2016
Рецепт навчання
October 2016


Рецепт навчання

Автор живе в штаті Юта, США.

Спробуйте ці чотири способи, аби слово Бога стало приємністю для вашої душі.

Зображення
recipe for learning

Коли я була дитиною, то багато годин спостерігала за своєю мамою на кухні. Вона готувала дуже смачні страви, хліб, печиво і пироги для нашої сім’ї. Через якийсь час я почала читати рецепти і, дотримуючись вказівок, готувати їжу. Мені не потрібно було залежати від мами. Я могла робити це самостійно.

Подібно до того як ми вчимося куховарити, ми вивчаємо євангелію і наше свідчення розвивається, якщо ми діємо. Після того як Легій розповів своїй сім’ї сон про дерево життя, Нефій сказав, що теж хоче “побачити, і почути, і пізнати все те” (1 Нефій 10:17). Іншими словами, Нефію було недостатньо почути свідчення свого батька. Він хотів дізнатися про те, що його батько вже знав.

Рецепт вивчення євангелії складається з кількох невеликих кроків. Ви можете скористатися такими чотирма ідеями, що допоможуть вам вивчати євангелію з сім’єю, в церкві або під час особистого вивчення.

1. Підготуйтеся до навчання

Почніть особисте вивчення з молитви. Попросіть Небесного Батька допомогти вам зрозуміти, що ви читаєте. Напишіть одне чи два запитання і шукайте відповіді. Святий Дух буде свідчити про істину, коли ви будете читати, розмірковувати і молитися (див. Moроній 10:5).

Підготуйтеся до вивчення євангелії в церкві, прочитавши урок заздалегідь. Уроки за програмою За Мною йдіть можна знайти на LDS.org та в застосунках Євангельської бібліотеки.

2. Навчайтеся активно.

  • Читайте, аби зрозуміти. Кількість прочитаних сторінок чи швидкість читання не є настільки ж важливими, як розуміння того, що ви читаєте. Можливо, вам доведеться перечитати деякі речення по кілька разів. Скористайтеся словником, щоб пошукати слова, яких ви не знаєте. Наприклад, що означає слово розподіл? Аби дізнатися, ви можете скористатися Путівником по Писаннях.

  • Ставте запитання стосовно того, що ви читаєте. Можливо, ви думаєте: “Що відбувалося в Єрусалимі в той час, коли Легій та його сім’я пішли звідти? Чому люди не слухали Легія?”

  • Спробуйте відповісти на ці три запитання стосовно будь-якого євангельського вчення: Чому це було важливо для людей у той час? Як це стосується нас на сьогоднішній день? Як це стосується мене?

  • Шукайте моделі та зв’язки. Наприклад, якими є моделі того, як Нефій реагував на труднощі? Як подорож його сім’ї пустинею можна порівняти з виходом ізраїльтян із Єгипту?

  • Записуйте свої почуття і враження в щоденник. “Якщо ви записуєте важливі враження, часто вони приходитимуть знову. Крім того, отримане вами знання буде доступним для вас протягом усього вашого життя” (Річард Г. Скотт, “Як здобувати знання та силу, щоб правильно ними користуватися”, Ліягона, серп. 2002, сс. 12, 14). Особливо напишіть, що ці ідеї означають для вашого життя.

  • Намалюйте малюнок. Ще один спосіб записати те, про що ви дізналися---намалювати це. Одного разу, коли я була на домашньому сімейному вечорі у своєї подруги, її бабуся розповідала історії зі свого життя, присвячені вірі та молитві. Перед уроком моя подруга роздала малим дітям папір і олівці, аби вони могли малювати історії, які буде розповідати їхня прабабуся. Малюнки допомагали дітям зосереджуватися, і вони навіть ставили запитання, аби уточнити подробиці історії.

3. Вивчайте євангелію і живіть за нею кожного дня.

Навчання вимагає зусиль; нам потрібно зосереджуватися на розумінні, аби здобути розуміння (див. Moсія 12:27). Старійшина М. Рассел Баллард, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, радив нам “виділити час і знайти місце для щоденного вивчення Писань, навіть якщо воно триває лише кілька хвилин” (“When Shall These Things Be?” Ensign, Dec. 1996, 60). Коли ми регулярно навчаємося, то вивчати стає легше. Наприклад, я зрозуміла, що коли дійсно читала розділи з Ісаї в Книзі Мормона (замість того, щоб пропустити їх), вони починали ставати зрозумілішими для мене.

Коли йдеться про вивчення євангелії, недостатньо пізнати щось розумом. Нам потрібно також застосовувати вивчене на практиці. Якщо ми істину застосовуємо на практиці, Святий Дух підтверджує нам її і наше свідчення зростає. Якщо ми постійно будемо застосовувати ту істину в житті, то почнемо змінюватися, стаючи наверненими до Ісуса Христа.

4. Розповідайте, про що дізналися.

Коли ми розповідаємо іншим людям про певний євангельський принцип своїми словами, це допомагає нам пам’ятати про цей принцип і відчувати Духа, що зміцнює наше свідчення. Часто хорошою нагодою поділитися знаннями є домашній сімейний вечір. Ви можете також ділитися вивченим, коли розмовляєте з друзями в школі або з членами сім’ї під час обіду.

Коли ми виконуємо ці чотири прості кроки і старанно прагнемо пізнати Спасителя, то нам обіцяно, що “таємниці Бога відкриються перед [нами], силою Святого Духа,” (1 Нефій 10:19).