2015
Як ми ‘проповідуємо Христа’ у своєму домі
червень 2015


Як ми “проповідуємо Христа” у своєму домі

Автор живе в штаті Юта, США.

“Ми говоримо про Христа, ми втішаємося у Христі, ми проповідуємо Христа, ми пророкуємо про Христа, і ми записуємо наші пророцтва, щоб наші діти могли знати, до якого джерела їм звертатися за прощенням їхніх гріхів” (2 Нефій 25:26).

Зображення
A family in Brazil having family home evening

Одного року під час Великодня моя дружина запропонувала, щоб ми усією сім’єю прочитали опис останнього тижня земного життя Спасителя, як його подано у Писаннях. Кожного вечора перед сном ми читали Новий Завіт, показували дітям короткий відеосюжет на тему кожної події та обговорювали питання, які виникали. Я був здивований запитаннями, які ставили наші діти, а також Духом, який наповнював наш дім під час читання і обговорення.

Наприкінці тижня я відчував глибшу вдячність і любов до Спасителя завдяки багатьом розмірковуванням про Його жертву і вічні наслідки всього того, через що Він пройшов заради нас. Я знав, що не лише я був схвильований, але і дружина сповнилася натхненням; я відчував, що і діти виявляли глибше розуміння і любов до Спасителя, а також більше бажання поводитися один з одним так, як це зробив би Христос.

З того часу ми шукали інші способи того, як можна більше “говорити про Христа” і “проповідувати Христа” у своїх розмовах і уроках, знаючи, що, якщо ми будуємо на фундаменті Ісуса Христа, ми маємо обіцяння захисту від життєвих бур (див. Геламан 5:12).

Зосередити своє навчання на Спасителі

Зображення
Family praying.

Одне з того, що ми помітили—наші сімейні обговорення і стосунки набули більшої сили і мети, коли ми зосередили їх на прикладі й ученні Спасителя. Звертаюся до аналогії, наведеної Самим Спасителем: “Я Виноградина, ви—галуззя! Хто в Мені перебуває, а Я в ньому, той рясно зароджує” (Іван 15:5). Якщо застосувати цю аналогію до нашого викладання, ми навчаємо євангельських принципів не як певних відокремлених ідей, але як доповнення до Спокути Ісуса Христа, як проголосив їх пророк Джозеф Сміт1. Саме так ми зосереджуємо своє викладання навколо Спасителя, а не подаємо його лише як листя, відірване від Його істинної лози.

Якщо ми зосереджуємо своє викладання на Ньому, то нам обіцяно живлення, силу і зростання, а також плодоносні гілки; кажучи іншими словами, наші обговорення і уроки матимуть більшу силу навертати і приноситимуть довготермінові результати. Ми відкрили для себе, що один зі способів робити це—навчати дітей певного євангельського принципу, а потім ставити такі запитання: “Яким чином Ісус демонстрував цей принцип або вчення?” чи “Що сказав Господь чи чого навчав саме про це?”

Приклад уроку про молитву

Наприклад, скажімо, ви навчаєте про важливість молитви. Ви можете звернутися до Учення і Завітів 10:5, де нас навчають: “Молись завжди”, або до поради Нефія, що “злий дух не вчить людину молитися, а вчить її, що вона не повинна молитися” (2 Нефій 32:8). Ці вірші з могутністю навчають доктрині про молитву. Обговорюючи їх, припустімо, що ви ставите, приблизно таке запитання: “Як молився Спаситель?” або “Якими були молитви Спасителя?” Якщо у вас є менші діти, ви можете запитати: “А якими на твою думку були молитви Спасителя?”

Якусь мить подумайте, як би ви самі відповіли на це запитання, взявши за основу історію з Писань, яка спаде вам на думку. Мені відразу ж пригадується прихід Спасителя на Американський континент, коли “Він молився до Батька, і те, про що Він молився, не можна записати. … Око ніколи не бачило, також і вухо ніколи не чуло досі такого великого і дивовижного, як те, що Ісус, як ми побачили і почули, говорив Батькові” (3 Нефій 17:15–16).

