2010
Об’єднані Божим словом
Червень 2010 р.


Об’єднані Божим словом

Семінаристи з Берліна, Німеччина, діляться своїми думками про Писання.

Чим є для нас Писання? Як ми здобуваємо про них свідчення? Як ми можемо їх краще розуміти?

Як і багато підлітків-святих останніх днів по всьому світу, дівчата з приходу Далем Берлінського Німецького колу знаходять відповіді на ці запитання, збираючись кожного ранку перед школою для вивчення Писань на уроках семінарії. Те, чого вони навчаються з Писань, справляє сильний вплив на їхнє життя, тому вони з готовністю й бажанням діляться своїми почуттями.

Відповіді, що містяться в Писаннях

Вивчаючи Писання, ці молоді жінки зрозуміли, що в них містяться відповіді на їхні запитання.

Бувало так, що коли 16-річна Сарія Грузе вивчала Писання, відповідь, за її словами, просто “вистрибувала” зі сторінки. “Але зазвичай мені важко знайти той уривок з Писань ще раз саме таким чином, як він упав мені в око, бо насправді допомагали розмірковування і Дух, Який був зі мною в той час”.

16-річна Деніз Райнер отримала подібний досвід. Вона згадує, що відкрила Писання, коли у неї виникло якесь питання, і побачила відповідь на сторінці, яку відкрила. Це дуже її вразило, але вона каже, що найчастіше “ви помічаєте, як Господь вас спрямовує, як знаходяться відповіді на всі запитання, коли регулярно читаєте Писання”.

Писання об’єднують

Ці молоді жінки вірять, що Писання допомагають нам, святим у Христовій Церкві, згуртуватися. “Євангелія міститься в Писаннях,—каже 16-річна Елізабет Кларк.—Нам не слід дискутувати або сперечатися про неї. В ній містяться принципи. Це допомагає нам згуртуватися”.

Сарія погоджується: “Євангелія однакова по всьому світу завдяки Писанням. Не має значення, в який куточок світу ви їдете. Ви завжди почуваєтеся, як удома, коли приходите до церкви, бо ви знайдете ті ж самі вчення й ті ж самі вірування”.

17-річна Сара Кларк вірить у те, що Книга Мормона має особливе значення, “бо євангелія в ній подана дуже зрозуміло. Якщо ми виконуємо написане в Книзі Мормона та в інших Писаннях, це допоможе нам об’єднатися і залишатися згуртованими”.

“Ця єдність допомагає відчувати вплив Духа,—каже Елізабет.—Коли ми всі живемо у злагоді з євангелією, тоді відчуваємо Духа, Який навчає нас. Коли є суперечки, тоді неможливо відчувати Духа взагалі”.

Семінарія поглиблює розуміння

Коли заходить розмова про краще розуміння Писань, ці молоді жінки погоджуються, що семінарія для цього дуже потрібна. “На семінарії ви багато дізнаєтеся про людей у Писаннях і про їхні історії”,—каже Деніз.

“Семінарія—це частина мого життя,—каже 17-річна Леслі Райнер.—Я знаю, що вона важлива. Вам слід вивчати Писання особисто, а потім іти до семінарії, щоб вивчати їх разом”.

Сара додає: “Я завжди з нетерпінням чекаю на вивчення Писань у семінарії кожного ранку. Моє свідчення зміцнилося. Я вважаю, що це особливий час”.

Для Сарії семінарія стала місцем, де вона може поділитися своїми почуттями. “Спочатку це було важко, бо моя мама—вчитель семінарії і мені здавалося, що я не можу по-справжньому висловити свої думки”,—каже вона. Але дівчина подолала свої побоювання і зрозуміла, що семінарія—це безпечне місце, де вона знайде підтримку, коли поставить запитання, висловить думки й почуття стосовно євангелії.

Вплив Писань

Писання дійсно вплинули на життя цих молодих жінок, і вони змогли застосовувати Писання до свого життя в різний спосіб.

Наприклад, вивчення Писань допомогло їм знайти відповідь як на запитання інших людей, так і на власні запитання. “Коли ви розумієте Писання і принципи, що в них містяться,—каже Елізабет,—тоді, коли хтось запитає щось стосовно євангелії, ви зможете пояснити це краще, бо ви розумієте її. Це значно полегшує справу”.

Крім того, Деніз знайшла в Писаннях силу й підбадьорення. “Якщо ви просто читаєте, які спокуси мали люди у давні часи і як вони могли подолати їх, це зміцнює вас сьогодні,—каже вона.—І коли ви читаєте в Писаннях про всі благословення євангелії, тоді ви знаєте, що ви отримаєте як винагороду за вірність. І це також добре знати”.

Завдяки впливові Писань, який вони відчули у своєму житті, ці молоді жінки тепер самі йдуть по шляху, що веде до ще більшого розуміння і свідчення. І завдяки Божому слову вони відчувають єдність зі святими останніх днів по всьому світу.

Посеред гамору німецької столиці—Берліна—група студентів семінарії дізналася про силу Писань.

Фотографії Девіда А. Едвардса, крім зазначених; фотографія Бранденбурзьких воріт © Getty Images

Фотографія Писань Метью Рійєра, © IRI