Семінарія
Блок 2: День 1, 1 Нефій 1


Блок 2: День 1

1 Нефій 1

Вступ

Книга Мормона починається з розповіді Нефія про його батька, Легія, який віддано виконував свою роль пророка і провідника священства у своїй сім’ї. Розуміння служіння Легія допоможе вам краще розуміти роль пророків у наші дні. Він був одним з “багат[ьох] пророків, які пророкували людям, що вони повинні покаятися” (1 Нефій 1:4). Оскільки Легій був слухняний Богу і пророкував про зруйнування Єрусалима, люди насміхалися з нього й намагалися його вбити. Та все ж Легій радів милості Господа та Його силі визволяти. Вивчаючи 1 Нефій 1, розмірковуйте про те, як Божа милость і Його рука виявляються у вашому власному житті.

1 Нефій 1:1–3

Нефій починає писати свій літопис

Прочитайте 1 Нефій 1:1 і визначіть ключові слова і фрази, що описують, яким було життя Нефія.

  1. Основуючись на прочитаному у вірші 1, напишіть у своєму щоденнику для вивчення Писань про принаймні одну спільну рису, характерну для вашого життя і життя Нефія.

  2. Дайте відповідь у своєму щоденнику для вивчення Писань на таке запитання: Як ви думаєте, чому Нефій міг зазнати “багато скорбот” і все ж бути “щедро благословен[ним] Господом в усі дні [його] життя”?

1 Нефій 1:4–20

Легій отримує видіння і попереджає людей про знищення Єрусалима

Подумайте про час, коли ваші батьки або церковні провідники попереджали вас про щось небезпечне. Що спонукало їх попереджати вас?

Наш Небесний Батько любить нас і хоче, щоб ми були збережені від гріха, який шкодить нам. Один із способів, яким Бог попереджає Своїх дітей,—Він говорить через Своїх пророків. Пророки застерігають від гріха і навчають про спасіння через Ісуса Христа. Вивчаючи 1 Нефій 1, шукайте підтвердження цьому принципу. Нефій почав свій літопис, розповідаючи нам, що багато пророків проповідували й попереджали людей про те, що станеться, якщо люди не покаються (див. 1 Нефій 1:4). Прочитайте 1 Нефій 1:5–7 і позначте у своїх примірниках Писань, як молився Легій і про що він молився. Молитва Легія до Господа вказує, що він вірив у те, що казали пророки.

Прочитайте 1 Нефій 1:8–10 і обведіть кружечком усе, що, як сказано, Легій бачив у видінні.

  • Бога

  • Ісуса Христа

  • ангелів

  • ще дванадцятьох інших

Зображення
Легія

Прочитайте 1 Нефій 1:11–12 і зверніть увагу на те, що відбулося, коли Легій читав дану йому книгу. Через це видіння Господь продовжував готувати Легія до служіння серед людей в Єрусалимі. Прочитайте 1 Нефій 1:13 і зверніть увагу на те, чого саме навчав Легій про Єрусалим. Читаючи, поставте себе на місце Легія і уявіть, що б ви відчули, якби Господь сказав вам про те, що станеться у вашому домі чи місті.

Очевидно, що Легію було дуже важко почути про знищення його народу й міста. Але прочитайте 1 Нефій 1:14–15 і з’ясуйте, чому Легій зрадів, хоч і побачив, що Єрусалим буде знищено.

  1. У щоденнику для вивчення Писань напишіть свої думки з приводу такого питання: Як могло побачене Легієм, як про це написано в 1 Нефій 1:5–15, вплинути на його бажання навчати людей і закликати їх до покаяння?

Легій, бувши попередженим про знищення Єрусалима, поділився з людьми тим, про що дізнався. Він попередив їх: якщо вони не покаються, то будуть знищені. Прочитайте 1 Нефій 1:18–20 і визначіть, як прореагували на це люди в Єрусалимі. Уявіть собі, що ви—редактор газети і маєте написати заголовок до 1 Нефій 1:18–20. Яким би був цей заголовок?

Зображення
Легій пророкує жителям Єрусалима

Обміркуйте таке твердження:

“Як і пророки давнини, пророки сьогодення свідчать про Ісуса Христа і навчають Його євангелії. Вони проголошують волю Бога і розповідають про Його справжній характер. Вони говорять сміливо і ясно, засуджуючи гріх і попереджаючи про його наслідки. Часом вони можуть бути натхнені пророкувати про майбутні події, щоб це було нам на користь” (Стійкі у вірі: Довідник з євангелії [2005], с. 113).

  1. У щоденнику для вивчення Писань напишіть своїми словами речення, що описувало б обов’язок пророка, який він має виконувати попри будь-який опір.

Нефій, пишучи про досвід свого батька в Єрусалимі, додав послання до читача, що починається в 1 Нефій 1:20 з фрази: “Але, дивіться, я, Нефій, покажу вам … ”. У цьому вірші вказується тема, на якій Нефій наголошував у всьому написаному ним. Підкресліть цю тему в 1 Нефій 1:20, а потім прочитайте Мороній 10:3 і знайдіть подібну тему. (Мороній був останнім з пророків у Книзі Мормона. У часі між Нефієм і Моронієм було приблизно 1000 років).

Зверніть увагу на те, що Нефій у першому розділі Книги Мормона заявив: він покаже нам у своїх писаннях “лагідні милості Господа” (1 Нефій 1:20). В останньому розділі Книги Мормона Мороній сказав нам, щоб ми пам’ятали, “наскільки милостивим був Господь” (Мороній 10:3).

Зображення
Старійшина Девід А. Беднар

Нефій хотів, щоб із самого початку його літопису ми зрозуміли, що лагідні милості Господа огортають тих, хто виявляє віру в Нього. Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснював, якими саме є лагідні милості Господа в нашому житті. Читаючи пояснення старійшини Беднара, обведіть слова і фрази, якими він описав “лагідні милості Господа”:

“Лагідні милості Господа є дуже особистими й індивідуальними благословеннями, міццю, захистом, запевненням, проводом, люблячою добротою, утіхою, підтримкою і духовними дарами, які ми отримуємо від Господа Ісуса Христа, завдяки Йому і через Нього. …

…Лагідні милості Господа не приходять випадково або лише за збігом обставин. Вірність, слухняність і покірність привертають лагідну милість у наше життя, і часто вибір часу, зроблений Господом, дозволяє нам зрозуміти і високо цінувати ці важливі благословення” (“Лагідні милості Господа”, Ensign або Ліягона, трав. 2005, сс. 99–100).

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань дайте відповідь на таке запитання: Які вияви лагідних милостей Господа ви бачили у своєму житті або в житті когось із ваших знайомих?

Почніть або продовжте виявляти і записувати у свій особистий щоденник лагідні милості, якими Господь огорнув вас. Роблячи це, ви будете більш готові побачити благословення, які Бог дав вам.

  1. У своєму щоденнику для вивчення Писань, під сьогоднішніми завданнями, напишіть:

    Я вивчив(ла) 1 Нефій 1 і закінчив(ла) цей урок (дата).

    Додаткові запитання, думки та ідеї, якими б мені хотілось поділитися зі своїм учителем: