євангелія може принести надію, спокій і радість не лише зараз нам, але також благословить незліченну кількість інших людей у майбутніх поколіннях.

Mabuhay! Я передаю вам любов і теплі посмішки чудових святих з Філіппін. У цьому році відзначається 60-річниця прибуття перших місіонерів на острови Філіппін. Сьогодні тут нараховується 23 місії і понад 800 000 членів Церкви у 123 колах. Існує сім храмів, які або працюють, або будуються, або про будівництво яких оголошено. Це справжнє чудо. Ми є свідками здійснення пророцтва з 2 Нефій 10:21: “Великі обіцяння Господа тим, хто на островах у морі”.

Зображення
Президент Хінклі на Філіппінах

Це чудо також є виповненням пророцтва, проголошеного у молитві Гордона Б. Хінклі, на той час старійшини, у Манілі в 1961 році. У тій молитві старійшина Хінклі сказав: “Ми прикликаємо Твої благословення на людей цієї землі, щоб вони були доброзичливими, гостинними, добрими і милосердними до тих, хто прибуде сюди. І щоб багато, так, Господи, ми молимося, щоб було [багато], багато тисяч людей, які отримають це послання і завдяки йому будуть благословенні. Благослови Ти їх сприйнятливим розумом і розуміючим серцем, вірою, щоб прийняти принципи євангелії, і мужністю, щоб жити за ними” (молитва освячення на кладовищі American War Cemetery and Memorial, Філіппіни, 28 квітня 1961).

Зображення
Родина Ревільйо

Чудо євангелії принесло позитивні зміни не тільки багатьом, багатьом тисячам вірних святих останніх днів, але й самій країні та її народу. Я—живий свідок цього. Мені було шість років, коли мої батьки приєдналися до Церкви на південному острові Мінданао. У той час була лише одна місія в усій країні і не було жодного колу. Я безмежно вдячний за мужність і зобов’язання моїх батьків, щоб слідувати за Спасителем. Я шаную їх і всіх піонерів Церкви на Філіппінах. Вони проторували шлях для благословень наступних поколінь.

Цар Веніямин у Книзі Мормона сказав: “І більше того, я б хотів, щоб ви зважили на благословенний і щасливий стан тих, хто виконує заповіді Бога. Бо знайте, вони благословенні в усьому, як у тлінному, так і в духовному” (Мосія 2:41).

Коли ми живемо за принципами та обрядами євангелії, ми отримуємо благословення, змінюємось і навертаємось, стаючи більш схожими на Ісуса Христа. Саме так євангелія змінила і благословила філіппінських святих, зокрема і мою сім’ю. Євангелія дійсно є шляхом до щасливого, повноцінного життя.

Першим принципом євангелії є віра в Господа Ісуса Христа. Багато філіппінців мають природну віру в Бога. Нам легко довіряти Ісусу Христу і знати, що ми можемо отримати відповіді на наші молитви.

Зображення
Родина Обедоза

Чудовим прикладом цього є сім’я Обедоза. Брат Обедоза був моїм президентом філії, коли я був юнаком. Найбільшим бажанням брата і сестри Обедоза було запечатати свою сім’ю у Манільському храмі. Вони жили у місті Генерал-Сантос, за 1600 кілометрів (1000 миль) від Маніли. Для сім’ї з дев’яти чоловік здавалося неможливим здійснити цю подорож до храму. Але подібно до купця, який пішов і продав усе, що мав, щоб купити одну дорогоцінну перлину (див. Матвій 13:45–46), це подружжя вирішило продати свій будинок, щоб сплатити за подорож. Сестра Обедоза хвилювалася, бо у них не було дому, куди повернутися. Але брат Обедоза запевнив її, що Господь забезпечить шлях.

Вони запечаталися сім’єю на час і на всю вічність у храмі в 1985 році. У храмі вони відчули незрівнянну ні з чим радість—свою безцінну перлину. І, як і казав брат Обедоза, Господь дійсно забезпечив шлях. Після їхнього повернення з Маніли добрі знайомі надавали їм місця для проживання і зрештою вони придбали власне житло. Господь піклується про тих, хто виявляє віру в Нього.

Другий принцип євангелії—покаяння. Покаяння означає звільнення від гріха і звернення до Бога за прощенням. Це зміна мислення і зміна серця. Як навчає Президент Рассел М. Нельсон, це означає “потроху щодня чинити краще і ста[вати] кращими” (“Ми можемо чинити краще і бути кращими”, Ліягона, трав. 2019, с. 67).

Покаяння схоже на мило. Коли я був молодим інженером-хіміком, то працював на фабриці з виробництва мила на Філіппінах. Я навчився, як робити мило, і вивчив процес його дії. Коли ви змішуєте масла з лужною основою і додаєте антибактеріальні засоби, це створює ефективну речовину, яка може знищити бактерії і віруси. Як і мило, покаяння є очищувальним засобом. Воно дає нам можливість позбутися наших забруднень і старого непотребу, щоб ми були гідними перебувати з Богом, оскільки “ніщо нечисте не може успадкувати царство [Боже]” (Алма 11:37).

Через покаяння ми маємо доступ до очищуючої, освячуючої сили Ісуса Христа. Воно є основною частиною процесу навернення. Саме це сталося з Анті-Нефій-Легіями у Книзі Мормона. Вони були ламанійцями, які настільки цілковито були навернені, що “ніколи не відпали” (Алма 23:6–8). Вони поховали свою зброю війни і ніколи більше її не використовували. Вони радше б померли, ніж порушили той завіт. І вони довели це. Ми знаємо, що їхня жертва привела до чудес; тисячі тих, хто боровся проти них, кинули свою зброю і були навернені. Через багато років їхні сини, яких ми знаємо як могутніх юних воїнів, були захищені в битві, хоч якою надзвичайно малою була ймовірність цього!

Зображення
Батько старійшини Ревільйо

Моя сім’я і багато філіппінських святих пройшли через подібний процес навернення. Коли ми прийняли євангелію Ісуса Христа і приєдналися до Церкви, ми змінили наш спосіб життя і нашу культуру, щоб узгодити їх з євангелією. Ми повинні були відмовитися від неправильних традицій. Я бачив це на прикладі мого батька, коли він дізнався про євангелію і покаявся. Він був завзятим курцем, але викинув свої сигарети і більше ніколи до них не доторкався. Завдяки його рішенню змінитися були благословенні чотири наступні покоління.

Зображення
Покоління родини Ревільйо

Покаяння веде нас до укладання і дотримання завітів через священні обряди. Першим обрядом спасіння і піднесення є хрищення зануренням для відпущення гріхів. Хрищення дає нам можливість отримати дар Святого Духа і укласти завіт з Господом. Ми щотижня можемо поновлювати цей завіт хрищення, коли приймаємо причастя. Це також є чудом!

Брати і сестри, я запрошую вас втілити це чудо у своєму житті. Прийдіть до Ісуса Христа та вирішіть виявляти свою віру в Нього, покаятися, укласти завіти під час отримання обрядів спасіння та піднесення, і дотримуватися їх. Це дасть вам можливість бути в ярмі разом з Христом і отримати силу та благословення божественності (див. Учення і Завіти 84:20).

Я свідчу про реальність Ісуса Христа, що Він живе і любить кожного з нас. Я знаю, що Його євангелія може принести надію, спокій і радість не лише зараз нам, але також благословить незліченну кількість інших людей у майбутніх поколіннях. Це і є причиною красивих й теплих посмішок філіппінських святих. Це—чудо євангелії і вчення Христа. Я свідчу про це у святе ім’я Ісуса Христа, амінь.