Далі в цій історії йдеться про те, що люди намагалися у своїх молитвах наслідувати Його приклад і внаслідок цього “вони не повторювали багато слів, бо їм було дано, як вони мають молитися, і вони були сповнені бажанням” (3 Нефій 19:24; курсив додано). Після цього ви можете запропонувати дітям розповісти, коли вони мали бажання молитися, або ви можете розповісти про випадок, коли вам були дані слова, в той час як ви молилися. Потім ви можете свідчити, наскільки іншою є молитва, якщо молитися за зразком, даним Спасителем.

Подумайте про вплив, який ви можете справити на дітей, якщо вони будуть діяти відповідно до принципів молитви, поданих у цих віршах, і свідчень, складених вами і ними. Подумайте про те, як це може покращити їхню здатність відчувати і розпізнавати Духа, звеличувати свої покликання, давати благословення священства і пізніше виховувати власну сім’ю, керуючись тим самим Духом, який “вчить людину молитися” (2 Нефій 32:8).

Якщо приклад або спосіб навчання Спасителя вилучити з процесу викладання, ми також можемо мати хороше обговорення про молитву, але включивши Його приклад і вчення, ми додамо більше глибини і сили.

Ілюстрації на євангельські теми

Зображення
A family sits around a table studying the scriptures. Some have books and some have IPads - in Florida.

Серед іншого, що ми можемо зробити, аби наша домівка була більш зосереджена на Христі—мати зображення Христа, храму та інших зосереджених на євангелії речей, які будуть розташовані на видному місці і які покажуть нашим дітям, що для нас є дійсно важливим.

Кілька років тому, коли ми були з нашими дітьми на співбесіді з урегулювання десятини, єпископ попросив нашого 10-річного сина взяти невеличке зображення Христа і вирішити, де розмістити його в нашому домі, щоб воно стало постійним нагадуванням для нашої сім’ї про взяте зобов’язання іти за Ним. Коли ми повернулися додому, він помістив зображення на вхідних дверях, де, за словами нашого сина, “кожен з нас постійно його буде бачити”. То було великим благословенням і постійним щоденним нагадуванням у незначний, але потужний спосіб про наше обіцяння іти за Ісусом Христом.

Незалежно від того, де розташовані зображення у вашому домі, ваші зусилля не будуть марними, якщо діти помічатимуть картини на стінах і послання, які ви хочете до них донести. Чи витвори мистецтва у вашому домі відображають те, що ви взяли зобов’язання іти за Христом?

Інші способи навчати про Христа

Зізнаюся, що не раз сміявся, коли хтось із дітей запитував мене, чи Ісус був крутішим за супергероя з мультиків, однак я помічав, що запитання дитини завжди було приводом для обговорення, чому Ісус перевищує супергероя. Крім щоденних розмов, подібних до цих, є кілька додаткових ідей, які ви можете взяти до уваги, намагаючись зосередити свою домівку на Христі:

  • Користуйтеся Книгою Мормона, щоб навчати дітей про Спокуту Ісуса Христа. Слово Спокута або спокутувати зустрічається у Книзі Мормона 39 разів.

  • Користуйтеся відео з Mormon Messages, біблійними відео та іншими підготовленими Церквою матеріалами, що навчають про Ісуса Христа, аби посилити уроки на домашніх сімейних вечорах та вивчення Писань.

  • Разом вивчайте і співайте гімни про Спасителя та обговорюйте вміщене в них вчення і значення.

  • Знаходьте способи звертати увагу на те, що пророки є могутніми свідками Ісуса Христа.

  • Постійно прагніть покращувати власні стосунки зі Спасителем.

Завдяки ретельному навчанню і щирій молитві я зрозумів, що Ісус Христос живий, Його великий дар Спокути є реальним і наповнює наше життя та життя наших близьких змістом і метою, великою славетною надією на те, що наші сім’ї можуть бути і будуть нашими навічно. Нехай кожен з нас усвідомить велику важливість встановлення домівки, центром якої є Ісус Христос, розуміючи, “що немає іншого шляху або засобу, якими людина могла б спастися, як тільки в Христі і через Нього” (Aлма 38:9).

Посилання:

  1. Див. Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт (2007), сс. 49–50.