2010
Будувати на камені
Червень 2010 р.


Класика євангелії

Будувати на камені

Зображення
Elder Orson F. Whitney

В 1847 році святим останніх днів, яких очолював Президент Бригам Янг, [було наказано] організуватися в загони по сто, п’ятдесять і десять чоловік, щоб підготуватися до довгого і важкого переходу на запряжених волами возах до Долини Солоного озера.

А зараз я хочу поставити кілька запитань: Чи було б мудро або розумно, якби в наш час хтось почав виконувати настанови цього одкровення? Що б ви сказали про чоловіка, який у добу залізниць, автомобілів та літаків запряг волів тут, у Юті, й вирушив до ріки Міссурі?

Суть того, про що я хочу сказати, полягає ось у чому: ми є прогресивними людьми, бо ми—Божий народ, і як такі ми маємо право на сучасні засоби, ці прогресивні наукові досягнення, які Господь дав і доручив нам для просування Його чудової роботи. …

Що робить нас відмінними від інших?

Багато років тому до Юти приїхав ерудований священик з [іншої] церкви … і у мене з ним відбулася розмова. Він побував на “мормонських” причасних зборах і висловив багато критичних зауважень щодо нашого прислужування Господньої вечері, особливо це стосувалося використання води замість вина під час цього обряду. Він сказав, що, побачивши, як люди п’ють воду, внутрішньо здригнувся і вказав на той факт, і він є незаперечним, що, згідно з Біблією, коли Господь запроваджував причастя серед юдеїв, Він використовував вино, проголошуючи, що це Його кров, тобто символ Його крові. Я можу додати, що в Книзі Мормона також вказується на те, що Спаситель використовував вино, коли запровадив причастя серед нефійців.

Мій … друг, свідомо чи ні, вказав на значну відмінну рису, яка вирізняє Божу Церкву з-поміж усіх інших церков під сонцем. Ця риса полягає в тому, що ті церкви основуються на книгах, традиціях і повчаннях людей, а ця Церква основана на камені Христа, на принципі безпосереднього і неперервного одкровення. Святі останніх днів не роблять чогось лише тому, що так написано в книзі. Вони не роблять чогось лише тому, що Бог наказав юдеям це робити. Вони не роблять чогось чи роблять щось тому, що це була настанова Христа, дана нефійцям.

Усе, що має місце в цій Церкві, відбувається тому, що Бог, промовляючи з небес у наші дні, дає заповідь цій Церкві так робити. … Це конституція Церкви Христа. Якщо ми використовуємо воду замість вина під час причастя Господньої вечері, то це тому, що так наказав Христос.

Господня робота йде вперед

Господнє одкровення пристосовується до обставин і умов людей, і кожна нова зміна додає впевненості в тому, що поступовий рух Господньої роботи досягне своєї мети. Не існує достатньо великої або достатньо хорошої книги, щоб керувати цією Церквою.

Кажучи так, я хочу висловити всю належну повагу до написаного Божого слова, яке було надруковано в книгах, хоча щось частково могло вже й застаріти, оскільки виконало свою мету й було покладено на полицю, в той час як настав час втілення іншої частини Слова, живої, придатної до сучасних обставин—нашого сучасного ступеня розвитку. Але навіть цю частину слова необхідно правильно тлумачити. Жодна людина не повинна сперечатися з тим, що міститься в книгах, перед лицем Божого речника, який промовляє від Його імені й тлумачить Його Слово. Таке сперечання означає віддати перевагу мертвій букві перед живим пророцтвом—а це завжди хибна позиція.

Те, що Господь сказав юдеям і нефійцям 2000 років тому, або те, що Він сказав святим останніх днів 50 чи 60 років тому, не має чинності в наш час, якщо тільки це не узгоджується з сучасним одкровенням, найостаннішими настановами Господа Його народові, переданими через обраних або призначених служителів чи служителя. І, найвірогідніше, що ті, хто нехтують цим фактом, потраплять у біду. У першу чергу слід дослухатися до слова Божого, яке пролунало найближчим часом, і віддавати перевагу йому, а не давнішньому одкровенню, яким би істинним воно не було.

Той самий Бог, Який каже: роби це і роби так, може відмінити Свою заповідь завтра, і при цьому не перестане бути незмінним або послідовним. Законодавча влада під час зібрань, які відбуваються кожні два роки, скасовує старі закони або колишні укази, які вже виконали свою функцію. Однак ніхто не думає, що слід вважати законодавців непослідовними або такими, що суперечать собі. Як же тоді можна вважати непослідовним Бога, якщо Він каже зробити щось сьогодні і змінює це завтра, наступного місяця чи наступного року заради того, щоб це відповідало обставинам, які також змінилися?

Він наказав Аврааму вбити свого сина, і Авраам був за крок від того, щоб виконати це, коли Той Самий Бог сказав: “Не витягай своєї руки до хлопця” [Буття 22:12]. Авраам повинен був послухатися другого наказу, замість того, щоб виконати перший; інакше б він вчинив гріх.

Ми повинні йти вперед

Я можу продовжувати цю тему безкінечно, але на закінчення хочу висловити ось яку думку. Робота Бога просувається вперед. Її форми можуть змінюватися, але принципи залишаються однаковими. Істини, на яких вона основується,—вічні, незмінні, однак є багато настанов, які змінюються, змінюються і змінюються з розвитком Божої роботи. Вічна євангелія—це щось більше за запасний вихід або план Б на випадок непередбаченої ситуації. Це божественний план людського розвитку, шлях до вдосконалення. Дух євангелії—це дух покращення і поступу вперед.

Божа робота буде просуватися, але чи будете ви і я просуватися разом з нею? … Чи йдемо ми в ногу з Господньою роботою? Є лише один-єдиний шлях, і він полягає в тому, щоб робити те, що Він заповідав і не робити те, що Він заборонив…

О мої брати і сестри в Церкві Христа! Будьмо бадьорими, енергійними і працьовитими. Продовжуйте виконувати те, що просить Бог, аби дух Його роботи міг перебувати серед вас і вести шляхом, який все “яскравішає і яскравішає аж до дня досконалого” [див. УЗ 50:24].

Господь Ісус Христос, художник Дел Парсон

Принесення в жертву Ісака, художник Джеррі Гарстон, © IRI