Семінарія
Блок 2: День 4, 1 Нефій 5–6; 9


Блок 2: День 4

1 Нефій 5–6; 9

Вступ

Дружина пророка Легія, Сарія, боялася, що її сини не повернуться із Єрусалима. Легій заспокоював її, виявляючи свою віру в Господа. Коли її сини благополучно повернулися, принісши пластини з латуні, Сарія набула сильнішого свідчення про Божу руку, яка направляла й зберігала її сім’ю. Досліджуюючи пластини з латуні, Легій “сповнився Духом, і почав пророкувати про своє сім’я” (1 Нефій 5:17). Під час цього уроку подумайте про ваш особистий щоденник для вивчення Писань і про те, що ви можете робити, аби отримати силу, яка приходить від дослідження Божого слова.

1 Нефій 5:1–9

Сини Легія благополучно повертаються до своєї сім’ї у пустині

У Нефія та його братів на подорож до Єрусалима і назад пішло, мабуть, кілька тижнів. Згадайте про час, коли ваші брат, сестра, мама чи тато або хтось із ваших знайомих залишав дім на довгий час, наприклад, поїхавши на місію, навчання або військову службу. Що вас тривожило чи хвилювало (або що, як ви думаєте, могло турбувати ваших маму чи тата), коли ви на довгий час були відокремлені від дорогих вам людей? Прочитайте 1 Нефій 5:1–3 і визначіть, які свої тривоги висловила Сарія Легію стосовно того, що її сини мали повернутися в Єрусалим.

Уважно прочитайте 1 Нефій 5:4–6 і знайдіть, як відповів Легій на тривоги Сарії.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть власними словами, що відповів Легій своїй дружині.

Поміркуйте над такими запитаннями:

  • Яке враження на вас справило те, як Легій відповідав на тривоги Сарії?

  • Як слова Легія свідчать про віру й сміливість, яких він набув завдяки одкровенням, даних йому Богом?

Відповідно до 1 Нефій 5:6, як подіяло свідчення Легія на Сарію?

Ось дві істини, про які ми можемо дізнатися з цього досвіду Легія і Сарії: Господь може благословити нас впевненістю, коли ми діємо за натхненням від Нього, і ми можемо втішити й зміцнити інших, коли виявляємо віру в Бога.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть про випадок, коли ви відчули Боже заспокійливе втішення у важкий час і поділилися свідченням, щоб втішити і зміцнити ще когось, або самі були втішені й заспокоєні чиїмись словами віри.

Прочитайте 1 Нефій 5:7–9 і знайдіть, як цей досвід вплинув на віру Сарії.

  • Що з цього досвіду дізналася Сарія?

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на таке запитання: У чому свідчення Сарії в 1 Нефій 5:8 схоже на свідчення Нефія в 1 Нефій 3:7?

1 Нефій 5:10–22

Легій досліджує пластини з латуні

Щоб отримати пластини із латуні, Нефій з братами ризикували життям, пожертвували багатствами своєї сім’ї, пройшли такий довгий шлях і були захищені божественною силою у своїй подорожі. Якби ви належали до сім’ї Легія, то як їхні старання вплинули б на ваше ставлення до вивчення написаного на тих пластинах з латуні?

Після благополучного повернення своїх синів Легій почав ретельно вивчати зміст пластин з латуні. Прочитайте 1 Нефій 5:11–14 і підкресліть, що було на пластинах з латуні.

Прочитайте 1 Нефій 5:17–20 і знайдіть, як вивчення написаного на пластинах з латуні вплинуло на Легія. Виходячи з того, про що ви дізналися з цих віршів, як би ви до кінця сформулювали названий далі принцип? (див. 1 Нефій 5:17): Якщо ми досліджуємо Писання, то можемо

Старійшина Роберт Д. Хейлз, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, підтвердив цю істину:

“Коли ми прагнемо спілкуватися з Богом—ми молимося. А коли бажаємо почути Його голос, звернений до нас,—ми досліджуємо Писання, оскільки Його слова виголошені через Його пророків. Тоді Він навчатиме нас, якщо ми дослухатимемося до спонукань Святого Духа.

Якщо останнім часом ви не чули Його голосу, зверненого до вас, відкрийте очі й вуха і зверніться до Писань. Вони є нашою духовною дорогою життя” (“Святі Писання: сила Бога для нашого спасіння”, Ensign або Ліягона, лист. 2006, с. 27).

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть про якийсь випадок, коли ви досліджували Писання і відчули Дух Господа.

Прочитайте 1 Нефій 5:21–22 і знайдіть, чому ці пластини мали “велику цінність” для Легія та його сім’ї.

Зверніться до гімну “Як вивчатиму Писання” (Гімни, № 169) і зверніть увагу на те, які благословення приходять завдяки вивченню Писань. Подумайте над тим, як ви щодня читаєте Писання. Як би ви могли вивчати Писання краще?

Є мудрість в тому, щоб вивчати Писання, подорожуючи своїм смертним життям—нашою пустинею. Пам’ятайте, що пластини з латуні були здобуті завдяки вірі й жертві і що без цих пластин із латуні Легій та його сім’я не отримали б благословень, які були потрібні їм у подорожі (див. 1 Нефій 5:22). Досліджуючи Писання, ви можете сповнитися Духом Господа й отримати силу й віру, щоб виконувати Його заповіді.

1 Нефій 6:1–6

Нефій пише, щоб переконати всіх людей прийти до Ісуса Христа

Виберіть одну з книг, які є у вас вдома, або подумайте про відому вам книгу. Яким, на вашу думку, був намір автора, коли він писав цю книгу? Як знання наміру автора книги допомагає вам під час її читання?

Прочитайте 1 Нефій 6:4–6 і підкресліть, з яким наміром Нефій писав свій літопис. Фраза “до Бога Авраама, і до Бога Ісака, і до Бога Якова” (вірш 4) стосується Єгови, тобто Ісуса Христа. Нефій писав з тією ж ціллю, з якою було написано все, що міститься у Книзі Мормона: Одна з цілей Книги Мормона—переконати всіх людей прийти до Ісуса Христа.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань напишіть, як розуміння того, з якою ціллю Нефій писав літопис, вплине на ваше вивчення Книги Мормона.

Зображення
Нефій виготовляє пластини

1 Нефій 9

Нефій виготовляє два види пластин

У 1 Нефій 9 (див. також розділ 6) Нефій пояснив, що йому було наказано вести літопис на двох видах пластин, які відомі як малі пластини і великі пластини Нефія. Малі пластини містили священну історію його народу—служіння пророків і одкровення від Господа, а великі—світську історію (див. 1 Нефій 9:2–4). Нефій вживав слова “ці пластини” та “інші пластини”, говорячи про ці два види пластин, які Господь наказав виготовити йому. У своїх примірниках Писань на полях біля 1 Нефій 9 напишіть, наприклад, наступне, що допомагатиме вам пам’ятати, який вид пластин має на увазі Нефій: “ці пластини”=малі пластини (про священне); “інші пластини”=великі пластини (про світське).

Вивчаючи Книгу Мормона, ви зрозумієте, чому Нефій вів два види літописів. Нефій отримав натхнення зробити скорочення, тобто зробити скорочену версію, розповіді свого батька (знаходиться в 1 Нефій 1–8) на малих пластинах. Приблизно через 1000 років Господь наказав пророку Мормону додати малі пластини до золотих пластин (див. Слова Мормона 1:7). Обидва ці чоловіки не знали, чому вони мали зробити те, що зробили (див. 1 Нефій 9:5), однак прислухалися до Господнього наказу.

  1. Читаючи 1 Нефій 9 під час особистого вивчення Писань, подумайте, чому так важливо слухатися Господа, навіть якщо ми й не розуміємо повністю причин, з яких Він щось наказує, і запишіть про це у своєму щоденнику для вивчення Писань.

  2. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) 1 Нефій 5–6 та 9 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем: